חזרה לבריאות טובה

סימון תזונתי: מה חשוב לבדוק

סקר: רבים אינם בודקים או בודקים בתדירות נמוכה את כמות השומנים והנתרן במוצרים שמצוינות בטבלת הסימון התזונתי שעל אריזות המזון. אילו דברים חשוב לבדוק
אלה הר-נוי 28/07/10
סימון תזונתי: מה חשוב לבדוק
הישראלים אמנם מקפידים לבדוק את תאריכי התפוגה של המזון שהם קונים, אך רק מעטים מקפידים לבדוק את כמויות השומנים ואת כמויות הנתרן שמצוינות בטבלת הסימון התזונתי שעל אריזת המוצר. כך עולה מסקר שערכה האגודה לבריאות הציבור, שבדק מה הם הדברים החשובים מבחינת הצרכנים כשהם קונים מוצרי מזון. הסקר כלל 300 אנשים בגילאי 20-70, 66 אחוז מהם בעלי השכלה אקדמית (ולכן הוא לא בהכרח מייצג את האוכלוסייה הישראלית). הנתונים הראו כי הדבר שהכי מעניין את הנסקרים הוא התאריך האחרון לשימוש: 94 אחוז מהנסקרים חושבים כי חשוב או חשוב מאוד לבדוק את תאריך התפוגה של המוצר. בסקר נמצא כי 63 אחוז (70 אחוז מתוכם נשים) חושבים שסימון תזונתי (הערכים התזונתיים של המוצר המופיעים בטבלה על אריזת המוצר) הוא חשוב או חשוב מאוד. אבל למרות חשיבותו, הצרכנים לא בודקים אותו מספיק. הרכיב שאותו הצרכנים בודקים בתדירות הגבוהה ביותר הוא כמות הקלוריות, אותה בודקים 42 אחוז מהנסקרים בתדירות גבוהה. במקום השני נמצאת כמות השומנים במוצר, שאותה בודקים 38 אחוז.


דווקא הרכיבים הקשורים בהתפתחות מחלות לב וכלי הדם פחות מעניינים את הציבור: 73 אחוז כלל לא בודקים או בודקים בתדירות נמוכה את כמות שומן הטראנס במוצר. יחד עם זאת, כמות שומני הטראנס לא תמיד מצוינת על האריזה, כיוון שהתקנות המחייבות את היצרנים לעשות כך טרם עודכנו, ולכן גם כך קשה לצרכנים להשוות בין מוצרים. "שומן טרנס נמצא ברוב סוגי המרגרינה, וכן בקרקרים, עוגיות, חטיפים, ומזונות אחרים מטוגנים או מזונות שהוסף להם שומן צמחי מוקשה", מסבירה דורית וורמן, דיאטנית ארצית, בריאות התלמיד, באגודה לבריאות הציבור. "שומן טרנס משפיע לרעה על רמת הכולסטרול בדם וגורם לעלייה בסיכון לחלות במחלת לב. מומלץ להגביל את צריכת שומן הטרנס היומית לפחות מאחוז אחד מסך הצריכה הקלורית היומית". גם את השומן הרווי רוב הנסקרים לא בודקים או בודקים לעתים רחוקות, זאת למרות שקיים קשר בין צריכת שומן רווי לבין שכיחות גבוהה של מחלות לב וכלי הדם. "שומן זה מצוי בעיקר במזון מהחי, כלומר, בבשרים עשירים בשומן (אברים פנימיים, נקניקים, סטייקים), מוצרי חלב בעלי אחוז שומן גבוה (חמאה, שמנת, גבינות שמנת) ובחלמון ביצים", מסבירה וורמן. "גם שמן קוקוס ושמן דקלים שנפוץ בשימוש תעשייתי ומופיע על אריזות המזון כ'שומן צמחי' או 'שומן מוקשה' מכילים שומן רווי. מומלץ להגביל את צריכת השומן הרווי היומית לכעשרה אחוזים מסך הצריכה הקלורית היומית". עוד עלה מהסקר כי פחות ממחצית בודקים את כמות הנתרן לעיתים קרובות ו-30 אחוז אינם בודקים כלל את כמות הנתרן במוצר. צריכה עודפת של נתרן קשורה בעיקר ללחץ דם גבוה. "כמות הנתרן המקסימלית המומלצת למבוגר ליום הינה 2.4 גרם, שהם ככפית מלח", מסבירה וורמן. "הבעיה היא שרוב המלח שאנו צורכים לא מגיע מהמלחייה אלא ממוצרי המזון, בעיקר המזון המעובד המתועש, כך שרוב האנשים עוברים בהרבה, מבלי לשים לב, את הכמות המומלצת".
עוד על תזונה נכונה:

לאכול נכון: לחם

לאכול נכון: הודו

אורז חום מוריד את הסיכון לסוכרת

מוצרי חלב: לעשות את זה בריא

תזונה בגיל מבוגר: המלצות חשובות

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה

פורום תזונה קלינית
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה