ספר בישול חדש: מתכון בטוח
חמשת השפים מתוכנית הטלוויזיה "מתכון בטוח" קיבצו כמאה מהמתכונים שבישלו בתוכנית לספר חדש, "מתכון בטוח". בטוח שזה מגוון ומעורר תיאבון
אורית הראל
02/02/10

הרבה מדברים על שיתופי פעולה בין הטלוויזיה לאינטרנט או בינה לבין הסלולרי, והנה עכשיו מגיח לשוק שיתוף פעולה בין הטלוויזיה למדיום ותיק וטוב - הספר. מדובר בשיתוף פעולה בין אולפני הרצליה ומדיו שיווק ותוכן, החברות שמאחורי תוכנית הטלוויזיה "מתכון בטוח", לבין הוצאות פן וידיעות ספרים, שיתוף פעולה שקיבץ לספר בישול אחד חדש כמאה מתכונים של חמשת השפים המופיעים בתוכנית.
"נבחרת החלומות", מכונים החמישה, שמוכרים כבר היטב לכל חובב תוכניות בישול טלוויזיוניות, בפתח הספר ועל כריכתו. ואכן, קיבוץ החמישה הללו, שכולם סלבס קולינריים במידה זו או אחרת וגם שונים זה מזה בתחומי מומחיותם ובסגנון בישולם, לספר אחד, הוא סוג של חיבור יוצא דופן, המתאפשר בזכות מטריית הטלוויזיה. ובדיוק כמו בתוכנית הטלוויזיה, שבה כל אחד מהחמישה עושה בעצם את הקטע שלו ומבשל לחוד, כך גם בספר כל בשלן ומתכוניו, המסומנים בצלליתו ומזוהים בסוף הספר במפתח מתכונים לפי שמות הבשלנים.
המתכונים הם מבחר מאלה שהחמישה בישלו, אפו ורקחו בטלוויזיה, וגם הצילומים אינם מתמקדים רק במנות, אלא חלקם הם צילומי סטילס מתוך התוכניות, של השפים בפעולה.
הספר מחולק לפרקים לפי סוגי תבשילים ומנות, כמו דגים, אורז, פסטה, מתוקים, מאפים וכן הלאה. המתכונים כולם מנוסחים בשפה ברורה ובעלי מבנה פחות או יותר אחיד: מימין - פירוט החומרים הדרושים (לעתים מחולק לפי מרכיבי מנה שונים), משמאל - שלבי ההכנה (ממוספרים לפי סדר ולעתים מחולקים לפי מרכיבי המנה או שלבי הכנת התבשיל).
כל מתכון מסומן כאמור בצללית ובפס צבע המעידים על השף שיצר אותה. יש כמובן מתכונים שקל לזהות בכל מקרה - ברור ששמו וגרשון אחראים לרבים מהמתוקים/ שוקולדים, ברור ששומרון חתומה על הרבה מתכוני בריאות וברור שקסטנבוים יצר מנות רבות שהרכבתן בצלחת הוא שלב מובנה בהכנתן.

עלעול בספר מגלה מגוון מתכונים בסגנונות בישול ומטבחים שונים. למי שאוהבים "לשחק עם האוכל" יש לא מעט אופציות ללמוד ליצור מנות משולבות ויפהפיות, שנראות כמו ציור בצלחת. אוהדי דגנים, קטניות ומנות צמחוניות/ בריאות ימצאו גם הם מגוון מרענן ונאה כאן, כמו גם חובבי השוקולדים, המתוקים והדגים. הספר הוא בעצם סוג של סופרמרקט מתכונים אנין, אם תרצו - מעדניית צמרת גדולה: יש מבחר מתכונים, מגוון מכל סוג, והכול מוגש בצורה מעוררת תיאבון שעושה חשק להיכנס מיד למטבח ולבשל.
אהרוני, אולי הוותיק והמוכר מכולם, בעל קילומטרז' מרשים במסעדנות, בבישול טלוויזיוני, בספרי בישול ובעיתונות בישול, מוגדר בפתח הספר כמי שמביא לו את "הבישול הישראלי והקלאסי". מתכוניו ברורים, נשמעים לא מסובכים, עושים חשק לאכול ורושם שכל אחד יכול.
קסטנבוים, שף ובעלים (שותף) של קייטרינג ומסעדה מצליחים ואושיית בישול טלוויזיונית לא מעט בזכות "קרב סכינים", מביא מתכונים יותר מתוחכמים ומאתגרים, מזן המתכונים לבעלי ניסיון ומיטיבי לכת במטבח.
ליה שומרון, שפית, יועצת קולינרית, מנחת סדנאות וכותבת על אוכל מעבר להופעותיה במטבחים טלוויזיוניים, מוכיחה שוב במתכונים שלה שבריא בפירוש לא חייב להיות משעמם בפה או בצלחת.
מיקי שמו, קונדיטור ומאסטר-שף עם רשת קונדיטוריות מצליחה ורשימה ארוכה של הופעות אורח במטבחי תוכניות טלוויזיה, הביא לספר שלל מאפים מתוקים וגם מלוחים, ורואי גרשון, שוקולטייה ובעל רשת שוקולד משגשגת ארצית, תרם מתכוני שוקולד - לא רק פרלינים ורטבים, אלא גם מאפים, קינוחים ואפילו פסטה.
אני מודה שהיה לי קשה לבחור מתכון לדוגמה מתוך הספר, כי כל שף והמתכונים המייצגים אותו, ולא נעים להעליב מישהו מהם, אבל גם קצרה היריעה מלהציג ארבעה. אז כמו בכל תחום בחיים עשינו גם כאן פשרה, ולפניכם שני מתכונים, שונים ביוצריהם ובסגנונם. ואת כל השאר - חפשו בספר.
פלאפל דג ים עם סלסת מלפפונים ומירין
(4 מנות, מתכון של ירון קסטנבוים)

חומרים: לפלאפל:
200 גרם דג ים מכל סוג (מוסר, בורי וכיו"ב), נקי מעור ומעצמות וקצוץ דק 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר קצוץ דק 1/2 כפית למון גראס קלוף עד הליבה וקצוץ דק חופן עלי כוסברה קצוצים שפיץ של פלפל ירוק חריף קצוץ מלח ופלפל שחור גרוס מעט שמן זית שומשום לציפוי
לסלסת המלפפונים:
2 מלפפונים קלופים, מפולטים (ללא החלק עם הגרעינים) וקצוצים לקוביות קטנטנות 4 כפיות מיץ לימון טרי 1 כף מירין שפיץ של פלפל ירוק חריף קצוץ קמצוץ גרגירי כוסברה קצוצים גס 2 כפות כוסברה קצוצה 1 כף "נאם פלא" (רוטב דגים תאילנדי) 1/2 ליטר שמן קנולה לטיגון
ההכנה:
1. יוצרים את כדורי הפלאפל מערבבים היטב את כל החומרים ובידיים רטובות יוצרים מהתערובת פלאפלים קטנים ואחידים. מגלגלים את הכדורים בשומשום, מניחים על צלחת ומכניסים למקרר. 2. מכינים את סלסת המלפפונים מערבבים את כל החומרים, טועמים, מאזנים תיבול ומכניסים למקרר. 3. מטגנים את הפלאפלים בסיר בינוני מחממים את השמן ל-180 מעלות. מטגנים את כדורי הדגים, מעבירים לקערה מרופדת בנייר סופג ומגישים מיד, עם סלסת המלפפונים.
סלט קינואה, עשבי תיבול וחמוציות
(5 מנות, מתכון של ליה שומרון)
החומרים:
1 כוס קינואה 1/2 כוס עדשים שחורות או חומות 2 גזרים גדולים 1 פלפל אדום 1 בצל סגול 2 מקלות סלרי 1 חופן שקדים קלויים 1 חופן חמוציות מיובשות 1 חופן פטרוזיליה קצוצה 1 חופן נענע קצוצה 1 כפית מלח 1/4 כפית פלפל שחור 1/2 כפית סומק 1 כף שמן זית - לא חובה מיץ מלימון וחצי
הכנה:
1. הכנה בסיסית של קינואה: שוטפים כוס קינואה ומייבשים בקלייה בסיר. מוסיפים שתי כוסות מים רותחים ומעט מלח, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 20 דקות. כאשר נגמרים המים בסיר מכבים את האש, וכעבור 2 דקות פותחים את הסיר ומפוררים את גרגירי הקינואה. מניחים להתקרר. 2. בסיר קטן מבשלים את העדשים בכוס מים עד שהן מתרככות מעט אך עדיין שומרות על צורתן. מניחים להתקרר. חותכים את כל הירקות, השקדים והחמוציות לגודל קטן ואחיד ושמים בקערה גדולה. 3. מוסיפים לקערה את הקינואה ואת העדשים שהתקררו ומערבבים הכול יחד. מוסיפים את עשבי התיבול והתבלינים ומערבבים שוב. מסיימים בהוספה הדרגתית של מיץ הלימון תוך כדי ערבוב וטעימה, כדי לשלוט ברמת החמיצות.
"מתכון בטוח", מאת ישראל אהרוני, רואי גרשון, ירון קסטנבוים, ליה שומרון ומיקי שמו. הוצאת פן וידיעות ספרים. עריכה: רחל גוילי; עיצוב ועימוד: מיכל ודקל. 221 עמודים. עוד על אוכל ומתכונים:
ספר בישול חדש: לבשל עם יעל
ספר בישול חדש: בני ואבי מבשלים
מתכון חורף: טאג'ין טלה עם שזיפים וג'ינג'ר
ספר בישול חדש: ליהנות מאוכל בריא
לחם: פשוט לאפות בבית
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח
לכל מתכוני מוטק'ה:
מתכונים

פלאפל דג ים עם סלסת מלפפונים ומירין
(4 מנות, מתכון של ירון קסטנבוים)

חומרים: לפלאפל:
200 גרם דג ים מכל סוג (מוסר, בורי וכיו"ב), נקי מעור ומעצמות וקצוץ דק 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר קצוץ דק 1/2 כפית למון גראס קלוף עד הליבה וקצוץ דק חופן עלי כוסברה קצוצים שפיץ של פלפל ירוק חריף קצוץ מלח ופלפל שחור גרוס מעט שמן זית שומשום לציפוי
לסלסת המלפפונים:
2 מלפפונים קלופים, מפולטים (ללא החלק עם הגרעינים) וקצוצים לקוביות קטנטנות 4 כפיות מיץ לימון טרי 1 כף מירין שפיץ של פלפל ירוק חריף קצוץ קמצוץ גרגירי כוסברה קצוצים גס 2 כפות כוסברה קצוצה 1 כף "נאם פלא" (רוטב דגים תאילנדי) 1/2 ליטר שמן קנולה לטיגון
ההכנה:
1. יוצרים את כדורי הפלאפל מערבבים היטב את כל החומרים ובידיים רטובות יוצרים מהתערובת פלאפלים קטנים ואחידים. מגלגלים את הכדורים בשומשום, מניחים על צלחת ומכניסים למקרר. 2. מכינים את סלסת המלפפונים מערבבים את כל החומרים, טועמים, מאזנים תיבול ומכניסים למקרר. 3. מטגנים את הפלאפלים בסיר בינוני מחממים את השמן ל-180 מעלות. מטגנים את כדורי הדגים, מעבירים לקערה מרופדת בנייר סופג ומגישים מיד, עם סלסת המלפפונים.
סלט קינואה, עשבי תיבול וחמוציות
(5 מנות, מתכון של ליה שומרון)
החומרים:
1 כוס קינואה 1/2 כוס עדשים שחורות או חומות 2 גזרים גדולים 1 פלפל אדום 1 בצל סגול 2 מקלות סלרי 1 חופן שקדים קלויים 1 חופן חמוציות מיובשות 1 חופן פטרוזיליה קצוצה 1 חופן נענע קצוצה 1 כפית מלח 1/4 כפית פלפל שחור 1/2 כפית סומק 1 כף שמן זית - לא חובה מיץ מלימון וחצי
הכנה:
1. הכנה בסיסית של קינואה: שוטפים כוס קינואה ומייבשים בקלייה בסיר. מוסיפים שתי כוסות מים רותחים ומעט מלח, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 20 דקות. כאשר נגמרים המים בסיר מכבים את האש, וכעבור 2 דקות פותחים את הסיר ומפוררים את גרגירי הקינואה. מניחים להתקרר. 2. בסיר קטן מבשלים את העדשים בכוס מים עד שהן מתרככות מעט אך עדיין שומרות על צורתן. מניחים להתקרר. חותכים את כל הירקות, השקדים והחמוציות לגודל קטן ואחיד ושמים בקערה גדולה. 3. מוסיפים לקערה את הקינואה ואת העדשים שהתקררו ומערבבים הכול יחד. מוסיפים את עשבי התיבול והתבלינים ומערבבים שוב. מסיימים בהוספה הדרגתית של מיץ הלימון תוך כדי ערבוב וטעימה, כדי לשלוט ברמת החמיצות.
"מתכון בטוח", מאת ישראל אהרוני, רואי גרשון, ירון קסטנבוים, ליה שומרון ומיקי שמו. הוצאת פן וידיעות ספרים. עריכה: רחל גוילי; עיצוב ועימוד: מיכל ודקל. 221 עמודים. עוד על אוכל ומתכונים:
ספר בישול חדש: לבשל עם יעל
ספר בישול חדש: בני ואבי מבשלים
מתכון חורף: טאג'ין טלה עם שזיפים וג'ינג'ר
ספר בישול חדש: ליהנות מאוכל בריא
לחם: פשוט לאפות בבית
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח
לכל מתכוני מוטק'ה:
מתכונים
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל
חמוצים ושאר ירקות כבושים: המדריך המלא
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
פותחים את התיאבון: מנות ראשונות לליל הסדר
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
קבלו אותן: מנות עיקריות לחג
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות