חזרה לבריאות טובה

סרטן הערמונית: כל מה שצריך לדעת

לרגל יום המודעות לסרטן הערמונית שיצוין השבוע, תשובות לשאלות נפוצות בנוגע לסרטן השלישי בשכיחותו בישראל
אלה הר-נוי 13/09/10
סרטן הערמונית: כל מה שצריך לדעת
אל תגידו "לי זה לא יקרה". אם זה קרה לשחקנים רוברט דה נירו ודניס הופר ואפילו לראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, זה עלול לקרות גם לכם. למעשה, אחד מ-12 גברים ישראלים יחלה בסרטן הערמונית. לרגל יום המודעות הבינלאומי לסרטן הערמונית שיצוין ב-15 בספטמבר, ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, האגודה עונה על כל השאלות בנושא מחלת הסרטן השלישית בשכיחותה בישראל.
מה הם גורמי הסיכון לסרטן הערמונית?
על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, בשנת 2010 אובחנו בישראל 2,890 חולים חדשים בסרטן הערמונית. הגורם העיקרי המגביר את שכיחות סרטן הערמונית הוא גיל מבוגר. כך למשל בקרב בני 40 עד 50 חלו בשנה האחרונה כ -36 גברים בישראל, בקרב בני 50 עד 60 חלו כ-400, בקרב בני 60 עד 70 חלו כ-950 גברים ובקרב בני ה-70 ומעלה חלו כ-1400 גברים. גורמי סיכון נוספים למחלה הם היסטוריה משפחתית, כאשר גברים שאביהם חלה בסרטן הערמונית נמצאים בסיכון גבוה פי שניים לחלות בסרטן מסוג זה, תזונה לא נכונה, השמנה, חוסר פעילות גופנית, שתיית אלכוהול ועישון.
מה התסמינים למחלה?
בשלבים המוקדמים של התפתחות סרטן הערמונית אין תסמינים, ולמעשה למחלה אין כל סימן חיצוני. היות וסרטן הערמונית מתפתח לאט ובמשך שנים, הופעת התסמינים יכולה להתרחש מספר שנים לאחר היווצרות הגידול עצמו כאשר שטח הגידול מתרחב ומפעיל לחץ על צינור השופכה. מדובר בתסמינים המצביעים לעתים על סרטן הערמונית, אך דומים מאוד לתסמינים המאפיינים תופעה אחרת שאיננה סרטנית: הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית האופיינית מאוד לגברים מעל גיל 50. ישנם כמה תסמינים שאמורים להוות תמרורי אזהרה: קושי במתן שתן, עלייה בתדירות מתן השתן, בעיקר בשעות הלילה, כאב בעת מתן שתן ודם בשתן או במגע מיני (תסמין נדיר). אם אתה סובל מאחד התסמינים שפורטו, חשוב שתפנה מיד לרופא. עם זאת, יש לזכור כי ברוב המקרים הגורם לתסמינים הוא ערמונית מוגדלת ולא סרטן.
איך ניתן למנוע התפתחות סרטן הערמונית?
עם התקדמות הרפואה הולכות ומצטברות עדויות מדעיות המצביעות על יכולתו של סגנון חיים בריא למנוע ולהקטין את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית מחד ועל יכולתם של הרגלי חיים לא בריאים להגביר את הסיכון מאידך. גורמי הסיכון הידועים עד כה, שאליהם ממליצה האגודה למלחמה בסרטן לשים לב במיוחד, הם תזונה לא נכונה, השמנה, חוסר פעילות גופנית, שתיית אלכוהול מופרזת, עישון סיגרות, סיגרים, מקטרות ונרגילה. מחקר חדש שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי Nutrition and Cancer קבע כי צריכת שומן מוקשה (שומן טראנס) מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית. 1,797 שאלונים מולאו על ידי גברים שאובחנו כסובלים מסרטן הערמונית ו-2,547 שאלונים מולאו על ידי גברים שלא סובלים מן המחלה. בשאלונים נאסף מידע בנוגע לנתונים הסוציו אקונומיים, להרגלי התזונה ולסגנון החיים של המשתתפים. המשתתפים חולקו לרבעים בהתאם למידת צריכת השומן המוקשה. הממצאים הראו שהגברים אשר נמצאו ברבעון העליון של הצריכה היו בעלי סיכון גבוה ב-45 אחוז לפתח סרטן ערמונית לעומת הגברים אשר היו ברבעון התחתון של הצריכה.


הידע על גורמי המניעה מתבסס על מחקרים בתחום התזונה אשר מצביעים למשל על כך שמרכיבים כמו אומגה 3, נוגדי חמצון וירקות יכולים להוריד את הסיכון לסרטן הערמונית. לדוגמה, מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעיThe Federation of American Societies for Experimental Biology קבע כי נוגדי חמצון, הקרויים פוליפ נולים, הנמצאים ביין אדום ובתה ירוק, מעכבים התפתחות של סרטן ערמונית. החוקרים שתלו תאי סרטן ערמונית אנושיים בעכברים וטיפלו בהם במי שתייה עם וללא פוליפנולים. בקרב העכברים אשר טופלו בפוליפנולים נמצאה ירידה משמעותית בגודל הגידול.
איך נבדקים?
לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה מומלצות בדיקות לאבחון מוקדם אחת לשנה החל בגיל 50. סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אח, אב או בן) שחלו לפני גיל 70. לגברים אלה מומלץ לערוך בדיקות PSA לגילוי חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית ונמצא בדם, בדיקה רקטלית וכן אולטרה-סאונד. בהתאם לכך נקבעות לכל נבדק בדיקות משלימות. באשר לגברים שאינם בקבוצת סיכון גבוה, על פי המלצת המועצה הלאומית לאונקולוגיה בישראל, התואמות להמלצות ברוב מדינות המערב, בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית אינן כוללות בדיקות סריקה לכלל אוכלוסיית הגברים. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לגברים מגיל 50 להתייעץ עם רופא המשפחה בקשר לסוג הבדיקה המתאימה להם ולהבין את היתרונות והחסרונות של הבדיקות הקיימות.
פעילויות האגודה למלחמה בסרטן לקראת יום המודעות
ביום רביעי, 15 בספטמבר, תערוך האגודה למלחמה בסרטן, יום עיון בנושא סרטן הערמונית המיועד לגברים המתמודדים עם המחלה ולבנות זוגם. במהלך היום, שבו ישתתפו מומחים בכירים, ייערכו מגוון רחב של הרצאות אודות טיפולים חדשניים, גורמי סיכון ומניעה של סרטן הערמונית וכן יענו על שאלות הקהל. יום העיון יתקיים בכפר המכביה ברמת גן משעה 09:00 עד 16:00. ליום העיון ניתן להירשם ללא תשלום בטלפון: 1800-599-995. האגודה למלחמה בסרטן גם מפעילה פורום התייעצות בנושא סרטן הערמונית באתר האגודה למלחמה בסרטן בניהולו של פרופ' אבישי סלע, חבר ועדת העדכון בנושא אורולוגיה של האגודה למלחמה בסרטן ומנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי אסף הרופא צריפין. במסגרת הפורום ניתן להתייעץ ולהציג שאלות:
www.cancer.org.il
בנוסף, המוקד הטלפוני של האגודה למלחמה בסרטן יאויש 24 שעות ביממה במטרה לענות על שאלות הציבור בנושא מניעה, אבחון מוקדם וטיפול בסרטן הערמונית, בחיוג ללא תשלום לטלפון: 1-800-599-995.
עוד על סרטן הערמונית:

ברכיתרפיה לטיפול בסרטן הערמונית

סרטן הערמונית: ממצאים חדשים

בלוטת הערמונית. מחקרים חדשים

כך תאתר סימנים לבעיה בבלוטת הערמונית

טיפול משולב בסרטן הערמונית הוכח כיעיל

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום סרטן הערמונית - תמיכה

פורום סרטן (אונקולוגיה)
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה