חזרה לבריאות טובה

סרטן השד: מיתוסים ועובדות

סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בישראל. אחת מכל שמונה נשים תיפגע ממנו. החדשות הטובות: רובן הגדול של הנשים שיאובחן אצלן סרטן השד יחלימו מן המחלה
ד"ר תניר אלוייס 10/10/10
סרטן השד: מיתוסים ועובדות

בכל שנה בחודש אוקטובר מציינים בארץ ובעולם את חודש המודעות לסרטן השד. בכל שנה מתווספות בישראל 4000 נשים לקבוצה הגדלה והולכת של נשים שעבורן סרטן השד הוא לא רק איום ערטילאי, אלא אירוע אמיתי, טרגדיה, טראומה וחלק מן החיים. בהיותו הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בישראל, סרטן השד יפגע לא רק באחת מכל שמונה נשים במהלך חייה. הוא יפגע בעקיפין גם בבני זוגן, בילדיהן, בהוריהן ובחבריהן של אותן נשים. החדשות הטובות הן שרובן הגדול של הנשים שיאובחן אצלן סרטן השד יחלימו מן המחלה הודות לשילוב של אבחון מוקדם וטיפולים יעילים. עם זאת , קרוב ל-1000 נשים נפטרות מן המחלה בכל שנה בארץ. נשאלתי לא פעם למה זוכה סרטן השד לחודש שלם של מודעות. הרי התקשורת האלקטרונית והכתובה מלאה בסיפורים על סרטן השד מכל הזוויות לאורך כל השנה. ועדיין, לא מעט נשים מאובחנות באיחור בגלל הכחשה, התעלמות או חוסר מודעות. ככל שהציבור בכלל והנשים בפרט יידעו יותר על סרטן השד, יש יותר סיכוי שנשים יגיעו לבדיקות תקופתיות, והסיכוי לאבחון מוקדם ישתפר. אבחון מוקדם יתורגם תוך שנים ספורות למאות חיים שיינצלו של נשים צעירות, מבוגרות, נשואות, רווקות, גבוהות, נמוכות, נשים שכל אחת מהן היא עולם שלם. אנחנו צריכות לקחת אחריות על גופנו ועל בריאותנו, למען האנשים האהובים עלינו ולמען עצמנו. ההמלצות לאבחון מוקדם של סרטן השד כוללות: ? בדיקת רופא ראשונה בתחילת / אמצע שנות ה-20 לבדיקת בסיס ולקביעת דרגת סיכון. ? לנשים בסיכון רגיל - מומלץ לבצע בדיקה קלינית אצל רופא אחת לשנה מתחילת שנות ה-30, ובדיקת ממוגרפיה כל שנה או שנתיים מגיל 40-50 על פי המלצת הרופא. ? לנשים בסיכון מוגבר - יש להתחיל בביצוע הבדיקות בגיל צעיר יותר, על פי המלצת רופא. והכי חשוב: בכל גיל, עם כל תלונה שקשורה לשדיים, יש לגשת לרופא להיבדק!
האם אפשר למנוע סרטן שד?
גורמי הסיכון העיקריים לסרטן השד הם כאלה שאין לנו עליהם שליטה. לכן עיקר המאמצים מופנים לאבחון המוקדם. עם זאת, קיימים מספר גורמים שכן ניתנים לשליטה: ? הורמונים: טיפול הורמונלי תחליפי סביב גיל המעבר מעלה את הסיכון לסרטן השד, לכן מומלץ ליטול את הטיפול במידת הצורך במינון הנמוך ביותר הדרוש להקלה בתסמינים, ולתקופות הקצרות ביותר. ? פעילות גופנית: בנוסף ליתרונות הבריאותיים המוכרים, נמצא שפעילות גופנית בהיקף של 3-5 שעות שבועיות מורידה את הסיכון לחזרה של סרטן השד בנשים שחלו, ומורידה את הסיכון לפתח סרטן שד בנשים בריאות.
 

 


מיתוסים ועובדות

? ואם ימצאו אצלי סרטן שד, מה כבר אפשר לעשות? גורלי נגזר - מוטב לא לדעת.
לאבחון מוקדם של סרטן השד חשיבות אדירה לשיפור סיכויי ההחלמה. רוב רובן של הנשים שמתגלה אצלן סרטן שד בשלבים מוקדמים מבריאות לחלוטין מן המחלה.
? אם יתגלה אצלי סרטן שד אצטרך לעבור כריתת שד וטיפולים כימותרפיים.
רוב הנשים שמתגלה אצלן סרטן השד בשלבים המוקדמים יכולות לעבור ניתוח חלקי הכולל כריתה של הגוש בלבד עם שוליים ברקמה בריאה. חלק גדול מן הנשים שמאובחנות בשלבים מוקדמים אינן זקוקות לטיפול כימותרפי משלים. בדיקות מתקדמות יכולות לעזור כיום בזיהוי הנשים שאינן זקוקות לטיפול כימותרפי ולחסוך טיפולים מיותרים לחלק ניכר מן החולות.
? אין לאף אחד במשפחתי סרטן שד, ולכן אין סיכוי שאפתח סרטן שד.
למרות שסיפור משפחתי של סרטן שד הוא גורם סיכון משמעותי, לרוב הנשים שחולות בסרטן השד אין סיפור משפחתי משמעותי של סרטן שד או סרטנים אחרים.
? יש אצלנו במשפחה סרטן שד רק מצד האב, והתורשה של סרטן השד עוברת רק מצד האם, לכן איני בסיכון.
לא נכון! גנים שמעלים את הסיכון לסרטן השד יכולים לעבור באותה מידה מצד האב ומצד האם, ולכן כל סיפור משפחתי הוא משמעותי.
? סרטן שד היא מחלה של נשים מבוגרות, ולכן איני צריכה להיות במעקב מוגבר.
לא נכון! לא פחות מרבע מן הנשים שמאובחן אצלן סרטן השד בארץ הן מתחת לגיל 50 בעת האבחנה.
? סרטן שד לא יכול להופיע בהריון או בזמן הנקה.
לשמחתנו לא שכיח לאבחן סרטן שד בזמן הריון או בהנקה, אבל סרטן שד יכול להופיע גם בתקופות אלה, ולכן גוש בשד שמופיע תוך כדי הריון או הנקה ואינו נעלם מחייב בירור מקיף.
? לחברה / שכנה / קרובה שלי גילו סרטן שד למרות שהממוגרפיה הייתה תקינה, לכן הממוגרפיה אינה בדיקה יעילה.
הממוגרפיה אינה בדיקה מושלמת, וידוע שהיא מזהה לא יותר מ-90 אחוז מן הגידולים, אבל היא הבדיקה היחידה שהוכחה במחקרים קליניים כמורידה תמותה מסרטן השד. עם זאת, חלק מן הנשים זקוקות לבדיקות נוספות כמו אולטרסאונד או MRI של השדיים. רופא שבודק את האישה ורואה את צילומי הממוגרפיה יכול לקבוע אם יש צורך בבדיקות הדמיה משלימות. אלה הן בדיקות שבאות להשלים, ולא להחליף את הממוגרפיה.
? ממוגרפיה כרוכה בקרינה, וקרינה גורמת לסרטן, לכן ממוגרפיה יכולה לגרום לסרטן.
אכן, קיים קשר בין קרינה מייננת, כמו זו שמשמשת לממוגרפיה, לבין סרטן, אולם מינון הקרינה בממוגרפיה הוא מזערי. בנוסף - קרינה מעלה את הסיכון לסרטן בעיקר כשנחשפים אליה בגיל צעיר. מעל גיל 40 התרומה של קרינה לסרטן היא כנראה אפסית.
עוד על סרטן השד:

סרטן השד: אולטרסאונד חדשני לגילוי מוקדם

חדש: מרפאת מעקב לסרטן השד והשחלות

סרטן השד: כמה החלטות חשובות

יד ביד: ייעוץ ותמיכה לנשים בסיכון לסרטן

גילוי מוקדם של סרטן השד: כל הבדיקות

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום סרטן (אונקולוגיה)

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה