ענבים: הפרי המושלם לקיץ

אין קיץ בלי ענבים. ירוקים, סגולים או אדומים, עם או בלי חרצנים, העיקר שיהיו קרים, פריכים, עסיסיים ומתוקים ויקלו במעט את עומס החום.
הגפן היא משבעת המינים שבהם התברכה ארץ ישראל ופרי הגפן מזכה את הבורא בברכה מיוחדת, עם שתיית היין. על חשיבותה, אפשר ללמוד גם מאזכורה הרב, בצורות שונות בתנ"ך, מעל 300 פעם.
שיח הגפן בוית במרכז אסיה, שם גם התברר שאפשר להתסיס את פירותיו למשקה שמשמח לבב אנוש. בהמשך הגיעה הגפן לאירופה וכיום מגדלים כרמים ליין ולמאכל במדינות רבות בעולם. מלבד למזון ומשקה, שימשו מוצרי הגפן לאורך ההיסטוריה כתרופות טבעיות נגד כאבי בטן, דיזנטריה, הורדת חום ועידוד התיאבון.
שיח מאוד שימושי. צילום: shutterstock
ככלל, מדובר בשיח מאוד שימושי. הוא מטפס דקורטיבי שטוב ליצירת סוכה בחצר, את הפירות אוכלים ומפיקים מהם צימוקים, יין, משקאות קלים, חומץ, ריבות ועוד. את העלים מגלגלים עם אורז וצנוברים ואפילו חרצני או זרעי הענבים, רבי תועלת. מפיקים מהם שמן, שהוא אגב, טעים במיוחד, עשיר בנוגדי חמצון ובעל נקודת התחמצנות גבוהה שמתאימה אותו לבישול וטיגון.
העינב עצמו מורכב מקליפה, הנקראת גם זג, בתוכה ציפה מימית המכילה כארבעה חרצנים (אלא אם הוצאו משם בהנדסה גנטית). זני הענבים מתחלקים לענבי יין, ענבי מאכל וכאלה שמתאימים לשתי המטרות.
סכנה לסוכרתיים, ברכה לכל האחרים
מומלץ לקבל את הערכים התזוניים מענבים טריים. צילום: shutterstock
בשנים האחרונות נהוג לקשור כתרי בריאות ליין האדום ובצדק, אבל מכיוון שהאלכוהול שבו לא מיטיב במיוחד, עדיף לקבל את הערכים הבריאותיים מענבים טריים, כולל הקליפה וכן, גם החרצנים. ברוח ההמלצה לצרוך פירות וירקות בחמישה צבעים, כדאי גם לגוון גם בצבעי הענבים, לכל אחד סגולות ייחודיות בהתאם לפיגמנטים שלו.
יש לענבים אמנם ערך גליקמי גבוה יחסית ולכן סוכרתיים צריכים לשמור על מידה, אבל באשכול קטן של כ-100 גרם יש רק 60 קלוריות. יש בהם מינרלים כמו אשלגן, המועיל נגד יתר לחץ דם, זרחן, מגנזיום וסידן, ויטמין C, A, וויטמינים מקבוצת B ולא פחות חשוב מה שאין בהם: שומן וכולסטרול.
בנוסף, יש בענבים מעל 1,600 תרכובות של נוגדי חמצון. העיקרית שבהן היא רסברטרול, שנמצא בעיקר בקליפת הפרי. מחקרים הראו שבכוחו לעכב תהליכים ממאירים והוא מועיל נגד טרשת עורקים והיווצרות קרישי דם ומחקר חדש מצא שהוא מונע גם התנוונות תאי עצב במוח.
רכיב חשוב נוסף בענבים, הם האנתוציאנינים, קבוצת פיגמנטים צמחיים המגנים על הגוף מרעלנים ומונעים סרטן וטרשת עורקים. ויש גם לוטאין, נוגד חמצון ממשפחת הקרוטנואידים המונע קטרקט, משפר את תפקוד הריאות ומיטיב עם הלב ובענבים האדומים וסגולים גם נוגדי חמצון נוספים.
חוץ ממניעת מחלות קשות, נוגדי החמצון שבענבים טובים להאטת תהליכי ההזדקנות ושיפור מראה העור, הסיבים התזונתיים מועילים נגד עצירות והחומציות טובה נגד דלקות בדרכי השתן.
איך קונים ושוטפים ענבים?
החטיף המושלם: להקפיא ולהגיש. צילום: shutterstock
כשקונים ענבים, יש לוודא שהם שלמים, חלקים ובשלים והגבעול רענן ולאחסן אותם במקרר. מכיוון שהענבים עוברים לרוב ריסוס מהותי, כדאי מאוד להשרות אותם בקערה עם מים קרים לפני השטיפה והאכילה. הדבר נכון בעיקר אם אתם מתכננים לחלוק את האשכול שלכם עם ילדים ופעוטות.
הכי כיף לקטוף ענבים בזה אחר זה מהאשכול ולהכניס לפה, אבל אפשר גם להוסיף לשייק של פירות ועלים ירוקים, לשלב כנגיעות מתוקות בסלט הירקות, להכניס לעוגת פרי, או להכין ריבה.
בימים חמים במיוחד, אפשר להכניס ענבים שלמים ללא הגבעול למקפיא ולהוציא כעבור כמה שעות חטיפים קפואים ומתוקים.
הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה
המתכון: סורבה ענבים
קריר ומרענן. סורבה ענבים. צילום: shutterstock
יש אומרים שמקורו של הסורבה (בצרפתית) במעדן שהוכן מגוש שלג עם מיץ פירות. כיום, כל גלידרייה שמכבדת את עצמה מחזיקה בכמה וכמה טעמים של סורבה, עם או בלי אלכוהול, כוואריאציה דיאטטית, פרווה וטבעונית, לגלידות השמנתיות. סורבה אפשר גם להכין בבית מפירות העונה, במקרה שלנו, ענבים.
בחרנו בסורבה ענבים, שילוב בין כפור לחמיצות-מתיקות ואופציה מעולה לקינוח קיצי, שהמבינים משתמשים בו גם במהלך הארוחה, כמרענן חך בין המנות.
המרכיבים
1 ק"ג ענבים ירוקים ללא חרצנים
3/4 כוס סוכר
200 מ"ל מים
מיץ מלימון שלם
גרידת קליפת לימון
300 מ"ל יין מוסקט מתוק
ההכנה:
(1) לחמם את הסוכר והמים בסיר, להביא לרתיחה ולהוריד את עוצמת האש. לערבב עד שהסוכר נמס והנוזל מסמיך.
(2) לצנן, להוסיף כף ממיץ הלימון ולקרר במקפיא.
(3) להפריד את הענבים מהגבעולים ולטחון במעבד מזון ביחד עם שארית מיץ הלימון.
(4) לסנן לתוך כלי שיכול להיכנס למקפיא. להוסיף את יין המוסקט וגרידת הלימון ולערבב.
(5) להניח במקפיא. אחרי חצי שעה להוציא ולערבב בכף ולהכניס לחצי שעה נוספת עד שהעיסה קפואה למחצה.
(6) לרסק את העיסה במערבל מוט או בבלנדר ולהגיש בצלוחיות. אפשר לקשט בעלה נענע.
מה עם מתכון לחזה עוף קיצי ופסטה? מומלץ
גרעינים מכל הסוגים ואיך לאכול אותם
הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
מה עושים עם פירות יער
האם אפשר להנביט בבית?
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...