מוטקה > בלוגים > איתנקה > יעל אשת חבר הקיני

יעל אשת חבר הקיני

יעל אשת חבר הקיני

האם יעל אשת חבר הקיני הייתה אשה מוסרית?

 

בסיפור הקצר על יעל אשת חבר הקיני (שופטים, פרק ד,ופרק ה),  מובאים פרטים רבים על מעלליה של יעל, ויחד עם זאת היא נשארת אשה חידתית למדי שמעשיה אינם מובנים.

השאלה הראשונה היא מי הוא חבר הקיני שאליו השתייכה יעל: "חֶבֶר הַקֵּינִי נִפְרָד מִקַּיִן, מִבְּנֵי חֹבָב חֹתֵן מֹשֶׁה; וַיֵּט אָהֳלוֹ, עַד-אֵילוֹן בצענים (בְּצַעֲנַנִּים) אֲשֶׁר אֶת-קֶדֶשׁ (פרק ה').

לפי חננאל מאק ("ותאמר בליבה") שבט הקינים הם מצאצאי יתרו הזכור לטוב מסיפור הנדודים במצרים. השבט הזה ישב ברובו בדרום, אך פלג ממנו, אולי חמולה, עברו לגור בצפון ויעל השתייכה לאותה משפחה. לדעת מאק המשפחה הזו שישבה בין הישראלים לכנענים קיימה יחסים טובים עם שני הצדדים.

יעל הייתה "אשה פוליטית" היו לה ידיעות על המתרחש באיזורה. דבר זה מסביר לנו כיצד היא ידעה על הקרב בין הישראלים לכנענים, את הריגת ראש הצבא הכנעני, ויותר מכך זה מסביר את היענותו המהירה של סיסרא להזמנתה. לדעת מאק סיסרא הכיר אותה והיו יחסים כלשהם ביניהם. ואולי גם באופן מיני כפי שנרמז משירה של דבורה: " בֵּין רַגְלֶיהָ, כָּרַע נָפַל שָׁכָב:  בֵּין רַגְלֶיהָ, כָּרַע נָפָל" פרק ה').

נתבונן באקט הפיתוי יותר מקרוב: "וסיסרא, נָס בְּרַגְלָיו, אֶל-אֹהֶל יָעֵל, אֵשֶׁת חֶבֶר הַקֵּינִי:  כִּי שָׁלוֹם, בֵּין יָבִין מֶלֶךְ-חָצוֹר, וּבֵין, בֵּית חֶבֶר הַקֵּינִי.  יח וַתֵּצֵא יָעֵל, לִקְרַאת סִיסְרָא, וַתֹּאמֶר אֵלָיו סוּרָה אֲדֹנִי סוּרָה אֵלַי, אַל-תִּירָא; וַיָּסַר אֵלֶיהָ הָאֹהֱלָה, וַתְּכַסֵּהוּ בַּשְּׂמִיכָה.  יט וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ הַשְׁקִינִי-נָא מְעַט-מַיִם, כִּי צָמֵאתִי; וַתִּפְתַּח אֶת-נֹאוד הֶחָלָב, וַתַּשְׁקֵהוּ--וַתְּכַסֵּהוּ.  כ וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ, עֲמֹד פֶּתַח הָאֹהֶל; וְהָיָה אִם-אִישׁ יָבֹא וּשְׁאֵלֵךְ, וְאָמַר הֲיֵשׁ-פֹּה אִישׁ--וְאָמַרְתְּ אָיִן.(פרק ד).

הרושם המתקבל הוא כי סיסרא נס לאוהלה של יעל לאחר הקרב הכושל, משום שהכירה היטב, נתן בה אמון מלא וחשב שהיא תעזור לו. יעל מצידה עושה מאמצים לשכנעו שיסור לאוהלה, מרגיעה אותו ומרדימה אותו.

לא ברור מתי גמלה בליבה מחשבת הרצח.

"וַתִּקַּח יָעֵל אֵשֶׁת-חֶבֶר אֶת-יְתַד הָאֹהֶל וַתָּשֶׂם אֶת-הַמַּקֶּבֶת בְּיָדָהּ, וַתָּבוֹא אֵלָיו בַּלָּאט, וַתִּתְקַע אֶת-הַיָּתֵד בְּרַקָּתוֹ, וַתִּצְנַח בָּאָרֶץ; וְהוּא-נִרְדָּם וַיָּעַף, וַיָּמֹת"

למה היא רצחה אותו?

נראה לי שבתחילה היא באמת ריחמה עליו, אבל אח"כ היא הבינה כי בעקבותיו יבואו הישראלים ויחפשו אותו, ואז דמה בראשה.

"הִנֵּה בָרָק, רֹדֵף אֶת-סִיסְרָא, וַתֵּצֵא יָעֵל לִקְרָאתוֹ, וַתֹּאמֶר לוֹ לֵךְ וְאַרְאֶךָּ אֶת-הָאִישׁ אֲשֶׁר-אַתָּה מְבַקֵּשׁ; וַיָּבֹא אֵלֶיהָ--וְהִנֵּה סִיסְרָא נֹפֵל מֵת, וְהַיָּתֵד בְּרַקָּתוֹ."

הידיעה המדוייקת שלה מיהו ברק, אחרי מי הוא רודף, מראה לנו שוב כי הייתה "אשה פוליטית" עם ידע רב.

ובכל זאת אנו נשארים עם השאלה למה היא רצחה את סיסרא? למה היא הזמינה אותו לאוהלה?  האם הריגתו הייתה ברירת המחדל היחידה? הרי יכלה לחכות לברק ואנשיו שיתפסו אותו.

לדעת מאק אפשר בהחלט להאשימה בבגידה. היא לא שייכת לעם ישראל, סיסרא נתן בה אמון, והיא גרמה לו לתת בה אמון. היא הפרה את האמון שסיסרא נתן בה. גם לדעתי, הפרת אמון שכזו היא בגידה.

 

איתן קליש

תגובות  7  אהבו 

494
23/08/19
דעתו של מאק, ובעקבותיו דעתך, היא פרשנות הגיונית לנתונים כפי שעולים מן הכתובים. באותה מידה, על בסיס אותם נתונים, אפשר להעלות וגם לקבל דעות אחרות, כמו זו המקובלת, שיעל היתה גיבורה. כוחה של פרשנות, וחולש...
דעתו של מאק, ובעקבותיו דעתך, היא פרשנות הגיונית לנתונים כפי שעולים מן הכתובים. באותה מידה, על בסיס אותם נתונים, אפשר להעלות וגם לקבל דעות אחרות, כמו זו המקובלת, שיעל היתה גיבורה. כוחה של פרשנות, וחולשתה...
23/08/19
למירה ידידתי שלום רב, כמובן שכל מה שנכתב ע"י חוקרי התנ"ך הוא סוג של פרשנות. כל מי שעוסק בתנ"ך הוא פרשן. כך היו חז"ל, הרמב"ם, פרשני ימי הביניים ופרשני העת החדשה. יתר על-כן הפרשנות תמיד מותאמת לערכיו ש...
למירה ידידתי שלום רב, כמובן שכל מה שנכתב ע"י חוקרי התנ"ך הוא סוג של פרשנות. כל מי שעוסק בתנ"ך הוא פרשן. כך היו חז"ל, הרמב"ם, פרשני ימי הביניים ופרשני העת החדשה. יתר על-כן הפרשנות תמיד מותאמת לערכיו של אותו דור.
כל הטענות של מה שמו, מאק, שהובאו בפוסט הזה הן בעיניי שטויות . לדעתי, האיש מתמרמר על כך שאשה הכריעה זכר, ועוד זכר משוריין בשריון, מפקד צבא, שבעיני האדון מאק הוא כנראה מושא להערצה. אז כן, מר מאק: אשה...
כל הטענות של מה שמו, מאק, שהובאו בפוסט הזה הן בעיניי שטויות . לדעתי, האיש מתמרמר על כך שאשה הכריעה זכר, ועוד זכר משוריין בשריון, מפקד צבא, שבעיני האדון מאק הוא כנראה מושא להערצה. אז כן, מר מאק: אשה הכריעה אותו. ודווקא בכלי נשק. לדעתי, יעל הקינית ושבטה היו בני ברית של שבטי ישראל. (אגב: הקיני, למיטב שיפוטי הלשוני, משמעו "הנודד". ) והיא פשוט פעלה לטובת הישראלים הנלחמים. ברור שהפעילה ערמומיות, כמו דלילה בשעתה. וכמו יהודית, בדור מאוחר יותר. החוכמה והפיקחות הן נשקה של החלשה-יותר בגופה נגד המפלצת הגופנית הברוטאלית. שהיא, מסתבר, גם טפשה יותר. לא אסתיר את צהלתי לנוכח נצחונן של יעל, דלילה ויהודית. וזו תעמוד נגד מירמורו והתפתלותו של האדון מאק (והאדון מה שמו, איתן, המצטט אותו).
23/08/19
לאפרת מה שמה מאיתן מה שמו, כתיבתך גסה ותוקפנית. לידיעתך מאק וגם אנוכי כתבנו ספרים על האשה בתנ"ך מנקודת מבט מאד אוהדת. אני מבקש ממך לא לכתוב יותר בבלוג שלי.
לאיתן מה שמו. לא אכתוב יותר בבלוג שלך, אכן. כתיבתו של מאק גסה ותוקפנית. והנחותיו לגבי האשה מצ'ואיסטיות דוחות. ואתה - מצטט אותו.
מה גרועים הם המציגים עצמם כדורשי שלומנו, ולמעשה הם בין המצ'ואיסטים המחורבנים ביותר....
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה