מוטקה > בלוגים > הבלוג של אסתי טל > "תיקון" - מחזה על זהות מאת: אמנון לוי ורמי דנון. מוצג בתיאטרון הקאמרי.

"תיקון" - מחזה על זהות מאת: אמנון לוי ורמי דנון. מוצג בתיאטרון הקאמרי.

מה מסתתר מאחורי הקלעים של העולם החרדי על פלגיו השונים; חובת הגיוס לצבא והמחלוקות שהנושא מעורר בקרב הפלגים השונים של העולם החרדי. בגידה, נאמנות ותהיות הנוגעות בזהות הדמות הראשית במחזה - ברק'ה אלפסי (בגילומו של דן שפירא).

צילום: רדי רובינשטיין.

"תיקון" – מחזה על זהות -  מאת אמנון לוי  ורמי דנון. בימוי: רמי דנון. בתיאטרון הקאמרי.

"תיקון" הוא מחזה על זהות. סיפורו של בחור חרדי ממוצא מזרחי שגדל בעולם הישראלי הליטאי, מצליח בו מאוד, וברגע של משבר הוא מחפש את זהותו. כל ימיו התאמץ לסגל לעצמו זהות ליטאית, לרכוש את אמון רבניו. כשהצליח בכך, מינו אותו הרבנים לעמוד בראש ישיבה מזרחית שכפופה לזרם הליטאי. הוא גאה בתפקידו, אבל אז הוא מתבקש על ידי הרבנים לשלוח את תלמידיו לצבא, כדי למלא בגופם את מכסת החרדים שצריכים לשרת בצה"ל. כשהוא מתחיל לשאול שאלות, למה דווקא התלמידים המזרחיים נשלחים לצבא בעוד שחבריהם הליטאים נשארים בתוך הישיבה, נקלעים חייו למשבר עמוק. הוא מבין שהוא לא יודע מי הוא, למי הוא נאמן, במי הוא בוגד, ולמי בסופו של חשבון הוא שייך.

במחזה שזורים קולות שירה ורינה, פיוטים ותפילות מלאות הוד, כמו לדוגמא: "מה נאמר לפניך יושב מרום, ומה נספר לפניך שוכן שחקים. ומה נספר לפניך שוכן שחקים... הלא כל הנסתרות והנגלות אתה יודע: אתה יודע רזי עולם. ותעלומות סתרי כל חי, בן אדם מה לך נרדם..."

המחזה בראשיתו מבליט את הסגידה לרבנים, יראת הכבוד כלפיהם , הגובלת בפחד מכוחם להשפיע גם מרחוק – באמצעות טקסים מעוררי צמרמורת – על חייו של אדם. המחזה חושף מהי המשמעות של הליכה עוורת אחר הרבנים כאילו הם 'אל- עליון' השוכן במרומים, שגוזר את דינם ולא מותיר להם ברירה אלא להרכין ראש ולקבל גם את הרעות והחולות שהוא מטיל עליהם. אבל, אם בתחילת המחזה סברתי שהחרדים חיים על פי אמונה עיוורת, בהמשכו נוכחתי שגם אצל המשתייכים לקהילות השונות נבקעים סדקים, עולות תהיות ונעשים נסיונות 'לזייף' – לא לקיים את המצוות קלה כחמורה' כפי שהוטל עליהם כ'צו משמיים' או כפי שמקובל במקום בו הם נמצאים. נפתולי הזהות של ברק'ה – הגיבור המרכזי של המחזה – (דן שפירא), נוגע ללב ומעורר חמלה.

המחזה "תיקון" על כל הדמויות שעולות בו מוגש ממש כמו סרט מתח. הבימוי מעולה ולשחקנים מגיע צל"ש על משחק מושלם. המחזה יוצק אווירה כבדה ומעורר כמיהה למציאות שונה בקרוב בימינו. חוויה עוצמתית  שרחשיה ממשיכים להדהד זמן רב אחרי רדת המסך.

היוצרים:

כתיבה: אמנון לוי ורמי דנון, בימוי: רמי דנון, תפאורה: ערן עצמון  תלבושות: מוני מדניק מוזיקה: אבי בללי תאורה: אבי יונה בואנו (במבי) וידאו: רונן ברטן, נגינה מוקלטת בוויולה: גליה חי. עוזרת במאי: הני ישעיהו.

משתתפים: שלומי אברהם, דולב אוחנה, רמי ברוך, יואב לוי, רביב מדר, ערן מור, שמעון מימרן, אברהם סלקטר, רפאל עבאס, דן שפירא

המחזה מוצג בתיאטרון הקאמרי. משך ההצגה: שעה ו-35 דקות.

 

 

 

תגובות  2  אהבו 

833
וואוו. ממש מפתה ללכת. אני מאד אוהבת את רמי דנון, גם כשחקן וגם כיוצר. אני מניחה שהמוזיקה יוצאת מן הכלל בהצגה, כי אבי בללי הוא אחד המוזיקאים המובחרים שיש לנו כאן. וואי, אסתי, אני צריכה לפתוח רשימה מיוח...
וואוו. ממש מפתה ללכת. אני מאד אוהבת את רמי דנון, גם כשחקן וגם כיוצר. אני מניחה שהמוזיקה יוצאת מן הכלל בהצגה, כי אבי בללי הוא אחד המוזיקאים המובחרים שיש לנו כאן. וואי, אסתי, אני צריכה לפתוח רשימה מיוחדת להצגות שצריכה ללכת בזכות ההמלצות שלך. תודההה!!!
23/09/19
עודדת אותי גלית. גם אני עורכת כל הזמן רשימות ובוחרת את המיטב. התייחסתי לנושא מאוד ברגישות. יש בהצגה איזה קטע שמזכיר את הטקס "פולסה דה נורה" שזה מצמרר. לא תיארתי את כל מה שהולך במחזה, זה מעלף ומאלף... ...
עודדת אותי גלית. גם אני עורכת כל הזמן רשימות ובוחרת את המיטב. התייחסתי לנושא מאוד ברגישות. יש בהצגה איזה קטע שמזכיר את הטקס "פולסה דה נורה" שזה מצמרר. לא תיארתי את כל מה שהולך במחזה, זה מעלף ומאלף... אם צריך לסגוד למישהו, זה לשחקנים. ישבתי קרוב ממש מולם וראיתי את הבעות פניהם. כולם חיו את ההצגה, כאילו מדובר בהם... תודה רבה על התגובה. אסתי טל
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ניסים ונפלאות
בודקת אם אתם עדיין קיימים בעידן הבלבלת הקורונטית. אודליה
לקריאת הפוסט
"לילה בפריז" השאנסונים הגדולים של כל הזמנים
צילום: באדיבות תיאטרון הקאמרי מסע לילי קסום בעיר האורות לצלילי מיטב שיריהם של אדית פיאף, ז'אק ברל, שארל...
לקריאת הפוסט
תחושת בטן - דרמה משפחתית שעולה על במת תיאטרון הקאמרי
צילום: גבריאל בהרליה. תחושת בטן עוסקת בחופש הבחירה של נשים בתקופתנו: לגבי גופן, מסלול חייהן והייעוד שלהן...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה