מוטקה > בלוגים > איתנקה > זכרונות ילדות

זכרונות ילדות

זכרונות ילדות

סיפורי ילדות

אצל היקים ימי הולדת הם דבר מאד חשוב, ומי ששוכח את יום ההולדת של מישהו ממשפחתו, משלם ביוקר.

באותו יום אחרי מנוחת הצהריים, ו"ההקמה" בבית הילדים, הלכנו, כל ילדי כיתה ד' לביתו של אחד מילדי הכיתה לחגוג את יום הולדתו.

היה יום הולדת מאד יפה – אכלנו עוגה, שתינו מיץ, שיחקנו במשחקי חברה, בתוך הדירה הקטנה של שנות החמישים.

מסיבת יום ההולדת נגמרה ואני הלכתי לביתו של אבי. אבי ואמי כבר לא גרו ביחד. הם הקפידו שאני אבוא לביתם לסירוגין: יום אחד לאמא וביום שלאחריו לאבא. והיום זה היה היום של אבא.

נכנסתי לביתו של אבי, והוא שאל אותי בקול כועס, אם אני לא יודע שהיום זה יום מיוחד? ניסיתי לחשוב למה הוא מתכוון ולא העליתי דבר במוחי. ואז הוא אמר לי: "איך יכולת לשכוח שהיום זה יום ההולדת שלי? זה היחס שמגיע לי ממך, אחרי כל מה שאני משקיע בך?"

הרגשתי כאילו זרקו לי פצצה על הראש. הרגשתי שאני ממש לא בסדר, ממש אשם, ושעשיתי דבר נורא. לא ידעתי מה להגיד לו, והתחלתי לבכות. אבי הסתכל עלי בעיניים קשות, ואמר לי שהוא מאד מאוכזב ממני, יצא מהדירה והשאיר אותי לבד.

***

אנחנו, ילדי הקיבוץ, התחלנו לעבוד בענפי המשק, בכיתה ז'. בשעה 13.00, כל יום, היינו מעמיסים את עצמנו על פלטפורמה, מעין עגלה שטוחה רתומה לטרקטור, ומוציאים אותנו, לשדות או מטעי המשק. העבודה נמשכה שעתיים, והייתה בד"כ רוטינית ומשעממת: לעשב שורות ארוכות של כותנה, לדלל שורות של גזר, לדלל שזיפים במטע, וכו'.

במבט לאחור, לא זכור לי שממש סבלתי, אבל הייתי זקוק לקצת בידור. בידור עבורי היה למשל לזרוק רגב אדמה על גבו של חברי העובד לצידי, ולצפות בהנאה כיצד הוא מחפש את הזורק.

מכל מקום, למרבה הבושה, ואף על פי שעבדתי, לדעתי, כלל לא רע, שלחו אותי פעמיים הבייתה באמצע העבודה, בגלל התנהגות לא נאותה, וכל זה בתוך שלושה חודשים...

ערב אחד, לאחר "ההעפה" השנייה, אני יושב בביתה החמים של אמי, ופתאום נקישה בדלת. הדלת נפתחת, ולחדר נכנס אבי (אבי ואמי גרו בדירות נפרדות) גבה קומה, עטוף בשינל ארוך ושחור. הוא נעמד במרכז החדר, הפנה אלי מבט נוקב ואמר: "עוד פעם אחת שאני שומע שהעיפו אותך מהעבודה, ואני לוקח את כל מתנות יום-ההולדת שהכנתי לך ושורף אותן".

הסתובב והלך. יש להודות שמאז לא קרה יותר שסולקתי מהעבודה.

 

אבא במיטבו

ביקור בצאן

בחמש אחה"צ, עת השמש שוקעת, הייתי הולך לטייל עם אבי בענפי המשק. הייתי עוד ילד קטן, כבן ארבע או חמש.  פעם היינו הולכים לרפת, פעם לאורווה ופעם לצאן. הכל היה במרחק הליכה קצרה משכונות המגורים.

אהבתי ללכת אל דיר הצאן. לפעמים היינו רואים את העדר מגיע מן המרעה. לפעמים היינו רואים את הטלאים יוצאים לינוק בחצר של האמהות. לפעמים היינו הולכים לבקר אצל האיילים בעלי הקרניים המגודלות.

אבל באותו אחה"צ, הדיר היה ריק. העדר עוד לא הגיע מהמרעה. אבל מתוך הסככה עלו קולות של בכי וצעקות. נכנסתי עם אבי לסככה, ושם באחת הפינות ראינו שני נערים מגודלים, מתקוטטים ביניהם.

מבט חטוף הספיק לי לזהות אותם: האחד היה בן קיבוץ, בלונדיני וגברתן , מהבנים הראשונים של המשק, והשני היה בחור מחברת הנוער המרוקאית, כבן 18. על פניו של הבחור מחברת הנוער היה זרזיף דם, ובידו היה מוט עץ גדול איתו הוא נופף בפראות. הוא בכה ואיים על בן הקיבוץ. בן המשק הזהיר אותו לבל יתקרב אליו.

אבי התקרב אליהם ללא פחד והם התחילו להסביר לו כמה כל אחד מהם צודק. אבי הקשיב להם ואז אמר להם: "דבר ראשון, אתם מפסיקים את ההתכתשות הזו, אחרת אני מרביץ לשניכם".

באורח פלא שניהם נרגעו. המרוקאי הוריד את המוט המונף ושמט אותו לרצפה, ובן המשק הבטיח לא להרביץ יותר. אבי ישב עם שניהם עוד כמחצית השעה, והקשיב להם. אני לא הבנתי על מה הם דיברו . אבל השיחה נגמרה בכך שהם לחצו ידיים בסופה ואבי אמר: "אתם רואים שאפשר לסדר דברים בלי אלימות". 

תגובות  7  אהבו 

723

לאיתן=נעים להיזכר בתקופה שבה היינו ילדים . לא תמיד נעים להיזכר ביד הקשה  או יותר נכון בלשון הקשה שנהגו כלפינו. . אולם זו הייתה הדרך שבה נהגו לחנך אותנו אז. בדרך כלל היו אלו רק  איומים שלא...

לאיתן=נעים להיזכר בתקופה שבה היינו ילדים . לא תמיד נעים להיזכר ביד הקשה  או יותר נכון בלשון הקשה שנהגו כלפינו. . אולם זו הייתה הדרך שבה נהגו לחנך אותנו אז. בדרך כלל היו אלו רק  איומים שלא הגיעו לכלל מעשים. לא רבים יספרו על החגורה שטיילה על ישבנם אולם זה קרה. .  אמרו לנו שהיד הקשה עשתה אותנו עצמאים חחח. את העצמאות קיבלנו בעזרת הסטן ומאוחר יותר העוזי.. סיפור ילדות נחמד שלא מוכר לרבים מהעירונים. אני מבין שהחינוך בקיבוץ היה שונה. .  אני זוכר כיצד ניסה המורי לחנך את הילדים שלא הקשיבו לו. היה זה בחיידר שבו למדנו בחופש הגדול.  היה זה תחליף לקייטנות שעדיין לא נולדו. המורי  היה תיימני אבל זה מה שהייה. ישבנו קבוצת דרדקים משני צידי השולחן כשספר תורה  עומד לו מיותם באמצע השולחן.  וכולם היו צריכים לקרוא בין אם זה מהצד או מאחור ואוי לו לדרדק ששלח מבט אל הזבוב ולא אל המורי. מקל החיזרן היכה על היד של המורד. . אוי לו גם לדרדק שלא הבין את ההיגוי התימני. גם אז  מצא מקל החיזרן מטרה. . . אז תמשיך לספר לנו על ימי הילדות היא שונה מזו שרבים כאן מכירים. חג סוכות שמח

03/10/15

לגרשון שלום,

תודה על תגובתך המעניינת. יש לציין לזכותו של אבי שהוא מעולם לא הרים עלי יד. אתה צודק שאז היו מושגים אחרים על חינוך.

שבוע טוב

03/10/15

לאיתן.  פלטפורמה... כותנה.  הנה סיפור.  יעקב ידידי ועוד חברים קראו אותו. (חיוך)  

 אהבה בין השורות...             &nbs...

לאיתן.  פלטפורמה... כותנה.  הנה סיפור.  יעקב ידידי ועוד חברים קראו אותו. (חיוך)



 



 אהבה בין השורות...    

         



שורות, שורות ארוכות, צפופות שורטות, חוצות מרחב. שדה לבן בוהק, שדה כותנה מניב, שייך לקיבוץ צעיר בשער הנגב, בשיא פריחתו. 

בוקר קיץ חם. מוקדם, אך השמש כבר קופחת מעל. מוביל קבוצת פועלים ופועלות מעיירת הפיתוח החדשה, שְׂדֶרוֹת, מרחק קילומטרים אחדים מן הקיבוץ השכן. 

מזה כמה ימים, נוסע בוקר, בוקר, להביא את קבוצת הפועלים משְׂדֵרוֹת, מסיע אותם על הפלטפורמה הרתומה לטרקטור, לשדה, לעבוד בקטיף כותנה. 

על כנף גלגל הטרקטור הגדול הישן, אותו אני נוהג, יושבת לה, על ידי, הנערה הזאת, החצופה, לא מוכנה לשבת, על הפלטפורמה יחד עם חבריה לקבוצה. כבת עשרים. רזה, לא מתאפרת. עורה בהיר. שיער שחור. עיניים חומות סקרניות. שתי גומות בלחייה. שפתיים דקות. פס דק מפריד ביניהן, כאילו אוטוטוט, עומדת לפתוח בדיבור.  כמו כועסת, אך היא לא. חולצת שבת דקה! חצאית אפורה, עד הברך. זוג, נעלים, ספק סנדלים, ספק לא? לא ברור מה היא נועלת?...

נוסע לאט, חוצה כביש האספלט, ושדרת עצי האקליפטוס שאחריו, לצד השני. עולה על דרך העפר המובילה לשדה הכותנה.

"קיבוצניק"? פנתה אלי בשאלה, שָׂמָה ידה על כתפי, נתמכת בה, לייצב ישיבתה על כנף הטרקטור, מקפיצות הדרך. "תגיד גם אתה מדבר ספרדית, כמו החברים שלך בקיבוץ? גם אני מדברת ספרדית", היא כמעט צועקת, להתגבר על רעש מנוע הטרקטור הרועם. אני מניד בראשי, "כן, מדבר ספרדית, אבל אני לא מדרום אמריקה", ולא קיבוצניק, הייתי. עכשיו עובד שכיר, במועצה האזורית כאן, אבל ישן בקיבוץ", עונה לה, וּמזכיר לעצמי: "לפני שבוע השתחררת מהצבא, ומתחיל לעשות משהו, לעזור להורים".  

"גם אני, לא מדרום אמריקה",היא אומרת: "אבל מדברת ספרדית, ההורים שלי מטֶטוּאָן", מסבירה. עיניי בנסיעה מניד שוב בראשי. 

"מאיפה אתה?" ממשיכה היא. קולה חד, גבוה מתערבל ברעש המנוע



"היזהרי, תחזיקי חזק, אני עולה פה, על אבנים, או קיי?". היא מביטה בי, ואל האבנים הזרועות שלפנינו, חוככת בדעתה, אם להעלב שלא עונה לשאלותיה, או לקבל הערתי כדאגה לשלומה?

לא איכפת לי, אלף שאלות מציקות מתרוצצות הרגע בראשי, איך ומה אני רוצה מעצמי?



מגיעים לשדה, עוצר, מדומם את המנוע. ידה עדיין  על כתפי, שמה רגל על יצול הטרקטור וקופצת לאדמה הרכה.

"למה את באה לעבודה בחצאית, תחטפי שריטות כואבות כהוגן, לא כדאי לך".

"אין דבר" עונה היא, "בקרוב אקבל משכורת מהקיבוץ, אולי אקנה זוג אחד, מ"אתה", חוץ מזה, מה זה עניינך, האא" רושפת לעברי, "אבל אתה חמוד, קוֹרָסוֹן מִיוֹ", (מחמד לבי).

"שובבה חצופה, חושב מתחילה איתי, אז תעשה משהו". רואה אותה צוחקת.

"טוב שהיא לא מנחשת מה אני חושב עכשיו!"

היא ממהרת, מצטרפת לקבוצת הגברים והנשים שירדו מן הפלטפורמה, ופנו לעבר סככת הכלים המוצלת, להצטייד, כל אחד בשק גדול, לבן, אותו צריך למלא, פעמים רבות משך שעות היום, בכותנה. כל שק מלא, מובא לשקילה, ומתווסף למשקל קודמיו, בסוף היום, נרשמת תפוקתו של העובד, במחברת, לפיה ניקבע שכרו.



ידיים עמלות, נשרטות. אצבעות זריזות מושכות בצמר, קוטפות פרחי הכותנה, למלא את השק הגדול התלוי על הצואר. פרח בוהק... עוד אחד...  ועוד אחד... ועוד אחד...  השקים הולכים ומתמלאים כותנה, משקלם עולה. רכז הענף מסתובב בשטח, מבקש לגמור את עבודת, הקטיף, היום, כדי לשלוח הכותנה לממבטה, לעיבוד, להפריד בין הגרעינים מהם מפיקים שמן, לבין צמר הכותנה המיועדת לייצוא. מֶשִׂימָתי, לעבור בין השורות, לסחוב ולהביא השקים המלאים, לשקילה ורישום.

"היי, קוֹרָסוֹן מִיֹו", היא קוראת לי מתוך השורה... "גש תעזור להוריד את השק..."

נכנס בין השורות הצפופות, הולך לקראתה, השק הכבד, תלוי על חזה. שערה סתור, "אלוהים כמה היא יפה"... עיניה הגדולות בורקות מתגרות, יודעת, חייב אני להצמד אליה קרוב, כדי לאחוז ברצועות השק התלוי על צוארה משני צידיה...  פניה קרובות אלי... משחרר אותה ממשאה, לא לפני שנושק לשפתיה היוקדות, "ככה" היא לוחשת... ואני חושב נרגש, "הצבא עשה לך משהו טוב". 

"אראה אותך בשבת, "קֶרִידָה"?


03/10/15

לנדב היקר,

כתבת סיפור ממש טוב. אפשר לחוש את האבק, את חום הקיץ, ואת הימשכותך לאותה בחורה. מה שחסר לי זה המשך הסיפור...איך זה התפתח, ואיך זה נגמר?

שלך

איתן

03/10/15

(חיוך) גם יעקב בזמנו שאל מה היה בהמשך?  וכמו שציינתי בסיפור: "זרים ברכבת". משאיר לדמיונו של הקורא... איתן ידידי לגבי הפורמט הקיים, המצופף שורות באופן שרירותי, לא מאפשר הורדת שורה ...

(חיוך) גם יעקב בזמנו שאל מה היה בהמשך?  וכמו שציינתי בסיפור: "זרים ברכבת". משאיר לדמיונו של הקורא...



איתן ידידי לגבי הפורמט הקיים, המצופף שורות באופן שרירותי, לא מאפשר הורדת שורה כלפי מטה, במקרים אלה, אני משתדל לפתוח רווח גדול,  במקום הורדת שורה, שהפורמט לא מאפשר להוריד.

תודה להתייחסותך. 


03/10/15

היי נדב,

אשתי מאד אהבה את הסיפור שלך. מאד התרשמה מהתיאורים החיים שלך. חושבת שאני לא צודק. לפעמים סוף פתוח זה טוב.

שבוע טוב

04/10/15

אהבה בין השורות.  איתן.  שמח שהסיפור (אמיתי כמו יתר הסיפורים שכותב) אתה ורעייתך היקרה, אהבתם.  בתחומים לא מעטים, הקיבוץ הטביע בי את חותמו לשנים רבות. בעיקר למוסר העבודה.&nb...

אהבה בין השורות.  איתן.

  שמח שהסיפור (אמיתי כמו יתר הסיפורים שכותב) אתה ורעייתך היקרה, אהבתם.  
בתחומים לא מעטים, הקיבוץ הטביע בי את חותמו לשנים רבות. בעיקר למוסר העבודה. 
על זה אני אסיר תודה, היכן שעבדתי (בציוד מכאני כבד) במחצבות, בכבישים בחום 44 מעלות, 'תקפתי', קידמתי את העבודה, לפעמים תכונה זו עמדה לי לרועץ, העובדים הוותיקים לא אהבו זאת.
 על כל פנים, כילד בחברת הנוער בקיבוץ, סיפור שכתבתי: "הקשר שלי לשיר הערב יורד עלי אופק בוער", אותו כתבתי, נותן עוד נקודת מבט מזווית אחרת.  הוא נמצא  בארכיון בבלוג שלי, בדף 4, אולי גם ימצא חן בעיניכם, כיוון מוצא תכונה אחת משותפת לשנינו - כנות בדיווח.
שבוע טוב חג שמח. 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה