האם לקיבוץ הישן השיתופי לא היו יתרונות?

"דע מאין באת ולאן אתה הולך"
(תגובה לעוזי בן-צבי, "חרות מדומה", 'הזמן הירוק' 18.12.2014)
לפעמים אני תוהה מה מניע את עוזי בן-צבי לנסות להוכיח לנו עד כמה היה הקיבוץ הישן (או השיתופי) מקום נורא לחיות בו. לדעתי, באופן מעשי הויכוח בין הקיבוץ השיתופי לקיבוץ המתחדש הוכרע לטובת 'הקיבוץ המתחדש', ואם כך המשמעות של ויכוחים אלו היא מאבק על "הזכרון ההיסטורי", שאין לזלזל בו.
מה שמניע אותי, להתמודד עם טיעוניו של עוזי, אינו הרצון לחזור לקיבוץ השיתופי. אני חי בקיבוץ מתחדש ואינני סבור שהדבר הפיך, ואולי גם אינני רוצה שהוא יהיה הפיך. הויכוח שלי עם עוזי הוא על איך ייזכר הקיבוץ הישן, שחיינו בו עשרות שנים, בהיסטוריה ויותר מזה בזכרוננו, החברים שממשיכים לחיות בו, ורוצים שהוא יתקיים עוד כמה דורות. אני סבור שלבעוט בקיבוץ הישן, בערכיו ובזכרונותיו, כמו שעוזי עושה בכתבותיו, ולתקוע את הדברים הללו למוחותיהם של החברים של היום ושל החברים בעתיד, זהו מתכון לחיסול הקיבוץ, כי גם 'הקיבוץ המתחדש' מבוסס עדיין על ערכי הקיבוץ הישן.
אני מוכן להסכים עם עוזי ואחרים שהפגם הגדול של הקיבוץ הישן היה בתחום חרויות הפרט. אני מוכן גם להסכים שרבים מבנינו עזבו בשל כך את הקיבוץ.
אך אני רוצה להסב את תשומת לב המקטרגים על הקיבוץ הישן, כי בקיבוץ הזה החברים נהנו מזכויות רבות שאין להם בקיבוץ החדש שיצרו סוג של חרות (וכאן אלך אחר הפרוט של עוזי):
הם לא נאלצו לדאוג לכסף שבחשבון הבנק שלהם.
הם לא נאלצו לדאוג לפת לחמם. הזכות לחיים ברווחה היא זכות מוכרת בדימוקרטיות.
הייתה לחברים זכות לדיור הוגן, מותאם לגודל המשפחה. גם זאת זכות שאינה מובנת מאליה במדינתנו, ואנו קוראים כל יום על מצוקתם של הזוגות הצעירים בישראל .
הטיפול בבריאותם היה מובטח, זכות חשובה שנעלמה כמעט ב'קיבוץ המתחדש'.
חינוך ילדיהם היה מובטח ע"י הקהילה, וגם זאת זכות חשובה. לא היה מצב שלילדך יש חוג אחד ולילד של שכנך שלושה חוגים.
הם עבדו, אך לא נאלצו לדאוג לפרנסתם. כל חבר ידע שזכותו היא שהקיבוץ ידאג לו למקום עבודה, ופרנסתו בכל מקרה מובטחת. כל חבר ידע גם שזכותו לבחור במקום עבודה לפי נטיותיו.
הם הכריעו בכל השאלות החשובות באופן דימוקרטי, באסיפות הקיבוץ ובוועדותיו
אוסיף שלוש זכויות שעוזי לא מנה אותן:
משלב מסויים בחיי הקיבוצים (שנות ה-70 – 80), ניתנה לכל חבר הזכות ללימודים גבוהים לפי נטיית ליבו.
ברוב הקיבוצים חיי התרבות היו מפותחים, היו בחינם, וכך גם הפעילות הספורטיבית.
הדאגה לזקנים הייתה גבוהה מאד בקיבוץ הישן. גם נושא זה בעייתי בחלק מהקיבוצים המתחדשים.
הזכויות הללו יצרו הרגשת רווחה אצל החברים ומעין חרות נפשית. לא הייתי מלגלג, כמו שעוזי עושה, על הרעיון שאדם הצריך לעבוד כל שעות היממה כדי לפרנס את משפחתו, הוא אדם "משועבד" ואינו אדם חופשי. מאות שנים התנועה הסוציאליסטית נלחמה על יום עבודה של 8 שעות.
כמו שכבר כתבתי בעבר – גישתו של עוזי לנושא הועדות אינה דמוקרטית. בדמוקרטיה השלטון מתבצע ע"י העם, ועקרון זה מיושם ע"י הועדות המנהלות את הקיבוץ (גם את הקיבוץהחדש). בקיבוצים מתחדשים רבים בוטלו ועדות רבות ותפקידיהם וסמכותן הועברו לידי מנהל הקיבוץ או הקהילה, או בעל תפקיד זה או אחר. האם זהו מצב יותר טוב? אין גוף או חברה שאינו מתנהל ע"י ועדות, ובקיבוצים מתחדשים רבים אנו רואים כי מתפתחת 'תרבות של מנהלים', למורת רוחם של החברים.
לסיום אציין כי בגליון האחרון מציין אחד הכותבים כי לפי מחקר עולה מסקנה מדהימה: רמת שביעות הרצון בקיבוצים השיתופיים גבוהה יותר, בכל פרמטר, מהקיבוצים המתחדשים.
איתן קליש, גזית
האם הקיבוץ הישן היה כל-כך רע?
היינתמקד בהתחלה להבנת ההמשכים. בבסיס הרעיון של הקיבוץ מונחת חברה קומוניסטית עובדה. ברוסיה הקומוניסטית אשר נתנה תמריצים והטבות לקומוניסטים חלק קטן מאוד מהאוכלוסיה היה קומוניסטי ומהם הרוב היו מ...
היינתמקד בהתחלה להבנת ההמשכים. בבסיס הרעיון של הקיבוץ מונחת חברה קומוניסטית עובדה. ברוסיה הקומוניסטית אשר נתנה תמריצים והטבות לקומוניסטים חלק קטן מאוד מהאוכלוסיה היה קומוניסטי ומהם הרוב היו מטעמי נוחות כלומר קומוניסטים אשר "כל אחד לפי צרכיו וכל אחד לפי יכולתו" היו מעטים. בארץ בתחילה הקיבוץ נתן מסגרת הולמת לרעיונות חדשים ליהדות,עמל הכפים "פרמידה הפוכה" חברה תומכת הגשמת הציונות "רגב אחרי רגב" גדוד העבודה ,כיבוש העבודה כלומר היו סיבות טובות להיות חבר קיבוץ וגם בתנאים האלה תנועת המתקבלים והעוזבים את הקיבוץ היתה גדולה עזיבת הקיבוץ היתה חלק ממיון טבעי. ומי נשאר המאמינים והנגררים אשר קיבלו את הקיבוץ כרע הכרחי. נולדו ילדים ומתוכם באופן הכי טבעי בעולם רק חלק מאוד קטן האמין כי הרעיון הקיבוצי מתאים לו נשארו אנשים נוספים אשרהתאימו עצמם לתנאים כאשר הם ומשפחתם בראש סדר העדיפות ואנשים אשר מצאו את הדרכים לחיות בקיבוץ בלי להתאמץ. הילדים לפחות בזמן הלינה המשותפת חלקם אהב את המצב וחלק שנא ולכן כל הויכוח אם היה או להיה טוב הוא טפשי ומיותר הוא סוביקטיבי לגמרי והוא נכון לגבי כל אחד וכל דעה וכל אדם אשר נוחד בגר בקיבוץ יסחוב עמו את זכרונותיו והכל לטובה.
היי גונן,
בקיבוצים של היום, שרובם הפכו לקיבוצים "מתחדשים", קיים ויכוח על הערכת מאה שנת הקיבוץ הישן. האם הערכים שהונחו ביסודו היו שגויים? האם דרכי ההגשמה היו שגוית? מדוע הבנים ברובם ...
היי גונן,
בקיבוצים של היום, שרובם הפכו לקיבוצים "מתחדשים", קיים ויכוח על הערכת מאה שנת הקיבוץ הישן. האם הערכים שהונחו ביסודו היו שגויים? האם דרכי ההגשמה היו שגוית? מדוע הבנים ברובם עזבו?
זהו הקונטכסט שבו נכתב המאמר שלי, והוא מתווכח עם בעל עמדה הפוכה משלי. נכון שההערכה האם היה טוב או רע בקיבוץ הישן היא סובייקטיבית, אבל לתודעה הקולקטיבית, תהיה השפעה על השתנות הקיבוץ בהמשך. האם יזנחו כל הערכים הישנים ואז נהפוך לעוד ישוב קהילתי או נשמור על הייחוד הסוציאליסטי של צורת חיים זו.
שבת שלום, מאיתן
שלום איתן אנחנו לומדים היסטוריה ומנסים לדלג על השגיאות היום, מנסים. המטריה שנקראת היום קיבוץ היא על אנשים בודדים לא על קבוצת אנשים עם רעיון אשר לאורו הם חיים, לכן לדעתי הרבה יותר חשוב ל...
שלום איתן אנחנו לומדים היסטוריה ומנסים לדלג על השגיאות היום, מנסים. המטריה שנקראת היום קיבוץ היא על אנשים בודדים לא על קבוצת אנשים עם רעיון אשר לאורו הם חיים, לכן לדעתי הרבה יותר חשוב לנסות להבין לאן הוא הקיבוץ מתגלגל ולנסון לכוון את ההגה [אם יש] לכיוון חיובי. מה שהיה, היה ואנשים ינצרו את הזכרונות שלהם מהקיבוץ והחברה הקיבוצית ואולי זה ישפיע על התנהגותם היום למשפחתם לחברה בישראל ואל הזר. שמי שי גונן המשפחה
היי שי,
אולי אתה מכיר את האימרה של יגאל אלון: עם שאינו זוכר את עברו, ההווה שלו דל, ועתידו לוט בערפל". אין ספק שהיום הדגש בקיבוצים הוא יותר על הפרט והחופש שלו. יחד עם זאת אני טוען, שאם לא...
היי שי,
אולי אתה מכיר את האימרה של יגאל אלון: עם שאינו זוכר את עברו, ההווה שלו דל, ועתידו לוט בערפל". אין ספק שהיום הדגש בקיבוצים הוא יותר על הפרט והחופש שלו. יחד עם זאת אני טוען, שאם לא נזכור את הערכים של הקיבוץ הישן - שוויון, שותפות, ערבות הדדית, החברה הקיבוצית והישוב הקיבוצי יחדלו להתקיים, ויהפכו לישוב קהילתי. אגב זאת דעה מקובלת בקיבוצים.
הקיבוץ שלי עובר עכשיו תהליך הפרטה. יחד עם זאת שומרים על סבסוד עמוק בחדר-האוכל, במכבסה, בבריאות, בחינוך ובשימוש ברכב. ישנם דברים שהם חופשיים לגמרי כמו מועדון לחבר, ברכת שחייה, נוי ועוד. ישנה גם השלמת הכנסה למשפחות שאינן מגיעות לרף הכנסה מסויים. אגב יש לך קשר כלשהו לקיבוץ?