מופע מחווה לנינה סימון - בביצועם המרגש של ארבעה מוזיקאים מעולים, הוא שיר הלל לזמרת ולפסנתרנית סימון - כוהנת של מוסיקת הנשמה, שקולה מרטיט את נימי הנפש.

צילום: רובין דניאל פרומר
כשהגעתי לבית היוצר בנמל תל אביב, וקולה העמוק והחם של נועם וזאנה הדהד ברחבי האולם, הוקסמתי מיידית מקולה הערב ומהופעתה רבת החן. עופר פורטוגלי, פסנתרן ומעבד מוזיקלי, אריה וולניץ בגיטרה בס ואיתן איצקוביץ בכלי הקשה ליוו את וזאנה, כשהם נושאים אליה מבטי הערצה.
היה זה במופע מחווה לזמרת נינה סימון - במסגרת פסטיבל באך - ששילב בין קלאסיקה לג'אז והאיר את ההשפעות של המוסיקה הקלאסית של יוהאן סבסטיאן באך על ביצועיה של וזאנה בשירה בשילוב נגינה בפסנתר ובטרומבון.
וזאנה נכנסה בטבעיות לנעליה של סימון - אותה העריצה לדבריה מגיל הנעורים שלה - השמיעה לנו במנעד הקולי העשיר שלה שירים ידועים של סימון וביצעה לראשונה שירים שהיא עצמה כתבה והלחינה.
נינה סימון מוכרת ככוהנת של מוסיקה הנשמה, ה- Soul, אבל האזנה מדוקדקת מגלה פסנתרנית קלאסית וחובבת בארוק. אף שגדלה והתחנכה על ברכי המוסיקה הקלאסית וחלמה להיות פסנתרנית הקונצרטים השחורה הראשונה בארה״ב, לא הכול זרם בהתאם למתוכנן. מחסור במימון מנע ממנה לסיים את לימודיה בג׳וליארד,. היא לקחה פסק זמן ובינתיים התפרנסה מנגינה בבארים ובמועדונים, שם לראשונה התחילה לנגן סטנדרטים של ג׳אז ולשיר.
במוזיקה של סימון ובעיקר באילתורים שלה ניתן לשמוע סממנים מובהקים ולעיתים אף ציטוטים של באך. סימון העריצה את כתיבתו של באך, עליה היא מדברת באוטוביוגרפיה שלה וגם מספרת שהעיבוד שלה לשיר Love Me Or Leave Me נולד מהניסיון שלה לכתוב פוגה בדומה לבאך.
במופע המחווה לסימון, השמיעה נועם וזאנה רבים משיריה של סימון, כמו לדוגמא:
Feeling good, Four women, I wish I knew what it means to be free, Love me or leave me, Wild is the wind, Strange fruit ועוד, שהבליטו את החיבור בין הייחוד הלירי של נינה סימון לשורשים של המוזיקה הקלאסית, שניכר גם בביצועיה של וזאנה..
הסופר-גרופ הישראלי שמשלב את עופר פורטוגלי, אריה וולניץ, איתן איצקוביץ ונועם וזאנה הציגו חוויה מוזיקלית מרהיבה שקשה להתעלם ממנה. נדמה היה שחלק מהשירים חודרים ממש מתחת לעור ומשפיעים אנרגטית על התחושות. יצאתי מהקונצרט בהתרוממות רוח תוך רצון לשמוע עוד ועוד.
ואזנה, בת ה-35, המתגוררת ב-10 השנים האחרונות באמסטרדם, הולנד הגיעה לארץ
במיוחד כדי להשתתף בפסטיבל באך. אף שעיקר הקריירה שלה היא בחו"ל, לדבריה, היא מגיעה לארץ לעתים מזומנות, הן לביקורים משפחתיים והן להופעות יוקרתיות שאליהן היא מוזמנת כזמרת בעלת קול ייחודי, שיש המגדירים אותו כסופרן דרמטי לדבריה, אם כי היא עצמה סבורה שהוא נוטה יותר למצו.
לוזאנה יש כאן קהל מעריצים העוקב אחר כל הופעותיה, כמו גם קהל מעריצים מאמסטרדם, שהגיעו איתה לארץ ומלווים את כל צעדיה. כששוחחתי עם מספר מעריצים מאמסטרדם, הם סיפרו לי שבאמסטרדם היא עושה חייל ובקרוב היא תופיע בפסטיבל גדול באמסטרדם, שרק גדולי המוזיקאים בעולם מתקבלים להופיע במסגרתו.
בשנים האחרונות כובשת וזאנה את הבמות במיטב הפסטיבלים בבירות אירופה וזכתה לתשבחות ולקהל מעריצים גדול. וזאנה זכתה ב- Sephardic Music Award 2017 ואלבומה הנוכחי של הזמרת-היוצרת מבאר שבע Love Migration הגיע ל-Top 20 iTunes, זכה ב-פרס אקו״ם לעידוד יצירה ובו מופגן קולה הכריזמטי של וזאנה עם יכולתה הוירטואוזית לנגן על טרומבון ופסנתר בו זמנית. הנוכחות הבימתית של נועם מושווית לעיתים קרובות למוזיקאיות עוצמתיות, ביניהן נינה סימון, טורי איימוס וליז רייט. נועם מופיעה בקביעות בפסטיבלים ברחבי העולם כולל פסטיבל אשה חולון, TEDx הולנד, ועידת השלום הבינ״ל שווייץ, Jazzahead גרמניה, Roccella Jazz איטליה, North Sea Jazz הולנד ועוד רבים וטובים.
ההופעות הקרובות:
17.3 14:00 בבית היוצר בתל אביב/ 18.3 20:30 ימקא ירושלים/ 20.3 20:30 קונסרבטוריון באר שבע.
כאמור, המחווה לנינה סימון מתקיים במסגרת פסטיבל באך בירושלים - שהולך ומבסס את מעמדו כאירוע מוסיקלי מוביל וכמסורת ירושלמית המושכת קהל מרחבי הארץ. הפסטיבל שנערך זו השנה השלישית בסמוך ליום הולדתו של יוהן סבסטיאן באך, מתפרס על פני חמישה ימים (בין ה-17 ל-21 במרץ 2018) הרוויים בקונצרטים, במופעים, בתערוכות ובהרצאות, המוקדשים למוסיקה של באך ולהשפעותיו מימיו ועד ימינו.
הפסטיבל, הוקם על ידי תזמורת הבארוק ירושלים ומנהלה המוסיקלי דוד שמר, שמכהן כמנהלו המוסיקלי של הפסטיבל. מרבית הקונצרטים בפסטיבל יבוצעו על ידי התזמורת ונגנים מתוכה.
מומלץ לכל שוחרי המוזיקה הקלאסית. למי שיצליח לעמוד בקצב הקונצרטים הרצוף, מזומנת חוויה בלתי נשכחת.
תוכנית עשירה ומגוונת
המגניפיקט, יצירת המופת של י.ס. באך, תבוצע בקונצרט המרכזי של פסטיבל באך בירושלים, תחת שרביטו של המנצח ונגן הוויולה דה גמבה הבלגי, פיליפ פיירלו, ובהשתתפות סולני ססיליה ונגנים וזמרים מישראל ומחו"ל. הפסטיבל יארח את כנר הבארוק הדגול דמיטרי סינקובסקי, שיגיע לרסיטל וינגן את הפרטיטות לכינור סולו מאת באך.
עוד בפסטיבל: תזמורת הבארוק ירושלים תבצע מגניפיקטים מאת ויואלדי, שרפנטייה ואחרים; "קונצרט ושיחה" בהנחיית ד"ר אלון שב בנושא אמנות הפוגה; תזמורת הגליל בבכורה ירושלמית; אישטוון אלה ברסיטל לעוגב בכנסיית הגואל; רסיטל לשני פסנתרים; ועוד.
הקונצרטים יתקיימו בירושלים, בתל אביב ובחיפה (17-18-19.3).
הפסטיבל מציע 13 קונצרטים מגוונים שנעים מרסיטלים לכלים סולניים וקונצרטים קאמריים ועד לקונצרטים תזמורתיים רחבי ממדים. התזמורת תארח את כנר הבארוק הדגול דמיטרי סינקובסקי (רוסיה), שיחתום את הפסטיבל ברסיטל ובו הפרטיטות לכינור סולו מאת באך (21.3).
המגניפיקט, שיעמוד בבסיס הפסטיבל, יהיה גם נושא התערוכה שתגיע מבית באך באייזנאך (גרמניה), שתוצג באכסדרת מלון ימקא ותכלול גם הדרכות במקום.
כמדי שנה יתקיים סימפוזיון בינלאומי, כשהשנה הנושא יהיה המגניפיקט ויתארחו בו מוסיקולוגים מישראל ומרחבי העולם (21.3), לאחר הסימפוזיון יושמע קונצרט ובו יצירות קטנות ממדים יותר על בסיס הטקסט של המגניפיקט שנכתבו על ידי מלחינים שונים – ויואלדי, שרפנטייה, פכלבל ואחרים.
התזמורת תשתף לראשונה פעולה עם תזמורת הגליל מבית עמותת פוליפוני מנצרת, שמטרתה לגשר על מחלוקות בין ערבים ויהודים על ידי חינוך מוסיקלי. התזמורת, שמורכבת מנגנים מובילים בתזמורת החשובות בישראל ומבוגרים בולטים של עמותת פוליפוני, משלבת בין נגנים יהודים וערבים ומופיעה כיום בעיקר בצפון הארץ. על התזמורת ינצח גדיאל דומברובנר, שזכה לאחרונה בתחרות המנצחים "טורצ'ק" בקייב (20.3).
הפסטיבל ימשיך את שיתוף הפעולה עם עמותת העוגב ויארח את העוגבר ההונגרי אישטוון אלה לתכנית שמוקדשת כולה ליצירות באך לעוגב סולני שתתקיים בכנסיית הגואל בעיר העתיקה (17.3).
הפסטיבל מקפיד מדי שנה להאיר את השפעותיו של באך על מלחינים מהמאות ה-19 וה-20 והשנה הנושא ייבחן ברסיטל על ידי הפסנתרנים גיא סלפק ומיכאל זרצקל (18.3)
כמדי שנה תינתן הבמה גם לדור הבא – תלמידי קונסרבטוריונים בולטים שיקיימו קונצרט תלמידים ויאפשרו לקהל הרחב הצגה לכוכבי המוסיקה העתידיים שיכבשו את הבמות בשנים הקרובות. השנה נשתף פעולה עם קונסרבטוריון מגניפיקט בעיר העתיקה וכן עם קונסרבטוריון הסדנה וקונסרבטוריון האקדמיה (20.3).
זרקור לחלק מהתוכנית הגדושה:
שבת, 17.3.2017
קונצרט מס' 1
טרום פתיחה – רסיטל עוגב
"מחווה ליוהן סבסטיאן באך"
12:00 כנסיית הגואל ירושלים
אישטוון אלה, עוגב (הונגריה)
בהשתתפות עמותת העוגב
קונצרט מס' 2
Love me or leave me
נעם וזאנה, נינה סימון ובאך
עופר פורטוגלי, אריה וולניץ ואיתן איצקוביץ.
14:00 בית היוצר, תל אביב.
קונצרט מס' 3
קונצרט פתיחה
המגניפיקט
20:30 – ימקא הבינלאומית ירושלים
י.ס. באך – מגניפיקט, רי"ב 243
קפ"ע באך – מגניפיקט, מס. 215, ה. 772
פיליפ פיירלו, מנצח (בלגיה)
זמרי ססיליה, מקהלת וסולנים
תזמורת הבארוק ירושלים
פרטים באתר של תזמורת הבארוק ירושלים.