מוטקה > בלוגים > הבלוג של אסתי טל > "400 למלחמת שלושים השנים" - קונצרט הפתיחה של תזמורת הבארוק ירושלים עם יצירותיו הקוליות המפוארות של היינריך שיץ, מבטאות את כמיהתו לשלום ולסיום המלחמה - בהשתתפות סולנים מהארץ ומהעולם ובניצוח ג'ושוע ריפקין, האמריקאי.

"400 למלחמת שלושים השנים" - קונצרט הפתיחה של תזמורת הבארוק ירושלים עם יצירותיו הקוליות המפוארות של היינריך שיץ, מבטאות את כמיהתו לשלום ולסיום המלחמה - בהשתתפות סולנים מהארץ ומהעולם ובניצוח ג'ושוע ריפקין, האמריקאי.

"400 למלחמת שלושים השנים" - קונצרט הפתיחה של תזמורת הבארוק ירושלים עם יצירותיו הקוליות המפוארות של היינריך שיץ, מבטאות את כמיהתו לשלום ולסיום המלחמה - בהשתתפות סולנים מהארץ ומהעולם ובניצוח ג'ושוע ריפקין, האמריקאי.

 צילום: רוסתאם באירמוב
  
לפני 400 שנים פרצה אחת המלחמות העקובות מדם בהיסטוריה של אירופה – מלחמת 30 השנים, שגבתה את חייהם של כשמונה מיליון איש. המלחמה הזו קרעה את מרכז אירופה לגזרים במהלך המאה ה-17, אבל הותירה אחריה תור של זהב שהפך את אירופה ליבשת החזקה והמתקדמת ביותר למשך מאות שנים, והותירה אחריה חותם אומנותי, תרבותי ומוזיקלי בלתי נשכח.
 
 המנצח האמריקאי, ג'ושוע ריפקין – מהבולטים והחשובים בקרב מבצעי וחוקרי המוזיקה מתקופת הבארוק - תאר בפתיחת הקונצרט אמש בתל אביב את התקופה הנוראית ההיא, בה איבדו אנשים את רכושם ופרנסתם, נאלצו לחיות בצמצום נוראי וגם האזנה למוזיקה הנותנת לתפיסתו מרפא לנפש, נעדרה מחייהם בתוקף הנסיבות.
 
המלחין הדגול היינריך שיץ, שחי, נשם והלחין מוזיקה, לא יכול היה לכתוב באופן רציף את היצירות שהלחין, שכן בתי הדפוס לא פעלו וכן בתי העסק שסיפקו חומרי כתיבה דממו.
הוא אצר הכול בזיכרונו ורק כשהיה מלחין החצר בנסיכות הסכסונית), הוא חיבר את יצירותיו לרגל ועידות השלום שהתקיימו באותה מלחמת דת היסטורית.
 
דת, מלחמה ושלום
 
תזמורת הבארוק ירושלים, חלוצת הביצוע ההיסטורי בישראל, פתחה את עונת הקונצרטים השלושים בתכנית מוזיקלית מפוארת, שבמרכזה מיצירותיו הווקאליות של היינריך שיץ, שנחשב לגדול מלחיני הבארוק הגרמני, פרט ליוהן סבסטיאן באך.

מרבית היצירות בתכנית נלקחו מתוך מחזור המוטטים המפורסם "סימפוניות קודש" ולצידן מוטטים נפלאים נוספים – כל אלו פנינים נדירות שכמעט ואינן מבוצעות בישראל, בשל הדרישה להרכב כלי וקולי ייחודי.

הייתה זו הזדמנות כמעט חד פעמית עבורי לשמוע אותן. המנצח אמנם ביקש מהקהל להאזין לקולות המלחמה הבוקעים מהיצירות, אך אני שמעתי רק 'קולות עדנה'.לתזמורת חברה סוללת סולנים גדולה מהארץ ומהעולם, שכללה את אנסמבל סולני ססיליה (הדס פארן, תם בן ישי, הלל שרמן ויואב וייס)וכן זמרים סולנים נהדרים. (ראה מטה).

לחלקן של היצירות בתכנית - שנכתבו כולן על ידי היינריך שיץ בתקופת מלחמת שלושים השנים -תפקיד ממשי בנסיונות הפיוס, כך לדוגמא, המוטט Da pacem, Domine ("תן לנו שלום אדוננו") נכתב עבור וועידת מולהאוזן (1627) והמלחין אף הצטרף למשלחת הסכסונית לוועידה לביצוע היצירה. על אף המאמצים הוועידה לא הצליחה לעצור את המלחמה הקשה.

עם זאת המוסיקה הנפלאה שחיבר היינריך שיץ, יצירות שקוראות לשלום ונכתבו בתקופה של מאבק עקוב מדם, שרדו ונותרו בידינו כעדות אמנותית למאוויים לשלום ולהימנעות ממלחמה.

תודה לאל, שאצלנו – למרות רוחות המלחמה ורחשיה, שקשה להימלט מהדהודן – אפשר לבקר באולמות הקונצרטים וליהנות ממוזיקה נפלאה.

קונצרט נהדר. סולנים מהממים.שמחתי לפגוש את הדס פארן ואת אמה,נעמי פארן, (שאותה אני מכירה מימים ימימה)שקולה הזך והצלול, נשמע לי כקול פעמונים. כל הזמרים הפגינו איכות קולית יוצאת דופן ברמתה הגבוהה.

הערב, 15.10.2018 יום ב', בשעה 20:00 יתקיים קונצרט בימקא הבינלאומית ירושלים. בשעה 19:15 תינתן הרצאת קדם קונצרט מפי ההיסטוריון עודד פוירשטיין.
אל תחמיצו. חוויה עוצמתית.
 
400 למלחמת 30 השנים
תזמורת הבארוק ירושלים
ג'ושוע ריפקין, מנצח
 
אנסמבל סולני ססיליה: הדס פארן, תם בן ישי, הלל שרמן, יואב וייס. עדיה פלד, סופרן; סיימון ליליסטון, אלט; חגי גריידי, יונתן סויסה, טנור; עילם רותם, בס

בקונצרט –
מיצירות היינריך שיץ (1585-1672):
מוטטים מתוך הקובץ המפורסם Symphoniae Sacrae לצד מוטטים מתוך קבצים נוספים שנכתבו בתקופת מלחמת 30 השנים 1618-1648
 
המוטטים: "תן לנו בנדיבות שלום", "הנה מה טוב ומה נעים", נחרטו בזיכרוני, הן מסר לכל שוחרי השלום והרוגע.
 
הקונצרט הבא: "המלכה האינדיאנית" עם המנצח האנגלי, אנדרו פארוט וסולנים נודעים, ב-29.11.18 יום ה'/20:00, היכל התרבות תל אביב.
 

תגובות  0  אהבו 

960
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ניסים ונפלאות
בודקת אם אתם עדיין קיימים בעידן הבלבלת הקורונטית. אודליה
לקריאת הפוסט
"לילה בפריז" השאנסונים הגדולים של כל הזמנים
צילום: באדיבות תיאטרון הקאמרי מסע לילי קסום בעיר האורות לצלילי מיטב שיריהם של אדית פיאף, ז'אק ברל, שארל...
לקריאת הפוסט
תחושת בטן - דרמה משפחתית שעולה על במת תיאטרון הקאמרי
צילום: גבריאל בהרליה. תחושת בטן עוסקת בחופש הבחירה של נשים בתקופתנו: לגבי גופן, מסלול חייהן והייעוד שלהן...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה