היחס בין היצירה ליוצרה

שנים רבות ואולי זה עדיין כך,שאסור היה לנגן בפילהרמונית יצירות של ואגנר כי הוא תמך בהיטלר.
סביב העניין הזה התגלע וויכוח בארץ,בעיקר שהיו אז ניצולי שואה רבים(בשונה מכיום)שהתנגדו מאד להשמעתו ואילו אחרים טענו שאין לח?בר בין יצירותיו ליוצרם.
אז לאחרונה השאלה התאורטית הזו הפכה לאקטואלית.הבה נברר לעצמנו פעם אחת ואולי לתמיד-הניתן להתיחס לסיפור בלי לדעת את הביוגרפיה של היוצר.?בתיכון לימדו אותנו את"אבי "של ביאליק על רקע יחסיו של המחבר עם אביו.ברבות הזמן הסתבר שהביוגרפיה היתה שגויה.
כמורה השתדלתי ללמד ספרות במנותק מהמחבר.רק לאחר שסיימנו את היצירות של היוצר הזה,סיפרתי להם דרך אגב,על היוצר.שנים לא ידעתי שאוסקאר ויילד ,שכתב את"תמונתו של דוריאן גריי"היה הומוסקסואל וזה לא הפריע לי בהבנת היצירה שלו.
אבל לא בהבנה אני עוסקת כאן,אלא בהתיחסות והערכת היצירה מבחינה אנושית.האם מותר לי ,אתית,ללמד יצירה של שונא ישראל,גם אם השינאה הזו אינה מובעת ביצירה הנילמדת?
האם מותר לי (מבחינה מוסרית,בבית או בחוץ)להאזין ליצירה של עוכר עמי?
האם ראוי לתת פרס ישראל,לבואו נקצין-לאיש 100 שערים שמתנגד למדינת ישראל?
בבקשה.אנא התנסחו כללית,תאורטית ולא אישית לאנשים שחיים בינינו.כי מה שמעניין זו הסוגיה התאורטית.לי קשה להחליט.כי היצירה נובעת מיצרו ונפשו של היוצר.מצד שני,כשהיא יוצאת ממנו,היא כבר אינה שלו.היא כבר שלנו.
אז מה דעתכם??
במחשבה שנייה אנחנו עלולים מבחינה אמנותית להפסיד עילוי בתחום מסוים כך שאין תשובה חד משמעית ריקי
הפרס לא ניתן לו על דיבורים או דעות.
כיום נודעו לציבור צדדים אפלים באישיותם של פולנסקי וודי אלן.
אפשר להביע שאט נפש מהתנהלותם האישית ואין זה פוסל את אומנותם.
בעניין ואגנר הנושא מורכב יותר: הוא כתב חיבורים אנטישמיים מחד ואומץ בגלל כך על ידי היטלר והמפלגה הנאצית כ'מלחין הבית'. זה מה שהפריע מאד לדור השואה שחי בארץ.
גם ואגנר מושמע עתה בארץ. ומדובר ביצירותיו המוסיקליות.
כדוגמא אחרונה אביא את איל גולן:
האיש והתנהלותו דוחים ומביאים גועל.
זה לא מונע מאנשים להאזין לשירתו !!
המקרה של וגנר הוא יוצא דופן. וגנר היה מזוהה עם הנאציזים והוא עורר רגשות מרים בניצולי השואה. היצירות שלו הזכירו לניצולים את מראות הזוועה שחוו שהרי היצירות שלו ליוו את ההולכים לתאי הגזים. אי אפשר היהי לעשות כאן הפרדה בין היצירה לבין היוצר שהיה חסיד של גיא ההריגה ולכן אפשר להבין את הניסיון להחרים את השמעת יצירותיו. למרות זאת היו כאלה שלא היו שלמים עם ההחלטה. . דניאל בירנבויים היה אחד מאלה שניצח על יצירותיו של וגנר אולם הוא היה יוצא דופן ומעט להופיע בישראל אבל הופיע ברשות הפלסטינית.
לדעתי אין לערב את דעותיו הפוליטיות של היוצר כאשר מנתחים את יצירותיו. זה חל גם חרמות של ספורט ועוד. וגנר היה מקרה יוצא דופן מהסיבה שהזכרתי
ואגנר לא יכול היה לתמוך בהיטלר מסיבה פשוטה: הוא מת לפני שהיטלר נולד.
לעצם שאלתך, תגובות רבות על שיריי מעידות, כי המגיב כלל לא פירש את השירים כמות שאני רואה אותם. לפעמים זה תמוה, לפעמים אפילו מרגיז, אך כלל נקוט עמי: מרגע שפורסם השיר, אין לי חזקה עליו, הקורא מפרשו כראות עיניו וככזה ה ו א שכותבו מחדש.
היוצר מת בסופו של דבר, אך יצירה משובחת לעולם עומדת. לכן אני נוקט הפרדה בין יוצר ליצירה. יכול שהיה אנטישמי מגעיל, אך יוצר גאון - אם אחרים את יצירתו אזיק לעצמי בוותרי על מכמני תרבות.
היות והשירה היא בדרך כלל כתובה בקוד,או שהמפענח לא מצליח לפענח את הקוד,או שמוסר הקוד לא היה עקיב בקודים שלו.לכן לא פלא שאנשים רבים טועים בפיענוח שירים.ראיתי את זה קורה אפילו בשעורי שירה באוניברסטה.באשר לדעתך בנושא.מכבדת.
2התשובה היא תלות תרבות וזמן-דעה מקורית ואולי נכונה.
3.עלי להשאיר ראש פתוח לעניין-ובכן זה מה שאני עושה בשאלה זו ומנסה בדברי המגיבים למצוא את התשובה.
הוא ערך עליון.
יש וכמעט מידי לילה
בשוכבי לישון במיטתי אני מאזין
לקול המוזיקה הקלסית
ואני רק שומע ומאזין בנחת
ומה אכפת לי מי חיבר את המוזיקה
הנפלאה שמתנגנת, היא יפה היא מדליקה
זה הכי חשוב.
ואין זה מתפקידנו לחקור מי עומד
מאחורי היצירה הנפלאה
אומנות זה עניין אוניברסלי
האם הבנת זאת ?גברת ברוך"
דוגמא שניה השחקנית תיקי דיין ופליטת הפה שלה על בוחרי הליכוד ?אספסוף? לא יקום ולא יהיה..ויש עוד רבים לדאבוני..
גם דומיהם אינם מעניינים אותי ואיני צופה בהם וביצירתם,וקל לי ופשוט לי, אין לי שום שאלה.
אלה אומנים שמיתפרנסים מבחירה מהקופה הציבורית,אלה אנשים שניתנה להם הבמה עקב תפקידם ועיסוקם והם מנצלים זאת באופן לא מוסרי ומחפיר והם לא קטינים!!!
למעט אלו שמתחברים לנאצים אל כך לא יסולח
לעד
ואין דבר בהסטוריה שידמה לה
לכן נכון שהאישיות של היוצרים /ות לא חביבות עלי בלשון המעטה אולם היצירות שלהם מופלאות ומרתקות .
לכן לדעתי תמיד צריך להתייחס ליצירות ולא ליוצרים /ות.