חזרה למגזין אוכל

פרי הקיץ: הכל על התאנה (גם מתכון)

מגבירה את כוח הגברא, מחזקת את האנרגיה ומורידה כולסטרול רע. נצלו את סוף הקיץ לזלילת תאנים. מתכון לתאנים ממולאות
עדי כץ 26/08/15
פרי הקיץ: הכל על התאנה (גם מתכון)
מטפלת במחלת עור, נלחמת בלחץ דם וטעימה. תאנהצילום: Shutterstock

 

 

תותי עץ, חרובים, סברס, שסק או גויאבות, כל אחד בעונתו, מציעים עצמם בנדיבות לעוברי אורח, מענפי עצים ושיחים החורגים מהחצרות או נטועים ברשות הרבים. לא כך התאנים. בכל פעם שתסקור עץ תאנה בדרכך, הפירות שעליו יהיו קטנים מדי ומצויים באחד משני מצבים. ירוקים, או מבוקעים ונגוסים (הסבר אפשרי בהמשך).

 

 

טוב, אם כן, שאפשר לקנות בימים אלה תאנים בשלות, גדולות ונפלאות בכל שוק ומרכול וליהנות מהמתיקות והחושניות של הפרי עם הארומה התנ"כית. אם אתם לא אלרגיים אליו, ולמרבה הצער ייתכן שאתם כן, מהרו להסתער.

 

 

 

 

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה

 

 

 

פרי מלוכלך – במובן הטוב

 

 

צומחות על עץ נשיר, כיסו את מבושי אדם וחווה. התאנה. צילום: shutterstock

 

 

התאנים צומחות על עץ נשיר, בן למשפחת התותיים, שהוא למעשה סוג של פיקוס ונקרא "פיקוס התאנה". כל זה הופך את התאנים לקרובות משפחה של ה"ג'ונג'לך" המושמצים, הנושרים מעצי הפיקוס בעיר ומלכלכים מכוניות חונות ומדרכות.

 

 

עלי עץ התאנה המפורצים ודמויי כף היד היו גדולים מספיק, על פי ספר "בראשית", לכיסוי מבושיהם של אדם וחווה. ובכלל בתנ"ך, העץ מוזכר לא פעם. הוא אחד משבעת המינים שבהם התברכה ארץ ישראל, פירותיו הובאו כהוכחה לפוריות הארץ על ידי המרגלים ("מן הרימונים ומן התאנים") והוא מסמלי השלום והשלווה, עם "איש תחת גפנו ותחת תאנתו".

 

 

במיתולוגיה היוונית מיוחסת נתינת התאנה לאנושות לאל דיוניסוס. בחגים שנחגגו לכבודו ענדו הנשים תאנים יבשות והגברים התקשטו בעלי העץ.

 

 

 

על פי ממצאים ארכיאולוגיים, במזרח התיכון אכלו תאנים כבר לפני כ-5,000 שנה ויותר ובארץ אפשר למצוא עצי תאנה עתיקי יומין ומשורגי גזע, בעיקר בקרבת מעיינות ובמקומות בהם היו ישובים ערביים. עץ תאנה עתיק אפשר למצוא בכיכר המעיין בקריית האמנים בצפת וריכוז של עצים עתיקים, נמצא בעין קיני שליד צומת מגידו.

 

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

 

האתגר הבוטאני של התאנה

 

הידעתם? קטיף תאנים נקרא "ארייה". shutterstock

 

עץ תאנה מתחיל להניב רק ארבע שנים לאחר הנטיעה והפירות מבשילים בשלושה מחזורים, לאורך הקיץ והסתיו. קטיף תאנים נקרא בעברית, אם לא ידעתם, "ארייה".

 

 

תוחלת החיים הנמוכה של הפרי, הביאה לנוהג הנפוץ לייבש אותו ל"גרוגרות", כך נקראת תאנה מיובשת אחת ול"דבלים", שהן אגודת תאנים מיובשות. גם הפקת ריבות וממרחים היא דרך לשמר תאנים מעבר לעונה ומייצרים מהן גם משקאות אלכוהוליים, כמו ליקר פיג'לינג, המורכב מוודקה ותמצית תאנים.

 

 

הסיבה שעץ מזדמן לא תמיד יישא פירות טובים למאכל היא החלוקה של עצי תאנה בטבע לזכרים ונקבות. העצים זקוקים לצרעה זעירה מסוימת לצורך האבקה. בלי הצרעה - אין פרי. תאנים תרבותיות הגדלות במטעים הן עצים ממין נקבה בלבד שלא זקוקים להאבקה כדי להצמיח ולהבשיל פירות.

 

 

המלה "פרי", אגב, אינה מדויקת בהקשר של תאנה, שהיא "פרי מדומה" ולמעשה תפרחת או אסופת פרחים בשרנית, הסגורה במבנה כדורי. מבחינה בוטאנית, הפרי האמיתי הוא הגרגרים שבתוך התאנה.

 

 

בארץ אפשר למצוא זנים רבים של תאנים, כמו התאנה הנצרתית הירוקה, הברזילאית הסגולה, הקדותה שהוא זן איטלקי במקור, תאנת הביאדי המתאימה בעיקר לייבוש, הבוקראטי המתאימה גם לרקיחת ריבות ועוד.

 

 

מעוררת ומחזקת אנרגיה, מגבירה כוח גברא

 

 

תכולת סוכר גבוהה ו-74 קלוריות ל-100 גרם. תענוג. צילום: shutterstock

 

 

חוץ מהטעם, התאנה מביאה גם הרבה בריאות. על פי הרפואה הסינית, היא מעוררת ומחזקת את האנרגיה, לא מפתיע בהתחשב בתכולת הסוכר הגבוהה. אבל אל דאגה, הסיבים התזונתיים בפרי מונעים את ספיגתו של חלק מהסוכר בדם. הרמב"ם, הצביע על קשר בין אכילת תאנים טריות להגברת התשוקה המינית וכוח הגברא.

 

 

ב-100 גרם תאנים טריות, יש 74 קלוריות (לעומת 225 קלוריות בתאנים מיובשות אותו משקל). יש בהן כמות גבוהה של אשלגן, הלוחם האולטימטיבי ביתר לחץ הדם. לאחריו, בסדר יורד, יש מינרלים אחרים כמו סידן, מגנזיום וזרחן. באגף הוויטמינים אפשר למצוא ויטמין A בכמות גדולה, ויטמין K ו-C.

 

 

יש בתאנים בין השאר גם בטא קרוטן ותרכובות בשם פיטוסטרולים שנמצאו כמורידות את רמת הכולסטרול הרע. שרף עץ התאנה מכיל חומרים אנטי בקטריאליים ואנטי ויראליים ומשמש ברפואה העממית לטיפול במחלות עור.

 

 

תאנים אינן מבשילות לאחר הקטיף ולכן יש לקנות אותן כבר במצב בשל ורך וכדאי לאכול במהרה, כי הן משתמרות לזמן קצר בלבד, עד שלושה ימים במקרר. אפשר גם להכין מהן מנה קיצית וקלה להכנה, שתקצור אנחות חדווה לרוב.

 

 

 

המתכון: תאנים ממולאות

 

 

 

 

המרכיבים

 

 

 

תאנים טריות גדולות בכמות הרצויה

 

100 גרם בורגול (כמות למילוי עשר תאנים)

 

רבע צרור עלי פטרוזיליה קצוצים

 

רבע צרור עלי נענע קצוצים

 

כמה גבעולי עירית קצוצים

 

3 כפות אגוזי פקאן קצוצים

 

מלח ופלפל שחור

 

רכז רימונים – אפשר לקשט ברימונים טריים אם נפלתם על העונה הנכונה

 

 

ההכנה

 

 

(1) למלית, משרים את הבורגול במים חמים עד שהוא סופח אותם ומתרכך. מוסיפים לו את הירוקים והאגוזים הקצוצים, מתבלים במלח והפלפל ומערבבים.

 

 

(2) מניחים את התאנים על הבסיס הרחב וחותכים כל אחת בחלקה העליון בצורת צלב, מרוקנים חלק מהתוכן בסכין חדה ומוסיפים אותו למלית. ממלאים את התאנים במלית, מזלפים על כל אחת מעט רכז רימונים ומגישים. 

 

 

פרי הקיץ האולטימטיבי: מתכון לסורבה ענבים

מה עם מתכון לחזה עוף קיצי ופסטה


גרעינים מכל הסוגים

מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי

ט"ו בשבט הגיע: 3 מתכונים עם פירות יבשים

 

 הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה

 

 

עוד במדור האוכל של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה