צינון או אלרגיה?

לפעמים אלו שינויי מזג האוויר וההבדלים הגדולים בין הקור של המזגן לחום והלחות שבחוץ. לפעמים זו פשוט אלרגיה או ליתר דיוק: נזלת אלרגית. ד"ר ולרי טפליצקי, מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית מחדד: "טיפול נכון בהצטננות וטיפול נכון בנזלת אלרגית הם שני דברים שונים לחלוטין".
מהי נזלת אלרגית?
"נזלת אלרגית עלולה להימשך זמן רב. אמנם תסמיניה דומים להצטננות אלא שהאחרונה חולפת לרוב לאחר כ-7 עד 10 ימים. לעומתה, הנזלת האלרגית, בעיקר כשהיא לא מטופלת באופן נכון, עלולה להימשך שבועות ואף חודשים. נזלת אלרגית היא תסמין למחלה אלרגית קשה אשר משפיעה על היבטים מגוונים של אורח החיים. בין היתר אלרגיה גורמת לאיבוד ימי עבודה, חוסר שעות שינה אשר משפיעות על תפקוד גם במהלך היום. עיקרה של התופעה היא שהחולים בה חשים גודש באף, לא נושמים טוב ומרגישים שאפם סתום. חוץ מנזלת אלרגית ישנן עוד תופעות אלרגיות שכיחות שעשויות להופיע כגון גרד בעיניים ועיניים אדומות".
למה הנזלת האלרגית מתגברת דווקא בקיץ?
צילום: shutterstock
בין האביב לקיץ נרשמת שיא תקופת האלרגיה. הסיבה היא שישנם אנשים שסובלים מאלרגיה אביבית ויש גאלו שסובלים מאלרגיה קיצית. בבסיסה של האלרגיה עומדת רגישות אלרגית לגורמים סביבתיים לדוגמא באביב מדובר לרוב על פריחה של עצים - זית, ברוש, פקאן, אלון כמו גם פריחה של עשבים רבים ודשא. העשב והדשא ממשיכים את פריחתם גם בקיץ. בנוסף, בעונה החמה, עולים גורמי אלרגיה נוספים כגון קרדית האבק ששוכנת בבית. למרות שהיא נוכחת כל ימות השנה, הקרדית אוהבת את הלחות והחום של הבית, ובתקופה זו היא משגשגת והכמות שלה עולה ומצטברת כאבק בבית.
חשוב לטפל נכון בנזלת אלרגית
אחת הבעיות עם הטיפול בגודש באף היא האבחון. אבחון נכון משמעותי גם במקרה שלהצטננות וגם כאשר מדובר על נזלת אלרגית. דבר אחד בטוח, אופן הטיפול שונה בתכלית.בסקר שנערך לאחרונה מטעם חברת סאנופי ע"י מכון ברנדמן אונליין פאנל נמצא כי 92% מהציבור אינו יודע כי אסור להשתמש בתרסיס אף להקלה על גודש באף מעבר ל- 5 ימים. לא פעם אנשים כשהם מצוננים, ניגשים לבית מרקחת על מנת לרכוש תכשיר שיקל עליהם ויפתח להם את דרכי הנשימה וקונים נוגד גודש.
הסיבה שאסור להשתמש בנוגדי גודש, אשר לרוב קיימים כתרסיס, יותר מ- 5 ימים ברציפות טמונה בכך ששימוש ממושך מוביל להתמכרות של רירית האף לחומר הפעיל. התמכרות שגורמת לתופעה של "ריבאונד". נוגדי הגודש מביאים להתכווצות כלי הדם ברירית האף וברגע שנוגד הגודש מפסיק לעבוד, לרוב לאחר מספר שעות, רירית האף שוב מתנפחת. התוצאה היא שהאף נסגר ולא נושם ואז באופן טבעי אנשים שבים להשתמש בתרסיס שוב ושוב. כך נוצר מעגל קסמים של שימוש רצוף בנוגד הגודש וקשה לעצור.כשמדובר במחלה אלרגית ולא בהצטננות המצב לא ישתפר אלא ימשיך ויהיה נוכח ואף יופיעו תסמיני אלרגיה נוספים.
לכן, חשוב עד מאד, לעבור אבחון אצל רופא אף אוזן גרון או אלרגולוג, ותוך זמן קצר לדעת האם מדובר במצב של נזלת אלרגית או בצינון. ברגע שיודעים ממה סובל המטופל ניתן לתת לו טיפול הולם. יש לציין שהגודש באף עשוי להופיע גם בשל סינוסיטיס, מפוליפים באף או בגלל גורמים אחרים.
כאשר מדובר בתסמין של נזלת אלרגית, יבוצע לרוב תבחין אלרגיה במסגרתו בדרך-כלל בודקים רגישות לאלרגנים שונים שנשאפים מהאוויר כגון קרדית אבק הבית, עובש, נוצות, חתול, כלב, תיקנים (המשאירים את ההפרשות שלהם באבק) ופריחה של עצים ודשא.
טיפולים – סביבתיים ותרופתיים
הטיפולים באלרגיה נחלקים לשניים: לסביבתיים ולתרופתיים. הטיפולים הסביבתיים מתרכזים בשאלה 'מה אנחנו יכולים לעשות כדי למנוע את נוכחות הגורם האלרגני בסביבת החולה' או לפחות להקטין למינימום את הימצאותו לידו. אם מדובר בקרדית האבק, צריכים לבצע שינויים בסביבת הבית: להוציאשטיחים ווילונות ולשאוב היטב את המזרון והכרית לפחות פעם בשבוע. אם הרגישות היא לחתול או לכלב צריך להתרחק מהם, אחרת תסמיני האלרגיה ימשיכו להופיע. אם מדובר בתיקנים צריך לבצע ניקיון טוב והדברה. במקרה של רגישות לצמחיה מדובר באתגר גדול יותר. לא פשוט להתגונן היות ומדובר בפריחה שנישאת באוויר. גם אם לא גרים ליד הפרדס עצמו אבקני הצמח יכולים להגיע על-ידי הרוח למרחקים משמעותיים.
בגזרת הטיפול התרופתי, יש תרופות מאד יעילות ומאוד חשוב לציין שהן גם בטוחות. תרופות אנטי-היסטמיניות כשהמוכרת שבהם היא טלפסט. בנוסף, טיפול עם תרסיסים סטריאודיים מקומיים לאף כמו סטרונאז' יהיו אפקטיביים ובטוחים. כמות הסטרואידים שנספגת היא קטנה והדבר נחשב לטיפול מקומי במינון נמוך. במידה ובמסגרת תהליך האבחון גילינו שזו לא אלרגיה, אלא סינוסיטיס, אז הטיפול מתרכז לרוב באנטיביוטיקה.
צילום: shutterstock
המפתח כדי לשפר את המצב הוא אבחון מדויק. אם התחלתם לסבול מהצטננות, גודש באף, ואתם מתמודדים עם כך לאורך מספר ימים, ובמיוחד אם הדבר מוכר מהעבר בתקופה מקבילה, ההמלצה היא לעבור אבחון אלרגיה. אם החלטתם ליטול נוגד גודש להקלת הגודש באף, חשוב לא ליטול אותם מעבר ל- 5 ימים. הנזק הוא מצטבר ובוודאי שאם זו אלרגיה, שום תרסיס אף נוגד גודש לא יקל עליכם. מאידך, אם ימצא שאתם אלרגיים ומדובר בנזלת אלרגית, טיפול מתאים סביבתי ותרופתי יכול להקל עליכם ואף למנוע את ההתקף הבא.
אלה מור היא מטפלת RCHOm בהומאפותיה קלאסית ובפתח דבריה היא מדגישה כי האבחון אם מדובר בנזלת אלרגית או במחלה נעשית על ידי הרופא המטפל. "ההומאופתיה פחות מתרגשת מהכותרת של המחלה, אלא מתבוננת באופן עמוק כיצד אותו אדם חווה בצורה אינדיווידואלית את התסמינים כי כל אחד חווה אותם אחרת. אם ניקח עשרה אנשים שמתמודדים עם אלרגיות ונתשאל אותם בצורה יסודית, נראה כי אחד סובל מגרד בעיניים, אחד מתעטש ללא הפסקה, שלישי מתנפח ורביעי יסבול מהכל יחד".
אלה אומרת כי מבחינת ההומאופתיה יש לשים לב גם לנסיבות המחלה. המטופל יישאל מה קרה בחייו לפני שהתפרצו הסימפטומים, מה היה מצבו הפיזי, הרגשי, האם היה טריגר כלשהו שאחריו הכל החמיר? את ההומאופתיה מעניין להבין מדוע דווקא ברגע נתון אדם חולה? הרי אנחנו מוקפים בווירוסים, חיידקים ופתוגנים כל הזמן, לכן אולי כשיש חולשה בגוף או בנפש נוצרת חולשה חיסונית ואנחנו פגיעים יותר להידבק.
טריגר יכול להיות פיזי או רגשי או גם שניהם.ההומאופתיה הקלאסית מתבוננת על האדם החולה בצורה אינדיווידואלית, על מכלול הכאבים, הסבל והאישיות שלו ומנסה להבין מהו הגורם, מהו שורש הבעיה ושם לטפל. כשמטפלים בשורש, במקום העמוק שממנו הדברים נובעים- אפשר לחולל שינויים בבריאות ולהתרפא.
בגיל השלישי, אומרת מור, יש אינספור טריגרים רגשיים כמו בדידות, חששות, חרדות, פחדים, דיכאון, אבל, אובדן, יציאת הילדים הבית – כל אלה הם גורמים שמחלישים את הגוף והופכים אותנו לפגיעים יותר. בנוסף לכך, יש להתייחס גם לטריגר הגנטי: אם למישהו יש יותר אלרגיות בגנים, אז כל פגיעות מבחינה נפשית תהווה טריגר להתפרצות המחלה.
אז מה מציעה ההומאופתיה לאדם כדי להתחזק?
"בכדי שהמטופל יהיה חיוני ושמח יותר, ההומאופתיה מציעה אינספור סוגי רמדי שכל אחד ואחד מהם מתאים ספציפית לכל סימפטום וטריגר. חשוב לדעת שהומאופתיה יכולה לטפל בתסמינים ולפתור מהשורש אם המטופל מתמיד בטיפול, נחוש ועקבי.
בנוסף, אני ממליצה גם לאלרגיה וגם להתקררות להוסיף לשגרה היומית צריכה של ויטמין סי לימפוזומלי שיש לו יכולת ספיגה מדהימה מאוד מחזק וגם יש לו תכונות של אנטי הסטימין כך שהוא מטפל באלרגיות כמו גם באסטמה ובחיזוק המערכת החיסונית. את הוויטמין הלימפוזומלי ניתן להשיג בבתי טבע".
איך הבריכה יכולה לשפר את בריאותכם?
סודות הטיפוח: לשמור על השיער הלבן
מה כדאי לאכול בקיץ בכדי לקרר את הגוף?
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...