חזרה למגזין אוכל

קלוריות: מה זה בעצם?

כולם סופרים קלוריות, אבל מה זה בכלל? כמה קלוריות אנו אמורים לצרוך? למה אנחנו משמינים? והאם כל הקלוריות שוות? כל מה שצריך לדעת על קלוריות
אלה הר-נוי 27/10/14
קלוריות: מה זה בעצם?
קלוריות: מה זה בעצם?

צילומים: Shutterstock 

 

כמחצית מהישראלים בודקים את הקלוריות בתוויות של אריזות המזון. רבים גם יכולים לדקלם בעל פה כמה קלוריות יש בפרוסת לחם או בכף שמן. אבל מה זה בכלל קלוריה? בואו להכיר לעומק את יחידת המדידה שלפעמים נדמה שהחיים שלנו סובבים סביבה.

 
התהליך הבסיסי
 
אנו מפיקים אנרגיה מהמזון שאנו אוכלים כדי להשתמש בה על מנת לבנות ולקיים את הגוף. אנרגיה שצרכנו ממזון ולא הוצאנו בפעילות הבסיסית של הגוף או בפעילות יזומה תיאגר ברקמות השומן כדי לשמש אותנו בעת הצורך - כשלא תהיה מספיק אנרגיה ממזון לדרישות הגוף. ככל שתיאגר יותר אנרגיה שלא תשמש אותנו - כך נצבור יותר ויותר שומנים.
 
מה זה קלוריה ומה זה קילו קלוריה (קק"ל)?
 
קלוריות הן יחידות מדידה המשמשות כיום בעיקר לתיאור תכולת האנרגיה המאוחסנת במסה של מזון מסוים. קלוריה אחת מוגדרת כיחידה שבה יש כמות אנרגיה הנדרשת כדי להעלות את הטמפרטורה של כמות מסוימת של מים. קיימים שני סוגי קלוריות:
 
קלוריה קטנה - כמות האנרגיה הנדרשת לחמם גרם מים אחד במעלת צלזיוס אחת (אם רוצים ממש לדייק, מדובר בכמות האנרגיה הדרושה כדי לחמם גרם מים מטמפרטורה של 14.5 מעלות ל-15.5 מעלות).
  
קלוריה גדולה (קילו קלוריה/קק"ל) – כמות החום הנדרשת להעלות את הטמפרטורה של 1 ק"ג מים במעלה אחת. קילו קלוריה שווה ל-1,000 קלוריות קטנות.
  
כשמתייחסים לקלוריות במזון הכוונה היא בעצם לקילו קלוריות. על תוויות מזון רבות יהיה כתוב קק"ל, אך במתכונים, בכתבות ובמחשבונים שונים בדרך כלל יהיה כתוב קלוריות. כך שבעצם היום מבחינתו קלוריה אחת שווה לקילו קלוריה אחת.
 
מה זאת אומרת אנרגיה?
 
חוק שימור האנרגיה, אחד החוקים הבסיסיים של הפיזיקה, קובע שאנרגיה לא יכולה להיווצר או להיעלם - היא משנה מיקום או משנה צורה מסוג אנרגיה אחד לסוג שונה. חלק גדול מהאנרגיה ביקום קיימת בצורה של מסה: עצמים מוצקים. בעצמים מוצקים עשויה להיות אנרגיה עצומה. לדוגמה, תפוח אחד מכיל אנרגיה המספיקה כדי להרתיח ליטר של מים.
 
מה זאת אומרת "שורפים קלוריות"?
   
השימוש במושג "שריפת קלוריות" מתייחס בעצם לאנרגיה שהגוף שלנו מוציא בפעילות מסוימת. כל פעילות של הגוף מערבת הוצאה אנרגטית כלשהי. ככל שהפעילות דורשת יותר מאמץ, היא בעצם דורשת יותר אנרגיה ושורפת יותר קלוריות. אפילו כאשר אנחנו ישנים, הגוף שלנו דורש אנרגיה לתהליכים אוטומטיים כמו נשימה ופעימות לב.
 
מה זה מטבוליזם או חילוף חומרים?
 
בגוף שלנו מתקיימים תהליכים כימיים מורכבים שבהם האנרגיה ממזון הופכת לאנרגיה בגוף, כחלק מתהליך המטבוליזם - תהליך של קליטת חומרים מהסביבה, עיבודם, הפקת אנרגיה מהם ופליטת הפסולת.
 
המטבוליזם (קצב חילוף החומרים) הבסיסי מגדיר את כמות האנרגיה הנדרשת כדי לתחזק את הגוף במצב מנוחה. במילים אחרות – כמה קלוריות אנו שורפים במנוחה. גם כשאנחנו לא זזים באופן רצוני, הגוף שלנו עדיין עובד וזקוק לאנרגיה על מנת לתחזק את הנשימה, קצב הלב, פעילות המוח, פעילות מערכת העיכול ומערכות רבות אחרות.

 

מחקר שפורסם ב-2012 בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition, בו חוקרים נברו בדגימות צואה של מתנדבים כדי לבחון חלקי מזון לא מעוכלים, מצא כי הגוף מתקשה לעכל שקדים - גורם ששיטת אטוואטר לא לקחה בחשבון. לפי המחקר, ההערכה שקיימת לתכולת הקלוריות של שקדים גבוהה ב-32 אחוז מהקלוריות שהגוף שלנו מקבל מהם במציאות.
 
בנוסף לכך קיימות עדויות לכך שדיאטות מסוימות או מזונות מסוימים עשויים להשפיע על קצב המטבוליזם. כך, לדוגמה, מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת JAMA מצא שמבחינה זו קלוריות משומן עדיפות על קלוריות שמקורן בפחמימות. המחקר השווה את ההשפעות של שלושה סוגי דיאטות: דיאטה דלת שומנים, דיאטה דלת פחמימות הדומה לדיאטת אטקינס ודיאטה המבוססת על מאכלים עם אינדקס גליקמי נמוך.
 
21 צעירים עם עודף משקל, שכבר השילו 10-15 אחוז ממשקלם בדיאטה מקדימה, התבקשו לשמור על כל אחת משלוש הדיאטות בסדר אקראי. כל דיאטה נעשתה במשך ארבעה שבועות עם מעקב רפואי צמוד, תוך הקפדה על ערך קלורי זהה ועל אותה מידת פעילות גופנית בכל אחת מהדיאטות.
 
כאמור, דיאטות גורמות לירידה בקצב המטבולי של הגוף, מה שכרוך בירידה בהוצאה האנרגטית של הגוף במנוחה. החוקרים מצאו כי הירידה הגדולה ביותר בקצב המטבולי הייתה עם הדיאטה דלת השומנים. המשתתפים שרפו כ-300 קלוריות ליום יותר כשהקפידו על דיאטה דלת פחמימות, בהשוואה לדיאטה דלת שומן. בדיאטת הערך הגליקמי הנמוך שרפו המשתתפים כ-150 קלוריות יותר כל יום בהשוואה לדיאטה דלת השומנים.
 
מחקרים אחרים הראו כי הגוף מפיק יותר אנרגיה ממזונות מעובדים ומבושלים בהשוואה למזונות מקבילים בצורה גולמית יותר אותם קשה לו יותר לעכל.

 

עוד כתבות בנושא בריאות באתר כמוני

  

עוד על דיאטה ושמירה על המשקל:

איזו דיאטה תגרום לכם לרזות?

בלי דיאטה: תזונה הוליסטית

תבחרו דיאטה  

תגובות  1  אהבו 

יש צורך לשרוף יותר קלוריות (ע"י פעילות גופנית), מאשר להכניס קלוריות באוכל, אחרת מקבלים במשקל.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה