קליניקה לייעוץ משפטי לבני הגיל השלישי

אתם מסוכסכים עם העירייה, רוצים להגיש תביעה נגד ספק שירותים או למצות זכות המגיעה לכם? בקליניקה לייעוץ משפטי לבני הגיל השלישי שנפתחה לאחרונה בבית הספר רזדינר למשפטים במרכז הבינתחומי בהרצליה תוכלו לקבל את הסיוע וללא תשלום.
מדובר באחת מ-12 קליניקות לייעוץ משפטי לאוכלוסיות מוחלשות (בהן גם ניצולי שואה, נשים וילדים בסיכון) שנפתחו לאחרונה במכללה. הקליניקה מופעלת על ידי סטודנטים מצטיינים למשפטים, בהנחיה מקצועית של עורכי דין ממשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות'.
בבסיס העבודה בקליניקה עומדת התפישה שנגישות למשפט חיונית למימוש זכויותיה של אוכלוסיית הגיל השלישי. נושאים כמו מימוש זכויות, תביעות נגד רשויות, בתי חולים או הביטוח הלאומי, ניצול חוזי על ידי חברות המעניקות שירותים לקשישים ועוד יהיו כר הפעולה.
קליניקה נוספת שנפתחה במכללה מיועדת לניצולי שואה ופועלת בשיתוף הקרן לרווחה לנפגעי שואה בישראל. כאן ניתן יהיה להתייעץ בקשר למיצוי זכויות הניצולים ונפגעי השואה (וההגדרה רחבה) מול רשויות וגופים, לקבל סיוע בניסוח מכתבים ובקשות ואף ליווי לפגישות ברשויות או לבית משפט.
לדברי עו"ד שרון ציונוב, מנהלת מערך הקליניקות, קליניקות משפטיות הן קונספט אמריקני במקור וקיימות כאלה גם במקומות נוספים בארץ, אך תחום הגיל השלישי זוכה לטיפול מועט. "האוכלוסייה המבוגרת היא אחת מקבוצות האוכלוסייה שלא מקבלות מענה בתחום המשפטי. יש מעט מאוד שירותים משפטיים שעוסקים ספציפית בנושא ומעט מאוד עורכי דין שמתמחים בבעיות הייחודיות לגיל המבוגר, כמו צוואה בחיים, הזכות למות בכבוד והתנגדות לטיפולים רפואיים, אפליה בעבודה על רקע גיל ועוד".
"משפט הזיקנה" (Elder Law) הוא תחום חדש יחסית במשפט, שהחל להתפתח בישראל בשני העשורים האחרונים. התחום הוכר כמחייב התמחות בארצות הברית בשנות ה-60 של המאה הקודמת כתגובה למהפכה הדמוגרפית של הזדקנות החברה האנושית. באותו זמן החלה להתפתח חקיקה הדנה בצרכים המשפטיים החדשים של אוכלוסיית הזקנים, כחלק מהמודעות למושג "גילנות" והתפתחות תחומי המשפט הלוחמים באפליה חברתית.
כקבוצת אוכלוסייה מוחלשת, כך התברר, זקוקים בני הגיל השלישי להגנה משפטית ולשמירה על זכויותיהם בתחום העבודה, הבריאות, הצרכנות, הרווחה ועוד. אחד התחומים שבהם מתפתח משפט הזיקנה הוא דיני חוזים, בשל הצורך לבדוק חוזים בהתקשרויות עם בתי דיור מוגן ובתי חולים סיעודיים. גם תחום העבודה רלוונטי לתחום במקרים של אפליה בעבודה על רקע גיל, תחום הביטחון הסוציאלי והפנסיה וגם תחום דיני המשפחה, בשל העלייה בגירושין וקיום מערכות זוגיות שניות ושלישיות.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
קליניקות התנדבותיות כמו זו שבמרכז הבינתחומי עשויות לתת מענה לקושי של בני הגיל השלישי בהשגת ייעוץ משפטי, אם מסיבות לוגיסטיות ואם כלכליות. "ומעבר לזה", אומרת עו"ד ציונוב, "יש בעיה של גילנות גם בבתי המשפט. היחס במערכת המשפטית לאנשים מבוגרים הוא לרוב פטרנליסטי, כאל מי שכבר לא כשירים להחליט.
"אנחנו מאמינים שהעבודה שלנו צריכה לבוא ממקום של ידע בתחום וגם של כבוד ללקוח. העובדה שאדם עבר גיל מסוים אינה אומרת שהוא לא יכול לקבל החלטות לגבי עצמו. חשוב להקשיב לו ולצרכיו האישיים ולהפריד בין האינטרסים שלו לאלה של בני המשפחה".
בקליניקה, שתנוהל פרו בונו על ידי עו"ד מושיקו ארז ועו"ד טל ברקרסקי ממשרד עורכי הדין המוזכר לעיל, יפעלו סטודנטים תלמידי שנה ב' במשפטים, שממוצע ציוניהם עולה על 80 ועברו ראיון אישי, כשדרישות הקבלה הן, מעבר לציונים, גם מעוף, מודעות חברתית וכושר מנהיגות. מדובר בפרויקט שבו כל הצדדים מרוויחים. הסטודנטים זוכים (מלבד שעות שנחשבות לתואר) להתנסות בעבודה מעשית ולהיכרות עם העולם המשפטי ועם עריכת הדין החברתית, והמבוגרים זוכים לייעוץ חינם.
הייעוץ לבני הגיל השלישי ניתן בבתי הדיור המוגן של "משען" ברמת אפעל וגבעתיים ובמרכזי היום של "קשת" בתל אביב. במקרים של קשיי התניידות, יש אפשרות גם לביקור בית וניתן לקבל גם מענה במייל. משך הייעוץ תלוי בבעיה.
לפרטים נוספים באתר של המרכז הבינתחומי הרצליה: לחצו
לפניות:[email protected]
בדיקת זכאות ותיאום בקליניקה המשפטית לניצולי שואה בטלפון: 6090866 03
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לפורום ייעוץ משפטי לחצו
בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...
אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...
כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...