רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד משבעת המינים, דמותו עיטרה את קירות בית המקדש ואת בגדי הכוהנים - אבל הרימון הוא בכלל איראני, שהיגר לאזורנו "רק" לפני כ-5,000 שנה.
זה לא הפריע לחכמי היהדות לקשור כתרים לפרי בעל הכתר. ריבוי הגרגרים הפך אותו סמל לחוכמה, שפע, פריון וגם יופי ("כפלח הרימון רקתך" ב"שיר השירים"). ייחסו לו 613 גרגרים (עובדה שגויה בוטנית) כמניין תרי"ג המצוות, ועיטרו בו בתי כנסת, מטבעות, כלים וחפצי יודאיקה.
הרימון המהולל צומח על עץ נשיר, קרוב-רחוק של שיח ההדס וקטן מידות יחסית. מי שנטע אותו בחצר, יודע שיש להתאזר בסבלנות לאורך כמה שנים עד שיניב משהו, שלא נושר מהעץ בעודו פרח. אצלנו מוכרים שני זנים עיקריים - לאחד גרגרים באדום כהה וטעם חמצמץ, לשני גרגרים ורודים ומתוקים יותר, ויש גם זנים ננסיים, שגדלים כשיחים. העץ אינו מתחדש מזרעים באופן טבעי, חוץ מאשר באזור הולדתו בהרים שמדרום לים הכספי, אבל הוא יכול לשרוד כצמח בר גם ללא טיפול.
חוץ מהטעם המתוק והעסיסיות, עמדו לזכות פירות הרימון כבר בימים קדומים הסגולות הבריאותיות וחיי המדף הארוכים. נסלחו לו אפילו הטרחה המרובה שב"פריטת" גרגריו, והכתמים העזים והעקשניים שהוא מותיר בכל אשר יתיז, שלא יורדים בכביסה יש לציין.
אבל לא רק ביהדות - גם בתרבויות אחרות העריכו את הפרי, שכונה גם "תפוח פיניקי" כי הובא לרומא על ידי הפיניקים. הבבלים הקדמונים האמינו שלעיסת גרגריו לפני הקרב תהפוך אותם לבלתי מנוצחים, המצרים הניחו את פירות הרימון בקברי המתים, ביוון הוא סימל נישואין, פריון, חיים ומוות, ונהגו להקריב את פירותיו לאלים ובאיסלאם הרימון נחשב לאחד מעצי גן העדן.
פצצת בריאות מתקתקה
שלל ויטמינים ומינרליים, רק היזהרו עם הכתמים. צילום: Shutterstock
הרבה לפני שידעו שיש בו רק 83 קלוריות ל-100 גרם, ויטמין C, חומצה פולית, ויטמין K ומינרלים כמו אשלגן, זרחן, מגנזיום וסידן, הרימון נודע כצמח מרפא. ברפואה העממית השתמשו בו לטיפול בטפילי מעיים, בטחורים, בשיעול ובאנמיה, והרמב"ם המליץ עליו כתרופה נגד שלשול והקלה על חמרמורת אחרי ליל שכרות.
אמנם קוראים על שמו גם לפצצה קטלנית, אבל נעים יותר לחשוב על הרימון כפצצת בריאות. מחקרים אישרו את מה שחשבו עליו הקדמונים: בגרגרי הרימון נמצא ריכוז גדול של נוגדי חמצון - תרופת מנע לסרטן, למחלות לב ולהזדקנות באופן כללי, יותר מאשר במזונות-על כמו תה ירוק, אוכמניות וחמוציות. רכיבים ברימון גם נקשרים לכולסטרול הרע כמעכבים את חמצונו ומגנים מיתר לחץ דם, מהתקפי לב ומשבץ. בנוסף, יש לרימון תכונות נוגדות דלקת, והוא נמצא יעיל בהאטת נזק לסחוסים ונגד דלקת מפרקים ניוונית.
בשנות ה-90 החלו לחקור בארץ את סגולות מיץ הרימונים, והמסקנה הייתה ששתיית המיץ בריאה אף יותר מאכילת הפרי עצמו - מכיוון שבזמן הסחיטה, נוגדי חמצון משתחררים גם מקליפת הרימון אל תוך המיץ.
מהרימון מייצרים יין, רוטב רכז רימונים, וסירופ גרנדין המשמש מרכיב בקוקטיילים, אבל הכי טוב לשתות אותו כמיץ, לשלב את גרגריו בסלטים או לאכול ישר מהקליפה, רצוי מעל צלחת ועם הרבה מגבונים בהישג יד. רימון שלם ישתמר ללא קירור עד חודש ימים ויותר, ואפשר גם לשמור גרגרי רימון במקפיא לתקופה ארוכה יותר.
לקראת ראש השנה בחרנו בשלושה מתכונים לסלטים נעימים בכיכובו של הרימון, שיעשירו את שולחן החג ויתרמו לבריאות. מובן שאפשר וכדאי לעשות שימוש בסלטים הללו גם מעבר לארוחות החג.
סלט כתום עם קינואה ורימון:
צילום: באדיבות הדס אריאל-בלנקשטיין
המרכיבים:
לקינואה:
1/2 כוס קינואה
1/2 בצל קצוץ
1/2 גמבה כתומה, חתוכה לקוביות
מעט מלח אטלנטי גס
מעט פלפל שחור גס
מעט אגוז מוסקט טחון
מעט שמן זית
חופן פטרוזיליה קצוצה
2 כוסות מים
לבטטות בתנור:
4 בטטות קטנות, שלמות
ראש שום שלם
מעט שמן זית
מעט מלח אטלנטי גס
מעט פלפל שחור גס
כף חרדל דיז'ון
כף סילאן
3 כפות מים
[#middleBanner]
לסלט:
גרגרים מחצי רימון
חופן פטרוזיליה קצוצה
2 כפות טחינה גולמית
חופן גרעיני דלעת
מעט שמן זית
ההכנה:
1. להכנת הקינואה מטגנים את הבצל בסיר עם מעט שמן זית עד שקיפות. מוסיפים את הגמבה ומטגנים עוד 3 דקות תוך כדי ערבוב.
2. מוסיפים את הקינואה לסיר ומערבבים נמרצות. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
3. מנמיכים את האש ומוסיפים את התבלינים למעט הפטרוזיליה. ממשיכים לבשל עד שהקינואה שקופה לגמרי והמים מתאדים.
4. מכבים את האש, מוסיפים את הפטרוזיליה, מערבבים היטב ומכסים את הסיר ל-5 דקות.
5. להכנת הבטטות מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
6. שוטפים את הבטטות היטב, חותכים לקוביות, מניחים על התבנית, מטפטפים שמן זית ומוסיפים מלח ופלפל.
7. בקערה קטנה מערבבים את החרדל, הסילאן והמים, ומוזגים בנדיבות על הבטטות.
8. מכניסים לתנור למשך שעה, מוציאים ומצננים.
* להכנת הסלט: מערבבים את הקינואה ואת הבטטות בקערה גדולה, מוסיפים את גרגרי הרימון, הפטרוזיליה, הטחינה הגולמית, גרעיני הדלעת ומעט שמן זית - ומגישים מיד.
המתכון באדיבות הדס אריאל-בלנקשטיין מהבלוג "פינק ליידי - מתכונים טבעוניים".
סלט כרוב סגול, תפוח ורימון:
צילום: באדיבות לימור פפר
המרכיבים:
1 כרוב סגול בינוני
1 תפוח עץ ירוק מזן סמית
1/2 כוס גרגרי רימון
2 כפות זרעי דלעת
לרוטב:
3 כפות שמן זית
3 כפות חומץ בן יין לבן
כפית מלח
כפית גדושה חרדל
כפית סוכר קנים טבעי
ההכנה:
1. חותכים את הכרוב לרצועות דקות.
2. פורסים את התפוח לפרוסות ואחר כך למקלונים.
3. מחממים מחבת טפלון, קולים את זרעי הדלעת תוך ערבוב במשך 3 דקות ומסירים מהאש.
4. מערבבים בנפרד את חומרי הרוטב.
5. מכניסים לקערה את הכרוב והתפוח החתוכים, את גרגרי הרימון וזרעי הדלעת, מוזגים מעל את הרוטב ומערבבים היטב.
המתכון באדיבות לימור פפר מאתר "הקדירה - אוכל טבעוני עד הבית".
סלט אגוזים, כרובית, חמוציות ורימון:
צילום: Shutterstock
המרכיבים:
גרגרים מרימון שלם
1/2 כרובית
צרור פטרוזיליה
3 גבעולי בצל ירוק
4 גבעולי סלרי
חופן חמוציות
חופן שקדים קלויים
חופן אגוזי מלך
חופן פקאנים קלויים
לרוטב:
מיץ מלימון שלם
כף סוכר
2 כפות שמן
כפית מלח
מעט פלפל שחור
ההכנה:
1. את חצי הכרובית שוטפים היטב (אפשר גם להשרות במים קרים במשך 10 דקות).
2. את הפטרוזיליה, הסלרי והבצל הירוק קוצצים דק.
3. בקערה גדולה מגרדים את הכרובית השטופה בפומפייה דקה.
4. מוסיפים לקערה את הירק הקצוץ, החמוציות, האגוזים וגרגרי הרימון ומערבבים.
5. בקערה קטנה מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב.
6. קוצצים את האגוזים או משאירים שלמים ומפזרים על הסלט.
7. מוזגים את הרוטב על הסלט ומגישים טרי.
המתכון באדיבות כרמית מ. דהאן, מתוך אתר FoodisGood.
ויש גם קינוחי דבש חגיגיים
3 מנות עיקריות לחג - לפי מתכוני עדות
לא רק מתוקים: פירות הקיץ בריאים במיוחד
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...