רפואה משלימה: כל הדרכים לטיפול מוצלח

כמה פעמים סבלתם מבעיה כלשהי, והרופא אמר לכם שלרפואה הקונבנציונלית אין פתרון, ותצטרכו ללמוד לחיות איתה או עם הכאב הנלווה לה? דברים מסוג זה מתרחשים לא מעט, ובדיוק מסיבה זו יותר ויותר אנשים פונים לטיפולים אלטרנטיביים. על פי סקרים שנערכו בשנים האחרונות בישראל, כמחצית מהאזרחים נעזרים ברפואה אלטרנטיבית, שנקראת גם רפואה משלימה. אחת הסיבות לכך היא העובדה שבשנים האחרונות הטיפולים הפכו להרבה יותר נגישים, וגם המודעות לנושא גדלה.
למדריך השלם לרפואה משלימה לחצו כאן
קיימות כיום אפשרויות מגוונות לקבלת טיפול אלטרנטיבי, בהתאם לתקציב - קופות החולים מספקות טיפולים למבוטחים, מטפלים פרטיים פותחים קליניקות קהילתיות, וגם הביטוחים הפרטיים נותנים החזרים על טיפולים. מי שממש אין ביכולתו לשלם, יכול לקבל טיפולים ממתמחים בקליניקות שבמכללות לרפואה משלימה, בעלות סמלית ולעיתים אף בחינם.
צריך לקחת בחשבון שלכל אחת מהאפשרויות יש יתרונות אבל גם חסרונות: מטפל פרטי אמנם זמין יותר למטופל, ומשך הטיפול לרוב ארוך יותר, אבל העלויות בהתאם, והן יכולות להגיע גם ל- 400 שקלים לטיפול יחיד, בדיקור או בשיאצו, ואפילו ל- 800 שקלים, כשמדובר בביקור חד פעמי אצל הומיאופת. בקופות החולים מחירי הטיפולים נמוכים בעשרות אחוזים מאשר בשוק הפרטי, אבל לרוב משך הטיפול קצר יותר. מנגד, החשש מפני שרלטנים פוחת.
היזהרו משרלטנים
חשוב לדעת שלמרות ניסיונות שונים להסדיר את תחום הרפואה המשלימה בישראל, הענף עדיין לא הוסדר בחוק, ולכן צריך להיזהר במיוחד ממתחזים. הדבר החשוב ביותר לפני בחירת מטפל או טיפול אלטרנטיבי, הוא לבדוק היטב את הרופא המטפל טרם קביעת התור לטיפול, לוודא שיש לו תעודה ממוסד מוכר בתחום, ולקבל המלצות.
מלבד התקציב ובדיקת מקצועיות המטפל, ההחלטה על קבלת טיפול אלטרנטיבי צריכה לכלול מספר פרמטרים נוספים. "יש המון סוגים של טיפולים אלטרנטיביים, וכדאי קודם כל להבין למה אנחנו מתחברים יותר", אומרת אפרת עקיבא, מטפלת אלטרנטיבית בשיטת רפלקסולוגיה וקרניו סקראל (שיטה הנחשבת לחלק מתחום האוסטיאופתיה - באמצעות מגע עדין).
"לא כולם אוהבים שנוגעים להם בכפות הרגליים, למשל, כך שלאדם כזה לא כדאי לבחור ברפלקסולוגיה, למרות שהטיפול יכול להיות יעיל. יש אנשים שלא יסבלו טיפול עם מחטים סיניות, אז למרות שזו שיטת טיפול שהוכחה מדעית במחקרים, ונמצאה כבעלת יכולת לסייע במגוון רחב של בעיות, לא כדאי לאנשים כאלו לבחור בדיקור. ישנן שיטות אחרות, שיכולות לתת מענה לאותן בעיות בדיוק, אשר המטופל ירגיש איתן יותר בנוח".
למען הצלחת הטיפול, חשוב לשתף גם את הרופא המטפל
כדאי לדעת: יש מטפלים שנותנים שירות עד הבית. צילום: Shutterstock
עקיבא, המתמחה בעבודה עם אנשים בגיל השלישי, ממליצה אחרי שלב בחירת שיטת הטיפול, לבדוק האם למטפל התמחות בבעיה הספציפית שממנה סובלים. "זה נכון שטיפול אלטרנטיבי הוא טיפול הוליסטי, אבל גם כאן יש התמחויות שונות, וכדאי לפנות למי שטיפל כבר באנשים עם בעיה דומה, והתמחה בבעיה הספציפית", היא אומרת.
פרט נוסף שכדאי לקחת בחשבון הוא יכולת הניידות של המטופל. "לאנשים מבוגרים קשה לעיתים להגיע לקליניקות, בגלל הנגישות למקום עצמו, או מפני שקשה להם לעלות על מיטת הטיפולים", אומרת עקיבא. "כדאי לדעת שיש מטפלים שנותנים שירות עד הבית לאנשים עם מוגבלויות, או שמטפלים במרחק הליכה מבית המטופל".
לאחר בחירת המטפל, כשמגיעים לטיפול עצמו חשוב מאד לבצע תיאום ציפיות. "ככל שאנשים מתבגרים יש להם יותר בעיות, יותר תרופות ויותר כאבים", מסבירה עקיבא. "לפעמים הכאבים הם בכלל תופעת לוואי של תרופות שנוטלים. הכוונה בתיאום ציפיות היא להבין מה אפשר להשיג מהטיפול. אם הצפייה היא לחזור ולהרגיש כמו בני 20, אז האכזבה תהיה גדולה. צריך לקחת בחשבון שלבעיות כרוניות צפויה להיות רק הקלה, וסביר להניח שאי אפשר יהיה להעלים את הבעיה לגמרי".
לבסוף, אומרת עקיבא, חשוב לשתף את הרופא הקונבנציונלי בטיפול. "רפואה אלטרנטיבית יכולה לעזור במצבים שונים, כגון לחץ דם גבוה ובעיות כולסטרול, אבל רק רופא משפחה יכול להגיד - לפי תוצאות בדיקות דם - אם הטיפול אכן עזר, ואם באמת אפשר להוריד מינונים של תרופות", היא מסבירה. "שיתוף הפעולה במקרה זה הוא מאד חשוב".
טיפול אלטרנטיבי לכל כיס
יש מרפאות המעניקות הנחות לגמלאים. צילום: Shutterstock
כאמור, קיימות אפשרויות מגוונות לקבלת טיפולים אלטרנטיביים, ממרפאות פרטיות ועד קופות החולים, כשהמחיר משתנה בהתאם. מה מציעות כל אחת מהאפשרויות?
קופות החולים: הנחות משמעותיות לבעלי ביטוחים משלימים
בעוד שבקליניקות הפרטיות המחירים יכולים להגיע למאות שקלים לטיפול, ואינם נעשים תחת פיקוח, קופות החולים מציעות למבוטחים בביטוחים המשלימים עשרות אחוזי הנחה על מחיר מחירון הטיפולים האלטרנטיביים. אחוז ההנחה תלוי ברובד הביטוחי של המטופל. בדרך כלל צריך לעבור יעוץ אצל רופא כללי, שמייעץ למטופל על סוג הטיפול, ומפנה אותו למטפל ספציפי שעובד בקופה עצמה או במרפאות שבהסדר. זמני הטיפול משתנים בין הקופות.
בקופת חולים כללית, לדוגמה, לקוחות "כללית מושלם" ו"פלטינום" נהנים מעד 70% הנחה על 20 טיפולים בשנה. כך למשל, דיקור יעלה ללקוחות כללית מושלם 99 שקלים, טיפול ראשון בהומיאופתיה יעלה 269 שקלים, ומחיר של טיפול רפלקסולוגיה יעמוד על 98 שקלים.
בקופת חולים מכבי נהנים החברים מהנחות דומות על 16 טיפולים בשנה, ולאחר מכן מקבלים הנחה של 10% על המחירון של "מכבי טבעי". ב"מכבי מגן זהב" דיקור יעלה 98 שקלים, טיפול ראשון בהומיאופתיה - 277 שקלים, וברפלקסולוגיה - 86 שקלים. גם בקופות החולים לאומית ומאוחדת נהנים החברים מהנחות דומות, שאותן ניתן למצוא באתרי הקופות או להתעדכן טלפונית.
טיפול ממתמחים: בעלות סמלית או בחינם, תחת פיקוח
סטודנטים במסגרת לימודי רפואה משלימה מתמחים בקליניקות שצמודות למכללות בתחום, דוגמת הקליניקות הסמוכות לקמפוס ברושים, למכללת רידמן ולמדיסין ברחבי הארץ. הטיפולים ניתנים בעלות סמלית, ולעיתים ללא עלות כלל, ותחת פיקוח של מורים ומטפלים מוסמכים.
בשלוחת נתניה של מכללת מדיסין, לדוגמה, ניתן למצוא קליניקה ברפואה סינית וטווינא. הטיפולים מלווים על ידי מאסטרים ברפואה סינית, והמחירים נעים בין 50-70 שקלים לטיפול. ברידמן, המפעילה גם היא קליניקות בקמפוסים שברחבי הארץ, הטיפולים ניתנים על ידי סטודנטים בשנה האחרונה ללימודיהם, ובהשגחת מוריהם. כך לדוגמה, בקליניקות בקמפוס רמת אביב, סדרה של 5 טיפולים ברפואה סינית תעלה 250 שקלים, ולגמלאים רק 100 שקלים לכל הסדרה. טיפול באיורוודה יעלה 40 שקלים, וסדרה של 4 מפגשים עם נטורופת תעלה רק 160 שקלים.
ויש גם החזרים מביטוחים פרטיים
אם יש לכם ביטוח פרטי נוסף, מלבד הביטוח המשלים, כדאי לבדוק עם חברת הביטוח כמה החזר מגיע לכם. כך, תוכלו ללכת למטפל פרטי שבחרתם, ולקבל החזרים מחברת הביטוח (בדרך כלל על לא פחות מ- 16 טיפולים בשנה, ובהשתתפות עצמית סמלית של כמה עשרות שקלים לטיפול).
קליניקות קהילתיות: עלות שפויה, טיפול יחסית קצר
הקליניקות הקהילתיות צמחו מתוך הרפואה הסינית, במטרה להנגיש טיפולים לאנשים שאינם יכולים להרשות לעצמם לשלם יותר מדי על טיפול פרטי. אפרת עקיבא עצמה עבדה 3 שנים במעונות ניצולי שואה בבאר יעקב, וכיום מטפלת באוכלוסיית הגיל השלישי בקליניקה פרטית, ובמרפאה הקהילתית שפתחה בימי שישי, במטרה להנגיש את הטיפול גם לאנשים שאין להם תקציב גבוה.
כיום פועלות בארץ עשרות קליניקות קהילתיות, ולא רק בתחום הרפואה הסינית. המחירים נעים בין 70-100 שקלים לטיפול, רק צריך לקחת בחשבון שלפעמים נמצאים בחדר עם עוד אנשים, ושהטיפול יחסית קצר. כדי להתעדכן במיקום הקליניקות הקרובות לאזור המגורים, יש לחפש באינטרנט – תחת "רפואה סינית קהילתית", או "קליניקה קהילתית", במידה שמעוניינים למצוא גם טיפולים בתחומים אלטרנטיביים אחרים.
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה!
עוד ברפואה מונעת
ריפוי טבעי: הנשים שעשו את זה מספרות
10 דרכים טבעיות להילחם בשפעת חורף
האסתמה מחמירה בחורף? יש מה לעשות
מלכת היופי לניצולות שואה: החיים חזקים יותר
הוכח מחקרית: מראות יפים תורמים לחיזוק המערכת החיסונית
פשוט לנשום: מדיטציה להפחתת חרדות
אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום,...
תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר...
צבעים - הם נמצאים מסביבנו כל הזמן, אנחנו לובשים אותם, אוכלים אותם ומביטים בהם - אבל עד כמה אנחנו מודעים...