שובה של דיאטת אטקינס

צילום: Shutterstock
דיאטת אטקינס, מהדיאטות האופנתיות של העשור שעבר, חוזרת, אך בגרסה מרוככת. הדיאטה שסחפה רבים, העלתה על נס את החלבונים והמליצה לצרוך בשר ונקניקים, גבינות עתירות שומן, חמאה וביצים ולהימנע כמעט לחלוטין מהשטן הגדול, הפחמימות לסוגיהן, מנסה עכשיו לסחוף גם צמחונים וטבעונים.
דיאטת אטקינס אמנם הוכיחה את עצמה כיעילה בהרזיה, אך זכתה לביקורת רבה. תרמה לכך אולי העובדה שמי שהגה אותה, ד"ר רוברט אטקינס, סבל בסוף ימיו (הוא הלך לעולמו בגיל 72 כתוצאה מתאונת החלקה ברחוב) מהשמנת יתר כשמשקלו מגיע ל-117 ק"ג ואף ממחלות לב. כיוון שהתוצאות שנתנה היו מהירות, לפחות בטווח הקצר, ניסו את דיאטת אטקינס רבים בעולם במהלך השנים, ומכון אטקינס הפך לעסק משגשג. חודשים ספורים אחרי מותו של ד"ר אטקינס יצאה קבוצת חוקרים מהמכון שלו בהודעה שעל פיה הדיאטה בגרסתה המוכרת אינה בריאה ועלולה לגרום למחלות לב וליתר לחץ דם ויש לאזן אותה באכילת כמות קטנה של פחמימות.
הנחת היסוד של אטקינס היתה, שעד להופעת החקלאות, כלומר לפני שפרצו לחיינו החיטה, האורז והתירס, ניזון האדם מכמות קטנה יחסית של פחמימות ועד היום לא הסתגל אבולוציונית לצריכה מרובה שלהן. את הדיאטה שלו ביסס על אכילת מזון מן החי, כלומר בשר, עוף, דגים, חלב ומוצריו וביצים ועל הימנעות מוחלטת, בשלב הראשון של הדיאטה, מלחם, פסטות, אורז, תפוחי אדמה ואלכוהול. בהמשך מותרת צריכתם בצמצום. עקרונות נוספים הם שתיית מרובה של נוזלים ונטילת תוספי מזון להשלמת ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן.
הגרסה המשודרגת של הדיאטה, המבטיחה להפוך את הגוף למכונה לשריפת שומן (בלי לקבל התקף לב), מפורטת בספר "דיאטת אטקינס החדשה לאני החדש", של ד"ר אריק וסטמן, ד"ר סטיבן פיני וד"ר ג'ף וולק, שיצא בימים אלה בהוצאת כנרת (מאנגלית: יעל זיסקינד-קלר). כאן נוספים לשילוש הקדוש בשר-חלב-ביצים, גם דגנים מלאים, קטניות, ירקות עליים, אגוזים ופירות וברוח התקופה, יש אפילו התאמות של דיאטת הבשרים הזאת למי שאינם אוכלים מן החי.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
הכותבים, שני אנשי רפואה וחוקר פעילות גופנית ותזונה, מנסים להוכיח שלא מדובר בדיאטה אופנתית, אלא בתורה המבוססת מחקרית. תזונה דלת פחמימות מסייעת, לדבריהם, נגד תסמונת מטבולית וסוכרת כיוון שהיא מבטיחה פחות תנודות ברמת הסוכר בדם. לעומת הפחמימות, השומן הרווי זוכה ליחס סלחני, בטענה שככל שממעיטים באכילת פחמימות, יורדת רמת השומן הרווי בדם.
לצמחונים המתעניינים בשיטה מומלץ לצרוך שני סוגי חלבון ביום במקום הבשר, העוף והדגים, באמצעות אכילת ביצים, מוצרי חלב וסויה. כמו כן עליהם להוסיף לתפריט שמנים בעלי ערך תזונתי גבוה כמו שמן זית, שמן קנולה, אגוזי מלך וזרעי פשתן כדי לפצות על כמויות השומן הקטנות שבחלבונים שנצרכו. גם לטבעונים הותאמה דיאטה עשירה בחלבונים, אך הפעם ממקורות כמו זרעים, אגוזים, מוצרי סויה, סייטן (תחליף בשר) ודגנים העשירים בחלבונים כמו קינואה. טבעונים וצמחונים, טוענים החוקרים, יירדו במשקל בקצב איטי יותר מאלה שיתמידו באכילת בשר. |
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
לשאלתך מי אני - שמי ברוך הלוי-סגל
אני מנכ"ל חברת "השמן והרזה מדריך עוקף קלוריות בע"מ.
אשמח לארח אותך בבלוג שבאתר שלי
www.fatgetslim.com
[email protected]