שחיקת סחוס בברך: כל מה שכדאי לדעת

הימים חולפים, שנה עוברת, ואנחנו מתבגרים באיטיות. השערות כבר אינן שחורות עורב כבעבר, עור הפנים פחות חלק ומתוח וגם הסחוסים שלנו פחות צעירים ונמרצים. אחד המקומות שבהם התבגרות הסחוסים באה לידי ביטוי מוחשי הוא מפרק הברך שלנו, מה שעלול להוביל לכאבי ברכיים ומגבלות בתנועה.
אבל מה הם בכלל הסחוסים, ולמה נועדו? הסחוסים הם רקמה גמישה, אלסטית, שבמפרקים שלנו נמצאת בקצה של שתי עצמות שמתחברות (אפשר לחשוב על עיפרון שבקצהו מחק). הסחוס מכיל, בין היתר, סיבי קולגן ואלסטין, והוא בעל מראה שקוף המזכיר זכוכית בצבע תכלכל.
כמו ספוג קשיח, גומי אלסטי או גפה של נעל ריצה – הסחוסים "מרפדים" את העצמות ומאפשרים להן להתנועע בסנכרון ובהרמוניה, בעודם משמשים כמעין "חומר סיכה", המאפשר תנועה חלקה.
אפשר לדמות את הסחוסים לכפפות של מתאגרף, המשמשות כבולמי זעזועים: כאשר כפפותיו חדשות ועבות – גם אגרופים חזקים שהוא נותן אינם גורמים לשבירת עצמות ידיו. כמו הסחוסים, כאשר הכפפות מתיישנות והופכות דקות יותר, אותה חבטת אגרוף שגרתית שהוא עשה כבר אלפי פעמים ללא כל בעיות, עלולה לגרום לו לכאבים ולחבלה ביד.
מה הם הגורמים הראשיים לכאבי ברכיים?
צילום רנטגן מהווה הוכחה למחלה אבל לא נחשב לכלי קליני חזק. צילום: Shutterstock
שחיקת סחוס הברך היא אחד הגורמים הראשיים והנפוצים לכאבי ברכיים בגיל המבוגר – למעשה, אצל אחד מכל שלושה מטופלים בני 45 ומעלה, ניתן למצוא אוסטיאוארתריטיס (שחיקת סחוס) בצילום רנטגן של הברך.
הצילום אמנם מהווה הוכחה למחלה, אבל אינו נחשב לכלי קליני חזק: אדם שמדגים מעט מחלה (שחיקה מינימלית) ברנטגן עלול לסבול מכאבים עזים וקשיי תפקוד, ולעומתו מי שמדגים מחלה מתקדמת בצילום יכול להיות ללא כל כאבים משמעותיים או מגבלה תפקודית.
איך מאבחנים כאבי ברכיים?
רגישות יתר של הברך למגע, אפילו קל. צילום: Shutterstock
לפיכך אבחון המחלה מתבסס בעיקר על תשאול מקיף של המטופל ועל בדיקה פיזיקלית במרפאה (בדיקה פיסית של הנבדק שבמסגרתה הרופא, לדוגמה, מכופף את ברכו של החולה עד לגבול האפשרי ובנוסף מבקש ממנו לעשות סדרה של תנועות, בעודו מביט עליו).
תסמינים של שחיקת סחוס הברך כוללים בין היתר כאבים בתנועה (כמו הליכה או עלייה במדרגות) עם הקלה במנוחה; קושי לכופף או להניע את הרגל; רגישות יתר של הברך למגע, אפילו קל; הגדלת והתנפחות הברך; חריקות שנשמעות ומורגשות בזמן תנועה; דלקות חוזרות ועקשניות (שבמהלכן הברך מתנפחת, כואבת ומתחממת למשך ימים אחדים, תקופת רגיעה וחוזר חלילה).
מקובל לחלק את שחיקת הסחוס ל-4 דרגות חומרה: דרגה 1 – הקלה ביותר, כוללת שחיקה של אזורים קטנים; דרגה 2 – כמחצית מעובי הסחוס מעורב בתהליכי שחיקה; דרגה 3 – 2/3 משטח הסחוס כבר נשחק; דרגה 4 – הקשה ביותר, כל עובי הסחוס נשחק, אין מה שיפריד בין העצמות והן מתנגשות, קיימת הגבלה תנועתית ניכרת וכאבים משמעותיים.
מטבע הדברים, כאשר הסחוס נשחק לחלוטין והמטופל הוא בדרגה 4, אין פתרון מרפא אחר זולת ניתוח להחלפת מפרק הברך, שבו תוחלף הברך שאין עליה כבר כמעט סחוס במשתל מלאכותי, שיאפשר שוב תנועה חלקה וללא כאבים.
החדשות הטובות: יש מה לעשות עם שחיקת סחוס בדרגה נמוכה
מזונות עשירים באומגה 3 יסייעו במקרה של שחיקת סחוס נמוכה. צילום: Shutterstock
ככל ששחיקת הסחוס היא בדרגה נמוכה יותר, כך יש יותר איך לטפל בשחיקת סחוס הברך: פעילות ספורטיבית ספציפית; פיזיותרפיה; הפחתת משקל (במקרה של עודף משקל או השמנת יתר); תזונה מותאמת אישית; תוספי תזונה מותאמים אישית – כולם אמורים לתרום להאטת קצב השחיקה.
המלצות תזונתיות חיוביות (מה שמומלץ לאכול) כוללות: אומגה 3 (דגי בורי, פורל, סלמון, טונה והרינג); אנתוציאנין וויטמין C (תפוזים, אשכוליות, לימונים, דובדבנים, תותים ופירות יער); סולפורופן וויטמין K (ירקות ירוקים, תרד, פטרוזיליה, קייל, ברוקולי, קולרבי, כרוב, כרובית); דיאליל דיסולפין (שום, בצל, כרישה, אספרגוס, צנון, צנונית ולפת); כורכום (מומלץ לתבל את המזון בתבלין הקסם).
המלצות תזונתיות שליליות (ממה עדיף להימנע) כוללות בין היתר: מזון מעובד ומטוגן, בשר אדום, עוף, רכיכות, פירות ים, איברים פנימיים, ביצים, חלב ומוצריו, נקניקים, נקניקיות, סוכריות, שוקולד, שתייה ממותקת, מאפים מתוקים וחטיפים מתוקים.
להעניק לגוף את מה שהוא זקוק לו
כורכום, תבלין אנטי-דלקתי. צילום: Shutterstock
נטילת תוספי תזונה היא דרך להעניק לגוף את מה שהוא זקוק לו, מבלי לנהל בדקדקנות תפריט מוקפד. התוספים המקובלים במקרה של דלקת מפרקים ניוונית הם אומגה 3 וכורכום הנחשבים אנטי-דלקתיים, וכן גלוקוזאמין וכונדרואיטין סולפט, שמהווים את אבני היסוד במבנה הסחוס המפרקי, והקשר בינם לבין הפחתת דלקת מפרקים ניוונית בא לידי ביטוי במחקרים מדעיים.
כאשר הכמות הנדרשת להפחתת הדלקת גבוהה, ניתן לצרוך את הכורכום בכמוסות, בנוסף לשימוש בכורכום כתבלין במטבח. יתר על כן, מי שלא מתחבר לטעם הדגים ומחפש מקור אחר לחומצות אומגה 3, יוכל למצוא אותו בתוספי תזונה המיועדים לטיפול בדלקות מפרקים, ובכמויות קטנות יותר גם בפולי סויה.
פרט לטיפולים שאמורים לעכב את קצב שחיקת הסחוס, קיימים טיפולים סימפטומטיים. אלו טיפולים שאינם מעכבים, פותרים או מרפאים את הבעיה, אלא מטפלים בסימפטומים שלה, כמו הכאבים החזקים שנלווים אליה ומביאים למגבלות תנועה.
טיפולים סימפטומטיים לדלקת מפרק הברך עשויים לכלול משככי כאבים תרופתיים (בייחוד ממשפחת NSAIDs), משככי כאבים חזקים יותר במרשם; עזרים אורטופדיים (כמו מדרסים או מקלות הליכה) וחימום של המפרק באמבטיה או בקבוק חם. בהקשר זה מעניין לדעת שיש מטופלים שדווקא קירור האזור עובד להם טוב יותר.
[#noBanner]
סובלים מדלקת מפרקים? כך תקלו על הכאב
הקשר בין דלקת מפרקים למחלות לב
נתפסתם? כל הדרכים להימנע משריר תפוס
טכניקות לבישול בריא: איך כדאי לאכול ירקות?
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...