מאכלי יהדות רומניה בכיכובה של חביבה..
מטרת הפוסט לשים על השולחן מאכלים מגולת רומניה.. חברות וחברי קהילת אוכל
ישאלו ויקבלו תשובות מחביבה שלנו..
מי מבינינו שלהם מאכלים מגולת רומניה.. מוזמנים לשתף אותם כאן..
שושנה מכירה מעט מדי.. ממליגה.. פובידל.. המרק המדושן צ'ורבה.. סלט חצילים.. זהו..
עכשיו הזדמנות להעשיר את המבחר..
אז קדימה חברות/ים..
וקודם כל דבריה של חביבה..
בצעירותי האוכל לא היה בראש מעיני. מעולם לא שמתי לב מה יש לי בצלחת, ועל אף שאהבתי את תבשיליה של אמי והניחוחות שעלו ממטבחה הצנוע, מעולם לא עניין אותי לדעת איך מכינים מאכל זה או אחר
רק כאשר נולדו ילדיי התחלתי
להתעניין בגיוון התפריט, וניסיתי לקבל עצות ומתכונים מאימי וממכרים וחברים, התחלתי לקרוא ולאסוף מתכונים שונים, וכאשר בני חזר מהגן וביקש שאכין לו עוגה לא קנויה! אלא עוגה שמכינים בבית, כמו "אימא של דרור" ולמה את לא כמו כל "האימות"... זה היה הקש האחרון. זה עשה אצלי שינוי ונתן לי דחיפה לפתוח את השער לתחום שהיה חדש ועלום עבורי ועם הזמן הפך להיות תחביב ועיסוק מהנה (ומשמין ביותר.)
כאשר אני רואה מתכון הדמיון שלי עובד שעות נוספות, מעולם לא הצלחתי להכין מתכון "ככתוב", אני תמיד חייבת לשנות, להוסיף, לגרוע, ומדמיינת לי את המאכל מוכן ומה יהיה טעמו.
אימי הייתה בשלנית למופת אך גם אבי, כאשר נחה עליו הרוח נהג לעשות לנו ארוחות בוקר חגיגיות בחגים ושבתות, הוא ידע להכין חמוצים ואפילו יין ביתי, וכמו כל "רומני" אמיתי ידע להכין "ממליגה" (לחם תירס) בצירופים שונים.
אכן, האוכל קשור מאוד לתקופות בחיינו, לאווירה של חגים , שמחות, אהבה של אנשים יקרים לנו שאינם עוד איתנו, בקיצור, נוסטלגיה.
אחשוב אם ניתן לטבען..
תודה לחביבה
וגם
.. אני כל הזמן מתחננת לכיסונים.. יש כיסונים מיוחדים לרומניה?? כאלה שמטילים למרק או אוכלים כמנה ראשונה??
אני מכינה בשבועות כיסונים מתוקים ממולאים פובידל.. אינני בטוחה מהיכן המקור?? אח אח אח אח כמה שאני אוהבת כיסונים אלה..😋
😋
חביבה יקרה תודה על מתכוני הכיסונים. אלו מאפים רומנים יש לך להציע? זה לא רק אני💚 גם החברים שלי נהנים במפגשי יום שישי וארוחות השבת.❤️
אנחנו אוהבים דגי סלמון ותודה מיוחדת על 2 המתכונים.
כשלמדתי באילינוי, ארה"ב גיליתי שהיא אחת המדינות במערב התיכון השייכות למה שנקראית "חגורת התירס" (corn belt), ושהאמריקאים, במיוחד במדינות הדרום (קרוב לוודאי בהשפעת האינדיאנים) אוכלים לארוחת הבוקר דייסת תירס ("ממליגה"), הנקראית גריץ (gritz), ולחם תירס. במשפחה המורחבת שלנו, שהיא קיבוץ גלויות, רק בתי ונכדתי הבכורה אוהבות דייסת תירס שאני מכינה פעם ב... עם חמאה ופרמזן. לחם תירס דווקא כולם אוהבים. אולי כי הוא דומה לקאפקייקס.
חביבה, את צודקת שהתורכים השפיעו על המטבח הרומני (וגם, לדברי סבתי, על השפה הרומנית). זאת כי שלטו בה (היא היתה אז אוסף של נסיכויות) למעלה מ-400 שנה.
יכול להיות שהינך קרובת משפחה של חביבה??!!
האימפריה התורכית התקיימה יותר מ600 שנים והתבטלה רק בשנת 1922.. התורכים שלטו בארצות רבות גם בפלשתינה א"י.. בולגריה.. רומניה.. יוון.. סרביה.. צפון אפריקה ועוד.. ולכן כל הארצות הללו חולקות מעט מהשפה.. מעט מהתרבות מעט מהמטבח והרבה גנים..
אישית אינני חובבת במיוחד קמח תירס ותוצריו.. תירס וגרגיריו - כן..
ממה שמנית העשוי מקמח תירס אני כן אוהבת ממליגה עם חמאה ושמנת..
כעת מתבשל על האש מרק ערמונים, שמתאים מאוד למזג האויר הגשום.
א פרופו משפחה... בתקופת הסגרים של הקורונה הצלחתי להגשים את אחת התוכניות שדחיתי ודחיתי במשך שנים ל"פרישה" שלי [אבל כידוע לך פרשתי כבר שלוש פעמים באופן רשמי ואני עדיין עובדת]: עצי המשפחה מצד אמי ומצד אבי, וכעת אני מנסה להשלים את עצי המשפחה של האיש שלי.
בניגוד אליו, שלא זכה להכיר את סביו וסבתותיו [כי נספו בשואה] אני זכיתי להכיר את סבי וסבתותי, ואפילו סבתא רבתא אחת [מצד סבתי], וסבא רבא אחד [מצד סבי]. ויש לי אלבום משפחה מלא תמונות "הסטוריות", שאמי הכינה. היות שאני האחרונה במשפחה שעדיין מזהה את "הנפשות הפועלות", הוספתי את שמותיהן ליד התמונות. אבל לצערי, לא נראה לי שהאלבום מעניין מישהו מצאצאי. אולי פעם בעתיד...
לגבי חביבה.. התכוונתי בעבר הרחוק.. זה שאיננו בהישג יד.. שאלי את חביבה אולי תרצה להיות מאומצת ואז נחגוג אולי בפארק הירקון..
כולנו כבר הבנו איזו אשת פעלים הינך.. אינך נחה לרגע..
הייתי מודאגת מזה שלא הגבת לסרטון על יום הנישואין שלך ולכן שלחתי לך קישור בהודעות..
וגם לא כתבת כמה..
לו הייתי היה פוסט בבלוגיה שכתבתי על הבעשערט שלי.. זה אפרופו העץ של האיש שלך..
אני מצטערת על זה כבר מעל 50 שנים..
אני הכרתי את סבי וסבתי מצד אבי.. אלה של אמי לא שרדו עד אליי..
זהו.. המשיכי לשתף אקי יקרה..🌺
"הייתי מודאגת מזה שלא הגבת לסרטון על יום הנישואין שלך ולכן שלחתי לך קישור בהודעות..
וגם לא כתבת כמה...,"
ראשית, אני מתנצלת שלא ראיתי את ההודעה. תודה על הסרטון. שנית, זה יום הנישואין ה-47 שלנו, אבל למעט הרמת כוס בשבת עם כל המשפחה, איננו חוגגים את האירוע הזה במיוחד. אנחנו חוגגים כל יום ☺️
אני מרותקת מהרעיון של מרק קרפיון.. ציינת כאן מעדנים.. הפשילי שרוולים ושתפי..😆
לא לשתוק.. איננו דגים..🐟🐟🐟🐟
אח"כ מוסיפים את נתחי העוף הרצויים (כולל כנפים, רגליים - (לטעם) עם בצל שלם בקליפה שלו מבשלים עוד קצת ומוסיפים שורש של פטרוזיליה, שורש של כרפס וגם גזר . מבשלים עד שהשעועית וגם העוף מוכנים. זורקים את השורשים ואת המרק עם העוף והשעועית יוצקים ושמים בצלחת עמוקה . ואוכלים את הכל ביחד.
לחילופין, אפשר לאכול את העוף עם המרק וקצת איטריות ליד זה.
את השעועית מוציאים החוצה ומסננים מהמרק. מקררים מועכים עם מזלג., מוסיפים לה בצל טרי לבן קצוץ דק דק, שמן, מלח, פלפל שחור או לבן ועושים מזה סלט קר.
בתיאבון!
אם רוצים לאכול גם דג מוסיפים לקראת סוף הבישול (כדי שהעצמות לא יתפזרו במרק) חתיכות דג ברוחב של 3-4 ס"מ. אם לא רוצים לאכול את הדג עצמו שמים את חתיכות הדג בתוך שקית בד ומבשלים עד שמתרכך. בגמר הבישול מוציאים את שקית הבד וזורקים את הדג עם העצמות ) טועמים ומסדרים את הטעם. ............. מקררים קצת ומוסיפים לבן, או שמנת חמוצה 15% או שמנת לבישול (לפי הטעם) ואוכלים.
הערה: אם שמים לבן - לא הכרחי להשתמש במיץ לימון................בתיאבון.
התיבול מלח פלפל לימון וגבעולי סלרי..
מה מקור המתכון??
......................אני גם מבשלת את המרק הזה, אבל בלי מיץ לימון.
.................... תוספת גבעולי סלרי או שומר זאת הגירסה שלי (שאני מבשלת) כי אני מאוד אוהבת ירקות ואני מוסיפה שמנת חמוצה 15%. ...................... טיפ קטן למי שלא אוכל דברי חלב: במקום הלבן או השמנת אפשר להוסיף חלב קוקוס.
......................דג קרפיון מטוגן שמונח בתוך רוטב שום בתחמיץ שנקרא מוז'דיי, עם ממליגה וסלט צנוניות. ........
........*) לא ברור לי מדוע במתכון קוראים לזה דג ספניול. אני גרה באשקלון. בזמנו כשבנו את תחנת הכח "רוטנברג" באשקלון היו בבניין שלי פועלים שבאו מכפרים נידחים ברומניה., והם מאוד אהבו להכין את הדג לפי המתכון הזה. אמא שלי הייתה מכינה את הדג בצורה הזו, לפעמים גם בלי התחמיץ.
............**) דג סלומון בתחמיץ שחביבה רשמה למעלה זאת המצאה ישראלית. ברומניה לא גדלים דגי סלמון, הם גדלים במים עמוקים שבאוקיינוס. הם התחילו להגיע לשווקים ברומניה בעקבות התחברות רומניה לשוק האירופאי המשותף. זה קרה אחרי שרוב היהודים כבר עלו לארץ. ..........***) אני נמצאת בישראל מ- 1951 ואז לא היו דגים בכלל. לאט לאט הגיעו הדגים לשוק. בהתחלה היה רק דג מלוח, ואחר כך דג הקרפיון. אמא שלי ז"ל (בתו של חזן ) הכינה אותו לפי המתכונים הרומניים שידעה לבשל עוד ברומניה. בחלוף הזמן הגיעו לשוק עוד דגים מסוגים שונים.
בתוך סיר שמים 3 יחי' סלק חתוכים לקוביות, 1 בצל לבן חתוך לקוביות, שורש כרפס חתוך לקוביות, 1-2 גזר ושורש פטרוזיליה חתוכים לקוביות. מבשלים את הסלק חצי בישול ומוסיפים לזה אחד עד שני גבעולי "לאושטן" (היות ופה בישראל קשה למצוא את הצמח הזה אז שמים בשלמותו 1 גבעול סלרי עם העלים. מוסיפים מים, מלח, פלפל שחור או לבן, צרור שמיר ומבשלים עוד כ-15-20 דקות. מוסיפים 2-3 תפוחי אדמה חתוכים ל-4 חתיכות כל אחד. בשלב הזה מוסיפים למרק את הסלק המגורד, בלי החומץ, קצת מרק עוף, ומבשלים עד שהתפוח אדמה מתרכך. מוציאים את גבעול הסלרי וזורקים. מוסיפים 1-2 כפות סוכר . מערבבים היטב וטועמים, זה צריך לקבל טעם חמוץ מתוק. אם לא מספיק חמוץ מוסיפים קצת מהחומץ שהסלק המגורד היה שרוי בפנים. אני אישית (שסובלת מעודף חומציות) מוסיפה בשלב הזה מיץ לימון ולא חומץ. אם לא מספיק מתוק - מוסיפה עוד סוכר (כמובן לפי הטעם האישי של כל אחד). מוסיפה עוד שמיר קצוץ ונותנת עוד רתיחה אחת וזהו המרק מוכן. ..................הערה: מה שחשוב ומכריע פה זה בעצם השמיר הקצוץ, הוא זה שבעצם נותן את הטעם למרק הזה.
אני אקח את הסלק גזר רימונים ללא עוף.. ובקלאווה?? לא אכלתי אולי 40 שנים.. התמונה מעוררת תאבון..
תודה לחביבה על כל השפע הזה..
אז שמחנו גם עם אקי הידענית המופלאה.. 🥳😍
מילי בעלת הזכרונות..🫂😍
אייכן??
לאן נעלמתן??