חזרה למגזין אוכל

שירת העשבים: הכל שאלה של תיבול

במה עוזר כורכום לחיים, איך מאחסנים תבלינים ובמה להחליף מלח. העשבונאי אבי ציטרשפילר ענה על כל שאלות העשבים
מערכת מוטק'ה 08/07/15
שירת העשבים: הכל שאלה של תיבול
לתבלינים יש סגולות נפלאות, טעימות ובריאות. צילום: Shutterstock

 

אבי ציטרשפילר, עשבונאי, הרבליסט והבעלים של "חוות דרך התבלינים", התארח בקהילת האוכל של מוטק'ה, לאירוח שבו ענה על שאלות שונות ומשונות בנושאי תבלינים ותיבול. בחרנו מספר שאלות מסקרנות במיוחד, ואנחנו מזמינים אתכם לקרוא את השרשור כולו.

 

 

הצטרפו לקהילת האוכל


 

שושנה זיבלרמן: לפני שמתחילים

 

באתר שלכם כתובות סגולות עשבי המרפא בצורה מוחלטת, כעובדות. בחנות שלכם כתובות הסגולות בסיוג, כהמלצה. מה נכון?

אבי:

ההבחנה על המלצותינו חדה ונכונה - וחשוב לציין כי בתחום רפואת הצמחים יש תקנות של גופים שונים שמכוונות אותנו להתוויות כפי שהן בחנות, כאשר מוצמדות מוצר. לעומת זאת, ידע הינו מצרך שניתן "לשווק" בביטחון רב יותר. אני עומד מאחורי כוחם של הצמחים בשילוב עם המסורת הנפוצה ועם המחקרים אולם ישנם מצבים רגישים רבים שכדאי לנתח אותם עם גורם מקצועי על מנת למנוע נזק.

 


ששת שצ: לא על הכורכום לבדו

 

אשמח לשמוע על הכורכום: מה הוא תורם לנו, לאוכל וגם לבריאות? מה זה הפקעות טו שורש כורכום? מה עושים עם זה?

צילום: shutterstock

 

הכורכום הוא שיח רב שנתי שמקורו בדרום אסיה ובהודו, והוא שייך למשפחת הזנגווילים. החלקים בשימוש הם השורש הטרי, השורש היבש, התבלין הטחון מהשורש היבש.

הכורכום נצרך על בסיס יומי על ידי שליש מאוכלוסיית העולם והוא אחד מהצמחים הנחקרים בעולם. נוגד דלקת,נוגד סרטן, משפר עיכול וספיגה, תומך בכבד, מגביר ייצור וזרימה של מיצי מרה, מגן על רקמות הכבד מפני רעילות, משקם רקמות כבד פגועות, מפחית רמות שומנים בדם ואנטי טרשתי, נוגד חימצון חזק, מפחית רמות סוכר בדם, נוגד בחילה, מחטא, נוגד קרישה, מפחית רעילות במצב של קרינה וכימותרפיה ועוד ועוד.


מתי לא כדאי להשתמש בכורכום?

 לא לשלב עם קומדין ולהיזהר בזמן נטילת מדללי דם אחרים או בעיות קרישה.


 
לא להשתמש במינונים של מעל לשמונה גרם אבקה ביום. מינון גבוה מזה עלול להגביר חומציות.


 
להיזהר במצב של אבנים גדולות בכיס המרה.

 

 

שושנה זילברמן: חליטות למניעת שיטיון


מה המלצתך לשתית חליטות או עשבים בצורה אחרת למניעת שיטיון? בגיל 72 התחילה הידרדרות בתפקודי המח של חבר.


צילום: shutterstock


שימוש מוגבר בכורכום כתבלין יחד עם צמחים כמו רוזמרין, בקופה וויטניה יסיעו להאטת התפתחות השיטיון. גם גיקנו נחשב כזה אך הוא עלול להעלות את לחץ הדם.


איציק כהן: אחסון לטווח ארוך

האם כדאי לשמור תבלינים בתא ההקפאה במקרר?

צילום: shutterstock

 

תבלינים ניתן לשמור גם בהקפאה, אך אין היא מאריכה את חיי המדף של התבלין. הזמן המומלץ לשמירת תבלינים היא שנה, במידה ולא הוסיפו להם חומרים משמרים.

 

 

שלום 123: תחליפים למלח

ידוע שמלח זה לא בריא. האם יש תבלין שכדאי להוסיף לרוב המאכלים בשל הסגולות הבריאותיות שלו?

 

צילום: shutterstock

 

המלח אכן לא כל כך בריא בשימוש קבוע.


יש לטבע תחליפים המעניקים את תחושת המליחות: סומק טחון, זרעי סלרי , פטרוזיליה, אספסת וכו'. ניתן אף למצוא במגוון חנויות תערובות מלח שעשויות ממגון צמחים טחונים יחדיו ובהם ניתן להשתמש ולהנות מיתרונותיהם ללא תוספת הנתרן.

 

 

ששת שצ: מרווה נגד כאבי מרה

אבי היקר, ספר לי על מרווה. קראתי פעם שהיא מסייעת נגד כאבי מרה. האם מרווה יבשה גם מתאימה? בכלל, האם לצמחי תבלין יבשים יש את אותן התכונות כמו לעלים הטריים?


 

צילום: shutterstock

:

המרווה היא צמח מחטא ומכווץ ומכילה חומרים מרים ונוגדי חימצון. החומר הארומטי בשם טוג'ון הוא בעל השפעה אסטרוגנית ובכמויות גדולות עלול להשפיע לרעה על מערכת העצבים, במרווה המשולשת יש חומר במינון נכון והיא הבטוחה לשימוש.


המרווה מומלצת ללריפוי דלקות בדרכי נשימה, דלקות גרון והצטננות. המרווה מסייעת לזיהומים במעי, שלשולים ובעיות עיכול, המרווה הרפואית מכילה חומרים מרים ומחטאים ולפיכך משפרת עיכול ומטפלת בנפיחות, גזים ומנקה כבד שומני. המרווה מסייעת בהפסקת יצור חלב אם למעוניינות. המרווה יעילה לטיפול בפטריות ברגלים ומזרזת הגלדת פצעים. למרווה השפעה הורמונלית ויכולה להקל ולטפל בגלי חום. המרווה מחטא את דרכי הנשימה ומומלץ לעסות אידוי עם מגבת מעל הראש מעל גיגית עם מים חמים ועלי מרווה.


ההבדל בין צמח יבש לצמח טרי הוא פשוט באחוזי המים והשמנים האתרים. כאשר משתמשים בצמח יבש יש מומלץ לחלוט אותו על מנת להחזירו לתפקוד אך מבחינת הסגולות הרפואיות ברוב עשבי החליטה הם זהים לחלוטין בין טרי ליבש!

 

 

ע ליה אור: איך משתמשים בתבלינים?

 

האם נכון שהערך התזונתי של תבלינים יבשים בא לידי ביטוי אך ורק באפייה, צלייה ובישול? אם כן, כמה זמן צריך לבשל? האם להרחה של תבלינים יש גם סגולות?

 

צילום: shutterstock

 

ערך של תבלינים יבשים לעיתים בא לידי ביטוי רק באפייה וכדומה, בעיקר כאשר מדובר על זרעים (קצח, פשתה וכו') ואותם צריך לקלות/ לטחון או להשרות בשמן זית.

 

אשר לחליטות, מומלץ להשרות 3-5 דקות במים. במידה ומדובר בשורשים קשים, אנחנו ממליצים להרתיח ולא רק להשרות.

 

להרחה של תבלינים בהחלט יש סגולות - כמו לבנדר שהרחתו מסייעת להרגע של מערכת העצבים, קצח שהרחתו מסייעת להרגעת נחירות, עשבי חליטה שונים שהשרייתם במים והרחת האדים מסייעת לדרכי הנשימה ולשיעול.

 

יש לכם המלצות? רוצים לשאול עוד שאלות? הצטרפו לקהילת האוכל

 

 10 דרכים טבעיות להילחם בשפעת חורף

מתכון למרק ברוקולי עשיר ומזין

 

 

תגובות  2  אהבו 

האם נכון שהערכך התזונתי

מקומם שלא לאמר מכוער! להביא את דבריי פה עם שגיאות-כתיב מכוערות והזויות

הבוז והזילזול בכתיבה ברשת דוחה ומגעיל

אני לעצמי שאיני פה מנהלת של כלום ו...

האם נכון שהערכך התזונתי



מקומם שלא לאמר מכוער! להביא את דבריי פה עם שגיאות-כתיב מכוערות והזויות



הבוז והזילזול בכתיבה ברשת דוחה ומגעיל



אני לעצמי שאיני פה מנהלת של כלום ושום-דבר נוהגת מישנה זהירות ומגיהה את עצמי שוב ושוב



אתם יותר ממוזמנים לוותר על נוכחותי בכתבה אם המחיר הינו שגיאות-כתיב...הזויות


לעמליה אור, שלום אני מניחה שתפקיד המנהל אינו לבצע הגהה בטקסט. כדאי להיות מעט יותר סובלני לחוסר-שלמות של הזולת. ארצנו ארץ של קיבוץ גלויות: לחלק גדול מאיתנו העברית אינה שפת אם, ואינה רהוטה דיה. וגם ...
לעמליה אור, שלום

אני מניחה שתפקיד המנהל אינו לבצע הגהה בטקסט.

כדאי להיות מעט יותר סובלני לחוסר-שלמות של הזולת.

ארצנו ארץ של קיבוץ גלויות: לחלק גדול מאיתנו העברית אינה שפת אם, ואינה רהוטה דיה.

וגם מי שהעברית שגורה על פיו, לפעמים סובל מלקות למידה כזו או אחרת, שבאה לידי בטוי בשגיאות כתיב.

אין סיבה להדיר אותו/ה מלהציג שאלות בפורומים מהסיבה הזו.

וארשה לעצמי להוסיף משפט שמכוון אליך: אני בטוחה שכאחת שחשובה לה כתיבה ללא דופי, את נוהגת לבצע הגהה לכל טקסט כתוב שיוצא מתחת ידיך. עם זאת, נשמטו כמה סימני פיסוק מההערות שכתבת. וחסרונם מקשה על רצף הקריאה.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה