חזרה לבריאות טובה

תת תזונה בגיל השלישי: זיהוי וטיפול

עם הארכת תוחלת החיים, סובלים יותר קשישים מתת תזונה שעלולה לפגוע בהם באופן בלתי הפיך. כיצד מתמודדים
רונית דוייב, תוכן שיווקי 26/04/15
תת תזונה בגיל השלישי: זיהוי וטיפול
חשוב לאתר תת תזונה מוקדם ככל האפשר ולטפל בהתאם. צילום: Shutterstock

כתבה בשיתוף אבוט ישראל

 

 

תת תזונה היא מצב שבו יש פגיעה בתפקוד הגוף, מאחר והוא אינו מקבל את כל דרישות המזון לתפקוד התקין. מצב זה הוא בעיה עולמית, ושכיחות תת התזונה נמצאת בעליה מתמדת גם במדינות המפותחות. הסיבה לעלייה בשכיחות התופעה נעוצה בעובדה כי הזדקנות האוכלוסייה, יחד עם שכיחות גבוהה של מחלות כרוניות שתורמות לשינוי בדרישות המזון של  הגוף.

 

 

תת תזונה הינו מצב רפואי המעצים את סיבוכי המחלות הכרוניות, גורם לעלייה משמעותית בצורך לאשפוז בבית החולים ובמשך האשפוז, ואף מעלה בצורה משמעותית את הסיכון למוות. קיימת חשיבות רבה באבחון חולה הנמצא בסיכון לתת תזונה, מאחר וטיפול תזונתי בחולה זה ישפר את מצבו הכללי, יפחית את הצורך באשפוזים בבתי החולים ויקטין את שיעורי התמותה.

 

 

אחת הבעיות הקשות בנוגע לתת תזונה היא הקושי באבחון. בניגוד לדעה הרווחת, רוב החולים הנמצאים בתת תזונה אינם "רעבים", ואף אינם רזים בהכרח. מרבית החולים בתת תזונה מגיעים למצב זה עקב ירידה בכמות האוכל שנאכל, שהיא בדרך כלל תוצאה של מחלה כרונית קשה כדוגמת אי ספיקת לב, מחלת ריאות קשה, גידולים סרטניים ודיכאון, אך גם מופיעה במצבים אקוטיים כגון זיהומים שונים, דלקות וסיבוכים של שפעת.  קושי נוסף באבחון נעוץ בעובדה כי לתת תזונה אין ביטוי רפואי ספציפי.

 

 

כיצד נאתר תת תזונה בגיל השלישי?

 

 

המפתח להצלחה בטיפול בתת תזונה מתחיל אצל בני המשפחה והסביבה הקרובה של בני הגיל השלישי.

 

 

קיימים מספר תמרורי אזהרה עבור המשפחה והסביבה הקרובה, וכאן המקום להתערב בהתנהלות היומיומית וליזום קבלת עזרה וטיפול. הסימנים המובילים הם:

 

 

* ירידה כללית בתיאבון

 

* ירידה בחיוניות, תלונות על חולשה, עייפות

 

* סימני דכאון

 

* שינוי בלבוש – האם הבגדים או התכשיטים רפויים על הגוף? האם שעון יד למשל רופף מבעבר?

 

* האם אנו מבשלים להם את התבשילים האהובים עליהם ובכל זאת הם לא אוכלים?

 

* האם האוכל נשאר במקרר?  

 

* האם יש אוכל במקרר?

 

 

האם צריך לדאוג?

 

ביקרתם אצל ההורה הקשיש והזדעזעתם לגלות מקרר ריק? צילום: shutterstock

 

אנחנו יכולים לבחון שלוש סוגיות שיעזרו לנו לאבחן האם קיים סיכון לתת תזונה:

  1. האם ההורה נמצא בתת-משקל? - עפ"י מדד BMI, בגיל המבוגר כאשר ערכו מתחת ל-23 קיים סיכון לתת תזונה. Body Mass Index הוא מדד מסת הגוף שנותן הערה כמותית לתקינות המשקל של אדם.
  2. האם ההורה איבד משקל באופן בלתי רצוני? אנחנו מתייחסים ל-5% מהמשקל בשלושת החודשים האחרונים או 10% מהמשקל בחצי השנה האחרונה. באופן מעשי ירידת משקל של כ2-3 ק"ג ויותר, תוך מספר שבועות כבר צריכה להוות סימן אזהרה הדורש התערבות לבלימת התהליך.
  3. האם חל שינוי בתיאבון ההורה? האם חלה ירידה בצריכת המזון?

 

אם התשובה לאחת מהשאלות שלעיל חיובית, יש להמשיך ולהעריך את הסטטוס התזונתי של המטופל כדי לתת לו את התמיכה התזונתית הנכונה.


במקרים אלו יש לפנות לרופא המטפל לביצוע בדיקות נוספות.

 

איך נטפל בתת תזונה?

 

הטיפול הטוב ביותר הוא שמירה על משקל יציב ואכילה מאוזנת של מזון מגוון המכיל את כל אבות המזון החיוניים גם בזקנה.


 

בו זמנית צריך לדאוג לכך שהקשיש יאכל יותר אוכל. בשלב הראשון יש לדאוג לארוחות איכותיות בכמויות קטנות 5-6 פעמים ביום. צורת  ההגשה, בחירת מזונות מותאמים לטעם האישי, דרבון, אכילה בחברת אנשים נוספים, הוספת תבלינים, כל אלו דוגמאות פשוטות כיצד בני המשפחה יכולים  לשפר את המצב התזונתי של האדם הזקן.


 

בנוסף ניתן להיעזר בתוספת של מזון רפואי, המהווה מקור להעשרה תזונתית מלאה ומאוזנת.  מומלץ להשתמש בו  כתוספת לתפריט הרגיל (כארוחת ביניים או כשתייה בין הארוחות או לפני השינה) או במידת הצורך כמקור תזונה יחיד.


 

חברת אבוט משיקה בימים אלו דור חדש של אנשור - אנשור קומפקט. כלל הקלוריות, החלבון והוויטמינים אשר הוצעו עד עתה בפחית גדולה, נארזו לנפח קטנטן של 125 מ"ל. זהו פתרון תזונתי למטופלים המוגבלים בנפח ו/או בנוזלים או למטופלים המתקשים לסיים ארוחה. אנשור קומפקט מציע למטופלים תזונה מאוזנת ומרוכזת במיוחד, עשירה ברכיבי תזונה הדרושים לתפקוד גופם, כגון חלבון, ברזל, סידן וויטמינים ומינרלים נוספים.

 

 

אנשור קומפקט, בטעם וניל, זמין מעתה בבקבוק קומפקטי חדש וידידותי, שקל לאחוז ולשאת אותו לכל מקום, והינו בעל פקק המאפשר פתיחה וסגירה חוזרת וקשית לשתייה. המוצר מגיע במארז של ארבעה בקבוקים.

 

 

אנשור קומפקט זמין בקופ"ח מכבי, רשתות סופרפארם וניופארם ובבתי מרקחת פרטיים.

 

 

הכותבת היא מנהלת מדעית, אבוט ישראל יצרנית אנשור קומפקט

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה