"בלי הקנאביס הייתי היום אדם חולה"
"הרב פירר של הקנאביס" - כך מכנים את שלומי סנדק, 57, בעבר מטפל אלטרנטיבי וכיום פעיל ותיק למען הצמח השנוי במחלוקת, המשתמש בו מסיבות רפואיות. בשנת 2009 הוציא סנדק רישיון למריחואנה רפואית, בשל כאבי גב כרוניים שמהם הוא סובל. הוא נרתם לקידום הלגליזציה של הקנאביס כבר בתחילת שנות ה-90, היה מועמד לכנסת מטעם מפלגת "עלה ירוק", וכיום יועץ לחולים בקבלת רישיון למריחואנה רפואית.
"אחרי קבלת הרישיון, כתבתי בפייסבוק שמהיום אני אדם חופשי. חולים התחילו לפנות אלי והייעוץ הפך להיות העיסוק המרכזי שלי", אומר סנדק. "אני עוזר להם לנווט בסבך הבירוקרטי, ובמקביל ממשיך לקדם את הנושא במישור הציבורי ובכנסת. זה פול טיים ג'וב".
לגבי רפורמת הקנאביס של שר הבריאות יעקב ליצמן, שאמורה להקל על החולים הנזקקים לקנאביס רפואי, מצנן סנדק את הרוחות. "צריך לראות איך זה יבוא לביטוי בשטח", הוא אומר בספקנות. "החשש של המטופלים הוא ששרשרת הייצור החדשה תייקר את המוצר, שכיום עולה 370 שקלים לחודש, וחולים רבים לא יוכלו לעמוד בכך. אם זה מה שיקרה, משרד הבריאות צפוי למבול של עתירות לבג"צ, בבקשה לאפשר לחולים לגדל בעצמם את הצמח. בגדול, הרעיון לעבור למרשם רופא ולמכירה בבתי מרקחת הוא מעולה. השאלה מתי זה יקרה".
על פי התכנית של משרד הבריאות, המטופלים בקנאביס רפואי בישראל - שמספרם עומד כיום על כ-25 אלף איש - יוכלו מעתה לקנות את הצמח ואת תוצריו בבתי מרקחת ברחבי הארץ כמו כל תרופה אחרת, מצוידים במרשם רופא. זאת בשונה מהמצב היום, שבו החברות המגדלות אחראיות גם על האספקה לחולים, דרך מרכז בבית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל או במשלוחים לבתים.
לדברי השר ליצמן, הרפורמה תעשה צדק עם אלפי חולים שזקוקים לקנאביס. "אין כל סיבה שמי שזקוק לקנאביס מסיבה רפואית יסבול ויעבור מסכת בירוקרטית מיותרת", אמר השר.
ניסוי בקנאביס בבית אבות הצליח להוריד 5 תרופות לכל חולה
מסייע לכאבים המגיעים עם הגיל ולמגוון מחלות נוספות, מדמנציה ועד אפילפסיה. צילום: Shutterstock
"אני עוד לא משוכנעת לגמרי שזה טוב", מטילה ספק גם סילביה שינבוים, 69, הפעילה גם היא למען לגליזציה של הצמח ועושה בו שימוש מסיבות רפואיות. "נראה איך הדבר יתבטא, אבל אני כן שמחה שיש סוג של התקדמות. בסופו של דבר, הקנאביס יהיה חוקי ואפילו לא נדבר על זה יותר. לצערי, זה ייקח עוד הרבה זמן".
סנדק מוצא סיפוק רב בייעוץ לחולים בקבלת רישיון לצמח הקנאביס, ובראייה שרוב הדברים שאמר עוד בשנות התשעים מתקבלים כיום על ידי משרד הבריאות. "חבל שזה לקח כל כך הרבה זמן, מי יודע כמה סבל יכולנו למנוע מהחולים. כל הנתונים המחקריים על התועלות של הצמח היו קיימים כבר לפני 20 שנה", הוא אומר.
מחקר חדש מצא שהקנבינואיד THC, אחד משני החומרים הפעילים בצמח הקנאביס, מסייע לתאי המוח להילחם בדמנציה ואף מונע אותה. "באופן כללי בני הגיל השלישי, למרות החשדנות המובנית כלפי הנושא, יכולים להיעזר בצמח לא מעט", אומר סנדק.
"הוא עוזר לכאבי שלד שמגיעים עם הגיל - הרבה אנשים מפסיקים לקחת כדורים כשהם עוברים לקנאביס. הצמח מסייע גם לחולי פרקינסון, גלאוקומה וגם למחלות שלא תלויות בגיל כמו אפילפסיה, קרוהן וקוליטיס. הצמח יכול לעזור לניצולי שואה שסובלים מפוסט טראומה, ולמי שסובל מהפרעות שינה. בניסוי שעשו על הצמח באחד מבתי האבות בארץ, הצליחו להוריד בממוצע 5 תרופות קבועות לכל חולה".
המטרה היא להקל על הכאב, לא להתמסטל
מלמד את החולים איך לעשן את הכמות הנכונה, בלי להרגיש שחזרנו לוודסטוק. שלומי סנדק, צילום: באדיבות סנדק
- למבוגרים יש דעות קדומות על הצמח?
"לחלקם יש וזה ברור, אחרי שכל השנים אמרו שקנאביס הוא סם מסוכן שמוביל להתמכרות לסמים קשים. דווקא בוגרי שנות ה-60 זוכרים אותו לטובה, אבל אני מסביר שהמטרה היא לא להתמסטל, אלא להקל על הכאב. אני מלמד אותם איך לעשן את הכמות הנכונה, בלי להרגיש שחזרנו לוודסטוק".
גם מי שלא אוהב לעשן, חושש מנזקי העישון או מסתייג מהריח, יכול ליטול את הקנאביס בדרכים אחרות. "יש היום מכשירי אידוי, שעובדים כמו אינהלציה", מסביר סנדק. "שואפים את אדי הצמח ולא את העשן וזה הרבה יותר בריא ולא כרוך בגלגול סיגריות. היום מרשים להשתמש במכשירים האלה אפילו בבתי חולים.
"יש גם שמן קנאביס, שנותנים בעיקר לילדים ולחולים גריאטריים, אבל הוא משפיע פחות. אפשר כמובן גם לצרוך את החומר באכילה, כלומר לשלב אותו במאכלים שונים כמו עוגיות וכיו"ב, אבל אז קשה יותר לשלוט על המינון. ההשפעה באכילה מגיעה רק אחרי 40 דקות עד שעתיים, כך שאם לקחת מעט מדי, לא תרגיש כלום. אם לקחת יותר מדי, זה עלול להיות חזק".
- יש תיעוד של תופעות לוואי שליליות של החומר?
"יש היום 25 אלף מטופלים ברישיון. אם היה נגרם למישהו נזק, כבר היו ממהרים לפרסם את זה. לקנאביס יש הרבה פחות תופעות לוואי מאשר לתרופות המרשם שאנשים מבוגרים לוקחים בכמויות".
מחלת הריאות השתפרה בעקבות השימוש בקנאביס
מקדמת את האג'נדה למען המריחואנה הרפואית באמצעות מיזם "חשיש לקשיש". סילביה שינבוים וידיד מגולגל. צילום: באדיבות שינבוים
סילביה שינבוים, בעברה מורה ובהמשך מטפלת בהילינג, גרושה ואם לשניים המתגוררת בתל אביב, מטופלת בעצמה בקנאביס ואף מקדמת את האג'נדה, במיזם בשם "חשיש לקשיש".
כילידת ארה"ב, היא התוודעה למריחואנה עוד כסטודנטית בשנות ה-60. בשנת 2008, לאחר שעברה תאונת דרכים קשה, החליטה להוציא רישיון לקנאביס רפואי. "אחרי התאונה הייתי מחוסרת הכרה במשך שבוע", היא מספרת. "כשהתעוררתי הייתי שבר כלי, פיזית ובעיקר נפשית. הרגשתי שהקנאביס יוכל לעזור לי, הבנתי שאין לי מה להפסיד".
- היה קשה להוציא רישיון?
"זה לקח שלוש שנים. התחלתי ללכת לרופאים וכולם צחקו עלי, עד שהגעתי לפסיכיאטר, שהסכים לעזור. בזכותו יש לי רישיון היום".
שינבוים משתמשת בחומר הפעיל בצמח באמצעות מכשיר אידוי נייח, וכשהיא יוצאת מהבית היא מצטיידת בג'וינט – סיגריה מגולגלת. "אני לא יודעת מה הייתי עושה בלי הקנאביס", היא אומרת. "הוא נותן לי מעוף, תחושה שיש לאן ללכת. בפוסט טראומה יש רגעים שהחיים נראים כמו חושך אינסופי, אין טיפה של מקום לנשום. הקנאביס נותן לי נשימה יותר ארוכה. הוא מחולל פלאים. אני חושבת שבלעדיו הייתי היום אדם חולה".
כשהיא מדברת על אוויר לנשימה, שינבוים לא רק משתמשת במטאפורה. בשל עישון סיגריות בעברה היא לקתה לפני מספר שנים במחלת ריאות חסימתית (אמפיזמה, או COPD) .לדבריה, השימוש בקנאביס שיפר את מצב הריאות. "אמפיזמה היא מחלה שמחמירה עם הזמן. אצלי היא רק משתפרת, למרות שאני גם מעשנת לעיתים את הקנאביס, אבל בלי טבק".
מסייע גם לתופעות הלוואי של גיל המעבר אצל נשים
[#middleBanner]
גם לתופעות גיל המעבר אצל נשים הקנאביס, לדברי שינבוים, הוא תרופת פלא. "זה טוב לדיכאונות שיש בגיל הזה, לכל מיני כאבים שבאים באותה תקופה, כשהנשים בסטרס וקשה להן להירדם, כי עם גלי החום הן רק רוצות להכניס את עצמן לפריזר. אני לצערי עברתי את הגיל הזה לפני קבלת הרישיון".
את התגלית שלה מבקשת שינבוים בשנים האחרונות לחלוק עם מבוגרים אחרים, ולכן הקימה את "חשיש לקשיש", במסגרתו היא עורכת פעילויות הסברה בנושא למבוגרים, בין השאר דרך דף הפייסבוק שלה. "יש הרבה אנשים מעל גיל 50, שהשימוש במשהו שהוא לא תרופה כימית חדש להם. אני אומרת שכדאי לפחות לנסות. הקנאביס הוא כמו כל תרופה אחרת, ומכיוון שיש כמה זנים, אפשר להתאים את הזן לצרכים".
- ואיך התגובות אצל מבוגרים?
"חלקם בעד, חלקם מאד מתנגדים, אבל הרבה לא יודעים בדיוק במה מדובר. כשאני מספרת את הסיפור שלי, יותר ויותר מקשיבים. אני אומרת שזה בעיקר נותן לי ביטחון, שאם אני מרגישה קצת לא נעים ולא טוב, יש מה לעשות. שתי שאכטות והכל מסתדר".
נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות
ריפוי טבעי: הנשים שעשו את זה מספרות
הוכח מחקרית: מראות יפים תורמים לחיזוק המערכת החיסונית
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק׳ה
אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום,...
תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר...
צבעים - הם נמצאים מסביבנו כל הזמן, אנחנו לובשים אותם, אוכלים אותם ומביטים בהם - אבל עד כמה אנחנו מודעים...
כל מה שבחזקת '''אסור''' נהפך לנידרש וניצרך..ביתר-שאת..כל האיסור,מדאורייתא,'''מטומטם'''ובעיקר פוליטי.דהיינו-כסף!!!
השאלה שלי - נכתב כשאני לא מרגישה טוב שתי שכטות והכל בסדר
השאלה שלי האם שתי השכטות הללו מאפשרים לאדם להתנהג נורמלי?? לדמין דברים שלא קימים
או לעשות דברים שהם לא שולטים בהם האם הם כשירים לנהוג או בכלל להיות הם??
בדברי אלו אינני שוללת חלילה אנשים שסובלים מכאבים חזקים כרוניים שלא ישתמשו
פשוט סקרנית
ואני שמעתי שזה משבש במשך הזמן את הזכרון