"משרד הבריאות התגלה כעצל, אפילו מושחת"
"תרבות של התעללות", כך מכנה יו"ר שדולת הגמלאים בכנסת, ח"כ איציק שמולי מ"המחנה הציוני" את מה שנחשף לעינינו לאחרונה, מחדריהם האפלים של בתי אבות בישראל. "זה לא בית אבות נידח ועובד אחד שסרח", אומר שמולי בראיון מיוחד למוטק'ה, "זו שיטה".
לא בכדי הוא מכנה זאת כך: תחקיר חדשות 2 ששודר לאחרונה, חשף התעללות קשה בקשישים סיעודיים בבית אבות בחיפה על ידי המטפלים במקום. בית האבות הזה לא לבד, ותחקיר קודם של ידיעות אחרונות חשף הזנחה מחפירה ואלימות בכ-14 בתי אבות שונים ברחבי הארץ. "אפשר להבין שהמקרים האלה קורים בכל מקום", אומר שמולי, שנרתם לטפל בבעיה הקשה.
"במוסדות הללו נהוגות הזנחה והפקרות, שבאות לביטוי בכך שמעירים את הקשישים באמצע הלילה כדי להכין אותם לארוחת הבוקר ולחסוך בכוח אדם, לא מחליפים מספיק חיתולים, חוסכים במקלחות ובמקרים הגרועים יש גם תקיפות אלימות, השפלות, קשירות".
לדבריו, המקרים שתועדו לאחרונה התרחשו במחלקות סיעודיות של בתי אבות פרטיים, אבל לא מן הנמנע שהדברים קורים גם במוסדות ממשלתיים. "אלה לא בהכרח המקומות שנחשבים לפחות טובים", הוא מסביר. "בית האבות המדובר בחיפה הוא מוסד של חמישה כוכבים. הוא קיבל ציון מצטיין ממשרד הבריאות, מבחינת התנאים והיחס".
"הפקחים מגיעים לבתי האבות רק פעם בשנה"
מספר הפקחים על בתי האבות קטן מדי, ולא מתבצעות ביקורות לילה. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
מי כשל כאן? בעלי המוסד, משרד הבריאות?
"מעבר לאשמה המוטלת על המטפלים התוקפים, שצריך למצות איתם את הדין, יש ללא ספק אחריות גם על מנהלי המוסד ואני לא יודע מה יותר גרוע. שהם לא ידעו, או שהם ידעו ולא עשו דבר. אחד החוקים שאני מקדם עוסק בהטלת אחריות גם על מנהלי מוסדות, באם יש פגיעה בחסרי ישע ויוכח שהם לא נקטו מספיק צעדים כדי למנוע את זה.
"אשם נוסף הוא כמובן משרד הבריאות, שהוא לא חלק מהפתרון אלא חלק מהבעיה. מערך הפיקוח של המשרד התגלה כנרפה, עצל, אפילו מושחת במידה מסוימת, כי אם לפני ביקורת 'פתע' מתקשרים לבעל ההון שמנהל את המוסד כדי להתריע, והיו דברים כאלה, למעשה שומרים על האינטרס של בעל ההון, לא של המטופלים".
כל אלה, לדבריו, מצטרפים לכשלים אחרים. דוגמת העובדה כי מספר הפקחים על המוסדות הסיעודיים קטן מדי. וגם אז, הפקחים הללו עובדים במשרות זמניות, פחות מחויבים לעבודה ולא מבצעים ביקורות במהלך הלילה. "גילינו שבמקרה הטוב, לכל בית אבות מגיעים פקחים רק פעם בשנה. בלילה הם כמעט לא מגיעים. בשנה האחרונה נעשו 11 ביקורות לילה בלבד בכל הארץ, שזה פשוט טירוף", הוא אומר.
"ברמה נוספת, משרד הבריאות כשל בכך שאינו מקדם את ביטוח הסיעוד, שיאפשר לקשישים סיעודיים לקבל את הטיפול בבית. הסיעוד מתנהל היום בתחום הפרטי ולא הממלכתי. טיפול בחסרי ישע לא יכול להיות כפוף לשיקולי רווח, ולכן צריך להחזיר את האחריות עליו לידי המדינה".
יש איזושהי דרך להבין איך מטפלים מגיעים לבצע מעשים כאלה? משכורת נמוכה, תנאי עבודה קשים?
"הכול נכון. התשתיות שחוקות, המשכורות נמוכות, המדינה מתקצבת את בתי האבות בחסר, ועדיין אין למעשים הללו כמובן שום הצדקה ולגיטימציה. סדיזם והתעללות בחסרי ישע הם דבר שהדעת לא סובלת, גם כשיש מחסור בכוח אדם. אסור לקשור בין הדברים.
"אם בבית האבות שלך אין מענה הולם לצרכי המטופלים, תסגור אותו. אם נעשים בו דברים חמורים ואתה מוכן לשתף עם זה פעולה, האחריות עליך. לגבי המטפלים המתעללים, לא צריך להיות פסיכולוג כדי לאבחן שאלה לא אנשים שאמורים לטפל בחסרי ישע".
כ-70% מתיקי התקיפה של קשישים - נסגרים
תיקי התקיפה של קשישים נסגרים מחוסר עניין לציבור או מחוסר ראיות. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
לשאלה כיצד ניתן לאכוף כללי התנהגות נאותים במקומות האמונים על רווחת ובריאות הקשישים, משיב שמולי כי אין דרך טובה יותר מהצבת מצלמות. "זה דבר בר ביצוע שיכול להיעשות כבר מחר בבוקר", הוא אומר. "העובדה היא ששר הבריאות יעקב ליצמן הציע זאת כבר לפני חמש שנים, ועכשיו מציע שוב. הסייג הוא שהשידור של המצלמות יגיע למחלקת הפיקוח הגריאטרי במשרד הבריאות ולא למשפחות, כדי לא לאפשר התערבות מיותרת".
אפשר יהיה לפקח בו זמנית על מה שמתרחש בכל בתי האבות בארץ?
"נכון שיש עשרות בתי אבות ואי אפשר לצפות בכולם בכל רגע נתון, אבל גם אם יישבו 10-15 איש ויצפו, אפילו יעשו בדיקה רנדומלית, כבר יש התקדמות. בנוסף, למצלמות יש אפקט ממשטר. אף מטפל לא ימהר להרביץ לקשישים כשהוא מצולם. יתרון שלישי הוא שהחומר המצולם יאפשר למערכת להגיע להרשעה של מי שצריך, ולהרחיק מטורפים מבתי האבות.
"כיום 41% מתיקי התקיפה של קשישים נסגרים מחוסר עניין לציבור, ו-30% נוספים מחוסר ראיות, כי הקשישים לא תמיד יכולים להעיד. כשיש צילומים, אפשר לגבש תשתית ראייתית".
גם לבני המשפחה יש תפקיד חשוב בשמירה על היקרים לנו מכל. "תפקידם לשמור על ערנות, כי אפשר לראות סימנים", אומר שמולי. "סבתי ז"ל הייתה מאושפזת תקופה ארוכה במוסד גריאטרי, וראינו לא פעם סימני חבלה על הידיים שלה. שאלנו לפשרם, ובכל פעם תירצו לנו משהו אחר. אני זוכר אותה תמיד מסוממת מכדורים. הנחת המוצא שלנו הייתה שהמערכת יודעת מה היא עושה. חשבנו שיש דברים שאנחנו לא מבינים את הנחיצות שלהם, כמו קשירות או מתן כדורים, שזה לטובת המטופל. עכשיו כל ההנחה הזאת התנפצה לרסיסים. מרגע שפורסמו התחקירים, כל סימן ביד של מטופל גריאטרי צריך להדליק נורה אדומה לבני המשפחה".
"המדינה לא ערוכה למהפכה הדמוגרפית"
מספר הקשישים יכפיל את עצמו עד 2030. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
ואיך אתם פועלים עכשיו בנושא?
"ברמה המיידית, מגבשים חקיקות שמטילות אחריות על מנהלי בתי אבות, המחייבות בין היתר התקנת מצלמות, ומנסים לקדם את חוק הביטוח הסיעודי. היום לביטוח הלאומי יש תמריץ לשלוח אנשים לאשפוז במוסדות סיעודיים, במקום לשלם על מטפל בבית. למדינה, אגב, זה רק עולה יותר. הרפורמה בסיעוד אמורה להזרים למערכת הסיעוד בקהילה ובבתי האבות תוספת של מיליארדי שקלים, שילכו גם לשיקום תשתיות ותוספת כוח אדם".
זאת בנוסף לדרישה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית, שתחקור ותגבש המלצות לממשלה. "יש צורך בבדיקה מקצועית ומקיפה בכל מה שקורה בתחום האשפוז הסיעודי", מסביר שמולי. "גם מבחינת הבעיות האובייקטיביות של שחיקה בתשתיות ובכוח אדם, וגם מהבחינה הערכית של איך הגענו עד הלום, כאשר במקומות שאמורים לטפל בחסרי ישע, לא רק שלא מטפלים אלא מתעללים".
[#middleBanner]
מה צפוי לנו בעתיד בתחום, עם העלייה בתוחלת החיים?
"לדעתי המדינה לא ערוכה למהפכה הדמוגרפית. היא רואה בהתארכות תוחלת החיים בעיה תקציבית, ולכן קצבת הזקנה נראית כך, הסיעוד נמצא בחצר האחורית, קשישים מותקפים ברחוב ובבתי אבות.
"המדינה לא הפנימה את העובדה שמספר הקשישים יכפיל את עצמו עד 2030. התארכות תוחלת החיים היא ברכה גדולה, אבל גם מזמנת לא מעט אתגרים. אם לא נדע להתמודד איתם, כל מערך הרווחה, שממילא דל, לרבות מערכות הסיעוד והרפואה, פשוט יקרסו".
למרות הכל, מבקש שמולי להוסיף כי "אזרחים ותיקים הם לא רק ערמה של בעיות", לדבריו. "הם גם אנשים עם יכולות וכישורים וזמן פנוי, שאפשר לנצל להתנדבות, לפיתוח כישורי חיים, אפילו לפיתוח קריירה נוספת. כאדם צעיר, אני אומר שיש לנו הרבה מה ללמוד מהדור הזה, שעשיר בניסיון ובחוכמת חיים. חלק מהמפתח להצלחה הוא חיבור טוב יותר במיזמים שונים, בין הדור הוותיק לצעיר".
"הקשישים הסיעודיים הפכו לשקי אגרוף"
התעללות בקשישים: הסימנים ודרכי המניעה
כל מה שצריך לדעת לפני שבוחרים מטפל להורה
מטפלים בקשישים - אבל גם בצוואה שלהם
כל מה שצריך לדעת על דיון מוגן בישראל
ומה אתם חושבים? בואו לדבר על זה בפרלמנט של מוטק'ה
אחת מכל ארבע נשים סובלת מאלימות בבית - פיזית, מילולית, נפשית או כלכלית. רק השנה נרצחו 19 נשים על ידי בני זוגן,...
בעקבות משבר הקורונה רשתות מזון גדולות ברחבי העולם, דוגמת אוסטרליה וארה"ב, כבר הודיעו זה מכבר שיפתחו את...
אם המצב לא היה קשה מספיק עד כה, משרד הבריאות מודיע היום (ג') על הגבלות חדשות ומרחיקות לכת, במטרה להילחם...
אני ממליצה על בית בכפר, מכירה את המקום שלהם מקרוב ממש.
דיור מוגן יוקרתי
בית אבות
דיור מוגן מחירים