"על המדינה לסייע לאזרחים הוותיקים לחיות בכבוד"

התאבדותו של הזמר והשחקן גבי שושן, מי שהיה כוכב בשנות ה-70 ובאחרית ימיו חי בבדידות ונאבק על קיומו האמנותי והכלכלי, חשפה שוב את מה שלא רצינו לדעת: קשה להיות אמן מבוגר בישראל. השנים החולפות, האופנות המשתנות והכוחות הצעירים שחודרים לשוק כל הזמן מותירים רבים מהזמרים, השחקנים והבדרנים שחרכו במות בעבר בחוסר כול.
ננסי ברנדס, עוזי פוקס, שרי, גבי עמרני, אביהו מדינה ואחרים, שתרמו לתרבות הישראלית ושמחו לבבות והיום נתקלים במציאות לא פשוטה, יעלו בשלישי הקרוב (26.7) לכנסת, להשתתף בדיון בנושא במסגרת "יום האזרחים הוותיקים" בכנסת. לצדם ישבו נציגי אמ"י, אקו"ם וארגונים אחרים.
"הבעיה של אמנים ותיקים שלא חסכו לפנסיה ונקלעו למצוקה כלכלית מוכרת, אבל אנחנו רוצים לשוב ולהציף אותה", אומר למוטק'ה ח"כ ד"ר נחמן שי, יו"ר השדולה למען הגמלאים בכנסת, העומדת מאחורי האירוע. "אחת ההצעות שנבחן בדיון בנושא מצוקת האמנים המבוגרים של ועדת החינוך, התרבות והספורט היא הרחבה של התמלוגים המשולמים לאמנים על השמעה וביצוע של שיריהם", אומר ח"כ שי. "יצירות שנכתבו לפני שנת 1984 לא מוגנות כיום בזכויות יוצרים, והאמנים לא מקבלים עליהן תמלוגים". באירוע ינכחו גם השרה לשוויון חברתי, ח"כ גילה גמליאל, ושר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן.
הבעיה הבוערת ביותר של הקשישים בישראל: הנושא הכלכלי
"בלי כסף אי אפשר לעשות כלום". צילום אילוסטרציה: Shutterstock
"יום האזרחים הוותיקים" בכנסת יתקיים השבוע לאחר הפסקה של שנתיים. מדובר ביוזמה משותפת של פורום "קול הדורות" והשדולה - שבראשה גם ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) וח"כ יואב קיש (ליכוד) - ובשיתוף המשרד לשוויון חברתי והסתדרות הגמלאים. מאות אזרחים ותיקים הוזמנו להגיע לכנסת ולהשתתף בדיוני הוועדות, שיעסקו בזוויות שונות של החיים בגיל השלישי במדינת ישראל.
בין השאר, הוועדה לביקורת המדינה תבקש חוות דעת ממבקר המדינה בנושא קצבאות לניצולי שואה, ועדת הרווחה תדון בהוספת תחום הסיעוד לרשימת העבודות המועדפות לחיילים משוחררים, והוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי תבחן סוגיות ואתגרים בגיל הזהב, באוכלוסיית הלהט"ב בישראל.
"מטרת האירוע היא להגביר את המודעות לציבור האזרחים הוותיקים בישראל, שהם מבחינה מספרית קבוצה של 900 אלף איש", אומר ח"כ שי. "בשנים הקרובות האוכלוסייה הזאת תגדל עוד יותר, כתוצאה מהעלייה בתוחלת החיים, והחברה הישראלית צריכה להבין שמדובר בגורם בעל משמעות בחברה, בכלכלה ובתרבות".
- מהן הבעיות הבוערות ביותר של הציבור המבוגר בישראל?
"במקום הראשון ניצב הנושא הכלכלי, ואחריו נושאים של בריאות וגם סוגיות חברתיות כמו בדידות בגיל השלישי, שבהן נדון במסגרת האירוע. אבל אין ספק שכאשר המצב הכלכלי תקין, גם בעיות אחרות יכולות להיפתר. כשיש כסף אפשר לצאת לבלות, ללמוד, להשתתף בחוגים, לנסוע לחו"ל. בלי כסף אי אפשר לעשות כלום".
"1 מתוך 5 מהקשישים בישראל חי מתחת לקו העוני, וזו בושה וחרפה"
המדינה לא מתמודדת עם הנושא. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
- איך האירוע בכנסת יכול לשפר את המצב?
"אנחנו מקווים שכתוצאה מהגברת המודעות תהיה יותר הבנה לצרכים המיוחדים, להערכה ולכבוד שהאוכלוסייה הזאת ראויה להם, ויימצאו המשאבים הממלכתיים הראויים לעזור לאנשים שידם לא משגת לממן תרופות ואפילו לקנות אוכל. אחד מתוך חמישה מבני הגיל השלישי בישראל חי מתחת לקו העוני, וזו בושה וחרפה. המדינה לא מתמודדת עם הנושא".
- ורק לאחרונה נדחתה הצעת חוק להגדיל את קצבאות הזקנה.
"אין ספק שקצבאות הזקנה חייבות להתעדכן. לא יכול להיות שלא יגדילו אותן, אבל קשה למדינה לעשות את זה, כי העלויות מאד גבוהות. אחת הבעיות היא שהסכום אוניברסלי ולא דיפרנציאלי. כלומר גם המיליונר וגם העני מקבלים את אותה קצבה.
"זו מדיניות ברורה, אבל יחד עם זאת צריך לעזור בדרכים אחרות למי שנמצא במצוקה. יש ציבור גדול שלא הצליח לצבור פנסיה, והפרישה לגמלאות קשה מאד עבורו. צריך לחשוב איך המדינה מסייעת לאנשים האלה".
לדברי ח"כ שי, השדולה מנסה להיטיב את מצבה של האוכלוסייה המבוגרת באמצעות הגשת הצעות חוק שונות. כך למשל, בימים אלה מנסים להעביר שם הצעה להורדת גיל הפטור מבדיקות הכשירות של הביטוח הלאומי. "כיום בני 90 ומעלה פטורים מהבדיקה הלא נעימה, שבמסגרתה הם צריכים להדגים את תפקודי היומיום שלהם, ויכולים להסתפק בהצגת אישור מהרופא. אנחנו רוצים שהפטור הזה יינתן גם לבני 80 פלוס", מסביר ח"כ שי.
"הצעת חוק נוספת עוסקת בהנחה על תשלומי הארנונה שניתנת לאזרחים ותיקים. יש רשויות מקומיות שנותנות את ההנחה עד גיל 120, אבל ישנן רשויות שדורשות שמדי שנה יגיע האזרח לעירייה ויחדש את הבקשה, שזה טרטור מיותר. הם לא נעשים צעירים יותר".
הצעה להוסיף את תחום הסיעוד לעבודות המועדפות לחיילים משוחררים
גויסו יותר מ-150 צעירים שישתתפו בדיוני הוועדות בכנסת. ניר יששכר, העומד בראש פורום "קול הדורות". צילום: באדיבות יששכר
הנושא הכאוב של בדידות בגיל השלישי יזכה, כאמור, גם הוא להתייחסות באירוע. השחקן גבי עמרני יבצע מול קהל המוזמנים באודיטוריום הכנסת קטע מההצגה "מה שחשוב באמת" העוסקת בנושא, ולאחר מכן יתקיים פאנל שנועד להציף את הסוגיות הנוגעות בבדידות ולהציע פתרונות.
בפורום "קול הדורות", מיוזמי האירוע בכנסת, מנסים לפתור את בעיית הבדידות באמצעות קירוב בין צעירים לבני הדור המבוגר. "לקראת האירוע בכנסת גייסנו למעלה מ-150 צעירים, המתנדבים בארגונים החברים בפורום שלנו, והם ישתתפו בדיוני הוועדות ובפאנל", מספר ניר יששכר, העומד בראש הפורום.
"אחת הדרכים שאנחנו מציעים היא הכנסה של יותר צעירים לתחום הטיפול בקשישים, שכיום סובל מתדמית גרועה ושכר נמוך. בדיון בוועדת הרווחה נעלה הצעה להוסיף את תחום הסיעוד לעבודות המועדפות לחיילים משוחררים".
לדברי יששכר, כבר היום רץ פרויקט כזה בשטח: אחד מהארגונים החברים בפורום, "דרור בתי חינוך", הקים תכנית בשם "מטפל קהילתי", בשיתוף אשל-ג'וינט ישראל, משרד הכלכלה והביטוח הלאומי. התכנית מכשירה צעירים לעבודה בתחום הטיפול המקצועי באזרחים ותיקים.
"המטרה היא להפוך את המקצוע לבעל אופק תעסוקתי, ולתת למטפלים תחושה של כבוד עצמי בהשתייכות למקצוע מכובד עם הערכה חברתית גבוהה. אנחנו רוצים ליצור מציאות חדשה, שבה חבר'ה צעירים בראשית דרכם ירצו לעבוד עם זקנים, מתוך הבנה שעולם הזקנה הוא עולם הולך ומתפתח, שאפשר וצריך להשקיע בו".
על פי ההיענות לאירוע, יוחלט בשדולה למען האזרחים הוותיקים בכנסת האם להפוך אותו למסורת. "הנטייה האנושית היא להתעלם מהמבוגרים", אומר ח"כ שי, "להתייחס אליהם כאל מי שכבר עשו את שלהם בעולם וכבר לא רלוונטיים - וזה לא נכון. מדובר באוכלוסייה תוססת ומלאת חיים, שצריכה לתפוס את מקומה הראוי בחברה. התפקיד של המדינה הוא לסייע בכך".
אין כסף אבל היי, לפחות לא תעמדו בתור
עריכת צוואה היאצעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה...
היום (1.10) חל "יום הקשיש הבינלאומי" או "יום הזקנה הבינלאומי", תלוי במושג המועדף עליכם. כאזרחים ותיקים כפי...
אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף...