חזרה לקריירה שנייה

"אם היו אומרים לי לפני 10 שנים שאפתח עסק, לא הייתי מאמינה"

מתי סידס, 66, מומחה בתרפיה בצחוק, היה צריך לקבל כלים איך להזניק את העסק שלו קדימה, במיוחד בתקופת הקורונה. יעל נדלר, 52, החליטה אחרי 20 שנה כשכירה במשרד החינוך להפוך למאמנת פיננסית ויועצת לכלכלת המשפחה, והקימה עסק קטן בתחום. מי שסייעה לשניהם ולעוד יזמים רבים היא עמותת "יוזמות עתיד", שליוותה אותם בכל שלב בתהליך – וללא עלות
חני יודל 14/10/20
'שאני אפתח עסק פיננסי? מה לי ולכסף?' יעל נדלר, צילום באדיבותה

 

לא קל להיות עצמאי בישראל – עוד לפני מגפת הקורונה, על הבידודים והסגרים שהגיעו בעקבותיה וגרמו להפסדים משמעותיים לעסקים בישראל במקרה הטוב, ולקריסתם של עסקים קטנים במקרה הפחות טוב, המשמעות של להיות עצמאי בארץ היא בעיקר חובות. תשלומי מיסים גבוהים והפרשות לפנסיה באופן עצמאי, לעומת היעדר תנאים סוציאליים, דוגמת ימי חופשה או מחלה, שלא לדבר על דמי אבטלה. ובכל זאת, יש מי שבוחרים לפתוח עסק עצמאי, בין אם במטרה להגשים חלום יזמות ובין אם כדי להיפרד מהבוס ולהיות אדון (או גברת) לעצמם, ולפתח חוסן ועצמאות פיננסית. וזה קורה בכל גיל, גם בגיל מבוגר. עמותת "יוזמות עתיד" מיועדת בדיוק עבור אותם אנשים, המעוניינים להקים עסק קטן, כדי לאפשר להם לצלוח את המשימה או לפחות להתחיל ברגל ימין. אבל לא רק ליזמים חדשים מכוונת העמותה: תוכנית העמותה "יוזמות עתיד", שפנתה בעבר לנשים בלבד (ומכאן שמה) אך עם הזמן הרחיבה את פעילותה גם לקהל הגברי, מסייעת גם לבעלי פעילות עסקית קיימת שחווים מורכבות כלכלית, לשנות את המצב הקיים ולהגיע להצלחה עסקית ועצמאות פיננסית.

במסגרת התוכנית - שכולה ללא עלות - ניתנת ליזמים מעטפת תמיכה, הכוללת בין היתר קורס הכשרה עסקית, ייעוץ עסקי מקצועי מתמשך, הלוואה בתנאים מועדפים, קבוצות נטוורקינג וסדנאות העשרה. מתי סידס, בן 66 מראשון לציון, הוא אחד מבעלי העסקים שנעזרו לאחרונה בתוכנית העמותה. סידס, הבעלים של "מתישטותא – אימון לחיים מחויכים" משמש מזה 16 שנים כמורה מומחה לליצנות רפואית ותרפיה בצחוק, מנחה קבוצות מוסמך, מרצה ומספר סיפורים. "עד לפני כ-8 שנים זה היה המקצוע המשני שלי - הייתי גם שכיר, ניהלתי מתנ"ס בשוהם", מספר סידס, אב לשלושה וסב לשתי נכדות. "לפני כ-8 שנים התחום הפך למקצוע העיקרי שלי, ואני מלמד ליצנות רפואית ותרפיה בצחוק".

 

"בקורונה ההתנהלות הפיננסית של העסק הפכה קריטית במיוחד"

 

"לא פשוט להיות היום עצמאי". מתי סידס, צילום באדיבותו

 

לשאלה מה הביא אותו להיעזר בקורס לעסקים קטנים הוא משיב: "לא פשוט היום להיות עצמאי, ובטח לא עצמאי שעובד לבד. מבחינתי הדבר שהכי מאתגר זה שאני עובד בתחום שהוא ראשוני, כמעט כל מה שאני עושה אני הראשון שנוגע בו. אני עובד עם קהילות של צרכים מיוחדים ובתי חולים של בריאות הנפש כדי לעזור למתמודדים עם מחלות נפש ובעלי צרכים מיוחדים, ולארגונים שמסייעים להם. מאד מעניין אותי להתקדם ולעשות דברים חדשים וזה לא פשוט ללכת למקום שאף אחד לא עשה בו כלום, אני לא מוכר מוצר צריכה. אני צריך להסביר כל פעם מחדש מה אני עושה, שזה ללמד אנשים איך לשמוח וליהנות בלי כל הדברים החומריים שמסביב. אנשים נוטים לרכוש טלפון נייד חדש לפני שהם מבינים איזה נזק הוא גורם להם, וזה כמעט בכל תחומי החיים – בני אדם רוצים ליהנות מהחיים ולא רוצים לשמוע על הנזק, לא מעניין אותם לשמוע איך הם יכולים להיות שמחים בלי כל זה, ואיך בנתינה ובתרומה לחברה הם יכולים לתרום גם לעצמם. אני מנסה להכניס לאנשים את החוכמה הזו".

לקורס של "יוזמות עתיד" נחשף סידס לפני מספר חודשים דרך פרסום בפייסבוק, בעיצומו של משבר הקורונה שפגע כלכלית גם בו, כמו בעסקים רבים אחרים. הוא הגיש מועמדות כדי לקבל כלים מקצועיים איך למנף את העסק שלו קדימה. "הקורס מקיף ומעמיק ונתן לי הרבה כלים איך לנהל את עצמי מבחינה כלכלית", הוא מספר. "יש לי היום מלווה אישית מטעם העמותה, שבגלל הסגר לא כל כך נפגשנו אבל אנחנו בקשר וירטואלי והיא עוזרת לי. בקורס עזרו לי בהתנהלות הפיננסית שלי, שעכשיו בקורונה הפכה לקריטית במיוחד - אני לא חי עכשיו מהכנסות - וגם סייעו לי בבנייה של תוכניות קדימה. קיבלתי עזרה גם מבחינה שיווקית, ללמוד איך לשווק את עצמי, איך להציג את עצמי וכו'".

 

"חשבתי שיום אחד גם אני אעביר קורסים, אבל זה היה חלום רחוק"

 

"במשך יותר מעשרים שנה הייתי שכירה, עם תקרת זכוכית מבחינת ההכנסה". יעל נדלר, צילום באדיבותה

 

עד תחילת 2020 הוקמו, בסיוע העמותה, למעלה מ-3,000 עסקים זעירים על ידי נשים, כשמדי שנה צפויים לקום 1000 עסקים נוספים. אחת מהנשים הללו שהקימה עסק עצמאי בתמיכת העמותה היא יעל נדלר, בת 52 ממושב בית גמליאל בשפלה, אם לארבעה. כבת לשני מורים שעבדה כשכירה במשרד החינוך בתפקידי הדרכה, ובעשור האחרון כמפקחת ארצית על הוראת העברית בחינוך הדתי, עולם העסקים היה ממנה והלאה. "אם היו אומרים לי לפני עשר שנים שבעתיד אפתח עסק בתחום הפיננסי, הייתי אומרת שזו טעות. מה לי ולכסף?", היא אומרת. "במשך יותר מעשרים שנה הייתי שכירה, עם תקרת זכוכית מבחינת ההכנסה".

התפנית, המנטלית לפחות, התרחשה לפני 7 שנים. כתבה כלכלית קצרה בעיתון שסיפרה על השקעה מניבה בנדל"ן הפילה אצל נדלר כמה אסימונים. "פתאום הבנתי שיש עוד דרכים להרוויח כסף חוץ מעבודה וחיסכון", היא אומרת. "התחלתי לקרוא ולהתעניין בנושא. נפתח לי אופק כלכלי שלם, עולם חדש להכנסה". נדלר לא נשארה רק בתיאוריה: יחד עם בעלה הם לקחו משכנתא מהבנק, ורכשו דירה להשקעה. "היום אנחנו ממשיכים להתנהל בהכנסות ובהוצאות השוטפות, אבל יש לנו מעגל נוסף שבו נכנס שכר דירה ויוצא התשלום למשכנתא. יצרתי לנו אופק כלכלי חדש שבו תהיה לנו הכנסה נוספת בתקופת הפנסיה". נדלר המשיכה ללמוד ולהתמקצע בתחום, לקחה בין היתר קורס של יועצים לכלכלת המשפחה, קורס מנטורים, NLP, כלכלה התנהגותית, וקורס דירקטורים בו למדה לנתח דוחות כספיים של חברות גדולות. "הדהים אותי לראות כמה זה דומה לניהול כלכלי של משפחה, אין הרבה הבדל", היא אומרת.

בגל הראשון של הקורונה נחשפה נדלר לראשונה לפייסבוק - עד אז לא היתה פעילה כלל ברשת החברתית. בקבוצה בשם "דתיות עסקיות מדברות" ראתה פוסט, בו אחת החברות שאלה מה יכול לעזור לה לפתוח עסק. אחת התגובות המליצה על הקורס של "יוזמות עתיד". "הייתי עדיין בשלב של חיפוש עצמי מבחינה עסקית, וחשבתי לעצמי שזה נשמע מעניין", אומרת נדלר, שהגישה מועמדות. "בתחילת הקורס בעמותה חשבתי שיום אחד גם אני אעביר קורסים, אבל זה היה בגדר חלום רחוק. כל כך הרבה שנים עבדתי כשכירה, אני לא מכוונת לחשוב בצורה של עסק עצמאי. איך אשווק את עצמי? איך אמכור את השירות שלי הלאה? אמנם העברתי הרבה הרצאות על כלכלת משפחה וקיבלתי פידבקים טובים, אבל העברתי תוכן, לימדתי אנשים ולא מכרתי את עצמי, את השירות שלי. כאן אני צריכה להניע תהליך, להגביר מודעות של אנשים למצב שלהם, להניע לפעולה. הכלים השיווקיים שקיבלתי בקורס יחד עם המנטור שליווה אותי, הבהירו לי איך להפוך את ההרצאות ואת החיבור שלי לאנשים לכלי שיווקי".

 

"אני עובדת הרבה, אבל נהנית מכל רגע"

את תקופת הסגר הראשון ניצלה נדלר כדי להתמקצע מבחינה שיווקית. "במקום להיות מתוסכלת שלא ידעתי את כל מה שלימדו אותי בקורס לפני 30 שנה, החלטתי לנתב את האנרגיה שלי הלאה. החלטתי להפוך את הלימון ללימונדה, למדתי פייסבוק ממומן, הכנתי וובינר ובשלב הבא אני מתכננת להכין קורס דיגיטלי. מאחת שלא היה לה מושג מה זה פייסבוק, מתקופת הקורונה אני משתפת שני פוסטים עם תוכן מאד משמעותי בעמוד העסקי שלי".

עד אז עוד הייתה נדלר תלמידה בקורס של יוזמות עתיד. "בסוף הקורס הדרך שלי נעשתה ברורה והעסק קיבל צורה מגובשת. למדתי איך לשווק את עצמי, קיבלתי עוד ועוד כלי שיווק דיגיטליים גם מהמנטור שליווה אותי. היום אני רואה את הדרך קדימה בבירור. זה ייקח עוד קצת זמן אבל אני רגועה כי אני בטוחה בדרך. הרגשתי שהתפתחתי מאוד גם ברמה האישית בזכות פיתוח העסק, זה לא רק עניין הפרנסה אלא חשוב יותר - עניין ההעצמה האישית שלי".

היא עדיין עובדת כשכירה במשרה מלאה במשרד החינוך, ולשאלה איך היא מספיקה הכל היא משיבה: "אני לא מרגישה שאני עובדת קשה. אני עובדת הרבה אבל נהנית מכל רגע. אני באנרגיות גבוהות כי מבחינתי אני מסופקת. אני גם אוהבת את העבודה שלי במשרד החינוך, גם שם יש לי עבודה משמעותית. ככל שאני מתפתחת ברמה האישית אני מרגישה שאני גם עושה את העבודה שלי במשרד יותר טוב".

היום נדלר מכנה את עצמה מאמנת פיננסית ויועצת לכלכלת משפחה, מגשרת ומנטורית. היא מעבירה הרצאות, סדנאות ותהליכי ליווי במפגשים פרונטליים (כשאין סגר כמובן) ואונליין. "אני לא מתעסקת באמת בכסף של המשפחה אלא ביצירת חיים טובים יותר, באמצעות כלכלה נכונה. לאנשים שמרגישים תקועים בעבודה או שזקוקים לשינוי קריירה, המסר שלי הוא שלא חייבים להתפטר ולעשות שינוי מהותי, אפשר להוסיף עוד עיסוק חיצוני ולהרגיש סיפוק אדיר, בכל גיל".

אסנת סחרוב אלוני, סמנכ"לית שיווק ופיתוח משאבים ב"יוזמות עתיד", מוסיפה: "למרות אומת הסטארט-אפ המרשימה שלנו, ההכנסה נטו של שאר הישראלים נמוכה באופן לא פרופורציונלי ליוקר המחייה. ישראל נמצאת בתחתית הרשימה של מדינות ה-OECD של אי השוויון בהכנסות. בהינתן הדרכה וליווי נכונים, עסקים קטנים יכולים להציע לאלו המצויים בתחתית הסולם הסוציואקונומי הזדמנות להחזיר משפחות למסלול הנכון. ממקום זה נוסדה עמותת יוזמות עתיד:  להעניק הזדמנות אמיתית לנשים בעלות יוזמה להקים עסק עצמאי זעיר, להגשים את חלומן ולפעול לשינוי המצב הכלכלי שלהן. אלפי יזמיות שאפתניות מרקע סוציואקונומי נמוך, הן אומת הסטארט-אפ האמיתית של ישראל".

עמותת "יוזמות עתיד" מזמינה כל אחד ואחת שרוצים לשנות את המצב הכלכלי והחברתי שלהם, להירשם לאחת התוכניות של העמותה באתר "יוזמות עתיד" או בטלפון:  073-320-50-53, ולהפוך את האמביציה ואת יכולות הליבה שלהם לעסק יציב ובר-קיימה.

 

 

בני ה-60+ שניצלו את הקריירה לטובת שינוי תעסוקתי

זמן קורונה: איך לחזור לשוק העבודה בגיל 50+

האיש שהמציא את עצמו מחדש בתקופת הקורונה

תגובות  3  אהבו 

11/11/20

דרושים עובדים לעבודה מהבית בכתיבה וקלדנות, מדובר על משרה קלה מהבית בשעות גמישות, לפרטים שלחו הודעה בוואצפ 054-5699972
25/03/22
אנחנו נותנים שירות של שיווק דיגיטלי מטורגט לעסקים מהסוג הזה.
בואו לעשות איתנו שיחת ייעוץ חינם בזום עם הרבה טיפים על איך להרים את העסק החדש שלכם
https://clicking.co.il/
25/06/22
היי,
אתם עוזרים להפוך אינסטרגרם לעיסקי?
והיה וכן, השאירו הטלפון שלכם.
תודה.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בקריירה שנייה

הקימו עסק עצמאי דווקא בפנסיה

בעוד עבור רבים הפנסיה מסמלת את סוף הדרך, עבור אנשים אחרים זוהי רק ההתחלה של החיים הטובים. יש אנשים שמחפשים...

לקריאת הכתבה
"אם היו אומרים לי לפני 10 שנים שאפתח עסק, לא הייתי מאמינה"

לא קל להיות עצמאי בישראל – עוד לפני מגפת הקורונה, על הבידודים והסגרים שהגיעו בעקבותיה וגרמו להפסדים...

לקריאת הכתבה
האיש שהמציא את עצמו מחדש בתקופת הקורונה

אם יש משפט שרבים אוהבים להשתמש בו בתקופת הקורונה, ויחד עם זאת נראה כי הוא הכי לא מתחבר לימים הללו, הוא...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה