חזרה לחדשות היום

"מטרתנו היא למגר אפליה על רקע גיל"

לאכוף את חוק אי עמידה בתור מגיל 80, לספק שירותי תיקונים בעלות סמלית למבוגרים ולשנות את התדמית של קשישים בחברה הם רק חלק מהמטרות של "מועצת האזרחים הוותיקים" שקמה לאחרונה ברמת גן. "המהפכה החברתית הבאה היא שנסכים לקרוא לעצמנו זקנים", אומרת טלי רוזין, מיוזמות הפרויקט
קרן אוחיון 30/10/19
יספקו מגוון שירותים למען האזרח הוותיק ברמת גן (צילום אילוסטרציה: shutterstock)

 

אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף לשירותים חברתיים. תפקיד המחלקה הוא בעיקר לדאוג לתעודת אזרח ותיק עירונית, להקלות והנחות בתשלום המיסים העירוניים וכן הלאה. אבל מה לגבי שירותים שמעבר לכך? על כל אלה חשבה טלי רוזין, שבינואר הקרוב תחגוג יום הולדת 60 ("אני עדיין לא אזרחית ותיקה, אבל שואפת להיות"). חשבה, ועשתה: יחד עם ליעד אילני, מ"מ ראש עיריית רמת גן, יזמה רוזין, תושבת העיר מזה שנים רבות, את הקמת "מועצת האזרחים הוותיקים" של רמת גן. היא עומדת בראש המועצה, בהתנדבות מלאה כמו כל העוסקים במלאכה.

רוזין, מנהלת קשרי חוץ בחברת תרופות בינלאומית גדולה, היא בעלת עבר של 25 שנים בעיתונות וספרים כמו "המדריך הישראלי להריון ולידה", "המדריך הישראלי לבנות 40+" (שעוסק בגיל המעבר) ו"מה זה בכלל פמיניזם". חוץ מזה היא סבתא לנכד בן 4 ואימא ליונתן ולאשת התקשורת נועה רוזין. אז מה לה ולאזרחים ותיקים, צרכיהם ורצונותיהם?.

רוזין מוחה קלות על עצם השאלה. "הדרה גילנית לא חייבת להיות כלפי מעלה אלא גם כלפי מטה", היא מעירה, ומספרת שבשנה שחלפה סיימה לימודי גרונטולוגיה לתואר שני באוניברסיטת חיפה. "יש לי תשוקה וחיבה לנושא הזקנה", היא אומרת. לקראת סיום לימודיה הכיר לה חבר את ליעד אילני, שהתכונן אז לרוץ לראשות עיריית רמת גן. "החבר המשותף שהכיר בינינו אמר שהיות שלי יש עניין בזקנים ולליעד יש אג'נדה שנוגעת לזקנים, אנחנו צריכים להכיר. ליעד,  אגב, אמנם רק בן 36, אבל כמו שהחינוך חשוב לו כאבא לילדים קטנים, כך גם הדור הוותיק חשוב לו כנכד לסבא וסבתא תושבי העיר, ואני עזרתי לחשוב על תוכנית לאזרחים ותיקים בעיר".

לקראת הסיבוב השני חבר אילני לכרמל שאמה הכהן, שניצח והפך לראש העיר (המדובר) של רמת גן. מתברר שנושא האזרחים הוותיקים מצא יותר מאוזן קשבת גם אצל שאמה הכהן, בן 46, שגילה מחויבות עמוקה לנושא. כבר בישיבה הראשונה מונתה רוזין לעמוד בראש המועצה.

 

רוצים לשמש שופר לקולם של האזרחים הוותיקים

 

"כ-20% מתושבי רמת גן הם זקנים". טלי רוזין, צילום: גל חרמוני

 

"שאמה הכהן ואילני קיבלו את אחת הערים הכי זקנות בישראל", אומרת רוזין. "אחוז האזרחים הוותיקים בעיר עומד על פי שניים מהממוצע הארצי: כ-20% מתושבי רמת גן הם זקנים". כבר בראשית הדרך הוחלט שהמועצה צריכה לייצג את כל תושבי העיר, והיא הוקמה על פי מפתח סיעתי, בהתאם לסיעות הבית. "הזמנתי אלי הביתה את מי שנבחרו לכהן במועצה מטעם הסיעות שונות, סיכמנו והסכמנו, בגדול, על 3-4 דברים ראשונים שאנחנו רוצים לקדם, ולאחרונה ערכנו השקה פומבית ובה הכרזנו על המטרות שלנו".

מה הן המטרות שלכם?

"לעשות שינוי ברמה התודעתית ברמת גן ובכלל. אני חושבת שחלק מהשינוי התרבותי שאנחנו מתכוונים לעשות מתחיל בהכרה, בתפיסה, מיהו אזרח ותיק ומה מגיע לו. אנחנו לא הולכים לנהל שיח של 'לקחו לי שתו לי, תתחשבו בי', אלא לבוא ממקום של 'אנחנו אזרחים ותיקים, מגיע לנו, זכותנו'. המשימה הראשונית, ולמעשה המטרה הגדולה של מועצת האזרחים הוותיקים, היא לשמש שופר לקולם של האזרחים האלה ועל ידי כך לשפר את החיים שלהם. שיגידו מה הם רוצים וצריכים ומה חסר להם בעיר".

מה אתם מתכוונים לעשות קונקרטית?

"אנחנו מתכוונים להיפגש עם נציגי כל האגפים הרלוונטיים בעירייה ולא רק עם נציגי האגף לשירותים חברתיים, שהוא 'החשוד המיידי', ובמקרה שלנו גם הבית החם שקיבל אותנו לחיקו. אנחנו מתכוונים להיפגש עם אנשי אגף ההנדסה, שרלוונטי לנושא הדיור, כי דיור בגיל השלישי שונה מאשר דיור המיועד למשפחות עם ילדים. אנחנו מתכוונים להיפגש עם אנשי אגף שפ"ע (שיפור פני העיר – ק.א) ואגף החינוך, ובעיקר רוצים שכל אגף יצהיר איך הוא הולך לקחת אותנו בחשבון, במיוחד לאור העובדה שאחוז הזקנים בעיר יילך ויגדל. אנחנו רוצים שיחשבו על עוד ספסלים, על הנגשה של מעברי חצייה, פעילויות פנאי. נרצה לשמוע איך כל אגף  מתכנן להתחשב בנו".

 

קהילה שכונתית המבוססת על ערבות הדדית

 

רוצים ליצור רשת קשרים של פנסיונרים שידאגו זה לזה. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

האם יש על הפרק רעיונות שאתם כבר בודקים מבחינה פרקטית?

"יש בישראל חוק מדינה, לפיו בני 80 ומעלה זכאים לא לעמוד בתור במוסדות ציבור. הבעיה היא שהחוק הזה לא תמיד נאכף. אנחנו רוצים לא רק לדאוג לאכוף את החוק אלא אף להרחיב אותו למוסדות שאינם מוסדות ציבור, כמו בתי עסק. בית עסק שיכבד את הקדימות בתור, כמו גם הנגשה לבעלי מוגבלויות ועוד, יזכה בתו משודר"ג. דבר נוסף שאנחנו עובדים עליו הוא שירות 8080*, שייתן אפשרות לאזרחים ותיקים לקבל מענה קולי כשהם מצלצלים למוסדות העירייה, במקום להסתבך עם הניתוב הקולי המסורבל. המענה הקולי בדרך כלל  נאמר מהר מדי, וגילינו שיש אזרחים ותיקים שמתקשים לעקוב אחריו.

"היוזמה השלישית היא מרכז שיאגד נותני שירותים, כמו למשל אינסטלטורים, חשמלאים ואנשי מקצוע נוספים, שיעבדו בהתנדבות או בתשלום אך בפיקוח, וימלאו את צורכי האזרחים הוותיקים שזקוקים לשירותים קטנים כמו החלפת נורה, התקנת מדף וכדומה".

רוזין מזכירה בנקודה זו את הפיילוט שכבר יצא לדרך של דליה כץ, חברת מועצת האזרחים הוותיקים, שהגתה פרויקט בשם "זהב בשכונה" שמוקם בימים אלה בשכונות שיכון הוותיקים, נחלת גנים והגפן ברמת גן. כץ, פנסיונרית שילדיה גרים רחוק, חשבה שזה רעיון מצוין שהפנסיונרים ידאגו זה לזה לאחר שהייתה צריכה למצוא מלווה שילך איתה לבדיקה רפואית, וגילתה שהיא יכולה להסתייע באחד השכנים שהתנדב למשימה. הרעיון שלה הוא לבנות קהילה שכונתית המבוססת על ערבות הדדית וסולידריות. מעין רשת קשרים של פנסיונרים, שידאגו אחד לשני.

ערכתם סקר צרכים, כדי לבדוק מה התושבים הוותיקים רוצים?

"אני נוטה לחשוב שסקר צרכים הוא בזבוז לא קטן של משאבים, כי רובנו יודעים מה אנחנו צריכים", משיבה רוזין. "אני חושבת שהמהפכה החברתית הבאה היא שבאמת נסכים לקרוא לעצמנו זקנים. שנבין שהמונח הוא ממש לא בושה אלא תו תקן. מטרתנו היא למגר גילנות - אפליה על רקע גיל - שרווחת לצערי. זה קורה בשוק העבודה, וזה קורה בכלל בתדמית של זקנה שכוללת חולי, ריח לא טוב, נודניקיות ומיעוט יכולות, ולא ניסיון חיים ומגוון של יכולות שיש להם ערך מוסף אמיתי בעולם".

 

יש לכם שאלות, בקשות או רעיונות למועצת האזרחים הוותיקים? מוזמנים לכתוב למועצה במייל: [email protected]

 

יום המעשים הטובים: גולשי מוטק'ה למען הקהילה

"אל תתנדבו בחינם רק בגלל שאתם פנסיונרים"

יצאנו לפנסיה, מה עכשיו?

הסוד לאריכות ימים: לא להפסיק ללמוד

תגובות  1  אהבו 

אני ירושלמי ומחפש זוגיות.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

מתכננים צוואה זוגית? דעו את הסכנות

עריכת צוואה היאצעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה...

לקריאת הכתבה
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם זכויות מיוחדות בתקופת הקורונה

היום (1.10) חל "יום הקשיש הבינלאומי" או "יום הזקנה הבינלאומי", תלוי במושג המועדף עליכם. כאזרחים ותיקים כפי...

לקריאת הכתבה
"מטרתנו היא למגר אפליה על רקע גיל"

אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה