"מיד הרגשנו שאנחנו מכירות שנים"

תיאור המפגש הראשון בין טובה מצא בת ה-80 לאביבה פרידנשטיין בת ה-83, שאירע לפני כשנתיים, הוא מהסוג שמסתיים ב"והשאר היסטוריה". הקליק בין שתי הנשים, שהגיעו בגפן לבית דיור מוגן בתל אביב (אחוזת צהלה) היה כה חזק, שהן מתקשות לזכור מה בדיוק נאמר שם ואיך הפכו להיות החברות הכי טובות.
"מהרגע הראשון הרגשנו כאילו אנחנו מכירות שנים", משחזרת טובה, תושבת רמת גן בעברה. "זה לא מובן מאליו, שאתה מתקשר עם אדם ובן רגע יש לך איתו שפה משותפת". "התמזל מזלי", מוסיפה אביבה, שהגיעה מרמת אביב ג' בתל אביב, "שמהיום הראשון שפגשתי את טובה, התחברנו בצורה מדהימה".
למרות שלשתיהן לא חסרים חברים עוד משנים קודמות, לקשר האמיץ שנוצר ביניהן במעון החדש, אין לדבריהן תחליף. "יש בינינו הבנה", מנסה טובה להסביר, "אפילו אם אנחנו חושבות אחרת על דברים, תמיד יש בסיס של שיח ושל קשר שאי אפשר לתאר".
"אנחנו באותו ראש", מספקת אביבה הסבר משלה. "שתינו אוהבות סרטים, ספרים, מוזיקה וסתם להיות ביחד. אנחנו צוחקות המון. שתינו מסתכלות על החיים בהומור, אבל גם מדברות על רגשות עמוקים ופותחות את הלב".
"ככל שאדם מתבגר, קשה יותר למצוא חבר טוב"
לאדם שבאופן טבעי ורבלי ומרושת חברים יהיה יותר קל לרכוש חברים גם בגיל מבוגר. נורית מי-דן, צילום באדיבותה
הסיפור של טובה ואביבה הוא אפשרי, אבל לא בהכרח מייצג את הכלל. "בכל גיל לא פשוט למצוא חבר טוב", מזכירה הגרונטולוגית נורית מי-דן, "אבל ככל שאדם מתבגר, זה קשה יותר. לפעמים גם פוחת הרצון להשקיע בזה".
בגיל מבוגר אין לנו כמעט מסגרות חדשות, בניגוד לשפע המסגרות הקיימות בגיל צעיר יותר – החל מבתי הספר בילדות, דרך הצבא והאוניברסיטה ועד מקומות העבודה. כשכבר נכנסים בגיל מבוגר למסגרת חדשה כמו בית דיור מוגן, סוגיית היכולת להתחבר עם אנשים הופכת משמעותית. "כל אחד מגיע עם ה'חבילה' שלו", אומרת מי-דן. "אדם שבאופן טבעי מרושת חברתית, ורבלי ומרגיש נוח עם אנשים, ימשיך לפתח את הרשת החברתית שלו גם בבית החדש ויחפש גם שם אינטראקציות".
ומה קורה למי שפחות חברותי?
"גם הוא ימצא את עצמו חברתית בסופו של דבר, כי בבתי דיור מוגן, לפחות בטובים שבהם, יש מסגרות שמאפשרות להתחבר, כגון חוגים, טיולים ומסיבות. יש גם אנשי מקצוע, שתפקידם לחבר כל דייר למסגרת החברתית ולפעילות שמתאימה לו. אבל אין ספק שההסתגלות החברתית תלויה באופיו של האדם".
"יצא לי להכיר אנשים כאישה מבוגרת, אך לא לכולם התחברתי"
[#middleBanner]
טובה מצא החליטה לעבור לבית דיור מוגן, כשהבינה שהמדרגות המובילות לדירתה הופכות מאתגרות מדי והדירה עצמה גדולה וריקה מדי. "פחות חשבתי על הצד החברתי", היא מודה, "לא הייתי בודדה, תמיד יש חברים פה ושם. זה היה יותר שיקול של נוחות - להוריד את הנטל מהילדים ולהיות אדון לעצמי".
גם אביבה פרידשטיין לא עסקה יותר מדי בהזדמנויות החברתיות המצפות לה בבית הדיור המוגן. "חברים היו לי תמיד", היא מספרת. "החלטתי לעבור כי היה לי חשוב להיות במקום שבו, אם אני זקוקה לעזרה רפואית, אני לא צריכה להזעיק את הילדים".
שתיהן הגיעו לבית בהפרש של חודש, ונפגשו באקראי. "ישבתי בחדר האוכל", משחזרת טובה, "ופתאום ניגשה לשולחן אישה לא מוכרת ושאלה 'את טובה?'".
לשתיים, התברר, חברה משותפת, אך הן מעולם לא נפגשו קודם. "החברה המשותפת סיפרה לי שחברתה נכנסה לאותו בית דיור מוגן", נזכרת אביבה. "כשהגעתי לשם ונכנסתי לחדר האוכל, לא ידעתי אפילו איך היא נראית, אבל איכשהו זיהיתי אותה. כנראה שהרגשתי שהיא הכי מתאימה לי".
"מאותו יום ואילך הרגשנו כמו חברות משכבר הימים", אומרת טובה. "יש משהו באישיות, בפתיחות ובנכונות שלה שחיבר בינינו. יצא לי להכיר אנשים חדשים כאישה מבוגרת, אבל לא לכולם התחברתי".
קשה יותר להתחבר בגיל מבוגר?
"כן, אבל כאן זה התפתח באופן כל כך טבעי, שלא היה רגע של מחשבה למה ואיך".
"התרומה של חבר טוב בגיל מבוגר היא עצומה"
לא הולכות לישון בלי "לילה טוב" אחת לשנייה. טובה (מימין) ואביבה, צילום: נורית מוזס
בסוגיית החוגים המתקיימים בבית, יש לכל אחת מהן אמנם העדפות אחרות, אבל הן מבלות ביחד כל רגע פנוי. "אנחנו יוצאות הרבה לבלות בחוץ", מספרת טובה. "הולכות להצגות, לסרטים, לבתי קפה. אנחנו ממש כל הזמן ביחד, אפילו טלפונית".
"קמות כל בוקר עם 'בוקר טוב' אחת לשנייה ולא הולכות לישון בלי 'לילה טוב'", מוסיפה אביבה. "לכל אחת יש כמובן גם עיסוקים משלה, אבל בלילה תמיד יש שיחת טלפון. זה באמת מיוחד".
מה החברות הזאת נותנת לכן?
טובה: "הרגשת בית הרבה יותר עמוקה. הרבה יותר נעים כשאתה לא לבד. במסגרת ההמונית הזאת, כולם ידידים של כולם, אבל חברות קרובה זה משהו אחר".
אביבה: "זה הכול, ממש הכול. אי אפשר לתאר כמה זה חשוב שיש מישהו שאפשר לספר לו דברים, להתייעץ, לשאול. מה יותר מזה? אנחנו כל כך קשורות. אני יודעת שזה נדיר בגיל מבוגר להכיר חבר נפש. יש לי חברים בחוץ, אבל לא חשבתי שאוכל עוד ליצור קשר כל כך חזק. זאת בעיניי זכות גדולה".
לדברי הגרונטולוגית מי-דן, התרומה של חבר טוב בגיל מבוגר, ובפרט במסגרת כמו דיור מוגן, היא עצומה. "לפעמים להיות חבר של אדם קרוב אחד טוב יותר מלהיות חלק מחבורה שלמה", היא אומרת. "מובן שמי שמגיע לבית הדיור המוגן עם בן הזוג פחות זקוק לזה. בכל מקרה, גם מי שלא מתחבר בקלות יכול למצוא את החברה המתאימה לו בפעילויות השונות כחדר הכושר, הבריכה או אולם הביליארד. תמיד אפשר למצוא חברים גם באינטרנט, ובעיקר ברשתות החברתיות. קשה היום להרגיש בודד לגמרי".
האם לנשים קל יותר ליצור חברויות בגיל מבוגר?
"מחקרים מראים שנשים כבר מגיל צעיר הן ורבליות יותר. במקביל, האינטליגנציה הרגשית הנשית והאמפתיה שיש בהן, מסייעות בפענוח רגשות אצל הזולת וביצירת קשרים חברתיים, ומאפשרות רישות חברתי גבוה יותר בכל מקום, כבר מגיל צעיר.
"בגיל המבוגר, ההבדל המגדרי בא לביטוי אחרי אובדן בן הזוג. לנשים אולי קל יותר להתאושש מאלמנותן, בגלל היכולת להיעזר בכישורים החברתיים והקומוניקטיביים, יותר מאשר לגבר. גם במועדונים לגיל השלישי וגם בבתי דיור מוגן, נמצא יותר נשים בחברותא, חולקות זו עם זו את הווי חייהן ותחביביהן. גברים בגיל המבוגר פחות נוטים למפגשים חברתיים בתדירות גבוהה, בבית דיור מוגן או מחוצה לו".
נורית מי-דן עם מספר טיפים לעידוד חיי חברה בגיל מבוגר:
לפעמים להיות חבר של אדם קרוב אחד טוב יותר מלהיות חלק מחבורה שלמה. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
1. עוברים לדיור מוגן? בחרו את הבית שהכי מתאים לכם. אם אתם לקראת מעבר לבית דיור מוגן, נסו מראש לבחור בכזה המספק מענה לאופי שלכם, לנטיות הלב, ולסוג האוכלוסייה שתוכלו למצוא בה את עצמכם. בחרו גם במיקום שיאפשר לכם לשמור על קשר רציף עם בני המשפחה ועם החברים הוותיקים. לשם כך ניתן להתייעץ עם אנשי מקצוע כמו גרונטולוגים, שמכירים את המסגרות ויכולים לתפור את המקום המתאים.
2. קיומה של רשת חברתית מספקת תחושת שייכות וחיבור לחיים. לכן חשוב לעשות מאמץ להיחשף דרכה לאנשים, בין אם אתם חיים בבית דיור מוגן ובין אם לא. אתם מופנמים וביישנים? היעזרו בבני משפחה ובהמלצות של מי שאתם סומכים עליהם כדי להתחבר לפעילויות המתאימות לכם. משם כבר הכול פתוח.
3. השתתפו בחוגים. תפירה, סריגה, נגרות או גינון - כל דבר שאתם נהנים לעשות ונותן לכם סיפוק, פותח פתח גם לקשרים חברתיים. אפילו ישיבה בספרייה לקריאת ספרים, יכולה להתגלגל לשיחה וליצירת חברויות.
4. אל תוותרו על מי שאתם. בין אם מדובר בחוג שאתם הולכים אליו, בקורס או בבית דיור מוגן – אתם לא חייבים להיות חברים של כולם. אבל נסו לאתר במאגר החברתי הגדול הקיים בתוך המסגרת, את האנשים המתאימים לכם.
5. אם אין לכם זוגיות, נסו למצוא אותה בתוך המסגרת החברתית. לחוגים, לקורסים וגם לבתי הדיור המוגן רבים מגיעים ללא בני זוג, ואין סיבה להירתע מקשר אינטימי בגיל מבוגר. האינטימיות מוצאת לעצמה בגיל הזה אפיקים חדשים, דבר המומלץ בחום.
החברות הטובות נפגשו אחרי 58 שנה
רוצים לחיות יותר? תתחברו לרשתות החברתיות
10 מערכות יחסים בולטות שנולדו במוטק'ה
טורפות את החיים: קהילת נשים מעל 50
מה כדאי לארוז במעבר לדיור מוגן?
החלטה זוגית: לעבור יחד לבית דיור מוגן
מחפשות חברות חדשות? הצטרפו לקהילת החברות החדשות של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הדיור המוגן של מוטק'ה

בטח גם אתם שאלתם את עצמכם לא פעם למה בכלל מתחפשים בפורים? מאיפה הגיע המנהג? אחת ההשערות היא שאסתר המלכה לא...
צילום: Shutterstock
הכול כבר נאמר על הכרויות באינטרנט. שההיצע הרב מבלבל ויוצר זילות, שקל מאוד "לקנות" שקרים...