חזרה לחדשות היום

"התפקדתי למפלגה כי נמאס לי מהשחיתות"

יותר ויותר אזרחים מחליטים שלא להסתפק בבחירות בקלפי, ומתפקדים למפלגה כדי להשפיע מבפנים. ברוריה שרון, מתפקדת בת 70: "הטריף אותי לאיזה עולם גידלתי את ילדיי"
שירלי גל 22/11/17
מגמה: יותר ויותר אנשים מנסים לשנות - מבפנים. צילום: Shutterstock

 

 

לאחרונה אנחנו עדים לתופעה של התפקדות מאסיבית למפלגות הדמוקרטיות השונות. מה שהתחיל כטרנד שנראה שיחלוף במהרה הפך למגמה, עם יותר ויותר אנשים שמחליטים לנצל את זכותם הדמוקרטית, ולא להסתפק רק בהצבעה בקלפי ביום הבחירות, אלא לקחת חלק בפוליטיקה הישראלית, להשפיע מתוך המפלגה ולהשתתף בבחירות בפריימריז.

 

ברוריה שרון, 70, התפקדה בעשור האחרון למפלגת העבודה ("המחנה הציוני"), ומאז היא פעילה ותיקה. "לי ולבעלי שלושה בנים בני 40 פלוס, לאף אחד מהם אין דירה. שלושתם עובדים מאוד קשה, כמו עבדים, מהבוקר עד הלילה", היא מעידה. "לכל הבנים שלי יש השכלה אקדמית, חלקם עם תואר שני. כולם מקבלים משכורות יפות, אבל כל מה שהם יכולים לעשות זה להחליף מכונית פעם בשלוש שנים, או לשלם 5000-8000 שקל שכר דירה".

 

הסיפור של שרון, שמאז שהתפקדה למפלגה מנסה לרתום אנשים נוספים ללכת בדרכה, הוא סיפורה של תקופה. עומס המיסים, הבעיות במערכת החינוך והבריאות, מחירי הדיור המטפסים לשמיים - כל אלה גורמים ליותר ויותר אנשים להיות מעורבים בשיח הפוליטי. וגם אם נראה שהשיח היה קיים מאז ומעולם, הרשתות החברתיות ובראשן פייסבוק מאפשרות את החיבור בין קצוות שונים בקשת הפוליטית, ויוצרות שיח אדיר ברשת שנוגע בכמות רבה של אנשים, מביא לקדמת הבמה את רעיון ההתפקדות, ובסופו של דבר - גם גורם ליותר ויותר ישראלים לעשות מעשה, ולהתפקד למפלגות השונות.

 

 

"אני מאמינה שפעם ב-20 שנה צריך להחליף מפלגת שלטון"

 

 "פגיעה אנושה במערכת החינוך שהגיעה לשיאה בתקופת נפתלי בנט". ברוריה שרון, צילום באדיבותה

 

 

"בשלב מסוים הטריף אותי לאיזה עולם גידלתי את ילדיי", מסבירה שרון מה הוביל אותה למהלך. "סבי עלה לכאן מארץ אחרת, ובאותה תקופה היתה בארץ אחווה ודאגה הדדית, ובטח שלא היו כאלה פערים. כל זה קרה במקביל לכך שמערכת החינוך שמאוד קרובה ללבי התדרדרה מאוד. התהליך התחיל מזמן, אבל בשנים האחרונות, ובייחוד בתקופה של שר החינוך נפתלי בנט, זה בכלל איום ונורא".


מה הוביל לזה בעיניך?

"אני מורה במקצועי, עבדתי במערכת החינוך עשרות שנים, ולפני היציאה לפנסיה עסקתי בפיקוח במשרד החינוך. ראיתי איך במשך שנים תקציבי החינוך הלכו וירדו, והכספים נלקחו ועברו להתנחלויות. אני עוד זוכרת את התקופה בה תקציב החינוך היה השני בגודלו, ולאורך השנים פשוט הקטינו אותו. הרסו את החינוך הטכנולוגי ופגעו פגיעה אנושה במערכת החינוך. ראיתי את התהליכים האלה קורים ולא יכולתי להמשיך להתבונן מהצד. לכן החלטתי להתפקד".


למה דווקא למפלגת העבודה, או בשמה כיום, "המחנה הציוני"?

"ראיתי את כל השחיתות שיש בשלטון. אריאל שרון ז"ל, אהוד אולמרט, בנימין נתניהו. כולם צמחו בערוגה של הליכוד והביאו איתם שחיתות ונהנתנות אישית. כל ההתנהלות הזאת נראתה לי פסולה, ולכן לא הלכתי לצד ההוא. אני באמת מאמינה שפעם ב-20 שנה צריך להחליף מפלגת שלטון, גם אם היא טובה. כי אם לא – צומחת בה שחיתות. לכן אני ובעלי התפקדנו למפלגת העבודה. זה קרה אחרי שאהוד ברק עזב והמפלגה היתה על הקרשים. עשינו את זה כי זו מפלגה דמוקרטית שנראתה לי פלטפורמה טובה לקידום הרעיונות והעקרונות שלנו".

 

 

"אם תהיה התפקדות המונית, ברור שנהיה כוח"

 

"מפלגות כמו של יאיר לפיד או משה כחלון ממש הורסות את הדמוקרטיה". צילום: Shutterstock

 

 

שרון ובעלה התפקדו באותה התקופה ששלי יחימוביץ' התמודדה לתפקיד יו"ר המפלגה, מתוך אמונה בערכים הסוציאל-דמוקרטיים שלתחושתם היא מייצגת, ומהר מאוד מצאו את עצמם בוועידת התנועה. ומה עכשיו, כשיחימוביץ' יצאה מהמשחק? "אני מרגישה שאבי גבאי מביא דם חדש וחשוב למפלגה. ההתלהבות שלי ממנו התחילה עוד בראיון שנתן לאילנה דיין. הרגשתי שהאיש הזה מיוחד ואחר, הוא התקווה שלנו. בעלי ראה את הריאיון והרגיש כמוני, ומיד כתבתי לגבאי שאני תומכת בו. מאותו הרגע התחלתי לגייס אנשים ולהפיץ את בשורת ההתפקדות".

 

שרון מעבירה מסר ברור וחד משמעי לכל האזרחים, והוא לנצל את הזכות הדמוקרטית. "אני חושבת שכל האזרחים צריכים להתפקד למפלגה דמוקרטית. מפלגות כמו של יאיר לפיד או משה כחלון ממש הורסות את הדמוקרטיה. הן לא באמת מאפשרות למתפקדים להשפיע על הרשימה, וזה בסוף מה שחשוב", היא אומרת. "במפלגות הדמוקרטיות שהן העבודה, הליכוד והבית היהודי, אפשר להתפקד ולהשפיע על רשימת המועמדים לכנסת. אני מאוד ממליצה לכל מי שרוצה לשנות פה במדינה דברים – להתפקד, ולשים לב לתקופת הצינון. לכל מפלגה יש זמן שונה בו צריך להיות פקוד לפני שניתן להצביע בפריימריז הפנימיים. במפלגת העבודה יש תקופת צינון של חצי שנה, וכך בעצם פקדתי די הרבה אנשים. אמרתי להם שכדי להשפיע ולבחור בגבאי הם יצטרכו להתפקד בהקדם, וזה אכן קרה".

 

את חושבת שיש באמת כוח למתפקדים בודדים?

"בסופו של דבר, אם באמת תהיה התפקדות המונית, ברור שיהיה כוח. במשך שנים הפריע לי שאנשים שמייצגים גופי ענק השתלטו על המפלגה - נציגי חברת החשמל, הנמלים, ההסתדרות. זה מה שאמרתי לכל האנשים הפרטיים - אם אנחנו הבודדים נהיה רוב, אז לא יוכלו עלינו. קראתי להם דרך הטוויטר, הוואטסאפ והפייסבוק - בואו אנחנו הבודדים נהיה ביחד, ונהפוך להיות הרבה יותר חזקים מהגופים הגדולים".

 

 

"הליכוד איבד את הדרך, אם נתפקד לליכוד נוכל לעשות בו שינוי"

 

"פער גדול מאד בין הליכוד של היום לבין הגישה והעקרונות שאמור לקדם". פרופ' עומר מואב, צילום: Michelle Tennison

 

 

גם פרופ' עומר מואב, 57, כלכלן באוניברסיטת וורוויק ובמרכז הבינתחומי בהרצליה שהפך לאחרונה לסבא בפעם השנייה, מימש את זכותו להתפקד, אבל למפלגת הליכוד. "חשבתי שאני יכול להשפיע יותר על המדיניות בישראל במסגרת התפקדות לליכוד", אומר מואב, שבעברו גם כיהן כיועץ כלכלי בכיר לשר יובל שטייניץ, כשזה היה שר האוצר. "בתור מי שיש לו עמדות ברורות וגם מידה מסוימת של השפעה, בפרט בנושאים הכלכליים, חשבתי שזה יהיה נכון".

 

לשאלה למה דווקא לליכוד, משיב מואב כי מדובר במפלגת השלטון שכנראה הולכת להישאר כזו. "אני מזדהה עם חוקת הליכוד, בוודאי יותר מאשר עם גישת השמאל הסוציאליסטי". במשך שנים כתב מואב את עמדותיו בעמוד הפייסבוק שלו, עד שהגיע לקבוצה בשם "הליכודניקים החדשים", שבאותו הזמן מנתה כבר 13,000 מתפקדים. "קראתי את האג'נדה של הקבוצה והתחברתי אליה, בעיקר בגלל שהיא מדברת בדיוק את העמדות והעקרונות הכלכליים שאני עומד עליהם. הבנתי שההתפקדות לליכוד, וספציפית דרך הליכודניקים החדשים, תהיה עוד דרך בשבילי להשפיע ולקדם את עמדותיי".

 

לדבריו, יש פער מאוד גדול בין הליכוד של היום לבין הגישה והעקרונות שהמפלגה אמורה לקדם. "הליכוד הלך למקומות קיצוניים מכל הבחינות. בטח ברמה המדינית, אבל גם ברמה הכלכלית. הליכוד איבד את הדרך. היום אין כמעט חברי כנסת שמקדמים תפיסת עולם ליברלית וחופש כלכלי, אבל אין לי אלטרנטיבה יותר מוצלחת".

 

גם מואב מאמין בכוחם של המספרים הגדולים. "ככל שיותר אנשים יתפקדו לקבוצה הזו וכוחה יגדל, כך השפעתה על חברי הכנסת המכהנים תגדל, ורק כך נוכל לעשות שינוי".

 

יש שיאמרו שהגישה הזו לא תעבוד.

"אנחנו רואים שזה כבר עובד. חברי כנסת מגיעים לדבר עם הקבוצה ומדברים לטובתה באמצעי התקשורת. דווקא עכשיו כדאי להתפקד, כי עכשיו יש ואקום. אם בתקופות נורמליות יש ראש ממשלה ושר אוצר שמתנגדים לחקיקה פופוליסטית שהולכת נגד שוק תחרותי, היום יש ראש ממשלה שנעדר לחלוטין מהזירה, ויש שר אוצר פופוליסט מוחלט".

 

 

רק 2% מהתושבים בוחרים ישירות את הנציגים של המפלגות הגדולות

 

"כשהנציגים שלנו יבינו שאנחנו משלמים להם משכורת ומפקחים עליהם, זה ישפיע פלאים". עדי אגסי מ"הליכודניקים החדשים", צילום: רונית אורן

 

 

עדי אגסי, מבכירי "הליכודניקים החדשים", מסכימה עם האמירה שעכשיו הוא הזמן הכי נכון להתפקד. "בזמן שאנחנו לא מתפקדים אלא רק מצביעים בבחירות, ישנם 2% מאזרחי ישראל שכן התפקדו. רובנו אמנם יכולים להצביע בקלפי למפלגה כזו או אחרת, אבל רק 2% מתושבי ישראל בוחרים באופן ישיר מי יהיו הנציגים של המפלגות הגדולות בכנסת", היא אומרת.

 

אבל מתברר שלהתפקד זה כבר לא דבר פשוט כמו שהיה בעבר: לאחרונה הליכודניקים החדשים עברו מתקפה מצד גורמים בתוך המפלגה עצמה. כחלק ממנה, גורמים פנים מפלגתיים בעלי אינטרס ניסו להדיח את בכירי התנועה. במסגרת המאבק על הדמוקרטיה, לפחות זו הפנים מפלגתית, החליטו בליכודניקים החדשים לגייס כסף דרך קמפיין גיוס המונים (הדסטארט) לניהול המאבק. תוך חמש שעות הם הצליחו לגייס סכום של 200,000 שקלים, שהוכפל תוך חמישה ימים.

 

"אנחנו לא לוקחים לכיס שלנו שקל", אומרת אגסי. "אנחנו קבוצה של מתנדבים שעובדים בזה לגמרי בחינם. הכסף יועבר לנאמנות ומשם לעורכי הדין. אנחנו מתכוונים להיאבק על הזכות שלנו להיות חברי תנועה, ואם צריך נגיע עד בית המשפט העליון. יש כאן עניין עקרוני – האם ח"כ דוד ביטן והמקורבים לו יכולים להדיח מהמפלגה את כל מי שלא מתיישב עם האג'נדה שלהם, ושהדרך שלו לא נראית להם?

 

"כשהנציגים יבינו שאנחנו, מי שמשלמים להם משכורת, מפקחים על פעילותם באופן מפוכח יותר, זה ישפיע פלאים. וכדי להביא את המפלגה בחזרה לדרך של דן מרידור ודומיו ולהחזיר לה את ההדר, אנחנו צריכים עוד אנשים, עוד מתפקדים שאכפת להם, ושרוצים שיהיה כאן טוב הרבה יותר".

 

 

מר נתניהו, קבל כבר החלטה

השקר הגדול של הביטוח הסיעודי הקולקטיבי

קשישה סיעודית: "מעדיפה למות ולא להתפנות בכוח לבית אבות"

ח"כ איציק שמולי: "משרד הבריאות התגלה כעצל, אפילו מושחת"

מס על דירה שלישית? למה?

אנטי חברתית: פייסבוק מעודדת פילוג והקצנה

לחיות עד 150 שנה? אפשרי, אבל לא בטוח שכדאי

 

בואו לדבר על זה בפרלמנט של מוטק'ה

 

תגובות  1  אהבו 

נגמר עידן התמימות - קולות תמורת תפקידים, קולות תמורת תקציב, קולות תמורת כבוד וקולות תמורת הישרדות פוליטית. קבלני קולות היו גם בתקופת בן גוריון ולא עשו זאת בהתנדבות. לא כל פוליטיקאי שמדבר יפה וגם עושה ...
נגמר עידן התמימות - קולות תמורת תפקידים, קולות תמורת תקציב, קולות תמורת כבוד וקולות תמורת הישרדות פוליטית. קבלני קולות היו גם בתקופת בן גוריון ולא עשו זאת בהתנדבות. לא כל פוליטיקאי שמדבר יפה וגם עושה יפה אבל הדיבורים מביאים קולות...והעשיה מביאה בדרך כלל ביקורות...
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

"לאלימות אין גיל, גם נשים זקנות סובלות מאלימות"

אחת מכל ארבע נשים סובלת מאלימות בבית - פיזית, מילולית, נפשית או כלכלית. רק השנה נרצחו 19 נשים על ידי בני זוגן,...

לקריאת הכתבה
אילו חנויות מזון פתוחות בשעות מיוחדות למבוגרים בלבד?

בעקבות משבר הקורונה רשתות מזון גדולות ברחבי העולם, דוגמת אוסטרליה וארה"ב, כבר הודיעו זה מכבר שיפתחו את...

לקריאת הכתבה
נשארים בבית: הנחיות חדשות במאבק בקורונה

אם המצב לא היה קשה מספיק עד כה, משרד הבריאות מודיע היום (ג') על הגבלות חדשות ומרחיקות לכת, במטרה להילחם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה