"יש עוד דרכים לטפל בתסמיני גיל המעבר חוץ מהורמונים"
אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום, עם העלייה המשמעותית בתוחלת החיים, גיל המעבר מגיע באמצע החיים – כשהנשים נמצאות פעמים רבות בשיא הקריירה וההתפתחות האישית שלהן. הסימפטומים של גיל המעבר, שאופייניים ל-70% מהנשים בגיל 45-55 וגולשים הרבה פעמים גם לגיל 60+, הם לא רק גלי חום, נדודי שינה והפסקת הווסת – מדובר בקשת רחבה של תסמינים, שכוללת גם ירידה בתפקוד החברתי, האישי והמיני, שיכולה להוביל לשינויים חדים במצבי הרוח, חרדות, ירידה בדימוי העצמי ודיכאון. בתקופת הקורונה, שגם כך אנו חווים חוסר ודאות ודאגה לבריאותנו ולעתידנו הכלכלי, הסימפטומים הנפשיים של גיל המעבר עלולים להחריף.
מי שאחראיים לתסמיני גיל המעבר הם ההורמונים הנשיים - או ליתר דיוק הירידה בהם, ובפרט בהורמון האסטרוגן - והתשובה מגיעה פעמים רבות בצורת נטילת הורמונים. אבל לא כל הנשים יכולות לקחת הורמונים, חלקן מסיבות רפואיות. אצל אפרת גת, בת 52 משדה וורבורג, בזוגיות ואם לשלושה, גיל המעבר הגיע לפני 8 שנים וכמו אצל כולן, זה קרה בלי הודעה מוקדמת. "זה התחיל עם גלי חום שבהתחלה העלו חיוך על פניי ואיזושהי שאלה של 'מה, אני כבר זקנה?', והמשיך עם גלי חום קשים יותר שמעירים באמצע הלילה", היא מספרת. "ואז זה גלגל כזה, כי חוסר השינה מוביל למצבי רוח והתקפי דיכאון וחרדה, כל דבר הופך להיות הרבה יותר קשה. נכנסתי לדיכאון, ולרופאת המשפחה ולגניקולוגית שלי לא היו הרבה פתרונות". בגלל בעיה של קרישיות יתר, גת לא יכלה לקחת הורמונים. הפתרון שהוצע לה היה כדורים נוגדי דיכאון.
"לא רציתי לקחת אותם אבל היה לי ילד קטן בבית אז לקחתי, אבל הרגשתי זומבי. את חיה, אבל מתה מבפנים. כל התשוקה ושמחת החיים שלי נעלמה, התבודדתי, הפסקתי להיפגש עם חברים. לא הרגשתי שיש לי בשביל מה לקום בבוקר. גיל המעבר היה כמו עב"מ מבחוץ. מבחינתי זה היה משהו ששייך לנשים מבוגרות, והעניין הזה שאין מה לעשות וזה מה יש, שיגע אותי". באותה תקופה חוותה גת גם פריצת דיסק קשה, מה שלא תרם לדיכאון. "המכלול של התסמינים מאד גדול ויכול לתפוס כל אחת בנקודות הרגישות שלה. אותי זה תפס בגב, אני מאמינה שגוף ונפש עובדים יחד", היא אומרת.
"הבנתי שאני הרבה יותר חזקה מגיל המעבר"
"ההתייחסות לגיל המעבר בקהילה היא כמו שפעם התייחסו לדיכאון אחרי לידה". אפרת גת, צילום: קרן אשכנזי-אלקיים
זה נמשך בערך שנה עד שגת החליטה שדי. כרפלקסולוגית בהכשרתה היא נעזרה אמנם לאורך הדרך ברפואה משלימה, אבל לא חוותה הקלה משמעותית. "ואז הבנתי שאם אין אני לי, מי לי. התחלתי ללמוד מיינדפולנס, בשביל עצמי. מאד התחברתי וגיליתי המון כלים שעוזרים לי להתמודד עם התסמינים", היא מספרת. "מי שמצליחה לקחת הורמונים והתסמינים עוברים לה מהר אז מצוין, אבל יש כאלה שלא יכולות לקחת הורמונים או שלוקחות וזה עדיין לא עוזר, וכדאי לדעת שיש עוד פתרונות. אותי מאד הכעיס שמדברים בקהילה על גיל המעבר כתסמינים בלבד. אם אין לך תסמינים אז את לא בגיל המעבר, וזה נורא מצחיק אותי כי יש נשים שמרגישות רק חלק מהתסמינים או רק מצבי רוח משתנים. אנחנו הנשים מגיעות לתקופה הזו אחרי כמה שנים טובות של ניסיון בלימודים, הקמת משפחה וקריירה, ופתאום אנחנו נפגשות עם משהו שאנחנו לא מכירות – הגוף משתנה והמצב הנפשי משתנה, וזה לא נקודתי כמו אחרי לידה".
לאחר לימודי המיינדפולנס המשיכה גת ללימודי פוקוסינג באימון, התמקדמות. "הלכתי ללמוד בשביל עצמי, בהחלט לא כדי להיות מאמנת, אפילו לא רציתי להירשם לפרקטיקום, אבל הוקסמתי. במשך חצי שנה אינטנסיבית מצאתי את אותם כלים ששכחתי שקיימים בי, נזכרתי מי אני, מה חשוב לי בחיים ומה פחות, הבנתי שאני חזקה הרבה יותר מ'גיל המעבר', ומשם חיפשתי וגם מצאתי את המשמעות של גיל המעבר עבורי. ברגע שנתתי משמעות לזה, כל התופעות הפכו להיות פחות מאיימות, בשליטה של מי פה הבוס", היא אומרת. "הפסקתי או יותר נכון נגמלי מהכדורים נוגדי הדיכאון, ולמדתי לזהות רגע לפני את מצב הרוח שמגיע, בדיוק כמו תופעות מוקדמות של הווסת, ולהתיידד עמו".
כיום גת היא מטפלת המלווה נשים בגיל המעבר. "אני בעד לקרוא לגיל הזה גיל האמצע, כי הוא מגיע לנשים באמצע החיים", היא אומרת. "זה הגיל להפוך צד בתקליט, לתת ביטוי למיצוי העצמי ולעשות כל אחת למען עצמה. בשבילי הכניסה לגיל המעבר היתה כמו שעון מעורר, לקום, להתעורר ולהתחיל לעשות בשביל עצמי. אין ממש מחקרים על גיל המעבר, יש מחקרים על הורמונים, בעד או נגד, אבל לא חוקרים למשל למה גיל המעבר הוקדם אצל נשים. פעם הוא היה מתחיל רק בשנות ה-50 לחיים והיום הוא יכול להופיע בשנות ה-40. כל ההתייחסות לגיל המעבר מבחינתי היא כמו שפעם התייחסו לדיכאון אחרי לידה. אין מספיק מודעות לנושא בקהילה, והשיחות על כך, אם נעשות, הן בחדרי חדרים. מה בני הזוג שלנו יודעים על גיל המעבר? ידוע כבר שיש עלייה בגירושים בתקופות האלה, אני מכירה נשים שבגלל הדיכאונות של גיל המעבר הפסיקו לעבוד, וכל איכות החיים שלהן השתנתה. אז התסמינים יכולים להיות קשים ומשבשי חיים ולא תמיד מזהים אותם, אבל גיל המעבר הוא תקופה של שינוי, של הגשמת חלומות ואפשר לצמוח ולגדול ממנו".
גת חולקת מספר טיפים שיכולים לעזור לנשים להתמודד טוב יותר עם תופעות גיל המעבר:
שלבו ירקות בתפריט על בסיס יומי ושלוש כוסות ירוקים. צילום: Shutterstock
1. תזונה. "התזונה חייבת להשתנות", אומרת גת. "צריך להוריד סוכר, קפה, אלכוהול, מיצים ממותקים ובעיקרון כל מה שלא בריא, וזה כולל סיגריות. העדיפו מזון כמה שיותר טבעי ולא מתועש, שלבו הרבה ירקות בארוחות ובמשך היום, ולפחות שלוש כוסות של ירוקים, שאפשר גם להכניס בשייקים. כל זה עוזר גם לגלי חום, גם לנדודי שינה גם לאיזון ההורמונים".
2. תנועה עם הגוף. "חשוב לבצע פעילות גופנית, גם לשיפור סיבולת לב ריאה וגם כדי להגיע למשקל תקין - אחד התסמינים של גיל המעבר הוא השמנה. פעילות גופנית עוזרת בין היתר למערכת העיכול, לשינה טובה ולהעלאת מצב הרוח. שלבו פעילות גופנית שמשפרת סיבולת לב ריאה עם ספורט לנפש, כמו טאי צ'י, יוגה או פילאטיס, כל מה שנעים לכן ומסב לכן רוגע".
3. זמן איכות עם עצמכן. "קחו מדי יום זמן איכות לעצמכן - זה יכול להיות בקריאת ספר, בצפייה בסדרת טלוויזיה אהובה או כל דבר שאתן עושות אך ורק למען עצמכן".
4. פינוק אחד ליום. "פנקו את עצמכן - זה יכול להיות משהו מאד קטן אבל כזה שעושה לנו טוב ומכניס אנרגיה, אפילו סתם למרוח לק או מסיכת טיפוח לפנים".
5. מדיטציה ונשימות. "מדיטציה מאז עוזרת נגד דיכאון. אפשר למצוא ברשת המון מדיטציות, וגם בחוץ יש שלל קבוצות של מדיטציות. אפשר גם לעשות תרגולי נשימות בלבד – לתרגל במשך דקה שאיפה ונשיפה, במיוחד כשאחד התסמינים מגיע".
6. מציאת משמעות. "אני מאמינה שלכל דבר שמגיע יש משמעות, סיבה. חפשו את המשמעות של גיל המעבר. מגיע גל חום חזק? חבקו אותו, נסו להבין מה הוא מנסה לאותת לכן, אולי לא עשיתן מספיק עבור עצמכן היום? נסו לנהל את זה במקום שתסמינים ינהלו אתכן".
7. תמיכה חיצונית. "כל הזהות שלנו משתנה בגיל המעבר – גם הזהות הפיזית וגם הנפשית, לכן חשוב להקיף את עצמנו ברשת תמיכה של חברים ובני משפחה, ולזכור שאנחנו לא לבד".
עוד על גיל המעבר:
התופעות הפחות מדוברות של גיל המעבר
גיל המעבר: מה מציעה הרפואה המשלימה?
אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום,...
תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר...
צבעים - הם נמצאים מסביבנו כל הזמן, אנחנו לובשים אותם, אוכלים אותם ומביטים בהם - אבל עד כמה אנחנו מודעים...