"לאלימות אין גיל, גם נשים זקנות סובלות מאלימות"
אחת מכל ארבע נשים סובלת מאלימות בבית - פיזית, מילולית, נפשית או כלכלית. רק השנה נרצחו 19 נשים על ידי בני זוגן, 17 מהן רק מאז חודש מרס, עם פרוץ מגפת הקורונה בארץ. האישה ה-19 שנרצחה השנה על ידי בן זוגה היא אירנה גריבנב מבאר שבע, שהיתה בת 67. זה קרה רק לפני חודש. "אלימות במשפחה לא מאפיינת גיל או מצב סוציואקונומי מסוים", אומרת ורדית דנציגר, מנכ"לית עמותת "לא לאלימות נגד נשים". "זה מופיע בכל המגזרים, אם כי יש מגזרים בהם האלימות גבוהה יותר - בחברה הערבית, האתיופית ובקרב יוצאי רוסיה. זו בעיה חברתית וגם בריאותית, ומה שחמור זה שלא תמיד הנשים יודעות שהן חוות אלימות".
אירנה גריבנב חיה עם בן זוגה כ-18 שנה טרם נרצחה. "יש נשים שסובלות את זה במשך שנים, ולצערי זה נוכח וקורה בהרבה בתים בישראל", אומרת דנציגר. "זו בעיה שאם לא מטפלים בה היא לא תעלם. לקו החירום שלנו בעמותה פונות נשים עם ילדים צעירים אבל גם נשים בגיל מבוגר יותר, ואם לא עושים צעד אקטיבי של התבודדות מהבעל, האלימות מן הסתם תמשך שנים. לאלימות אין גיל, גם נשים זקנות סובלות מאלימות. הן פחות מתלוננות, יש בושה והכחשה באופן כללי לגבי אלימות במשפחה".
הפגיעה הרווחת בקרב נשים בגיל 65+ היא התעללות פיזית
אלימות מילולית היא לא פחות חמורה והיא לרוב נלוות לאלימות הפיזית וגם הכלכלית. צילום: Shutterstock
על פי נתוני משרד הבריאות מ-2016, הפגיעה הרווחת בקרב נשים מעל גיל 65 היא התעללות פיזית, ואחריה הזנחה או מניעת טיפול. הנשים הפגיעות ביותר ביחס לחלקן באוכלוסייה הן מצד אחד קטינות בנות 13-18, ומצד שני נשים מעל גיל 65. "הפניות הכי נפוצות הן אמנם לגבי אלימות פיזית, אבל אלימות מילולית היא לא פחות חמורה והיא לרוב נלוות לאלימות הפיזית וגם הכלכלית, החבילה באה ביחד", אומרת דנציגר.
ואלימות כלכלית היא אלימות לכל דבר: מדובר באקט שיוצר תלות כלכלית של האישה בבן זוגה, אקט שמלווה לרוב בהתעללות נפשית. במקרים רבים של אלימות כלכלית האישה נדרשת לדווח לבן הזוג על כל הוצאה, גם אם פעוטה, ממודרת מההחלטות הכלכליות החשובות בבית או מנוצלת, על ידי שימוש בשכר שהיא מרוויחה בלבד לכלכלת המשפחה. ולמרות חשיבות הנושא, הוא עורר סערה בוועדת החוקה בחודש אוקטובר האחרון, בדיון על הצעת החוק הממשלתית למניעת אלימות כלכלית. על פי ההצעה, בידי בית המשפט תהיה הסמכות לתת צו למניעת אלימות כלכלית וכן ניתן יהיה להגיש בגינה תביעת נזיקין, אך נראה שחלק מחברי הכנסת פספסו את מהות ההצעה, כשקראו לה "טרלול משפטי". על כך הגיבה חגית פאר, יו"ר נעמ"ת, כי אלימות כלכלית היא אלימות לכל דבר ועניין.
עלייה במקרי האלימות נגד נשים מאז משבר הקורונה
"הרבה נשים לא מודעות לכך שהן נמצאות במערכת יחסים אלימה". ורדית דנציגר, צילום באדיבותה
הנתון הבלתי נתפס של 17 נשים מתוך 19 שנרצחו השנה על ידי בני זוגן רק מאז פרוץ משבר הקורונה בארץ, מלמד על סיר הלחץ שבו נתונות נשים רבות ועל הפצצה המתקתקת שהן חיות בתוכה. הסגרים, הבידודים והלחץ הכלכלי הובילו לעלייה משמעותית במקרי האלימות במשפחה. דנציגר מדווחת כי מאז הקורונה נרשמה עלייה של 30% גם בכמות הפניות למוקד הסיוע של העמותה, והפניות הללו נעשות בעיקר בלילה. "אנשים נמצאים כל היום בבית בתקופה הזו, והנשים ממתינות שהגבר ילך לישון כדי שהן יוכלו להתקשר למוקד".
נשים מבוגרות עלולות לסבול מאלימות מבני זוגן במשך שנים, או להיכנס לקשר חדש, פרק ב', ולחוות אלימות לראשונה בחייהן. "הרבה נשים לא מודעות בכלל לכך שהן נמצאות במערכת יחסים אלימה, ונוטות לייפות את המצב ולתרץ אותו", אומרת דנציגר.
מה הן נורות האזהרה?
"ישנם כמה סימנים שיכולים להעיד על כך שהאלימות בפתח: בן זוג שמתנהג באובססיה, שכל הזמן שואל את האישה איפה היתה, לאן היא הולכת ועם מי נפגשת. ריבוי שיחות מצדו, קנאת יתר, עצבנות, נטייה למצבי רוח קיצוניים, ריבים גדולים והתנצלויות מרובות עם הבטחות לאחר מכן שהדבר לא יקרה שוב, במעגל שחוזר על עצמו. בן זוג שלא מעודד מפגשים של האישה עם חברות ועם בני משפחה, ששואל על כל שיחת טלפון עם מי דיברה מה עשתה, וכשהיא כבר במפגש חברתי אז הוא מתקשר אליה המון. כשהאישה שמה לב שהיא מתחלה להימנע מקשרים חברתיים עם סביבתה כדי להימנע מחקירות מצדו, זו נורת אזהרה. גם הקטנה של בת הזוג, זלזול, השפלה וביקורת יומיומית, הערות על הלבוש או על קניות שעשתה, וכמובן גם קיום יחסי מין בכפייה – כל אלה מעידים על בעיה. זה לא אומר שכל דבר כזה יגיע בהכרח לאלימות פיזית, אבל כמה סימנים ביחד שחוזרים על עצמם בהחלט מהווים תמרור אזהרה".
כך תזהו אם נשים בסביבתכם סובלות מאלימות
היעדרות ממפגשים חברתיים, אי שקט ופריטי לבוש ואיפור שמנסים להסתיר, עלולים להעיד על אלימות. צילום: Shutterstock
לסביבה הקרובה יש חשיבות רבה בזיהוי מקרי האלימות, ודי להזכיר את שירה משה, שבעלה אביעד משה ניסה לרצוח בערב ראש השנה האחרון לעיני בנם הפעוט בביתם שבמצפה רמון. שכנה ערנית, שבנה הסב את תשומת ליבה לבכי של הפעוט, החליטה להתערב ובזכותה ניצלו חייה של שירה. "כחברה אנחנו יכולים לזהות סימנים שעלולים להעיד על אלימות", אומרת דנציגר. "אם למשל מבחינים שהאישה מתלבשת באופן שלא תואם את מזג האוויר, עוטה פריטי לבוש ומאופרת באופן שאמור להסתיר, אם היא נעדרת יותר ויותר ממפגשים חברתיים ונמצאת באי שקט ובחוסר ריכוז, אלה סימנים שיכולים להעיד על בעיה. מובן שלא כל סימן כזה מעיד שהאישה במערכת זוגית אלימה, יש לנקוט בזהירות בנושא, לשים לב אם הדבר חוזר על עצמו ואם מופיעים כמה סימנים ביחד".
לדבריה, נשים רבות שסובלות מאלימות חוששות מהצעד שיכול להציל את חייהן ונשארות עם בן הזוג האלים. תלות וחשש מבדידות או ממצב כלכלי ירוד הם מהגורמים העיקריים שמובילים אישה להישאר במצב הקיים, אבל דנציגר מדגישה כי חשוב שהאישה, או מי מסביבתה החושד שהיא נמצאת במערכת יחסים אלימה, יפנו לאחד ממרכזי הסיוע וקווי החירום הקיימים לשם ייעוץ ראשוני:
6724* - קו הייעוץ והתמיכה של עמותת לא לאלימות נגד נשים, הפועל 24/7
118 - הקו של משרד הרווחה הפועל 24/7
כמו כן ניתן לפנות למרכזי הסיוע של הרווחה.
"יש גורמים גם מבחינת הרשויות וגם גופים ועמותות, וחשוב קודם כל להרים טלפון ולהתייעץ", מחדדת דנציגר. "זה לא אומר שמחר תעזבי את בעלך ולא תמיד הפתרון הוא לעזוב, זה תלוי סיטואציה, אבל להתקשר להתייעץ ולקבל הכוונה מה לעשות זה חשוב. למשל, הרבה נשים לא מודעות לכך שלא אומרים לבן זוג אלים על הרצון להיפרד, זה רק עלול להחמיר את המצב. זה חלק מהייעוץ שקווי הסיוע נותנים. יש גם מקרים שהבעל מוכן לעבור תהליך שיקום. לצערנו הממשלה לא מקצה לכך מספיק תקציבים, לשיקום של גברים אלימים, וגם גברים שנעצרים היום משוחררים בלי שהם נדרשים לעבור תהליך שיקומי כלשהו. האישה היא זו שבורחת ממקום למקום וזה פתרון בעייתי מאד. אבל אלימות אפשר להפסיק, רק צריך לעשות את הצעד הראשון כדי שזה יקרה".
עוד בנושא:
"בחוץ הייתי מודל לחיקוי, ובבית בובה על חוט"
"אמא נשרפה לי מול העיניים כשהייתי בת 7"
"הייתי אסירה של בעלי 1,825 ימים"
איך זה נראה מהצד של הגבר? "הייתי מפלצת, ולא הבנתי כמה אני גבר אלים"
אחת מכל ארבע נשים סובלת מאלימות בבית - פיזית, מילולית, נפשית או כלכלית. רק השנה נרצחו 19 נשים על ידי בני זוגן,...
בעקבות משבר הקורונה רשתות מזון גדולות ברחבי העולם, דוגמת אוסטרליה וארה"ב, כבר הודיעו זה מכבר שיפתחו את...
אם המצב לא היה קשה מספיק עד כה, משרד הבריאות מודיע היום (ג') על הגבלות חדשות ומרחיקות לכת, במטרה להילחם...
הרוב ממש לא...
הדיווח המעוות, תמיד רק על אלימות כלפי נשים, כל יום כמה פעמים, הוא בהחלט אלימות, לפחות כלפי אותם גברים מוכים...
מה עם הכלכלית? רק גבר יכול להיות? אחרי גירושין הוא משלם את כל ההוצאות ולא רק 1/2 - מי האלים כלכלית?
ועוד ועוד.
רוצה בצורה אישית? את סובלת מזה, שבגלל שמיומנות לימוד מעולם לא רכשת, את מאמינה לתיקשורת ולא בודקת לעומק.
נשים נרצחות אחת אחרי השניה.
איך לעזור לאישה לצאת ממערכת אלימה?
ואתה לא שומע,לא רואה.
גברים סובלים מאלימות בבית,ראייה הפוכה.
גברים סובלים מאלימות אבל בגלל שרק על אלימות גברים שומעים - אין להם איך להביע את זה ולכן הגבתי. והנה - תגובותיכן התוקפניות מוכיחות עד כמה אני צודק :(
235 גברים שהתאבדו במהלך גירושין, בגלל עול מזונות גבוה מידי (גבר חייב לשלם את כל הוצאות גידול הילדים ולא רק 1/2), קשיי הקשר עם הילדים, ההסתה נגדו, מצד נשים רבות ועוד ועוד... זה הרבה יותר, אפילו אם לא למדת חשבון.
קורבן הוא קורבן.
גם גבר ,גם. אישה.
ונכון ,שלגברים קשה יותר להתלונן.
אבל בתגובות שלך,דווקא אתה תוקף.
שאלה היא ,למה ?
|את לא מבינה שעיוות הוא פשע???
אני תוקף? נאי יוצא נגד ההתקפה המתמדת, שהיא הטרדה, כלפינו, כשאנו לא פחות מוכים...
אתה צודק,גם גברים סובלים מאלימות.
במקום לכעוס,אתה יכול לספר את הסיפור על אלימות כלפי גבר.
ואני מאמינה לך שזה קורה.
תכתוב,ספר,אנשים יגיבו.
שבוע טוב לך
האם גם אתה??
אתה קראת את הפוסט או לא?
פרסומת בפוסט נגד אלימות.
זה לא מקובל באתר.