חזרה למגזין אוכל

"סיר עם אוכל חם הוא אחד היסודות של בית"

חגית ביליה עשתה הסבה ממנהלת קריאייטיב לבלוגרית אוכל, ומאז היא מחזיקה בבלוג האוכל "לייזה פאנלים" שנחשב לאחד האהובים ברשת. המוטו שלה: מתכונים קלים ופשוטים. תפסנו אותה לשיחה, וכמובן קיבלנו מתכונים שקל להכין וכיף לאכול
קרן אוחיון 19/05/20
'לבשל זו שאלה של גישה, אפשר להחליט שהולכים ליהנות' (צילום אילוסטרציה: shutterstock)

 

כשבלוגרית האוכל "לייזה פאנלים", שבחיים האמיתיים נקראת חגית ביליה, ילדה את בתה הרביעית בגיל 42, היא עזבה משרה נחשקת כמנהלת הקריאייטיב של נגה תקשורת (ערוץ 8, לוגי, ערוץ הילדים, ערוצי החיים הטובים). "היה לי תפקיד טוב, אנשים טובים ושכר הוגן, אבל היה לי מאוד קשה לתמרן עם הילדים", היא מספרת. "זה גם גיל כזה ששואלים שאלות, שאת לא בטוחה שזה מה שאת רוצה לעשות, ואז גם נולדה לי ילדה ואמרתי עד כאן. אני רוצה משהו אחר, אני רוצה לשנות, אני רוצה להיות בבית".

אחרי 17 שנה בתפקיד הבכיר ביליה עזבה, אבל די מהר הרגישה שמשהו חסר. "רציתי להיות יותר עם הילדים אבל הרגשתי שאני חייבת יחס, משהו שאת לא מקבלת מילדים, ואז קיבלתי את זה ברשת".

ההתחלה הייתה במרץ 2011 בבלוג בסלונה, וכבר בפוסט הראשון היא הרגישה שהגיעה למקום הנכון: "לא הייתי חיית רשת, היה לי בקושי פייסבוק", היא נזכרת. "בעלי אמר 'תיכנסי, זה נחמד, תכתבי, יהיה לך קל' וזה לא דיבר אלי. אבל כן התחלתי לכתוב את החוויות שלי מהיום-יום ואלה היו הפוסטים. כל פוסט עם מתכון". די מהר היא הפכה להצלחה, וכל פוסט שלה התמקם בראש רשימת הכתבות הנקראות.

למה קראת לבלוג לייזה פאנלים?

"היו לי ארבעה ילדים בבית: ילד בן 16 שעשה בגרויות ועוד 3 קטנטנים, הייתי כל יום הולכת לישון עם הלשון בחוץ וחיפשתי משהו שיתאר את הדיסוננס בין הגלאמור ההוליוודי לבין הפאנלים של הבית. בגלל שבאתי מקריאייטיב ורציתי לבנות מותג עם ערך, חשבתי מה אני בתור אישה במצב הנוכחי רוצה להעביר בשם. רציתי לעורר הזדהות, להצחיק, שיזכרו אותי. חשבתי גם על רותי סמרטוטי ובסוף בחרתי את לייזה".

ביליה מצאה את עצמה במקומה הטבעי, כי בישול תמיד היה חלק ממנה. "תמיד אהבתי לבשל, מאז שאני ילדה. למשל בכל פסח הייתי מכינה מהספר של רות סירקיס את 'גלילת אגוזים נפלאה'. תמיד אבא שלי דרש את זה. אהבתי את השמות שרות נתנה למתכונים שלה ואני חושבת שבגלל זה גם לי יש חולשה לתת שמות למתכונים. אז לא היה מי שיראה לך, כמו שהיום יש יוטיוב, קראתי את המתכון ועקבתי אחרי הציורים".

עשר שנים אחרי, וביליה היא אחת מבלוגריות האוכל המצליחות בישראל וללא ספק אחת האהובות ביותר. כי בנוסף למתכונים המעולים שרובם קלים קלים, כמו שם ספרה השלישי "קל, קל, קל" (שני הקודמים היו רבי מכר), ביליה מקפידה להשיב על כל הודעה שמגיעה אליה בכל אמצעי התקשורת (פייסבוק, אינסטגרם, מייל וכדומה). היא תמיד נגישה ובעיקר – מאוד מצחיקה.

 

"אני אוהבת מתכונים קלים, נוחים ולא מתפלצנים"

 

אוהבת לבשל מאז שהיתה ילדה. חגית ביליה, צילום: יהלי רייכנטל

 

אמא שלך בשלנית כמוך?

"אמא שלי טבעונית אז כל דבר היא מטבענת, גם את המלוואח, שהיה מאוד נפוץ בחדרה שבה גדלנו, היא הייתה מכינה מקמח מלא שהיה נדיר בשנות השבעים, ושמן זית. היו לה ועדיין יש לה את הסלטים הכי טעימים בעולם. לנו היא הייתה מבשלת בשר אבל לא המון. ארוחת צהריים הייתה יכולה להיות מרק, סלט יווני או מג'דרה. אבל הבית לא סבב סביב אוכל אף פעם. עם השנים נולד אצלי רצון לסירים, לא מתוך רעבתנות לאוכל אלא מתוך רצון שלי לבית. אני כל יום מעמידה סיר של אוכל חם כי זה בעיני אחד היסודות של בית, ואם נוותר על היסוד אז ויתרנו על משהו מאוד חשוב לדעתי".

אין לה פייבוריטים בתזונה. "מה שהילדים אוהבים גם אני אוהבת", היא מעידה. "אני אוהבת לראות אותם אוכלים צהריים, אז אם הם אוהבים משהו אני אכין אותו עוד פעם ועוד פעם. בדרך כלל הילדים שלי אוהבים דברים יותר קלים, כמו סלט סושי, אבל בחורף הם אוהבים גם קוסקוס ומרק קובה".

העוקבים הנאמנים אחרי הבלוג שלה רואים איך היא מדי בוקר "עושה שוק". "אני קמה מוקדם, היום למשל קמתי ב-5:00, תיקנתי תסריטים ועניתי לכל השאלות שהגיעו אלי, לפעמים זה מאות שאלות. ואז אני מתחילה לחשוב מה אני מבשלת. ביום רגיל אני עושה סיבוב לשוק וקונה מה שנראה יפה, כרוב, קישואים או דג טרי שבדיוק הגיע. אצלי הולך המון דגים כי יש לי ילדים צמחונים וזה גם נורא קל. עכשיו זה לפי מה שיש במכולת השכונתית מתחת לבית ואני קצת מבשלת, בגלל שיש תחושה כזאת של צנע, אז אם משהו שאוטוטו הולך אני עושה ממנו משהו, כי קניתי".

לדבריה היא אוהבת הכל. "את הירקות והתבלינים המקומיים אני הכי אוהבת. אני מאוד אוהבת אוכל הודי, זה כמו לתת חרך הצצה לעולמות אחרים לקהילה שלי. הכלל שלי הוא עשר דקות עבודה ויש לך את זה".

לשאלה מה הקהל שלה הכי אוהב היא עונה: "תפוחי אדמה זה משהו שתמיד הולך, בכל צורה שיש, ועוגת שוקולד גם. יש דברים שייקח להם זמן להפוך ללהיטים אבל הם יהפכו. דגים, למשל".

ולמה חשוב לך שהמתכונים יהיו קלים?

"המתכונים שלי קלים בגלל שתמיד עבדתי, אז אני יודעת מה זה שעה במטבח לבן אדם שעובד וגם רוצה לדאוג לעצמו. כמה השעה הזאת היא קפסולה מאוד מתומצתת שאת צריכה להניב בה דברים. אז אני מנסה לפשט תהליכים וליצור מתכונים קלים. אני אוהבת מתכונים קלים, נוחים ולא מתפלצנים, אבל הכי חשוב שיהיה טעים. כי אם טעים אז טעים, אין ויכוח. אגב, יש גם מתכונים פחות קלים אבל זאת שאלה של גישה. להגיד לעצמך: וואו אני הולכת ליהנות. להרגיש את הקלות בהנאה. אנחנו הרבה פעמים נכנסים למטבח ושמים את סל הקניות על הגב ולא ביד. אז אני בעד לשנות את הגישה".

 

ואחרי ההבטחה הזו, הנה כמה מתכונים קלים של ביליה:

 

סיר עוף

 

 סיר עוף, מתוך הספר 'קל, קל, קל', צילום: גיא בהר

 

מצרכים (ל 5-7 מנות)

5 כרעיים שלמות או מחולקות

מלח ופלפל שחור טחון

1/2 כוס שמן זית

5 שיני שום

5 גבעולי בזיליקום ועוד 3-2 לקישוט בהגשה)  עלים בלבד)

1 כפית כורכום

5 תפוחי אדמה גדולים חתוכים לקוביות

1 לימון חתוך לפלחים

 

ההכנה:

1. מתבלים את הכרעיים בשפע פלפל ומלח. בסיר שטוח שיכול להיכנס לתנור מלהיטים רבע כוס משמן הזית ומשחימים את העוף משני הצדדים 10 דקות לפחות.

2. בינתיים מערבבים בבלנדר את השום עם עלי הבזיליקום, חצי כפית מלח, חצי כפית פלפל שחור, כפית הכורכום ורבע כוס שמן הזית הנותרת עד לקבלת פסטו דליל.

3. מערבבים היטב את הפסטו עם קוביות תפוחי האדמה ומוסיפים מיד לסיר העוף. נוסיף גם את פלחי הלימון ושתי כוסות מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר  ומבשלים כ-40 דקות. בינתיים מחממים תנור ל-220 מעלות.

4. מעבירים את הסיר לתנור למכת חום, ואז כשהסיר גלוי לעוד 30 דקות או עד הזהבה. מעטרים בעלי בזיליקום ומגישים.

 

סלט בראנץ'

 

מדובר בסלט מנצח וקל שעושה רושם בארוחות בוקר.

 

מצרכים (ל -4-6 מנות):

גביע שמנת חמוצה (200 גרם)

6 מלפפונים קטנים פריכים חתוכים למקלות

1 שומר קטן פריך חתוך לרצועות דקיקות (אפשר להחליף בגבעול סלרי חתוך לטבעות)

4 צנוניות חתוכות

1/2 בצל סגול חתוך לטבעות דקיקות

100 גרם סלמון מעושן פרוס וחתוך

1 אבוקדו חתוך

2 כפות שמן זית

1 כף עירית קצוצה

1 כף שמיר קצוץ (לא חובה)

1 כף צלפים (לא חובה)

מיץ מרבע לימון

 

ההכנה:

1. מצלחתים את השמנת החמוצה כמו חומוס על צלחת ההגשה ועליה מפזרים את המלפפונים, הצנוניות, השומר והבצל. "שותלים" את הסלמון ומנקדים יפה עם האבוקדו.

2. מזליפים מעל את שמן הזית ומפזרים את העירית, ואפשר גם שמיר וצלפים. מתיזים את מיץ הלימון.

 

אוכל גורמה בחמש דקות

ממנהלת לשכת סמנכ"ל לבלוגרית אפייה מצליחה

דברים שלמדתי מאמי, רות סירקיס

עמליה ארגמן-ברנע: לא רק ספר בישול, ספר על אמהות

ממנהלת לשכת סמנכ"ל לבלוגרית אפייה מצליחה

דברים שלמדתי מאמי, רות סירקיס

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

"סיר עם אוכל חם הוא אחד היסודות של בית"

כשבלוגרית האוכל "לייזה פאנלים", שבחיים האמיתיים נקראת חגית ביליה, ילדה את בתה הרביעית בגיל 42, היא עזבה משרה...

לקריאת הכתבה
המתכונים הכי ישראלים של השף ישראל אהרוני

השף ישראל אהרוני הוא פנים מוכרות בכל בית. כולנו מכירים אותו מהטור הוותיק בידיעות אחרונות, מספרי הבישול...

לקריאת הכתבה
לאכול בבית, להרגיש במסעדה

מגפת הקורונה הבינלאומית והמצב הלא פשוט שאנחנו מתמודדים עמו סגר רבים מאיתנו בבית, מה שהופך את החיים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה