חזרה לבריאות טובה

10 עובדות על שקית הסטומה

לרגל יום הסטומה בישראל - תשובות לכמה מהשאלות הנפוצות ביותר של אלה שהשקית החוץ-גופית, המשמשת פתח ניקוז לחולים הסובלים מסיבוכים וממחלות מעי, היא חלק מסדר יומם
עדי יהלום 16/09/07
10 עובדות על שקית הסטומה
הם מסתובבים בינינו כאנשים רגילים לכל דבר, אולם מתחת לבגדיהם הם נושאים איתם את שקית הסטומה לניקוז הפרשות, המאפשרת להם תפקוד יום-יומי רגיל וחזרה לאיכות חיים. מנתונים שהתקבלו מיו"ר ארגון בעלי הסטומה - בישראל חיים כיום כ-5,000 בעלי סטומה, שעברו פרוצדורה ניתוחית בעקבות מחלות כמו קרוהן, קוליטיס, סרטן המעי, תאונות דרכים ועוד. מדי שנה עוברים עוד כ-400 מטופלים ניתוח סטומה, במהלכו מוסט פתח יציאת המעיים אל דופן הבטן, אליה מתחברת שקית ודרכה יוצאות ההפרשות אל מחוץ לגוף. בעקבות ניתוח זה בעלי הסטומה עוברים שינוי משמעותי בכל אורח החיים שלהם על היבטיו השונים ? התעסוקתיים, החברתיים, הזוגיים והאינטימיים ועוד, שכן הסטומה ממוקמת בדרך כלל בחלק העליון של הבטן (מעל לקו החגורה), מה שיוצר קשיים - החל בהתאמת בגדים להסתרת הסטומה ועד לשינוי משמעותי באורח החיים ובפעילות היומיומית. על רקע נתונים אלה הופכת ההתאמה האישית של ציוד הסטומה לאדם לקריטית וחשובה להמשך ניהול אורח חיים תקין ולשמירת איכות חייו של המטופל.
פרופ' מיכה רבאו
, מומחה בכירורגיה של מערכת העיכול, ממרכז הרופאים אסיא מדיקל, במתחם אסותא ת"א, מנהל היחידה לטיפול במחלות המעי הגס והרקטום במרכז הרפואי ע"ש סוראסקי, מסביר ומשיב על שאלות נפוצות בנושא הסטומה: שקית חוץ-גופית המשמשת כפתח ניקוז לחולים הסובלים מסיבוכים ומחלות מעי.
מהי סטומה?
פתח מלאכותי בדופן הבטן המיועד לניקוז של צואה / שתן לשקית הפרשות.
מתי מבצעים ניתוח סטומה?
סטומה מבוצע במקרים של סיבוכים במחלות דלקתיות של המעי, כמו קרוהן וקוליטיס, גידולים סרטניים במעיים, טראומה /תאונות דרכים הפוגעות במעיים.
מי מעניק את הטיפול לבעלי הסטומה?
הניתוח מבוצע ע"י רופא כירורג, אולם עוד לפני הניתוח החולה נפגש בדרך כלל עם אחות סטומה הנמצאת בכל בית חולים. אחיות אלה עברו הכשרה מיוחדת לטיפול בבעלי סטומה. האחות מסמנת את מיקום הסטומה יחד עם המטופל, מלווה את המטופל ומדריכה אותו עד לשחרורו מבית החולים. לאחר שחרורו תיצור איתו קשר אחות סטומה של הקהילה. אחיות אלה, מכל קופות החולים, מלוות את המטופל בימיו הראשונים בבית.
מה כולל הציוד?
הציוד כולל מגיני עור (בסיסים) המוצמדים לעור בעזרת דבק מיוחד ושקיות שנצמדות לבסיס. כמו כן, ישנם אביזרים נוספים להקלה ושיפור איכות חיי המטופל כמו דיאודורנטים, קרמים להגנה על העור, מגבוני ניקוי והדבקה ועוד.
מתי הומצאה השקית הראשונה?
אחות בשם אליס סורנסון פיתחה את השקית הראשונה בשנת 1957 מתוך כוונה לעזור לאחותה בת ה-32 שעברה ניתוח לסטומה. בעקבות ההמצאה הוקמה חברת קולופלסט הדנית, שמייצרת עד היום את הציוד המתקדם ביותר לבעלי סטומה.
מה היה עד לפני המצאת השקית הראשונה?
חולה בעל סטומה נידון לנידוי חברתי טוטלי, משום שלא היה לו, למעשה, שום פתרון לאיסוף היציאות.
מהן המגבלות של חולי הסטומה?
כיום, בזכות הציוד המתקדם, בעלי סטומה יכולים לקיים אורח חיים כמעט רגיל לחלוטין (כולל נסיעות לחו"ל, פעילות ספורטיבית, שחייה, קיום יחסי מין, ואפילו הבאת ילדים).
באיזה תדירות על בעל הסטומה להחליף את הציוד?
את מגיני העור מומלץ להחליף מדי 5-3 ימים. את השקית - אחת ליום, או בהתאם לצורך.
האם הציוד יקר?
כל הציוד לבעלי הסטומה קיים בסל הבריאות ומסובסד ע"י כל קופות החולים.
מהם החידושים בשנה האחרונה בתחום הציוד לבעלי הסטומה?
ביוני השנה הושק בארץ ליין חדש ומתקדם ביותר של ציוד לבעלי סטומה הנקרא "איזיפלקס". יתרונותיו של ציוד זה, המיוצר ע"י חברת "קולופלסט" הדנית, הוא בגמישותו הרבה, בדבק הידידותי שלו ובשתי תעלות הביטחון הנמצאות עליו, כדי להעניק למטופל ביטחון כפול ונוחות מירבית, וכאמור - חזרה מהירה לשיגרת החיים שחווה לפני הניתוח. השנה יתקיים הכנס לבעלי סטומה ב-9 באוקטובר בבית חולים רמב"ם בחיפה.


תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה