חזרה לבריאות טובה

10 עובדות שלא ידעתם על זיעה

היא עלולה לרמז לא עלינו על מחלות שונות; ויש לה המון, המון יתרונות בריאותיים. כל מה שרציתם לדעת על הזעה ועל זיעה
עדי כץ 23/07/18
10 עובדות שלא ידעתם על זיעה
לזיעה יתרונות רבים, לא רק ריח. צילום: Shutterstock

 

 

אמרתם קיץ, אמרתם זיעה, בעיקר בארץ חמה ולחה כמו שלנו. בימים אלה מרגישים אותה מזדחלת על הגב, דקות לאחר היציאה מחדר ממוזג. כמה צעדים ברגל והחולצה כבר נדבקת לגוף, ועוד לא דיברנו על הניחוחות באוטובוס.

 

אז נכון שאי אפשר איתה. היא מציקה, מביכה ומכתימה את הבגדים, אבל אי אפשר גם בלי הזיעה, אם רוצים לשרוד את החום. תשאלו את הכלב שלכם, שלא מסוגל להזיע ויכול להלחית רק דרך הלשון. חוץ מזה, יש להזעה גם יתרונות בריאותיים.  

 

 

זיעה דלילה וזיעה ריחנית

 

זיעה מטרידה וזיעה לא מורגשת. צילום: shutterstock

 

בלוטות הזיעה ממוקמות בדרמיס, השכבה האמצעית של העור. הבלוטות האקריניות, המפוזרות על כל חלקי הגוף, פולטות זיעה דלילה וחסרת ריח. הבלוטות האפוקריניות, הממוקמות בבתי השחי ובאזור הערווה, מפיקות תוצרת שומנית ו"ריחנית" יותר.

 

לצד החום והלחות המושמצים, מחוללי זיעה הם גם פעילות גופנית, מחלות חום, גלי חום בגיל המעבר, מצבי לחץ וחרדה, כאבים חזקים, אכילת מאכלים חריפים ונטילת תרופות מסוימות.

 

המצח, הגב וכפות הידיים

 

מטרת הגבות: למנוע מזיעה לזלוג לעיניים. צילום: shutterstock

 

אזורי הגוף המועדים להזעה האקרינית הם המצח (תפקיד הגבות, אגב, הוא לבלום את הזליגה לעיניים) וגם הגב וכפות הידיים. כשטמפרטורת הגוף עולה, בלוטת ההיפותלמוס במוח מגרה את הבלוטות האלו להפריש מים אל פני העור ואלה מתאדים ומקררים את הגוף. במצבי חום קיצוניים, אפשר לייצר כמה ליטרים של זיעה בשעה. הזעה ממושכת עלולה להביא לאובדן מלחים מסוכן ולהתייבשות.

 

לחץ נפשי או מתח מיני

 

הזעה בבתי השחי והערווה היא תוצאה של לחץ נפשי או מתח מיני. הבלוטות האפוקריניות נפתחות ישירות אל זקיקי השיער והזיעה שהן פולטות נועדה להפריש פרומונים, ריחות שתפקידם לאותת לבני זוג פוטנציאליים. מקור הריח בחיידקים המתיישבים באזור הבלוטות ומפרקים את החומרים האורגניים בזיעה לאמוניה וחומצות שומן. הריח חזק יותר אצל גברים, בשל ריבוי הבלוטות וגם אצל חולי סוכרת או הסובלים מהשמנת יתר.

 

נסו דיאודורנט טבעי

 

ניתן לרקוח דיאודורנט טבעי. צילום: shutterstock

 

דאודורנטים נועדו להשמיד את החיידקים מפיצי הריח או לכווץ את בלוטות הזיעה והם עלולים לעתים להביא לתגובות אלרגיות. אפשר לבחור בתכשירים טבעיים המבוססים על שמנים אתריים וללא חומרים החשודים כמזיקים, כמו אלומיניום וכימיקלים שונים. אבקת סודה לשתייה מהולה במים יכולה לשמש כדאודורנט טבעי.

 

גברים יזיעו יותר – רוב החיים

 

בגיל המעבר נשים יזיעו יותר. צילום: shutterstock

 

גברים לרוב מזיעים יותר, אבל המגמה מתהפכת בגיל המעבר, כשגלי החום וההזעה תוקפים ביום וגם בלילה. 80 אחוז מהנשים סובלות מהתופעה למשך ארבע-חמש שנים. גלי החום, המתחילים בחזה ובפנים ומתפשטים לכל הגוף. גל חום לילי, יכול להסתיים במצעים ספוגי זיעה.

 

 

מבוגרים מזיעים פחות

 

בגיל מבוגר מזיעים פחות, כי כמו העור כולו, גם שכבת הדרמיס שבה נמצאות בלוטות הזיעה, הופכת דקה יותר. יש בה פחות קולגן ואלסטין הנותנים לעור את גמישותו. במקביל פוחתת פעילות בלוטות הזיעה ולכן קשה יותר לווסת את חום הגוף.

 

 

זיעה כרמז למחלה

 

ניתן לטפל בהזעה באמצעים פסיכולוגיים או פיזיולוגיים. צילום: shutterstock

 

תופעה של הזעת יתר, יכולה להיגרם מלחץ וחרדה, אך יכולה להיות גם תסמין למחלות כמו סרטן, שחפת, פעילות יתר של בלוטת התריס, עודף משקל, או נטילת תרופות מסוימות. ניתן לטפל בבעיה מהכיוון הפסיכולוגי כדי להוריד את רמות הלחץ ויש גם טיפולים בביופידבק, דיקור סיני ורפלקסולוגיה, או טיפול בהזרקת הרעלן בוטוקס, החוסם את מעבר הגירוי העצבי לבלוטות הזיעה. במקרים חמורים, אפשר לנסות טיפול כירורגי בו מנתקים את העצבים המביאים להזעה, אך תופעת לוואי נפוצה של הניתוח היא התפתחות הזעת יתר באזורי גוף אחרים.

 

הזיעה מסלקת רעלים מהגוף

 

מסלקת שומן ותאי עור מתים. צילום: shutterstock

 

אולי לא כיף להזיע, אבל מלבד קירור הגוף, לזיעה תפקיד בריאותי חשוב. היא מסלקת מהגוף רעלים, שומן ותאי עור מתים והחומציות שלה מחסלת פטריות, חיידקים ונגיפים על פני העור. תהליך ההזעה גם מגביר את קצב חילוף החומרים, מעורר את מערכת החיסון ואפילו שורף קלוריות.  

 

הידעתם? כיף להזיע

 

אם חסרה לכם זיעה – לכו על ביקראם יוגה. צילום: shutterstock

 

 

מי שלא מזיע מספיק בקיץ הישראלי, יכול להגיר זיעה בסאונה, יבשה או רטובה, שמועילה לדברי חסידיה לניקוי רעלים, עידוד זרימת הדם, הקלה על כאבי שרירים ומפרקים ושריפת קלוריות. גם מתרגלי ה"ביקראם יוגה" (יוגה חמה), מאמינים שהזעה היא דרך מצוינת לניקוי, התחדשות ושריפת קלוריות. תרגול תנוחות היוגה נעשה בתנאי חום של 38-41 מעלות ולחות של 40-60 אחוז. מתנגדי השיטה טוענים שיש בה סכנות להתייבשות ומכת חום.

 

תזונה להפחתת ההזעה

 

אבל אוי, הריח. צילום: shutterstock

 

כדי למתן את עליית חום הגוף וההזעה בקיץ, הנטורופתיה ממליצה להימנע ממאכלים מחממים כמו מטוגנים, חריפים ומזונות המכילים קפאין ולהעדיף ירקות ירוקים, אורז, נבטים, קטניות, אבטיח ותפוחים. אכילת בצל, שום, קארי, חילבה, שתיית אלכוהול ונטילת תרופות מסוימות, עלולים לבוא לביטוי בניחוחה של הזיעה.

 

 

 

 [#middleBanner] 

לשמור על השיער הלבן

 הטרנד החם בטיפוח - מסכות בד חד פעמיות

 

דליה מזור - פעם כוכבת, תמיד כוכבת

 סודות הטיפוח של אילנית

סודות הטיפוח של חני נחמיאס

 

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה