10 שירי האירוויזיון האהובים ביותר בכל הזמנים

תחרות האירוויזיון היתה בעבר הרחוק מדורת השבט של כולנו. מה הפלא, היה לנו רק את הערוץ הראשון (ואת הערוץ הירדני, אם היתה לכם קליטה טובה באנטנה). כולנו חיכינו לתחרות הזמר הגדולה ביותר שיש, וכססנו ציפורניים במתח בשלב הניקוד, בציפייה לדוז פואה הנכסף. עם השנים התעמעם זוהרה של התחרות, ורק המכורים הגדולים נותרו אלה שעוד שמרו לה חסד נעורים. אלא שנדמה שבשנים האחרונות האירוויזיון שוב מעורר בנו רגשות עזים – כנראה לא מעט בזכות "הכוכב הבא", ריאליטי שהפך עם הזמן למעין קדם אירוויזיון משודרג, והחזיר אותנו להיות מעורבים בבחירת השיר שייצג אותנו בתחרות. השיא של החזרת אור הזרקורים לתחרות בקרב הישראלים היה ללא ספק בשנה שעברה, עם זכייתה של נטע ברזילי במקום הראשון עם השיר TOY, מה שהוביל לקיום התחרות השנה אצלנו בתל אביב.
לקראת אירוע חצי הגמר הראשון של אירוויזיון 2019 שיתקיים הערב (שלישי), בחרנו את עשרת השירים הפופולריים והאהובים ביותר באירוויזיון לאורך השנים, שאת חלקם כמעט שכחנו ששמענו לראשונה בתחרות. מוזמנים לכתוב לנו בתגובות מה השיר האהוב עליכם:
1. דינג אה דונג, הולנד, 1975
הביא להולנד את המקום הראשון. מתוך יוטיוב
מאז שהצטרפה לראשונה לאירוויזיון ב-1956, השתתפה הולנד בתחרות כ-59 פעמים, עם ארבעה ניצחונות. הפעם הרביעית היתה ב-1975 עם השיר Ding A Dong, שבוצע על ידי להקת "טיץ' אין". השיר הקופצני, שבוצע כולו באנגלית, דיבר על חשיבה חיובית עם מילות שטות ברוח "בום בנג-אן-בנג" של בריטניה מתחרות האירוויזיון של 1969. הוא הביא להולנד את המקום הראשון, ויש האומרים שהיווה גם את ההשראה ל"אבניבי" של יזהר כהן, שניצח עבורנו את התחרות ב-1978.
2. ווטרלו, שבדיה, 1974
שנה לפני כן ניסו להיכנס לתחרות עם שיר אחר ולא הצליחו. להקת אבבא עם ווטרלו, מתוך יוטיוב
השיר Waterloo שביצעה להקת אבבא השוודית באירוויזיון 1974 לא רק הביא לשבדיה את המקום הראשון, אלא גם פרץ את הדרך להצלחה הבינלאומית של הלהקה: אחרי הזכייה היא הוציאה עוד כ-18 להיטים, 8 מהם הגיעו לראש מצעד הפזמונים בבריטניה. שנה לפני הזכייה הגדולה בתחרות ניסתה אבבא להגיע לאירוויזיון עם שיר אחר, Ring Ring, אבל לא הצליחה להיכנס לתחרות. שנאמר, מזל גדול לכולנו שהם לא ויתרו וניסו שוב שנה מאוחר יותר.
השיר Waterloo עבר כמה גלגולים עד שהגיע לאן שהגיע: הוא נקרא בהתחלה Honey-Pie ונכתב עם מקצב רוק ג'אז, עד שהוחלף בקצב דיסקו מהיר. השיר עוסק בבחורה לקראת כניעה לאהבתה, כמו שנפוליאון נכנע בקרב ווטרלו ב-1815. השיר שבר את המסורת של שירי בלדות שקטים, גם מבחינת קצב השיר עצמו וגם מבחינת השואו שחברי הלהקה נתנו על הבמה, שכללה כוריאוגרפיה ותלבושות צבעוניות. אגב בשנת 2005, במסגרת תחרות שיר היובל לאירוויזיון, נבחר Waterloo לטוב ביותר בתולדות התחרות.
3. Ne partez pas sans moi, שוויץ, 1988
סלין דיון. היתה רק בת 19 כשייצגה את שוויץ וזכתה עם השיר במקום הראשון בתחרות. מתוך יוטיוב
סלין דיון, הזמרת הקנדית, היתה כוכבת בקוויבק שבקנדה עוד לפני השתתפותה בתחרות, אבל אין ספק שכאשר ייצגה באירוויזיון ב-1988 את שוויץ עם השיר Ne partez pas sans moi וקטפה את המקום הראשון, היא קיבלה דחיפה משמעותית לקידום הקריירה שלה באירופה. השיר בוצע בצרפתית, ופירושו: אל תעזוב בלעדיי. דיון היתה רק בת 19 כשזכתה עם השיר במקום הראשון בתחרות.
4. Congratulations, בריטניה, 1968
כל כך אהוב בבריטניה, שנבחר לשיר החתונה של הנסיך צ'ארלס וליידי דיאנה. מתוך יוטיוב
זה אולי אחד השירים היפים של שנות השישים, אבל Congratulations של קליף ריצ'ארד האגדי לא הצליח להביא לו את המקום הראשון באירוויזיון של 1968 כשייצג את בריטניה, ועוד במגרש הביתי בלונדון. מי שכן זכתה באותה שנה היתה ספרד, עם השיר LA LA LA - אבל כנראה שהכל לטובה, כי מי זוכר היום את השיר הספרדי, לעומת השיר היפהפה של ריצ'ארד, שהפך ללהיט הגדול של התחרות ויצא אחר כך בגרסאות שונות בספרדית, גרמנית וצרפתית. השיר כל כך אהוב בבריטניה, שבשנת 1981 הוא נבחר לשיר החתונה של הנסיך צ'ארלס וליידי דיאנה. יש יותר כבוד מזה?
5. Take me to your heaven, שבדיה, 1999
שיר אהבה קצבי שייצג את שבדיה וזכה במקום הראשון. מתוך יוטיוב
ב-1999 עלתה לבמת האירוויזיון בירושלים זמרת צעירה בלבוש סגול בשם שרלוט נילסון, מלווה בלהקת ליווי, וביצעה את השיר Take me to your heaven ("קח אותי לגן עדן") כנציגת שבדיה. שיר האהבה הקצבי הזה בוצע באנגלית וזכה במקום הראשון בתחרות. כצפוי, מאז הזכייה בתחרות קריירת הסולו של הזמרת המריאה, היא הופיעה בכל רחבי אירופה ואף הוציאה אלבום סולו ראשון. אה, והיא גם נבחרה באותה השנה לתואר האישה הסקסית ביותר בשוודיה על ידי מגזין CAFE.
6. Tu te reconnaîtras, לוקסמבורג, 1973
קטפה את המקום הראשון, אבל נפגעה מאד מהתקשורת הצרפתית. מתוך יוטיוב
באירוויזיון של 1973 עלתה לבמה אן מארי דוד, זמרת צעירה מצרפת בת 21, בשמלה אדומה (לא, בלי צמות), וזכתה במקום הראשון כנציגת לוקסמבורג עם השיר הסוחף Tu te reconnaîtras ("אתה תזהה את עצמך").
6 שנים מאוחר יותר היא השתתפה שוב באירוויזיון, הפעם בירושלים, וייצגה את צרפת בשיר Je suis l'enfant soleil ("אני ילדת שמש"). גם בפעם הזו היא הצליחה לרגש עם הקול הנעים והרך שלה, אבל לא הצליחה לקטוף שוב את המקום הראשון והסתפקה במקום השלישי המכובד. מי שפחות אהב את זה היו הצרפתים, ששלחו לעבר אן מארי הפגועה תגובות קרות. שנים אחר כך הגיבה על כך הזמרת בראיון, באומרה שהתקשורת הצרפתית מכתירה למלך את מי שזוכה במקום הראשון, אבל הופכת לכלום את מי שזוכה במקום השני או השלישי. אאוץ'.
7. Save all your kisses for me, בריטניה, 1976
נחשב עד היום לשיר האירוויזיון המנצח הנמכר ביותר. מתוך יוטיוב
בתחרות האירוויזיון שנערכה ב-1976 בהולנד, זכתה להקת הפופ הבריטית Brotherhood of Man (אחוות האדם) במקום הראשון, כשייצגה את בריטניה בשירSave all your kisses for me ("שמרי את כל הנשיקות בשבילי"). חברי הלהקה עלו על הבמה לבושים בלבן, שחור ואדום, ובכוריאוגרפיה פשוטה הצליחו לקטוף את המקום הראשון בניצחון מוחץ על כל השאר. לאחר הניצחון הפך השיר ללהיט ענק בעולם, ודורג בראש מצעדי הפזמונים במגוון מדינות. הוא מכר 6 מיליון עותקים בעולם, ועד היום נחשב לשיר האירוויזיון המנצח הנמכר ביותר, ולאחד ממאה השירים הנמכרים ביותר בבריטניה.
8. ג'ינגיס חאן, גרמניה, 1979
זכו במקום הרביעי, אבל השואו עשה את שלו והלהקה התפרסמה מאד. מתוך יוטיוב
באירוויזיון של 1979 שנערך בירושלים עלתה להקת "ג'ינגיס חאן", וייצגה את גרמניה בשיר הנושא את שם הלהקה. השיר עוסק בדמותו של המצביא המונגולי ג'ינגיס חאן, שהטיל מורא על כל העולם וזכה בכל אישה שרצה. השיר היה קליט, אבל מה שבעיקר משך את תשומת הלב היה ההופעה שנתנו חברי הלהקה, שעלו לבמה לבושים בתלבושות מוזרות, כשהשיא: אחד מחברה הלהקה התחפש לג'ינגיס חאן, כשהוא לבוש בז'קט צבעוני וללא חולצה.
למרות ההופעה הססגונית והריקודים המשולהבים של חברי הלהקה, השיר לא זכה במקום הראשון והסתפק במקום הרביעי, אבל השואו עשה את שלו והלהקה התפרסמה מאד בעקבות המופע בתחרות, ובשנות ה-80 היתה פופולרית מאד באירופה וביפן, וזכתה להכרה גם בארה"ב.
9. Poupée de cire, poupée de son, לוקסמבורג, 1965
באירוויזיון של 1965 שהתקיים בנאפולי ביצעה הזמרת הצרפתייה פראנס גל, שייצגה את לוקסמבורג בתחרות, את השיר Poupée de cire, poupée de son ("בובת שעווה, בובת קש"), וזכתה במקום הראשון. בכך הפך השיר לזוכה הראשון באירוויזיון שאינו שיר בלדה.
השיר עוסק בזמרת המזהה את עצמה כבובת שעווה, בובת אופנה ובובת קש, והיא רואה את החיים בוורוד של שיריה. אבל בכל הנוגע לאהבה, הזמרת שואלת את עצמה בשיר מה הטעם לשיר על אהבה כשהיא עצמה לא יודעת עליה דבר. השיר נכתב והולחן על ידי סרז' גינסבורג, שאנסונר ומלחין צרפתי-יהודי, שהיה ידוע בכתיבתו בעלת משחקי המילים והמשמעות הכפולה. כך למשל, שם השיר Poupée de cire, poupée de son יכול להיות מובן גם כ"בובת שעווה, בובת צליל", עם הרמיזה שהזמרת היא לא יותר מבובה על חוט הנשלטת בידי גינסבורג. לימים חשה פראנס גל הזמרת כי נוצלה על ידי גינסבורג בגלל מילות השיר, שלא היו מובנות לה כששרה אותן באירוויזיון בהיותה צעירה, עד כדי כך שהיא הרחיקה את עצמה מהתחרות וסירבה לדבר על השיר או לבצע אותו בפומבי. לא נעים.
10. הללויה, ישראל, 1979
"הכל עובר חביבי" ויתרה על השיר, להקת "חלב ודבש" הורכבה לצורך התחרות, והשאר היסטוריה. מתוך יוטיוב
קשה להזכיר את השירים המוכרים והאהובים מתחרות האירוויזיון בכל הזמנים מבלי לדבר על הללויה, שביצעה להקת "חלב ודבש" בתחרות שהתקיימה ב-1979 כאן בירושלים, וקטפה את המקום הראשון – שנה שנייה ברציפות, אחרי שיזהר כהן הביא לנו את הזכייה הראשונה עם "אבניבי".
מה שלא כולם יודעים הוא ש"הללויה" הוגש במקור כשיר המועמד להשתתפות בפסטיבל הזמר והפזמון של 1978, מעין קדם אירוויזיון של אותם ימים, בביצוע להקת "הכל עובר חביבי". השיר לא התקבל לתחרות זו, ומכיוון שלא הושמע מעולם בפומבי - למרות ניסיונותיו של מלחין השיר קובי אשרת לשלבו בהופעות השונות של "הכל עובר חביבי", ללא הצלחה - הוגש השיר שוב כמועמד לייצג את ישראל בקדם האירוויזיון של השנה שאחרי.
במהלך החזרות על השיר החליטה "הכל עובר חביבי" לוותר עליו ועל השתתפותה בתחרות הקדם, הלוא היא פסטיבל הזמר והפזמון. אך מכיוון שהשיר כבר התקבל לתחרות, ואחרי שגם ירדנה ארזי סירבה לבצע אותו כדי שתוכל להנחות את האירוויזיון של 1979 שהתקיים בארץ, הרכיב אשרת במיוחד את להקת "חלב ודבש", עם הסולנית גלי עטרי – והשאר היסטוריה.
[#middleBanner]
מחו"ל לישראל: המופעים ששווה לחכות להם
יום הולדת לדולי פרטון: 10 עובדות מעניינות
הסיקסטיז חוזרות: 10 השירים הגדולים במוזיקה הישראלית
ומהם עשרת השירים הגדולים של הלהקות הצבאיות?
5 אלבומי מוזיקה שכדאי לשמוע עם הנכדים
רוק סטארס: הכוכבים של שנות השישים
קובי אשרת: "המוזיקה היום תעשייתית, הכל אינסטנט"
הצטרפו לקהילת הפנאי והתרבות של מוטק'ה
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...
♡
כידוע לכל
אירוע האירוויזיון
הוא יום חג ומועד
לרדיו
לכלי המופלא והמדהים
שעדיין מוביל בעולם
שינויים לטובה
מעמיק ומרחיב
את
הסובלנות ועוד ערכים
של אנושיות ומוסר
אז
שיחגגו וכמה שיותר
בשבילי הטרנזיסטור הראשון
היה יום חג
שלא ניתן לתארו במילים
♡