חזרה לבריאות טובה

12 החלטות בריאות לשנה החדשה

בחודש תשרי ישנים כמו שצריך, בחשוון מעיפים את המשקאות המתוקים מהבית ובסיוון מאמצים תחביב חדש. כוהנת הבריאות מיכל צפיר מציעה לכם לצאת לאתגר "שנת ההתפייסות עם הגוף". כך תאמצו הרגלים בריאים מדי חודש, כדי שבשנה הבאה תהיו במקום טוב יותר
כרמל קרמן 25/09/19
12 החלטות בריאות לשנה החדשה
התחילו בקטן. מיכל צפיר, צילום: שוקו (אסף שמע)

 

"רבים חושבים שלחיות בריא זו מלחמה יום-יומית", אומרת לנו מיכל צפיר, מרצה לאורח חיים בריא. "אני אומרת שמי שמנהל חיים לא בריאים נלחם בגוף שלו. אם אתם לא עושים שום פעילות גופנית, אם השתייה שלכם מבוססת על קולה, משקאות דיאט וקפה - אתם נלחמים בגוף שלכם. אם אתם אוכלים בכמויות - אתם נלחמים בגוף שלכם. אם אתם מנהלים אורח חיים בריא - אתם לומדים לחיות בשלום עם הגוף, אתם נותנים לו את האהבה שהוא צריך, את איכות המזון שלה הוא זקוק, את המגע. אני מזמינה אתכם לצאת לשנת ההתפייסות עם הגוף - שנה שבה תפסיקו להתעלל בגוף שלכם, תתחילו להקשיב לו ותבחרו להעניק לו את מה שבאמת מגיע לו".

איך זה עובד? מדי חודש מאמצים הרגל חדש וממשיכים לתרגל אותו בקביעות במשך כל השנה. בסוף השנה נהנים מ-12 הרגלים בריאותיים חדשים, שעושים הבדל גדול. אז הנה, מתחילים:

 

חודש תשרי: מתחילים בשנת לילה טובה

 

לדברי צפיר, רובנו רוצים לבנות את הבית ולא ממש בא לנו להשקיע ביסודות. אבל בהנחה שאנחנו רוצים לבנות בית יציב, שלא כל משב רוח קליל ימוטט אותו, אנחנו חייבים להשקיע בבסיס,  והשינה היא היסוד. כאשר אתם לא ישנים כמו שצריך, לא תוכלו לתפקד, לא תוכלו לנקות את הרעלים שהצטברו במהלך היום וגם לא לנהל כראוי את מנגנון השובע והרעב. הורמון השובע נטען בלילה, ואם לא נטעין אותו, הכמויות שנאכל עד שתתקבל במוח התראת שובע, יהיו הרבה יותר גדולות.

האתגר שלכם החודש הוא ליצור סביבת שינה היגיינית. "לא לישון עם הנייד - הנייד לא נמצא בחדר, נקודה", אומרת צפיר. לפני השינה יש לשהות במקום של מחשבות טובות (ראו חודש תמוז), להירדם בלילה עם ספר ולא עם מסך. התעוררתם באמצע הלילה? לא ניגשים לנייד! השינה האיכותית מתרחשת בין 23:00 בלילה ל-5:00 בבוקר. הולכים לישון ב-2:00 לפנות בוקר? בואו נתחיל בהקדמת שעת ההליכה למיטה בחצי שעה בלבד, ל-1:30. אחר כך תעברו בהדרגה ל-1:00 וכן הלאה.

 

חודש חשוון: העיפו את המשקאות המתוקים מהבית

 

הגוף שלנו מכיל בין 55%-70% מים. השרירים שלנו מכילים מים, היקום שלנו מבוסס על מים. אם אנחנו רוצים לחיות בסנכרון עם העולם אנחנו צריכים לצרוך מים. "בואו ניתן לגוף מים", אומרת בפשטות צפיר. כדי לעשות זאת עלינו ליצור בבית סביבה תומכת, כך שיהיו בו מים ולא משקאות אחרים. אם עיקר השתייה שלכם אינה מים, בואו נראה איך אפשר להוסיף שתי כוסות מים ביום, ובהמשך עוד שתיים. רגילים לקנות שישיית קולה הביתה? רדו לארבעה בקבוקים. השאיפה היא שבסוף חודש חשוון השתייה העיקרית שלכם תהיה מים.

 

חודש כסלו: התיידדו עם הירקות

 

לא צריך לוותר על העוגה בבוקר, אבל כן לשלב יותר ירקות בתפריט היומי. צילום: Shutterstock

 

צפיר לא מבקשת מכם שתוותרו על הקרואסון או על העוגה בבוקר. התחילו מסלט קטן של מלפפון ועגבנייה, וחשבו איך להוסיף יותר ירקות לתפריט היומי. אנחנו שואפים לחיות בשלום עם מה שהיקום נתן לנו, הרי שהיקום נתן לנו דברים שגדלים על עצים וצומחים מהאדמה. אם בן אדם מהמאה ה-12 היה מסתובב בסופרמרקט, הוא לא היה מבין מה אנחנו אוכלים. ככל שאנחנו מתרחקים מהטבע אנחנו חיים פחות בשלום עם הגוף - הגוף משקיע יותר מאמץ בעיכול, המערכת החיסונית נחלשת ואנחנו פחות בריאים, פחות יצירתיים ויותר עייפים. כשאתם בוחרים להכניס לגוף ירקות, אתם מכניסים לגוף מינרלים וויטמינים ונותנים לעצמכם תחושת שובע נכונה יותר. האתגר החודש, אם כן, הוא להעשיר כל ארוחה בירקות.

 

חודש טבת: לאהוב את עצמכם

 

לדברי צפיר מדובר באתגר שהגתה המורה הרוחנית לואיז היי, ובהתחלה הוא כלל אינו פשוט ליישום. "מדי בוקר אני מתרגלת דיאלוג מול המראה. אני מסתכלת לעצמי בעיניים ואומרת: 'אני אוהבת אותך. גם היום אני אעשה לך טוב. גם היום אחשוב איך אני הולכת לשמח אותך'.

"תצחקו ותגידו מה שאתם רוצים, אבל למה כל כך קל לנו לשפוט את עצמנו, לבקר ולהעיר לעצמנו, ואף להאמין שזה מה שישפר את עצמנו, והרבה יותר קשה לנו לאהוב את עצמנו כמו שאנחנו. זה נשמע קל לתרגול, אבל מדובר באתגר לא פשוט".

 

חודש שבט: הצלחת היא הגבול

 

בחודש הזה אוכלים רק את מה שבחרנו לשים בצלחת. אין מילוי חוזר. השקיעו מחשבה במה ששמתם בצלחת, ואל תיקחו צלחת גדולה כמובן. צמצמו את הארוחות שלכם לארבע ארוחות ביום, כולל ארוחת ביניים. החודש אתם נותנים לקיבה לנוח.

 

חודש אדר: פעילות גופנית (כל דבר עדיף משום דבר)

 

גם הליכה של 10 דקות ביום מדי יום עדיפה על כלום. צילום: Shutterstock

 

לא עושים פעילות גופנית כלל? החודש תתחילו, בקטן. המוטו הוא "כל דבר עדיף משום דבר". בחרו משהו והתחייבו אליו. זה אומר לנעול נעלי ספורט ולעשות. אתם יכולים לקפוץ על דלגית במשך דקה? מעולה, זה מה שתעשו. סגרתם את הדלת וקפצתם במקום? מצוין. בקרוב תגלו שאתם חוזרים על הפעולה כמה פעמים ביום. אתם פנויים רק לצאת לטיול של עשר דקות? מעולה, לכו על זה, אבל כל יום. באופן טבעי, מי שיעשה ויתחיל בעשר דקות, בסוף החודש יגיע לעשרים דקות ואפילו לחצי שעה.

 

חודש ניסן: חשיפה לאור יום

 

צאו פעם ביום לטיול תחת כיפת השמיים. כן, זה יכול להיות אותו טיול מאתגר הפעילות הגופנית של החודש הקודם. אם תוכלו להגיע למקור מים וללכת יחפים, עוד יותר טוב. במקרה שכל זה לא מתאפשר: שבו בחוץ, תרגלו חיבור אל הטבע ותבהו. אנחנו מתגמלים ומעריכים אנשים עסוקים. בחברה שלנו אם אנחנו בסטרס זה סימן שאנחנו עושים משהו נכון, אבל בהייה זה דבר חשוב.

 

חודש אייר: מתרגלים מדיטציה

 

התחילו אפילו בדקה. לתרגל מדיטציה זה אחד הדברים הכי מבריאים, מרגיעים ומעשירים, שמאפשרים לנו להיות יצירתיים ולהספיק הרבה יותר במהלך היום. אולי תרצו להירשם לאיזשהו קורס או אפילו ללמוד בעזרת יוטיוב.

 

חודש סיוון: שחקו ואמצו לכם תחביב

 

אף פעם לא מאוחר לתחביב חדש. צילום: Shutterstock

 

אפשר לחזור לתחביב ישן שהיה לכם בילדותכם, או לצאת מאזור הנוחות ולנסות משהו חדש. בחרו מה שתבחרו - המטרה היא לתרגל תחביב לפחות עשר דקות ביום.

ואם אנחנו בעניין של כיף, נסו גם את זה: שחקו. זה יכול להיות מטקות, משחקי קופסה או אפילו משחקים במסכים, העיקר שתוסיפו שעשוע לחיים.

 

חודש תמוז: להתחבר להודיה

 

כל ערב לפני השינה הודו על חמישה דברים. זה לא פשוט, כי קל לנו יותר לקטר ולהתלונן. חשוב: לגוון ולא להודות בכל פעם על אותם הדברים. על מה להודות למשל? למי שסלל את הכביש ואפשר לכם להגיע לעבודה; למי שהמציא את המזגן ובזכותו אתם עוברים את הקיץ בשלום; על הצבא ששומר עלינו ומאפשר לנו לשבת בבית בביטחון. אפשר גם להודות לאיברים הפנימיים, למשל ללב, שפועם ומאפשר לכל טיפת דם להגיע לכל אחד מהאיברים וכך מאפשר להם לתפקד. זה לא מובן מאליו.

 

חודש אב: להתנדב

 

אחד הדברים שהכי מוסיפים משמעות לאנשים זה לא מידת המכנסיים אלא העשייה למען מישהו אחר. השתמשו בחזקות שלכם כדי להעניק מעצמכם לאנשים אחרים. מי שאופה נהדר, למשל, יכול לאפות לדייר החדש שהגיע לשכונה. מי שיש לו זמן פנוי יכול לבלות עם אדם בודד. אחת מדרגות הנתינה הגבוהות היא לתת בלי שאנשים ידעו. "כשאני מחפשת חנייה ויש לי זמן", אומרת צפיר, "אני מוותרת לרכב שאחריי על מקום חנייה וממשיכה לחפש. הוא לא יודע שעשיתי את זה למענו, אבל אני יודעת שנתתי לו את המשאב הכי חשוב שיש לי, והוא זמן. אין דבר מתגמל יותר מלתת משהו למישהו אחר".

 

חודש אלול: לחבק ולהתחבק

 

חיבוק, מגע וצחוק הם התכשיטים הכי מחמיאים. צילום: Shutterstock

 

בחודש האחרון של השנה מוסיפים יותר מגע לחיים. תשאלו את עצמכם עד כמה יש בחיים שלכם מגע שאינו המגע של הסטטוסקופ של הרופא, ולא של האחות שלוקחת בדיקות דם, אלא פשוט אנשים סביבכם שאתם בוחרים לחבק אותם והם מחבקים אתכם. מובן שתמיד מדובר בחיבוק בהסכמה - אף אחד שלא יכפה את המגע שלו על מישהו אחר. "חיבוק מטעין גם את המחבק וגם את המחובק. הוסיפו לזה חיוך, צחוק ושמחה. השתחררו מהמחשבה שאין סיבה לחייך. החיבוק, המגע והצחוק הם התכשיטים הכי מחמיאים והכי סקסיים", מסכמת צפיר.

זהו, הסתיימה לה שנה - שנת תשפ"א טובה ובריאה.

 

גולשי מוטק'ה למען הקהילה

בתודה מראש: אל תשכחו לסלוח לעצמכם

שנה חדשה ובריאה באופן טבעי

6 התחלות חדשות

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

תגובות  4  אהבו 

נשמע קצת ילדותי: עץ עקום לא מתיישר לבד וסוס זקן לא לומד טריקים חדשים... - כמעט כולם יודעים מה בריא לעשות וכמעט כולם מוצאים תירוצים איך לחפף...
תודה על הכתבה למרות שאין חדש תחת השמש יש כ20 כללים לבריאות טובה
מה זה השטויות האלה?
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

הכל על התמכרות למשככי כאבים

משככי כאבים הם תרופות שמשתייכות לקבוצות שונות המיועדות להקלה עלכאביםמסוגים שונים. כחמישית מהמטופלים...

לקריאת הכתבה
"למדתי לחיות עם המחלה, כשזה יחזור - נתמודד"

ב-2012 השתנו לראשונה חייה של אושרית פרייזנר, כיום בת 62, אם לשלושה וסבתא לארבעה. זה התחיל מכאב בלתי נסבל בכתף...

לקריאת הכתבה
12 החלטות בריאות לשנה החדשה

"רבים חושבים שלחיות בריא זו מלחמה יום-יומית", אומרת לנו מיכל צפיר, מרצה לאורח חיים בריא. "אני אומרת שמי...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה