הזנחה ועזובה בבית חוות שטוק ההיסטורי

בית חוות שטוק שהוא מבנה בעל פרק היסטורי חשוב בתולדות הישוב עומד מזה שנים רבות שומם עזוב ומוזנח. הבית הדו קומתי הנראה מרחוק לחולפים בכביש חיפה-נצרת היווה את המבנה המרכזי של חוות שטוק. הוא נמצא בתוך מתחם חוות המחקר נווה יער ובאחריותה ולא נראה רצון ועניין מיוחד לחשוף אותו לציבור דבר המסביר אולי את העובדה כי רק מעט ישראלים שמעו או ביקרו באתר היסטורי זה בהשוואה לביקורי מטיילים באתרים היסטוריים מסוגו באזור.
מאת:אלי אלון
לא הרחק משער הכניסה הראשי לחוות המחקר החקלאי הממשלתית "נווה יער" השוכנת בסמוך לכביש חיפה-נצרת מול מושב בית שערים, ניצב מבנה ישן אך מרשים בן שתי קומות, מבנה החריג במראהו ביחס למבנים סביבו. החולפים בכביש חיפה ?נצרת יכולים לראותו מהכביש: זהו בית חוות שטוק, בית שהיווה את המבנה המרכזי של חוות שטוק, חווה חקלאית שהוקמה במקום במחצית שנות העשרים של המאה הקודמת על ידי משפחת שטוק, משפחת יהודית איטלקית אמידה שעסקה בחקלאות ובייצור יינות וליקרים. עם קום המדינה עברה חוות שטוק לבעלות המדינה ובמקום הוקמה תחנת ניסיונות למחקר חקלאי- "נווה יער", הפועלת במקום עד היום.
בית חוות שטוק נמצא בשטח, באחריות תחנת המחקר של משרד החקלאות "נווה יער", או בשמה הרשמי: מכון וולקני למחקר חקלאי צפון. למרות שמדובר במבנה מרשים מבחינה אדריכלית ובעל פרק היסטורי חשוב בתולדות הישוב, עומד המבנה מזה שנים רבות עזוב, שומם ומוזנח, ודומה כי לאיש לא אכפת ממנו. בית חוות שטוק למעשה "כלוא "בתוך שטח חוות המחקר נווה יער ודומה כי אין עניין מיוחד או לחץ ציבורי לחשוף אותו לציבור הרחב. או לקבוצות מטיילים הדבר מסביר את העובדה שיחסית מעט אנשים, כולל מטיילים ותיקים, שמעו עליו או ביקרו בו בהשוואה לאתרים היסטוריים אחרים מסוגו באזור.
.
עזובה וליכלוך במבנה ההיסטורי מזה שנים רבות עומד שומם
ביקרתי בימים אלה במקום וצילמתי אותו ונדהמתי מהעזובה והלכלוך במבנה המרשים והיסטורי זה: בכל חדריו של המבנה היו פזורות ערימות צואת יונים, גרוטאות, פסולת בניין, שקי אשפה, וניכר לפי מצב הלכלוך כי המבנה לא נוקה במשך תקופה ארוכה ביותר, אני מעריך שאף בסדר גודל של שנים.
השאלה שעלתה בראשי כשהגעתי למקום וראיתי את העזובה והלכלוך היא איך נותנים למבנה זה בעל ערך היסטורי וגם אדריכלי, שהוא בבעלות ובאחריות מדינת ישראל, להיות במצב עלוב כזה במשך שנים כה רבות?, איפה המודעות והאכפתיות?. ניתן להגדיר את המצב כ"פשע היסטורי" בחסות המדינה, ואם לא יטופל וישוקם, בית חוות שטוק סופו כבתים ישנים רבים מסוגו: להיסדק ולהתפורר או להיהרס.
שוחחתי עם מספר עובדים בחוות נווה יער וכולם הביעו פליאה איך נותנים למבנה כזה להישאר מוזנח.
מתי אלפנביין, רכז מינהלי בכיר במכון למחקר חקלאי "נווה יער", מסכים בשיחה איתי כי בית חוות שטוק נמצא במצב לא טוב. "הבעיה היא כמו תמיד תקציבית" הוא אומר. לדבריו, נעשתה בעבר פנייה למשפחת שטוק במטרה לברר את האפשרות של שילוב המשפחה האמידה בשיקום המבנה. המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל הסכימה, לדברי אלפנביין, לסייע בהכנת ובהגשת תוכנית מקצועית לשיפוץ ושיקום המבנה, אך הבעיה הייתה מי יתחזק אותו?, ולשם כך דרוש כסף: "צריך לפנות לאוצר שהוא אחראי לתקצוב המבנים במשרדי ממשלה", אומר אלפנביין.
שאלתי את מתי אלפנביין מדוע מבנה חוות שטוק מלוכלך כל כך ותשובתו הייתה: "אני מכון מחקר, תפקידי לחקור לא לנקות". מר אלפנביין אולי לא יודע אבל הלכלוך והגרוטאות בבית שטוק הם כנראה שרידים מהתקופה בה שכנו במבנה זה משרדי ומחסני חוות המחקר נווה יער בשנותיה הראשונות במקום (אז נקראה תחנת ניסיונות נווה יער).
אורי ציוני, מנהל מחוז הצפון במועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, אומר בשיחה איתי כי בעבר התנהלו שיחות בין אנשי המועצה לשימור אתרים לבין אנשי מכון נווה יער, במטרה לברר אפשרות לשיקום המבנה ההיסטורי בחוות שטוק, אולם הדברים לא הגיעו לידי סיכום. "כל עוד אין הגדרה ייעודית למה ישמש המבנה, לא ניתן להזרים אליו כספים ותקציב", אומר אורי ציוני.