מוטקה > בלוגים > הבלוג של אסתי טל > לרגל חודש המאבק באלימות נגד נשים מועלה המחזה

לרגל חודש המאבק באלימות נגד נשים מועלה המחזה

האלימות שחוותה דינה - הדמות המרכזית במחזה, תיאור תלאותיה בצל משפחתה: הוריה, שלושת אחיה ואנשים סמכותיים בסביבתה, המטילים עליה חיתיתם, מתעלמים מכישוריה,מתנכרים לתחושותיה, וגורמים להידרדרותה הפיזית והנפשית. התמודדותה של דינה להיחלץ מהמערכת הכוחנית שהופעלה עליה.
לרגל חודש המאבק באלימות נגד נשים מועלה המחזה

 

"דינה", מחזה מאת חנה אזולאי הספרי בבימויו של רוני ניניו, מועלה בתיאטרון דימונה לרגל חודש המאבק באלימות נגד נשים.

אלימות אותה חוותה דינה – הדמות המרכזית במחזה, אותה מגלמת ברגישות אזולאי-הספרי, תיאור תלאותיה בצל משפחתה: הוריה,שלושת אחיה ואנשים סמכותיים בסביבתה,המטילים עליה חיתיתם, מנצלים את חולשתה, מתנכרים לתחושותיה,גורמים להידרדרותה הפיזית והנפשית, התמודדותה במערכת הכוחנית כדי להיחלץ מ"הבור" אליו נפלה, והסוף המפתיע כשדינה משיבה מלחמה שערה.

צילום: שעיה פיירברג.

ההצגה משרטטת פרופיל של נערה בסיכון שחוותה נטישה ובגידה של המבוגרים האחראים לה והופכת לאישה בודדה ו"מפוספסת",בדומה להרבה "דינות" שנמצאות איתנו, בסביבה הקרובה ומעטים מודעים לקיומן.


העלילה מגוללת את סיפורה של דינה (51), פועלת רווקה שנאלצת לצאת לפנסיה מוקדמת מהמפעל בו עבדה בשל מחלה. בדידותה הגדולה וחשבון הנפש שהיא עושה בעקבות המחלה מחזירים אותה לגיל 15 ולילד שילדה ומסרה לאימוץ. היא מחליטה לעשות סרט על חייה למקרה שהילד יבקש להכיר אותה פעם. תוך כדי מעבר בתחנות חייה אנחנו נחשפים להיסטוריה המשפחתית ולתנאים הסביבתיים שהביאו להריון ובגיל כה צעיר.

ברגע שהשחקנית חנה אזולאי-הספרי ניצבה על הבמה בשמלה אדומה, כשחיוך ציני מהול  בשברי צחוק נסוך על פניה, נכבשתי בקסמה. היא עוררה בי אמפתיה והזדהות עם סבלה, רצון להושיט לה יד לעזרה, לחבק ולנחם אותה על כל העוולות שהיו מנת חלקה. נזכרתי בכל היצורים חסרי האנושיות שפגשתי במהלך חיי, שהמאפיין המשותף שלהם התבטא ברשעות לשמה, בצורך להציק ולעשות את המוות למי שנתפסה במחשבתם המעוותת כטרף קל לניצול ולפורקן תסכולם האישי.

יש סבורים, שבכל סיטואציה לאדם יש יכולת בחירה. האומנם?!

הסיפור של דינה הוא כל כך טרגי, שכל  צעד שעשתה מובן ומכמיר את הלב. בגיל חמש אושפזה בבית חולים עקב מחלה. הוריה לא באו לבקר אותה אפילו פעם אחת במשך שנה. כשהשתחררה לביתה, הייתה זקוקה באופן נואש לטיפת חום ומגע אנושי ולכן כל אדם שנכנס לביתם, רצה אליו ונצמדה לרגליו או ישבה על ברכיו, מספר שמעון (השחקן  דני שטג ), המגלם במחזה את דמותו של האח הבכור שעול גידול אחיו הצעירים מוטל על כתפיו. שמעון, שמצטייר כטיפוס שתלטן, חסר רגש, לוקח לעצמו את הזכות לקבוע את דרך חייהם של אחיו ובכך פוצע את נפשם.

הנפגעת העיקרית הייתה דינה. האח הבכור, שמעון, שלדבריו  הגן על דינה ועל כבוד המשפחה, שבר את רוחה. כל ניסיון שלה  לסרב פקודה, נתקל בצרחות ושאגות בלתי נסבלות. לימים, תאמר דינה שאם נאלצה להסכים לחוקים שקבע אחיה הבכור ולרצותו, היא הפנימה זאת ובתת-המודע סברה שאם תסרב לאיזשהו גבר בעל סמכות, גם הוא יצרח עליה – תופעה שלא יכלה לשאת – ולכן נעתרה לרצונם של גברים שביקשו את 'חסדיה'.

ויקטור סבג, המגלם את דמותו של בנימין, צעיר האחים, צעיר דתי, מאמין שכל דבר שקורה לאדם נקבע על ידי בורא עולם כל יכול. הוא שקוע בעולמו ומחפש תירוצים 'מפולפלים' מהגמרא ומדברי רבו ובלבד לא לסטות מדרך התורה...

יהודה, השחקן חיים זנאתי, (יליד אשדוד), האח היחיד שפיעמה בו תחושת צדק וגילה אכפתיות כלפי דינה, מגלה לה סוד כמוס המניע אותה לדרוש להסיר את הלוט מעל מסך הערפל שאפף אותה  הודות לאחיה הבכור ו'דורשי טובה' אחרים...

כיום אנו נחשפים למקרי ניצול של נערות באופן יומיומי כמעט, הם צועקים אלינו מכל אמצעי התקשורת. ההצגה חושפת אותנו להרבה "דינות" שנמצאות איתנו, בסביבה הקרובה לנו.

היוצרים: כתיבה, חנה אזולאי-הספרי,  בימוי: רוני ניניו, עיצוב תפאורה ותלבושות: ארנה ברנט שמעוני, שי אהרון, תאורה: רוני כהן; עיצוב וידיאו: ניר לוי.

להפקת המחזה חברו יוצרים ושחקנים שברזומה שלהם קריירה בימתית בתיאטרונים רפרטוארים גדולים בארץ כמו גם בערוצי תקשורת רבים. חדורים בתחושת חלוציות, בחדוות יצירה, ברצונם הכן למגר את האלימות נגד נשים באשר היא, במשחק משובח, הם מצליחים לרגש, ליצור קשר אינטימי עם הקהל  ולעורר תחושת הזדהות עם הדמויות החוצות את הבמה ועם מסכת חייהם.האומללים.

 "דימונה היא חלק מאיתנו".

נולדתי וגדלתי בנגב", מספרת אזולאי-הספרי, "הכתיבה שלי תמיד מגיעה משם, ואחרי שנים של יצירה בתיאטרונים ברחבי הארץ, אני מרגישה שהחומרים שלי חוזרים הביתה. לזה מתווספת תחושת שליחות להפריח את הנגב. לא רק לדבר על הפריפריה, אלא גם לעבוד בה וברמה הכי גבוהה

שחקנים: חנה אזולאי הספרי, דני שטג, חיים זנאתי, סתיו בנית, אורלי טובלי, ויקטור סבג, ויטלי פודולסקי. 

בסיום ההצגה התקיים דיון מעמיק על מקומן של נשים בחברה שלנו, בהנחייתה של ד"ר מרב סדי-נקר - סוציולוגית וסופרת זוכת פרס ספיר לספר ביכורים ובהשתתפות: ח"כ עאידה תומא סלימאן - יו"ר הוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי; גל גבאי - עיתונאית בגל"צ ובגלובס זוכת פרס סוקולוב; רונית לב-אורי - קרימינולוגית וויקטימולוגית, מרכזת פרויקטים מיוחדים ב"בית רות" עמותה לנערות בסיכון; ד"ר ענת גור - מומחית לנשים במצוקה וראש .המרכז "חכמת נשים" לייעוץ והעצמת נערות.

ההצגה מעוררת למודעות ומעודדת חשיבה מעמיקה על אופן הטיפול והמניעה של מקרים כאלה. ההצגה תעלה בבית ציוני אמריקה בתל אביב

ב-28.10.19 שעה 20:30 , בתיאטרון דימונה וכן ברחבי הארץ.

תגובות  4  אהבו 

593
11/10/19
יכול ליהיות מעניין במיוחד שאישה אלימה מגלמת קורבן
11/10/19
נכון, אבל זוהי כבר 'אופרה אחרת'. אני צפיתי במופע מיוחד שהשתלב בחודש המאבק באלימות נגד נשים. הגיע קהל מכל רחבי הארץ. לצפות בחנה אזולאי-הספרי מתארת את חייה וגילוי 'הסוד', שנאסר עליי לגלות, זוהי חוויה מ...
נכון, אבל זוהי כבר 'אופרה אחרת'. אני צפיתי במופע מיוחד שהשתלב בחודש המאבק באלימות נגד נשים. הגיע קהל מכל רחבי הארץ. לצפות בחנה אזולאי-הספרי מתארת את חייה וגילוי 'הסוד', שנאסר עליי לגלות, זוהי חוויה מטלטלת. שוחחתי עם השחקנים אחרי ההצגה ומסתבר, שכל אחד מכיר 'דינה' כזאת - בלי קשר למעמד סוציו-אקונומי, גזע ומין - אפילו במשפחתו המורחבת. בהצגה היו שתי שחקניות נוספות, שגילמו תפקיד של נשים קשוחות, לאו דווקא אלימות. ראיתי את ההצגה ביום שני השבוע ועד עכשיו, היא מהדהדת בראשי. ההצגה תעלה שנית בבית ציוני אמריקה ב-28.10. המחזה מרשים ביותר ונאמן למטרה שהציב לעצמו.
אישה או גבר אלימים לא כתוב להם על המצח...לפעמים החספוס וההתנהגות הגסה הם אמצעי התגוננות ומאידך הנחמדות והנהוני ההסכמה הנם מלכודת דבש...
12/10/19
אתה צודק במאה אחוז. אך כשמתנהגים בגסות לילדה קטנה, היא נקלעת למצוקה נפשית ולא חושבת על המניעים של תוקפיה. 'מלכודת דבש' - עדיף לאכול דבש טהור מצנצנת ולנער את כל 'הטפילים' המתחנפים. לומדים זאת במשך החיי...
אתה צודק במאה אחוז. אך כשמתנהגים בגסות לילדה קטנה, היא נקלעת למצוקה נפשית ולא חושבת על המניעים של תוקפיה. 'מלכודת דבש' - עדיף לאכול דבש טהור מצנצנת ולנער את כל 'הטפילים' המתחנפים. לומדים זאת במשך החיים, האחת מוקדם יותר והשנייה מאוחר יותר. כנ"ל כמובן לגבי המין השני
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ניסים ונפלאות
בודקת אם אתם עדיין קיימים בעידן הבלבלת הקורונטית. אודליה
לקריאת הפוסט
"לילה בפריז" השאנסונים הגדולים של כל הזמנים
צילום: באדיבות תיאטרון הקאמרי מסע לילי קסום בעיר האורות לצלילי מיטב שיריהם של אדית פיאף, ז'אק ברל, שארל...
לקריאת הפוסט
תחושת בטן - דרמה משפחתית שעולה על במת תיאטרון הקאמרי
צילום: גבריאל בהרליה. תחושת בטן עוסקת בחופש הבחירה של נשים בתקופתנו: לגבי גופן, מסלול חייהן והייעוד שלהן...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה