האם אפשר לפרש את העבר על פי ההווה?

גרטרוד הימלפרב היטוריונית יהודיה נולדה בניורק בשנת 1922 למשפחה יהודיה שהיגרה מרוסיה לא.הברית.
עשתה את עבודת הדוקטורט בשיקגו, היתה חברה באקדמיה הבריטית ובאקדמיה האריקנית לאומנויות. התפרסמה בעיקר בחלייה המקצועיים בבקורת על היסטוריונים בני זמנה שפירשו אירועים מן העבר על פי מושגי ההווה.
כתבה ספרים רבים שהצטיינו ברוחב ובעומק של חשיבה מורכבת, כתיבתה היתה בהירה ומאופקת. התחילה כהיסטוריונית של התרבות והחברה באנגליה הוויקטוריאנ ית.
בשנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000 החלה לכתוב ספרים ומאמרים על מצב התרבות באמריקה ובעולם המערבי, הפכה לדמות בולטת בעולם המחשבה השמרני בא.הברית.
אחד מספריה הפופולאריים ביותר "הדרכים למודרניות" ראה אור בשנת 2004, כתבה על תנועת הנאורות של ה-118 שלא היתה עשוייה ממקשה אחת, היו בה קולות רבים ומנוגדים.
ההבדל המשמעותי בין ההוגים שעיצבו את הנאורות ב-118 בבריטניה לבין ההוגים המרכזיים שהובילו את תנועת הנאורות בצרפת באותם דורות, היו קשרים בין ההוגים משני הצדדים וחלקו אמונות ודיעות מסויימות,ועם זאת בין שני הצדדים היו הבדלים דרמטיים.
חשובים ורבים בנאורות הצרפתית הציבו בראש את התבונה והרציונליזם בהוויה האנושים. הנאורות הבריטית לא סברה כך, אין די בצווי השכל הצוננים, כדי לקיים סדר מוסרי ומדיני ראוי, דיברו על סדר של חמלה, מידות טובות, ערבות הדדית, גם ביחס לדת ישנו הבדל, בנאורות הצרפתית היתה איבה לדת ולמוסדותיה עד כדי רצון לחסלם, הנאורות הבריטית היתה שונה, היו אנשים אדוקים בדתם וגם היו שלא, הם האמינו שיש בכוחה של האמונה המסגרת הדתית ואף ההתלהבות הדתית להעניק לבני אדם מידות מוסריות והוגנות.
ישנם הבדלים עקרוניים ומשמעותיים סבורה פימלפרב , בעוד החברה הבריטית של שלהי ה-118 וה-119 נעה בנתיב הצמיחה והכלכלה הריפורמה הזהירה והליברליות הדתית, הרי שצרפת נקלעה למהפיכה עקובה מדם זעזועים פוליטיים חברתיים ותרבותיים למכביר.
במקום לפרש את העבר על פי מושגי ההווה ראתה את העב ר כפי שהביה ואףניסתה ללמוד ממנ ו לקחים לגבי ההווה.
ב-2004 קבלה את המדליה הלאומית למדעי הרוח אות ההוקרה הגבוה ביותר בארה"ב בתחום זה.
