גליליאו

התרבויות העתיקות חיפשו בכל האמצעים העומדים לרשותם פילוסופיה מדע ואמנות, החל מהעת העתיקה האמינו אנשים באלוהי.הם הבינו שישנם גורמים שאינם יכולים לתפוש ואיכויות של חומר שאינם יכולים להבין.
המדענים שהיון לפני גליליאו הושפעו מרעיונותיו של אריסטו שהאמין שהעולם החומרי מלא במאפיינים איכותיים.האסטרונאוט המתמטיקאי ניקולאוס קופרניקנס התנגד לתפישה של יקום בלי אלוהים, ובלי ערכים, אבל ככל שהמדע גילה דברים התקבלה ההנחה שרק עובדות מסבירות את המציאות.
מי שתרם לשנוי תפישה זו היה גליליאו שהציע תיאוריה פילוסופית קיצונית של המציאות לפיה האיכויות לא באמת קיימות בעולם אלא רק בתודעתו של הצופה, ובכך הוא הוציא את הנושא מהזירה המדעית. הוא רצה שהמתמטיקה תהיה השפה המדעית, אבל הוא הבין שמונחים מתימטיים לא יאפשרו לתפוש את נושא התודעה, למשל האדמומית של העגבניה אינה נמצאת על פני השטח, אלא רק בתודעתו של האדם הצופה, ובכך הוא הוציא את הנושא מהזירה המדעית.
הוא רצה שהמתמטיקה תהיה השפה המדעית אבל הבין שמונחיםן מתמטיים לא יאפשרו לתפוס את נושא התודעה למשל אי אפשר לתפוס את ריח הקפה באמצעות אוצר מילים מתימטי, גליליאו החליט שאנחנו צריכים לנתק את התודעה מהעולם החומרי כדי שנוכל לטפל בכל נושא אחר באמצעות המתמטיקה מפנה כזה היה חיוני כדי להפריד את המימד האיכותי מהמימד הכמותי, כדי שתהיה לנו פיזיקה מתמטית.
לדברי פרופ' גוף כדי לפתור את הבעיה הקשה של התודעה, צריכים למצוא דרך לשלב את המאפיינים הכמותיים של החומר שבהם המדשע טיפל בצורה מצויינת ב-500 השנים האחרונות. הנאופן שאנחנו מבינים את העולםפ מתוך תפיסת העולם של גלילאו בתור עולםפ שהוא כמותי במהותו, חוסמת אותנו ומונעת לשלב את ההיבטים הכמותיים ואת ההיבטים האיכותיים לתמונה מאוחדת של המציאות.
גלילאו ביסס את השיטות שלו לקגראת סוף ה-116 כשבחן את חוקי הנפילה החופשית כאשר השליך חפצים שונים מהקומות הגבוהות של מגדל בניסויים אלו שהתבססו על חישובים מתמטיים טהורים.
גילה גלילאו טעות רוווחת עוד מימיו של אריסטו שטען שכדורים בעלי משקל שונה יפלו למטה במהירות שונה לפי משקלם, גלילאו גילה שזה לא נכון.
מספר שנים לאחר גלילאו ייסד דקארט את השקפתו הדואליסטית המפרידה בין החומר לנפש, כפי שמסביר פרופ' גוף בספרו "הטעות של גלילאו" שפורסם בנובמבר של 2019 על פי הדואליזם של דקארט תחושות, רגשות, חוויות, אינן שוכנו במוח אלא רק בנפש, שאינה פיזיקלית, הנפש היא זו שנושאת את התודעה הנפש ולא המוח, היא זו שחוש בת ומרגישה, לכן לחפצים עצמם אין מאפיינים מנטליים כמו צבע או טעם, אלא5 רק מאפיינים אובייטיביים
צורה משקל וכדומה שעליהם איננו יכולים ללמוד מהעולם הפיזיקלי, הנפש שאינה פיזיקליחת משתמשת בגוף ובמח שלנו ככלי המאפשר לה לבוא במגע עם העולם החומרי שמסביב.
החל מאמצע ה-120 הפכה ההשקפה הזו לרוווחת ביותר בעיקר בעקבות השימוש בכלי הדימות המוחי שאיפשר לראשונה לצפות בפעילוןת המתרחשת במוח בזמן אמת, ולחקור מה קורה בו כשמופיעים בו מחשבות או רגשות מסויימים.
פרופ' גוף למד בחוג לפילוסופיה הדואליזם והמטריאליזם אלו היו שתי התיאוריות היחידות, גם בספרו כתבה שהוא מאמין במטריאליזם רק שניחם מאוחר יותר כאשר ישב בבר צפוף והקשיב למוזיקה בעודו נהנה מכוס בירה קרה, לפתע חשב כרמה אמיתיות הן תחושותי וכי הן מתנקשות עם השקפתו המטריאליסטית, יצא החוצה וירד גשם זלעפות נרטבתי כולי סגרתי את עייני לא יכולתי להתכחש יותר לתחושותי, אם המטריאליזם נכון אז אני זומבי, אך אני ידעתי שאני לא זומבי, הייתי אדם שמרגיש וחושב לא יכולתי לחיות עוד בהכחשה של המודעות שלי.
מה שהפילוסופים הבינו שהמדע החומרי עם כל העושר שיש בו הוא מוגבל, כך שהוא יכול לספר לנו רק על התנהגות החומר מה החומר עושה מספרת הפיזיקה.
מה יכול לדעתך נשאל פרופ' גוף יכול להשתנות היום במדע? אנחנו עוברים שלב בהיסטוריה שבו אנחנו המומים מהצלחתו של המדע החומרי ומהטכנולוגיה שהוא הצמיח. זה גורם לנו להאמין שסוף סוף מצאנו את האמת זה יוצר תחושה מנחמת של בטחון ווודאות.
הטיעון שלי שהמדע הצליח כל כך בגלל שהוא כווון למשימה מאד ממוקדת משימה שבהכרח שוללת את התודעה המדע החדש שאליו אני מכוון יצטרך להיות יותר תיאורטי, הוא יצטרך לכוון אל התודעה.