שקר שקר תרדוף

הכותרת עפ"י דברים ט"ז, כ'
לפני שנים רבות הייתי כתב כלכלי צעיר ובתוקף תפקידי נפגשתי עם הדובר של אחד האירגונים הכלכליים החשובים. האיש, שהיה מבוגר ממני ומנוסה ממני, סיפר לי שהכיר בריגה, בירת לטביה, את דודי. "היתה לו מגרעת אחת", אמר: "הוא דיבר אמת ורק אמת". מכיוון שהאמת חשובה לי, התרחקתי מאנשי יחסי ציבור ובמשך השנים מצב השקר שלהם הלך וגדל.
היום, כשהבחירות בארצות הברית הסתיימו והתוצאות נבדקות, מסתבר שבוחרים לא מקדישים תשומת לב לשקרים (וטראמפ שיקר בלי סוף). הוושינגטון פוסט בדק ומצא שטראמפ שיקר 15,413 פעמים מאז מונה לנשיא. לכו עשו חשבון כמה פעמים ביום...
חלק ניכר מהשקרים ניתנים להוכחה מיידית ואני זוכר את השקר (הכמעט) ראשון: טראמפ אמר שבעצרת הבחירה שלו היו יותר אנשים מאשר בעצרת הבחירה של אובמה. מיד הראו ערוצי הטלוויזיה שאצל אובמה היו יותר אנשים בכיכר. סתם שקר פשוט, שקל להוכיחו.
אמצעי התקשורת האמריקניים וגם הישראליים עוסקים רבות בסקרים שכשלו לאורך כל הדרך, הן בבחירות הקודמות בארצות הברית וגם בבחירות האלה. אינני סומך על סקרים. אני זוכר שבהודו כשלו הסוקרים וגם בצרפת (הם ניבאו מפלה למקרון ואת התוצאה אתם יודעים). כדאי לזכור שגם בישראל הם כשלו – הסוקרת הוותיקה והמוערכת, ד"ר מינה צמח, התפטרה ב-3.7.2019. לכן לא תליתי חשיבות רבה בסקרים וגם לא בהסברים שהסוקרים נותנים בעקבות כל בחירות.
עם זאת, נותרה השאלה: מדוע מאמינים לשקרן. אין לי תשובה כי אינני איש מקצוע בתחום, אבל השאלה קיימת וחשובה. פניתי לפסיכולוגים וקבלתי קצת תשובות. כך אמרה פסיכולוגית מניו יורק: "למנהיג יש מעריצים, מותר לו לעשות דברים שלאחרים אסור. חוק לא חל עליו ולכן השקרים מותרים לו, וזה לא עושה רושם על המעריצים (המאמינים)".
לקחתי את הדוגמא הזאת ונזכרתי בעבודת אלילים. עד היום יש אנשים שעובדים לפסל ואינם מצפים שזה יזוז. אבל הם חושבים שהפסל יעשה קסמים. למנהיג יש כישורים ואנשים מאמינים בו. המלה "מאמינים" היא מילת המפתח.
אבל לא די בכך, הוסיפה לי הפסיכולוגית מניו יורק: "כל אדם משקר בצורה זו או אחרת. אם אנחנו מעריכים שהשקר הוא שולי, אנחנו לא מתייחסים אליו. זה מצב קיים לגבי אנשים בכלל ולגבי מנהיגים הוא בולט יותר וחשוב יותר".
לא הסתפקתי בכך ושאלתי פרופסור לפסיכולוגיה בישראל. הוא השיב לי: "שאלה טובה. בוא נצא מנקודת הראות של השקרן ונראה מה ייצא לו מזה. הוא יכול להימצא בשני מצבים (א) הוא לא מאמין שיתפסו אותו, אז הוא לא מפחד ומאמין שהשקר יביא לו רק טוב. (ב) הוא מפחד שיתפסו אותו. במקרה זה, הרווח מן השקר צריך להיות גדול יותר מהפחד.
"אפשרות נוספת - אני משלה את עצמי, שהשקרן צודק. לדעתי, זה נובע מכך שכל החיים שלנו בנויים על כל מיני אשליות - הסדרים חברתיים, מסורתיים, דתיים וכו' וכו'. אז יש עוד אשליה אחת!"
אם תשובה זו נכונה ואם תשובה זו נכונה - טראמפ צדק. השקר משתלם.
טרם הספקתי לפרסם את הפוסט הבלתי-סופי הזה וקבלתי מייל: "אמריקה = עם ריקא "!
וישראל?
רוח הדברים
ציטוט: "דווקא דיבור מעודן ומחושב מלמד על גבורה פנימית ואילו דיבור גדוש ואגרסיבי מעיד על מצוקה וריקנות". אמר הרב שלמה אבינר בספטמבר 2011.
כל השאר הינם כנראה מהסוג של האנשים שהשתכנעו שלאורי גלר יש כוחות על...
אמר. ולפי האומר נקבעת מידת האימון בנאמר.