מוטקה > בלוגים > אוריינות דיגיטלית > גוגל - אימפריה של מידע

גוגל - אימפריה של מידע

ביום ראשון הקרוב 6/6/21 אעביר ב"מוטקה" וובינר העוסק בחיפוש מידע ויזואלי באמצעות העדשה של גוגל - Google Lens. חיפוש ויזואלי מקרב את החיפוש אל החושים והאינטואיציה המיידית שמעבר לידע המוקדם. לקראת הוובינר כתבתי מאמר הסוקר את התפתחות החיפוש האינטרנטי. במאמר גם מחשבות משלי על אורח חיים וטכנולוגיה.
גוגל - אימפריה של מידע

חיפוש וויזואלי הוא צורה מתפתחת של טכנולוגיה המרחיבה את תחום חיפוש המידע לכיוונים חדשים. חיפוש ויזואלי מקרב את החיפוש אל החושים והאינטואיציה המיידית שמעבר לידע הידע המוקדם. החושים נמצאים איתנו תמיד. נניח שאנחנו רואים עציץ יפה ומעניין אותנו איזה צמח זה כדי שנוכל לחפש איפה אפשר לרכוש כזה, אבל אנחנו לא יודעים את שמו... הנה כאן נכנס לעזרנו החיפוש הוויזואלי – אם תהיה "עין" טכנולוגית שתוכל לצלם את האובייקט כפי שאנחנו מביטים עליו ואחר כך לחפש אובייקטים דומים במאגרי המידע, נוכל לזהות את הצמח ואף לקבל מידע היכן ניתן לרכוש אותו. זה העקרון של העדשה של גוגל.

במאמר זה אני הסוקר את התפתחות החיפוש האינטרנטי כמעט מראשיתו ובו גם מחשבות משלי על אורח חיים וטכנולוגיה.

תהנו - יעקב אבנט

 

קצת היסטוריה

השנה היא 1996, כבר כמה שנים אני גולש באינטרנט ומנוע החיפוש האהוב עלי הוא Alta Vista שאינו קיים היום. היתרון של אלטה ויסטה על פני המנוע המתחרה שהיה Yahoo, היה בכמות הממצאים שהיה מספק, כי הוא היה מנוע חיפוש רובוטי ("זוחל" בין כתובות של אתרי אינטרנט וזוכר אותן) שאינו נסמך על קטלוג ידני של ערכים, ולכן כמות הממצאים המתאימים לערך מסוים שחיפשנו היתה הרבה יותר גדולה מזו שסיפק יאהו המתחרה. אך הכמות היתה גם חסרונו של מנוע החיפוש, כי הדפים שעלו בכל חיפוש הוצגו לפני המשתמש ללא סדר מוקפד, ולא תמיד הדפים שהוקפצו למעלה, היו הדפים המתאימים ביותר להגדרת החיפוש של המשתמש. סדר הממצאים נבע ממילות המפתח שכותבי האתרים הכניסו לדפי האינטרנט שלהם וממבנה הדפים עצמם, זאת אומרת - גורם פסיבי שנקבע מראש ולא דווקא מה שעניין את הגולש.

יום אחד כשישבתי עם חבר על אפיון אתר אינטרנט שרצינו להקים הוא סיפר שנתקל במנוע חיפוש חדש ולא מוכר בשם "גוגל", שעובד מאוד מהר למרות שהוא רובוטי. ניסינו להשוות את המהירות שבין גוגל ואלטה ויסטה ומייד הבנו שהעניין הוא לא רק במהירות שבה מעלה גוגל את ממצאיו אלא ברלוונטיות של הממצאים ביחס לערך שאנחנו מחפשים – למעשה אתר חיפוש שהוא רובוטי, אבל מסדר את הדפים כמו אתר שהמיון בו ידני, זאת אומרת שהדף במקום הראשון הוא מהאתר הכי רלוונטי למילות החיפוש שהכנסנו וכך זה ממשיך בסדר יורד של הרלוונטיות למילות החיפוש שהוקלדו.

המהפכה השניה

כך התחילה המהפכה האינטרנטית השנייה כפי שאפשר לקרוא לה. המהפכה הראשונה היא היכולת לשמור מאגר עצום של נתונים על גבי מחשבים מרוחקים שיהיו נגישים לכל אחד דרך פרוטוקול תקשורת טלפונית מרוחקת, שהיא מהפכת האינטרנט, והמהפכה השנייה היא מהפכת הנגשת המידע - הדרך שבה נוכל לקבל רק את הנתונים המתאימים לנו מתוך המאגר העצום הזה.

בגוגל הגורם העיקרי שממפתח את דף האינטרנט הוא הקישורים שמובילים אליו מתוך אתרי אינטרנט אחרים. כך למשל שאם אתר אינטרנט שעוסק בגידול פרות, מכיל קישור לאתר אינטרנט אחר שעוסק במזון לבעלי חיים, ובנוסף אתר אינטרנט לגידול כלבים גם הוא מכיל קישורים לאותו אתר שעוסק במזון לבעלי חיים, האלגוריתם של גוגל יזהה זאת ולכן האלגוריתם יעניק קדימות לאתר כזה למי שיחפש "מזון לבעלי חיים". ככל שיותר אתרים מפנים קישורים לדף אינטרנט בנושא מסויים, כך הוא יופיע גבוה יותר כבעל התאמה לערך שחיפשנו. התוצאה היא שעכשיו המיפתוח של האתר הוא לא פסיבי, אלא דינמי ומשתנה בהתאם לעניין שיש בו מצד אתרי אינטרנט אחרים שמפנים אליו.

אלגוריתם המספק שיטת מפתוח שמעניקה רלוונטיות גבוהה לאתרים שמתבסס על תנועת הגולשים, מבלי שצריך למיין זאת ידנית, הוא הרעיון המהפכני של יוצרי גוגל. אם ננתח מה כל משתמש מחפש לפי נתונם מצטברים נדע לתת לו מידע הרלוונטי עבורו, דבר שמעניק לאינטרנט תכונות של כלי פרסומי מסחרי ממדרגה ראשונה ומכאן השמיים הם הגבול. אלגוריתם כזה מאפשר לייצר מודל כלכלי של טכנולוגיה שלא תגבה תשלום מהמשתמשים בה, ובכל זאת תוכל לספק למשתמשי הקצה שירותי תוכן מעניינים ברמה טכנולוגית ואינפורמטיבית גבוהה ביותר, כאשר המימון יבוא מפרסום אגבי. כל זה יוצר גם בעיות אתיקה חדשות הקשורות בחופש הפרט וצנעת הפרט והעולם המודרני עוסק בכך הרבה מאוד.    

כיום גוגל אינו רק מנוע חיפוש. גוגל מספק לנו טכנולוגיה המקיפה את כל תחומי היומיום שלנו ובכל שפה. כמובן שיש לכך מחיר, כי בתמורה לויתור על פרטיות מסוימת (למשל מעקב אחר תחומי העניין שלנו באמצעות ניטור משפטי החיפוש שאנחנו מבצעים), אנחנו מקבלים מגוון גדול מאוד של שירותי מידע שמקיפים כמעט כל תחום בחיינו.

 

התאמה לצרכי המשתמש

בתחרות בין חברות הטכנולוגיה הענקיות גוגל התפרסה על פני תחומים נוספים שמעבר לחיפוש. בחלק מהתחומים גוגל כשלה לחלוטין כגון הניסיון לבסס רשת חברתית משלה – "גוגל פלוס", שתתחרה בפייסבוק. הצלחה גדולה מאוד נחלה גוגל כשרכשה ופיתחה בשנת 2005 את מערכת ההפעלה אנדרואיד עבור טלפונים ניידים וטאבלטים ובכך יצרה לעצמה כלי השתלטות על נתח שוק ענק המכוון את כל המכשירים שבהם מוטמעת אנדרואיד להשתמש בכלי החיפוש המשוכללים שלה.

למרות שגוגל ממשיכה ומפתחת אפליקציות מגוונות המכוונות לשימוש יומיומי של המשתמש הפשוט, עדיין התחום החזק ביותר של גוגל הוא תחום חיפוש המידע שאותו היא פיתחה לכיוונים רבים ומגוונים שחלק מהם אתאר כאן:

  • תיקון שגיאות – אחד הכלים החזקים שגוגל פיתחה הוא היכולת להבין את כוונת המחפש גם אם הוא הקליד מילה שהאיות שלה אינו נכון. כל זאת מתוך כך שהאלגוריתם שמנתח את כוונת החיפוש של המשתמש יודע לנתח שגיאות נפוצות שקורות כאשר מקלידים מילות חיפוש למשל החלפת האות "ו" באות "ן", או שגיאות כתיב נפוצות בעיקר באנגלית כמובן, אבל גם במגוון רב מאוד של שפות. כולנו מתנסים מדי ביום בשאלה "האם התכוונת ל..." אחרי שהקלדנו משפט חיפוש כלשהו במהירות בשדה החיפוש של גוגל, וכמעט תמיד התיקון שהוא מציע לנו קולע למה שהתכוונו.
  • פרסונליזציה – כאמור גוגל הרחיבה את תחומי הפיתוח שלה לכלים רבים שהמוצלח והנפוץ שבהם הוא דפדפן האינטרנט "גוגל כרום". מי שנמצא בעולם האינטרנט מסוף שנות התשעים מודע לתחרות ה"נשכנית" שהיתה בין חברות הטכנולוגיה מסוף שנות התשעים ולמעשה עד ימינו בתחום פיתוח כלי אינטרנט שהחשוב שבהם הוא הדפדפן, שבאמצעותו אנחנו מבצעים את מירב הפעילות שלנו באינטרנט. החיבור שבין יכולות חיפוש מידע חכמות ופיתוח דפדפן שהוא שער הכניסה לעולם התוכן האינטרנטי, יצר סינרגיה רבת כוח שהקנה לגוגל שליטה מוחלטת בתחום הדפדפנים. הרכיב החשוב ביותר הוא זיהוי פרופיל המשתמש הייחודי לכל אחד, דבר שיוצר פרסונליזציה מוחלטת תוך כדי כך שאנחנו גולשים באינטרנט. גוגל כרום "לומד אותנו" כל הזמן ובהתאם לכך מקדם תכנים שמעניינים אותנו בתחומים רבים כגון – יוטיוב (כיום כלי של גוגל) בתחום הוידאו והסאונד, גוגל מפות בתחום התיירות וההתמצאות במרחב, מידע עסקי און-ליין, ועוד רבים נוספים.
    דרך מחרוזות החיפוש הנפוצות (מחרוזת היא רצף של מילים) שאנחנו מקלידים בשדה החיפוש במנוע החיפוש של גוגל, האלגוריתם של גוגל לומד לדעת במה אנחנו מתעניינים, מה המקצוע שלנו, איפה אנחנו גרים, מה השפה שאנחנו מדברים בה, מה היא השקפתנו הפוליטית ועוד ועוד. יש בזה אי-נוחות מסוימת שכך עוקבים אחרינו, וזה גם יכול לשמש גורמים עוינים (ואכן יש כאלה) שינצלו את המידע הזה למטרות לא כשרות, אבל הנוחות עולה במרבית המקרים על החששות ורובנו מתפתים לה.
      
  • חיפוש הוא לא רק טקסט – בשנים האחרונות תחום החיפוש אינו מוגבל לטקסט בלבד. גוגל פיתחה מאוד גם את תחום החיפוש הויזואלי, המאפשר לנו להכניס תמונה כאובייקט לחיפוש. למשל – על פי תמונה של צמח מסוים נקבל עליו מידע רב מבלי שנדע לזהות את הצמח בשמו. או חיפוש על פי צילום של מקום או בניין או דמות מפורסמת, יאפשר לנו לקבל מידע על כל אלה מבלי שנצטרך להקליד את שם המקום או שם הדמות.
  • שינוי בקצב אקספוננציאלי  - קצב ההתפתחות של הטכנולוגיה העילית בימינו מכפיל את עצמו מדי תקופה. השינויים המהירים יוצרים מעמדות חברתיים חדשים – מצד אחד, כאלה שרצים אחרי הטכנולוגיה ומאלצים את עצמם להיות מעודכנים תמיד בכל חידוש שזה עתה יצא לאויר העולם, ומנגד, כאלה שהרימו ידיים ו"יוצאים מהמשחק". זה לא בהכרח עניין של גיל. אני מכיר רבים מבני גילי (שישים פלוס) שלא מהססים להחליף כל שנה וחצי טלפון נייד או טאבלט כדי להישאר מעודכנים, ומנגד אני רואה הרבה צעירים ממני ממירים את המרוץ אחר הטכנולוגיה באורח חיים רגוע יותר וזורם דווקא לכיוונים של חקר תאוריות הוליסטיות עתיקות לצד אורח חיים כפרי בקהילות קטנות בעלות אופי משתף המשקיעות זמנן בטיפוח הנפש והרוחניות על פני המרוץ האין-סופי אחר הידע הטכנולוגי.

 

  • רק רגע לא צריך לרוץ כל־כך מהר. אני רואה עצמי שייך לשני העולמות. טכנולוגיה מעניינת אותי מאוד אבל אני מלמד את עצמי כל הזמן "לברור את התבן מן המוץ", להחליט מה מעניין יותר ומה מעניין פחות, ובמעניין להשקיע, ותמיד להימנע מהתמכרות לפריט טכנלוגי כזה או אחר. לדוגמה – רשתות חברתיות כגון פייסבוק אינסטגרם ואחרות, לצד אפליקציות המסרים המיידים מייצרות סביבנו רעש מתמיד המקשה לווסת את תשומת הלב שלנו בין האישי לחברתי.

למזלי כבר מגיל צעיר בחרתי במקצוע מוזיקאי (למעשה המקצוע בחר בי) המאלץ אותי מספר רב של שעות ביום להתנתק מאמצעי התקשורת השונים ואני אכן עושה זאת באהבה.

 

תגובות  1  אהבו 

109
אני קןראת עכשיו ספר מקינדל על האינטיליגנציה המלאכותית ולימודי מכונה, זה צריך הרבה דאטא ומהירות מחשב שיש כבר כיום, הכנסתי את הספר לאינטרנט, אשתדל להעביר אותו לפה
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

תחבורה ציבורים חכמה
זוכרים את הימים שכשנסענו באוטובוס למקום לא מוכר, היינו צריכים להגיע לתחנה בשעה משוערת שבה יגיע האוטובוס על...
לקריאת הפוסט
ניווט וויזואלי עם כלי גוגל
במאמרים קודמים בבלוג הטכנולוגי שלי כתבתי על "אימפריית המידע" של גוגל. גוגל נולד כמנוע חיפוש בסוף שנות...
לקריאת הפוסט
אימון חשיבה עם הטלפון הנייד והמחשב
הטלפון הנייד הפך להיות חלק בלתי נפרד מחיינו. רבים ביננו נפרדים מהמכשיר הנייד שלהם רק בשנתם ובשעת המקלחת....
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה