קונצרט נוסף של קאמרטה ירושליים בתוכנית שונה

הקונצרט האחד עשר (והלפני אחרון) בעונת 12/13 של הקאמרטה הישראלית ירושלים, בניצוחו של אבנר בירון (Avner Biron) יארח את הפסנתרן, יליד גאורגיה (המתגורר כיום בארה"ב), אלכסנדר קורסנטיה (Alexander Korsantia). הקונצרט יועלה ארבע פעמים ברחובות , ירושלים, כרמיאל ותל-אביב.
בקונצרט יושמעו היצירות סימפוניה מס' 1 – "הקלאסית" (Symphony No. 1 - "Classical" ) מאת פרוקופייב ((Prokofiev, קונצ'רטו לפסנתר מספר 21 - "אלווירה מדיגן" (Piano Concerto no. 21 - "Elvira Madigan") מאת מוצרט ((Mozart וסימפוניה מס' 3 - "ארואיקה" (Symphony no. 3 - "Eroica") מאת בטהובן (Beethoven).
את הסימפוניה מס' 1 השלים סרגיי פרוקופייב בהיותו בן 26 בסנט פטרבורג (פטרוגרד) במהלך מלחמת העולם הראשונה. לא בכדי נקראה "הקלאסית". ה- Concise Dictionary of Music מכנה אותה "גלגול נשמות מרהיב של היידן במאה העשרים". פרוקופייב עצמו אמר: "חשבתי שלו? היידן חי היום היה מלחין כדרכו, אך משלב גם אלמנטים חדשים". ההצהרה נשמעת כמניפסט מוקדם של הזרם הניאו-קלסיציסטי. היא קודמת בשנתיים לבלט פו?לצ'ינלה של סטרווינסקי, הנחשב למבשר הזרם.
וולפגנג אמדאוס מוצרט הלחין את הקונצ'רטו מס' 21 בדו מז'ור בביתו המרווח שליד כנסיית סנט סטפן בלב וינה במרס 1785, ארבעה שבועות בלבד אחרי שהשלים את כתיבת הקונצ'רטו מס' 20 ברה מינור, אחת היצירות האפלות ביותר שכתב מוצרט מעודו. הקונצ'רטו החדש, שונה ממנו בתכלית: שלושת פרקיו מתאפיינים בשגב, שלווה והומור ובכמה מסממני הבשלתו של מוצרט בתחום התזמור, הצללות כרומטיות ודיסוננסים שהתקבלו בהרמת גבות לא רק מצד מקצת הוינאים אלא גם מצד אביו מולידו. הקונצרט זכה לשמו "סרט קלאסי" בזכות הפרק השני של יצירה זו אשר קנה לו פרסום רב בסרט השוודי "אלווירה מדיגן" (1967) ובמקומות רבים אחרים מחוץ לאולם הקלאסי.
הסימפוניה השלישית של בטהובן - שתי הסימפוניות הראשונות של לודוויג ואן בטהובן מתרחקות מהלכות היידן ומוצרט, אך על השלישית ניתן לומר שהיא מהפכה של ממש. במה? בכך שהיא מציבה במרכז את האדם, את היוצר, את החיפוש, את החופש. לא לחינם דשו בלי סוף בהקדשת ה"ארואיקה" לבונפרטה ובח?מת בטהובן משנודע לו כי הלה הכתיר עצמו לקיסר. אם קרע בטהובן את העמוד הראשון ואז רשמו מחדש בלי השם המפורש או רק מחה את שם נפוליאון עד דק - אחת היא. העיקרון הדמוקרטי טבוע בסימפוניה.
מבקרי המוסיקה גמרו את ההלל על אלכסנדר קורסנטיה, פסנתרן יליד טביליסי החי בארצות הברית: "מיאמי הרלד" הכתירו? "אמן בא' רבתי", "דיילי טלגרף" כינהו "יחידאי ש?ק?ט" וה"קלגרי סאן" כתב: "המושג 'קושי טכני' אינו מצוי בלקסיקון שלו". ב-1992 היגרה המשפחה לארצות הברית ואך טבעי היה כי אלכסנדר יצטרף לסטודיו לפסנתר שהקים שנה לפני כן בן ארצו המפורסם אלכסנדר טורדזה (שהופיע מוקדם יותר העונה עם תזמורת הקאמרטה) באוניברסיטת "סאות' בנד" שבאינדיאנה. רוב אוהבי המוסיקה בארץ למדו להגות את שמו בתחרות ארתור רובינשטיין התל-אביבית של שנת 1995. קורסנטיה הפעים את שומעיו וקטף את פרס "אהוב הקהל" בנוסף למדליית הזהב שהעניק לו חבר השופטים. בין התזמורות שניגן איתן: הפילהרמוניות של אוסלו ולואיזיאנה והפילהרמונית הישראלית, הסימפוניות של אדמונטון, אומהה, סינסינטי ושיקגו, ה-Orchestre National du Capitole של טולוז, תזמורת רדיו פולין ותזמורת קירוב. קורסנטיה מרבה להופיע בגיאורגיה, שם זכה בשנת 1999 בעיטור לאומי גבוה מידי
הנשיא דאז אדוורד שוורנדזה. אלכסנדר קורסנטיה שימש פרופסור לפסנתר באקדמיה למוסיקה ולמחול על שם רובין בירושלים. בשנת 2003 עבר להתגורר בבוסטון והיום הוא פרופסור לפסנתר בקונסרבטוריון ניו-אינגלנד.
מועדי הקונצרטים:
רחובות: אולם ויקס במכון ויצמן למדע, יום א', 19.5.13 בשעה 20:30
כרטיסים גם במשרד לוטוס - 08-9364979
ירושלים: אולם הנרי קראון, יום ג', 21.5.13 בשעה 20:00
כרטיסים: גם בתיאטרון ירושלים – 02-5605755
כרמיאל: היכל התרבות, יום ד', 22.5.13 בשעה 20:30
כרטיסים בהיכל התרבות: 04-9881111
תל אביב: מוזיאון ת"א לאמנות
יום ש', 25.5.13 בשעה 21:00
כרטיסים לתל אביב וירושלים ניתן לרכוש במשרדי התזמורת:
1-700-55-2000