מוטקה > בלוגים > איתנקה > פרק ג - היחס לפריון ולהמשך הזרע במקרא

פרק ג - היחס לפריון ולהמשך הזרע במקרא

פרק ג - היחס לפריון ולהמשך הזרע במקרא

פרק ג': היחס לפריון ולהמשך הזרע במקרא

היחס לפריון ולמיניות האדם ברובד הכוהני של בראשית א הוא מאד חיובי. מטרתו של האדם היא להתרבות וכך יגשים את ייעודו – לייצר עוד ועוד צלמים של אלוהים ולשלוט בטבע.

מה ייעודו של האדם לפי בראשית א' כו – כז? נראה כי רס"ג משיב כי ייעודו הוא לשלוט על העולם: "בצלמנו כדמותנו. בצלמנו כדמותנו שליט. וירדו, ישלוט".[1]אפשר לומר כי בדעה זו מחזיקים ברמב"ן, רש"י, רד"ק ועוד.


נקפוץ לפרשן בן זמננו – ג'ק מיילס – המפרש את רצונו של אלהים בצלם: אלוהים יוצר את האדם משום שהוא חפץ ב'צלם'. הוא חפץ במין האנושי כ'צלם', אם כי המשמעות של מושג זה אינה ברורה. הוא מעוניין שבני האדם יפרו וירבו, כי אז יהיו הרבה צלמים שלו. המשמעות המעשית של 'צלם' ניתנת בצו הבא המצווה על האדם לשלוט בטבע[2]




בראשית פרק א




וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים נַעֲשֶׂה אָדָם בְּצַלְמֵנוּ כִּדְמוּתֵנוּ וְיִרְדּוּ בִדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבַבְּהֵמָה וּבְכָל־הָאָרֶץ וּבְכָל־הָרֶמֶשׂ הָרֹמֵשׂ עַל־הָאָרֶץ:


(כז) וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת־הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם:

(כח) וַיְבָרֶךְ אֹתָם אֱלֹהִים וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלֹהִים פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת־הָאָרֶץ וְכִבְשֻׁהָ וּרְדוּ בִּדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבְכָל־חַיָּה הָרֹמֶשֶׂת עַל־הָאָרֶץ:

הסיפור על התרבותו הניסית של עם ישראל במצרים (שמות פרק ב) ועמידתו של ה' מול פרעה, מחזק עוד יותר את האינטרס שיש לאלוהים בהתרבות העם:

שמות פרק א

וַיֹּאמֶר מֶלֶךְ מִצְרַיִם לַמְיַלְּדֹת הָעִבְרִיֹּת אֲשֶׁר שֵׁם הָאַחַת שִׁפְרָה וְשֵׁם הַשֵּׁנִית פּוּעָה:

(טז) וַיֹּאמֶר בְּיַלֶּדְכֶן אֶת־הָעִבְרִיּוֹת וּרְאִיתֶן עַל־הָאָבְנָיִם אִם־בֵּן הוּא וַהֲמִתֶּן אֹתוֹ וְאִם־בַּת הִוא וָחָיָה:

(יז) וַתִּירֶאןָ הַמְיַלְּדֹת אֶת־הָאֱלֹהִים וְלֹא עָשׂוּ כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר אֲלֵיהֶן מֶלֶךְ מִצְרָיִם וַתְּחַיֶּיןָ אֶת־הַיְלָדִים:

מחבר המקרא המייצג את ה' מגלה הבנה לנפש העקרות: בתחילה זאת שרה, אח"כ רבקה, לאחר מכן רחל וחנה. אף אחת מהן לא נשארת בעקרותה, בזכות התערבותו של ה', והתיאור של יסוריהן הוא מאד אוהד:

בראשית פרק ל

וַתֵּרֶא רָחֵל כִּי לֹא יָלְדָה לְיַעֲקֹב וַתְּקַנֵּא רָחֵל בַּאֲחֹתָהּ וַתֹּאמֶר אֶל־יַעֲקֹב הָבָה־לִּי בָנִים וְאִם־ אַיִן מֵתָה אָנֹכִי [...]

וַתֹּאמֶר לֵאָה נָתַן אֱלֹהִים שְׂכָרִי אֲשֶׁר־נָתַתִּי שִׁפְחָתִי לְאִישִׁי וַתִּקְרָא שְׁמוֹ יִשָּׂשכָר:

(יט) וַתַּהַר עוֹד לֵאָה וַתֵּלֶד בֵּן־שִׁשִּׁי לְיַעֲקֹב:

(כ) וַתֹּאמֶר לֵאָה זְבָדַנִי אֱלֹהִים אֹתִי זֵבֶד טוֹב הַפַּעַם יִזְבְּלֵנִי אִישִׁי כִּי־יָלַדְתִּי לוֹ שִׁשָּׁה בָנִים וַתִּקְרָא אֶת־שְׁמוֹ זְבֻלוּן:

(כא) וְאַחַר יָלְדָה בַּת וַתִּקְרָא אֶת־שְׁמָהּ דִּינָה:

(כב) וַיִּזְכֹּר אֱלֹהִים אֶת־רָחֵל וַיִּשְׁמַע אֵלֶיהָ אֱלֹהִים וַיִּפְתַּח אֶת־רַחְמָהּ:

(כג) וַתַּהַר וַתֵּלֶד בֵּן וַתֹּאמֶר אָסַף אֱלֹהִים אֶת־חֶרְפָּתִי:

(כד) וַתִּקְרָא אֶת־שְׁמוֹ יוֹסֵף לֵאמֹר יֹסֵף יְקֹוָק לִי בֵּן אַחֵר:

(כה) וַיְהִי כַּאֲשֶׁר יָלְדָה רָחֵל אֶת־יוֹסֵף וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב אֶל־לָבָן שַׁלְּחֵנִי וְאֵלְכָה אֶל־מְקוֹמִי וּלְאַרְצִי:

ובכל זאת עולה השאלה, המתבקשת לרגל ההנחה כי ה' הוא זה אשר נותן את הולדות וההריון (הנה נא עצרני ה' מלדת...בר' ט"ז, ב) "מדוע נתעקרו אמהות?"

הפירוש של חז"ל על השאלה הזו הוא "בעייתי" למדי:

בראשית רבה (תיאודור-אלבק) פרשת לך לך פרשה מה

ולמה נתעקרו אמהות?

ר' לוי (אמר) בשם ר' שילא ר' חלבו מש' ר' יוחנן שהקב"ה מתאוה לתפילתן ולשיחתן "יונתי בחגוי הסלע" (שה"ש, ב יד)

למה עיקרתי אתכם בשביל הראיני את מראיך השמיעני את קולך (שם שם /שיר השירים ב'/),

ר' עזריה מש' ר' חננא כדי שתהיינה מתפרקדות על בעליהן בנוייהן,

ר' הונה ר' ירמיה בשם ר' חייה בר אבא כדי שיצאו רוב שנים בלא שעבוד,

ההסבר של חז"ל ביחס לרצונו של הקב"ה, הוא בעייתי שכן אותן נשים לא חטאו ומה' אנו מצפים לדין צדק. בנוסף, בתנ"ך כולו תפילתן של הנשים ושיחתן עם אלוהים היא מעטה ביותר. אך דעה זו של חז"ל מופיעה בעוד מדרשים:

שמות רבה (וילנא) פרשת בשלח פרשה כא -

למה"ד למלך שהיה בא בדרך והיתה בת מלכים צועקת לו בבקשה ממך הצילני מיד הלסטים שמע המלך והצילה, לאחר ימים ביקש לישא אותה לאשה היה מתאוה שתדבר עמו ולא היתה רוצה, מה עשה המלך גירה בה הלסטים כדי שתצעוק וישמע המלך, כיון שבאו עליה הלסטים התחילה צועקת למלך, אמר לה המלך לכך הייתי מתאוה לשמוע קולך, כך ישראל כשהיו במצרים והיו משעבדים בהם התחילו צועקים ותולין עיניהם להקב"ה שנאמר (שמות ב) ויהי בימים הרבים ההם וגו' ויזעקו, מיד וירא אלהים את בני ישראל התחיל הקדוש ברוך הוא מוציאן משם ביד חזקה ובזרוע נטויה והיה הקדוש ברוך הוא מבקש לשמוע את קולם פעם אחרת ולא היו רוצין, מה עשה גירה לפרעה לרדוף אחריהם שנאמר ופרעה הקריב מיד ויצעקו בני ישראל אל ה', באותה שעה אמר הקדוש ברוך הוא לכך הייתי מבקש לשמוע קולכם, שנאמר (שיר /השירים/ ב) יונתי בחגוי הסלע, השמיעני קול אינו אומר אלא השמיעני את קולך אותו הקול שכבר שמעתי במצרים לכך כתיב השמיעני את קולך כיון שהתפללו אמר הקדוש ברוך הוא למשה מה אתה עומד ומתפלל כבר קדמה תפלתן של בני לתפלתך שנאמר מה תצעק אלי."

הסבר יותר הגיוני נותנת יאירה אמית לתיסכולם של אנשי הזמן הקדום נוכח העקרות: " השאלה מדוע נתעקרו האמהות באה על רקע אי ידיעתם של אנשי המזרח הקדום את סודות תהליך הרבייה והאינסטינקט שלהם של ההישרדות שמצריך ריבוי צאצאים. כל בני המזרח הקדום ראו בכוחות העליונים את האחראים לפוריות, אלא שבתרבות הפוליתיאיסטית הפריון יוחס לאלים רבים. תופעה כזאת בתרבות מונותיאיסטית הופכת לבעיה תיאולוגית כי מהקב"ה מצפים שיעשה צדק וינהג לפי מידות של שכר ועונש. המספר המקראי שהרבה להשתמש במוטיב העקרות כאחד המכשולים הקשים שעמדו בפני היווצרות העם, רצה להדגיש את חלקו ומעורבותו הישירה של ה' בעיצוב ראשיתו של עם ישראל. (אמית, קוראות מבראשית, עמ' 127 – 137).

לדעת מיילס אלוהים רוצה שליטה בכל התחומים, על החיים ועל המוות. כך גם אלוהים רוצה שליטה על הפריון. סיפורי אברהם מדגימים היטב את הרצון הזה של ה', למרות שלכאורה בבר א' הוא נתן ברכה להתרבות חופשית.[3]

הסבר אחר ניתן ע"י הפרשנים המודרניים, והוא נראה לי המשכנע מכולם כתשובה לשאלה מדוע אמהות האומה היו עקרות. ההסבר הזה אומר, כי בלידת אדם חשוב מנהיג,  מקובל היה באמונות המזרח הקדום שהאל מתערב. לכן נוצר מוטיב העקרה שיולדת לאחר שהתבשרה בידי האל או שליחו (שופ' י"ג, בר' יח, שמואל, א,א)[4]

היחס להמשך הזרע

היחס להמשך הזרע הוא חיובי ביותר במקרא, אפילו על חשבון הנורמות המקובלות: הסיפור על בנות לוט עוסק בגילוי עריות, ואע"פ המקרא אינה מגנה אותן, כי המטרה שלהן היא המשך הזרע:

בראשית פרק יט

 וַיַּעַל לוֹט מִצּוֹעַר וַיֵּשֶׁב בָּהָר וּשְׁתֵּי בְנֹתָיו עִמּוֹ כִּי יָרֵא לָשֶׁבֶת בְּצוֹעַר וַיֵּשֶׁב בַּמְּעָרָה הוּא וּשְׁתֵּי בְנֹתָיו:

(לא) וַתֹּאמֶר הַבְּכִירָה אֶל־הַצְּעִירָה אָבִינוּ זָקֵן וְאִישׁ אֵין בָּאָרֶץ לָבוֹא עָלֵינוּ כְּדֶרֶךְ כָּל־הָאָרֶץ:

(לב) לְכָה נַשְׁקֶה אֶת־אָבִינוּ יַיִן וְנִשְׁכְּבָה עִמּוֹ וּנְחַיֶּה מֵאָבִינוּ זָרַע:

(לג) וַתַּשְׁקֶיןָ אֶת־אֲבִיהֶן יַיִן בַּלַּיְלָה הוּא וַתָּבֹא הַבְּכִירָה וַתִּשְׁכַּב אֶת־אָבִיהָ וְלֹא־יָדַע בְּשִׁכְבָהּ וּבְקוּמָהּ:

(לד) וַיְהִי מִמָּחֳרָת וַתֹּאמֶר הַבְּכִירָה אֶל־הַצְּעִירָה הֵן־שָׁכַבְתִּי אֶמֶשׁ אֶת־אָבִי נַשְׁקֶנּוּ יַיִן גַּם־הַלַּיְלָה וּבֹאִי שִׁכְבִי עִמּוֹ וּנְחַיֶּה מֵאָבִינוּ זָרַע:

(לה) וַתַּשְׁקֶיןָ גַּם בַּלַּיְלָה הַהוּא אֶת־אֲבִיהֶן יָיִן וַתָּקָם הַצְּעִירָה וַתִּשְׁכַּב עִמּוֹ וְלֹא־יָדַע בְּשִׁכְבָהּ וּבְקֻמָהּ:

(לו) וַתַּהֲרֶיןָ שְׁתֵּי בְנוֹת־לוֹט מֵאֲבִיהֶן:

(לז) וַתֵּלֶד הַבְּכִירָה בֵּן וַתִּקְרָא שְׁמוֹ מוֹאָב הוּא אֲבִי־מוֹאָב עַד־הַיּוֹם:

(לח) וְהַצְּעִירָה גַם־הִוא יָלְדָה בֵּן וַתִּקְרָא שְׁמוֹ בֶּן־עַמִּי הוּא אֲבִי בְנֵי־עַמּוֹן עַד־הַיּוֹם: ס

מוטיב דומה עולה בסיפור על תמר ויהודה. תמר חוטאת גם בזנות וגם בגילוי עריות, ובכל זאת המקרא משבח אותה, כי כל מעשיה היו למען המשך הזרע, והיא הופכת לסבתא רבה של דוד.

בראשית פרק לח

(יא) וַיֹּאמֶר יְהוּדָה לְתָמָר כַּלָּתוֹ שְׁבִי אַלְמָנָה בֵית־אָבִיךְ עַד־יִגְדַּל שֵׁלָה בְנִי כִּי אָמַר פֶּן־יָמוּת גַּם־ הוּא כְּאֶחָיו וַתֵּלֶךְ תָּמָר וַתֵּשֶׁב בֵּית אָבִיהָ:

(יב) וַיִּרְבּוּ הַיָּמִים וַתָּמָת בַּת־שׁוּעַ אֵשֶׁת־יְהוּדָה וַיִּנָּחֶם יְהוּדָה וַיַּעַל עַל־גֹּזֲזֵי צֹאנוֹ הוּא וְחִירָה רֵעֵהוּ הָעֲדֻלָּמִי תִּמְנָתָה:

(יג) וַיֻּגַּד לְתָמָר לֵאמֹר הִנֵּה חָמִיךְ עֹלֶה תִמְנָתָה לָגֹז צֹאנוֹ:

(יד) וַתָּסַר בִּגְדֵי אַלְמְנוּתָהּ מֵעָלֶיהָ וַתְּכַס בַּצָּעִיף וַתִּתְעַלָּף וַתֵּשֶׁב בְּפֶתַח עֵינַיִם אֲשֶׁר עַל־דֶּרֶךְ תִּמְנָתָה כִּי רָאֲתָה כִּי־גָדַל שֵׁלָה וְהִוא לֹא־נִתְּנָה לוֹ לְאִשָּׁה:

(טו) וַיִּרְאֶהָ יְהוּדָה וַיַּחְשְׁבֶהָ לְזוֹנָה כִּי כִסְּתָה פָּנֶיהָ:

(טז) וַיֵּט אֵלֶיהָ אֶל־הַדֶּרֶךְ וַיֹּאמֶר הָבָה־נָּא אָבוֹא אֵלַיִךְ כִּי לֹא יָדַע כִּי כַלָּתוֹ הִוא וַתֹּאמֶר מַה־תִּתֶּן־ לִּי כִּי תָבוֹא אֵלָי:

(יז) וַיֹּאמֶר אָנֹכִי אֲשַׁלַּח גְּדִי־עִזִּים מִן־הַצֹּאן וַתֹּאמֶר אִם־תִּתֵּן עֵרָבוֹן עַד שָׁלְחֶךָ:

(יח) וַיֹּאמֶר מָה הָעֵרָבוֹן אֲשֶׁר אֶתֶּן־לָּךְ וַתֹּאמֶר חֹתָמְךָ וּפְתִילֶךָ וּמַטְּךָ אֲשֶׁר בְּיָדֶךָ וַיִּתֶּן־לָּהּ וַיָּבֹא אֵלֶיהָ וַתַּהַר לוֹ:

(יט) וַתָּקָם וַתֵּלֶךְ וַתָּסַר צְעִיפָהּ מֵעָלֶיהָ וַתִּלְבַּשׁ בִּגְדֵי אַלְמְנוּתָהּ:

(כ) וַיִּשְׁלַח יְהוּדָה אֶת־גְּדִי הָעִזִּים בְּיַד רֵעֵהוּ הָעֲדֻלָּמִי לָקַחַת הָעֵרָבוֹן מִיַּד הָאִשָּׁה וְלֹא מְצָאָהּ:

(כא) וַיִּשְׁאַל אֶת־אַנְשֵׁי מְקֹמָהּ לֵאמֹר אַיֵּה הַקְּדֵשָׁה הִוא בָעֵינַיִם עַל־הַדָּרֶךְ וַיֹּאמְרוּ לֹא־הָיְתָה בָזֶה קְדֵשָׁה:

(כב) וַיָּשָׁב אֶל־יְהוּדָה וַיֹּאמֶר לֹא מְצָאתִיהָ וְגַם אַנְשֵׁי הַמָּקוֹם אָמְרוּ לֹא־הָיְתָה בָזֶה קְדֵשָׁה:

(כג) וַיֹּאמֶר יְהוּדָה תִּקַּח־לָהּ פֶּן נִהְיֶה לָבוּז הִנֵּה שָׁלַחְתִּי הַגְּדִי הַזֶּה וְאַתָּה לֹא מְצָאתָהּ:

(כד) וַיְהִי כְּמִשְׁלֹשׁ חֳדָשִׁים וַיֻּגַּד לִיהוּדָה לֵאמֹר זָנְתָה תָּמָר כַּלָּתֶךָ וְגַם הִנֵּה הָרָה לִזְנוּנִים וַיֹּאמֶר יְהוּדָה הוֹצִיאוּהָ וְתִשָּׂרֵף:

(כה) הִוא מוּצֵאת וְהִיא שָׁלְחָה אֶל־חָמִיהָ לֵאמֹר לְאִישׁ אֲשֶׁר־אֵלֶּה לּוֹ אָנֹכִי הָרָה וַתֹּאמֶר הַכֶּר־נָא לְמִי הַחֹתֶמֶת וְהַפְּתִילִים וְהַמַּטֶּה הָאֵלֶּה:

(כו) וַיַּכֵּר יְהוּדָה וַיֹּאמֶר צָדְקָה מִמֶּנִּי כִּי־עַל־כֵּן לֹא־נְתַתִּיהָ לְשֵׁלָה בְנִי וְלֹא־יָסַף עוֹד לְדַעְתָּהּ:

(כז) וַיְהִי בְּעֵת לִדְתָּהּ וְהִנֵּה תְאוֹמִים בְּבִטְנָהּ:

(כח) וַיְהִי בְלִדְתָּהּ וַיִּתֶּן־יָד וַתִּקַּח הַמְיַלֶּדֶת וַתִּקְשֹׁר עַל־יָדוֹ שָׁנִי לֵאמֹר זֶה יָצָא רִאשֹׁנָה:

(כט) וַיְהִי כְּמֵשִׁיב יָדוֹ וְהִנֵּה יָצָא אָחִיו וַתֹּאמֶר מַה־פָּרַצְתָּ עָלֶיךָ פָּרֶץ וַיִּקְרָא שְׁמוֹ פָּרֶץ:

(ל) וְאַחַר יָצָא אָחִיו אֲשֶׁר עַל־יָדוֹ הַשָּׁנִי וַיִּקְרָא שְׁמוֹ זָרַח: ס

כמובן שהסיפור של רות המחזרת אחרי בועז תוך פריצת הנורמות המקובלות בין המינים, מקביל במידה רבה לשני הסיפורים הקודמים (ישנם הרבה ביטויים מקבילים בינו לבין הסיפור על בנות לוט[5]. רות היא אלמנה כמו תמר ומשתיהן יוצאים אנשים חשובים:

רות פרק ד

וַתִּקְרֶאנָה לוֹ הַשְּׁכֵנוֹת שֵׁם לֵאמֹר יֻלַּד־בֵּן לְנָעֳמִי וַתִּקְרֶאנָה שְׁמוֹ עוֹבֵד הוּא אֲבִי־יִשַׁי אֲבִי דָוִד: פ

(יח) וְאֵלֶּה תּוֹלְדוֹת פָּרֶץ פֶּרֶץ הוֹלִיד אֶת־חֶצְרוֹן:

(יט

תגובות  11  אהבו 

906
12/01/16

היחס להמשך הזרע במקרא


לאיתן,

בדבריך הבאת מובאות שאלוהים כאילו רצה משהו(להרבות בצלמו ועוד).זה בלתי מתקבל על הדעת.רק האדם או חי יכול לרצות משהו ועל כן הוא עושה להשיג מטרתו.אם נומר שאלוהים רצה משהו,אז נומר שהוא ה...

לאיתן,



בדבריך הבאת מובאות שאלוהים כאילו רצה משהו(להרבות בצלמו ועוד).זה בלתי מתקבל על הדעת.רק האדם או חי יכול לרצות משהו ועל כן הוא עושה להשיג מטרתו.אם נומר שאלוהים רצה משהו,אז נומר שהוא היה חסר את זה.אי אפשר לומר על האל שהוא היה חסר משהו.אלה תכונות אנושיות שפרשנים,בני אדם,מיחסים לבורא.ממש כמו שכתוב במיקרא שאלוהים הוא אל קנא..הוא אינו זקוק לחשוש ממתחרים.שוב אלה תכונות אנושיות שמיחסים לו בדיוק כמו שנאמר"ימין ה' עושה חיל"כאילו יש לו יד.



יפה הבאת את הדוגמה של תמר שהבאת(אף אני הזכרתי אותה בתגובתי לך הקודמת)כדאי להוסיף לנושא את חוק הייבום שיחזק את דבריך.



זכר ונקבה ברא אותם"זהו חלק ממיתוס קדום,ש"בראשית"ביא איתו.המיתוס הקדום היה שהאדם ניברא זכר ונקבה ומאחר שנירדו,מאז כל מחצית מחפשת את זו התואמת לה.הגירה העברית,סיננה את המיתוס וייחסה אותו לבורא.



לכל דת ופולקלור יש  המיתוס  על יצירת האדם.הסיפור שלנו התקבל על הדתות המונותאיסטיות.אבל היות ואלה היו סיפורים,אזנ נותר הציביון של"דיברה תורה בלשון בני אדם"כי הם סופרו בעל פה,ממש כמו שירת הומרוס מאוחר יותר ביון הקדומה.



שיפרה ופועה וגבורתן לעמוד מול האיום של פרעה -דוגמה מצויינת שהבאת.הן חששו מאלוהים יותר מאשר מפרעה ולכן גמולם היה מאלוהים"ויעש להן בתים"כלומר הן זכו לילדים רבים ולמשפחות גדולות.


בתגובתי הקודמת הבאתי את סיפור תמר ורות להוכחת הדברים.דווקא הדוגמה של בנות לוט שיולדות בנים מאביהם אינה דוגמה טובה.כי נולדו מהם שני עמים שהיו לדראון בעיני בני ישראל:עמון ומואב.רוצה לומר מגילוי עריות...

בתגובתי הקודמת הבאתי את סיפור תמר ורות להוכחת הדברים.דווקא הדוגמה של בנות לוט שיולדות בנים מאביהם אינה דוגמה טובה.כי נולדו מהם שני עמים שהיו לדראון בעיני בני ישראל:עמון ומואב.רוצה לומר מגילוי עריות כזה יצאו רק דגמים מקולקלים.


אמנם זהו היחס ללידת ילדים בחברות הקדומות. ובחברות נחשלות ומסורתיות עדיין בימינו.

בחברה המערבית המודרנית, לאחר שפמיניסטיות שמו אל לבן שריבוי לידות  הורס תכופות את גוף האשה, ובזמנים לא...

אמנם זהו היחס ללידת ילדים בחברות הקדומות. ובחברות נחשלות ומסורתיות עדיין בימינו.



בחברה המערבית המודרנית, לאחר שפמיניסטיות שמו אל לבן שריבוי לידות  הורס תכופות את גוף האשה, ובזמנים לא רחוקים מהיום  לידות גם היו כרוכות לא פעם במות האם, קמה מנהיגה חברתית (איך שכחתי את שמה.....) וחינכה דורות של נשים על אמצעי מניעת הריון. כיום כמובן, כשהמין האנושי פרץ את כל הגבולות והתרבה מעבר ליכולת הקליטה של כדור הארץ, מוטל עלינו ממש להמעיט בילדים. וכמובן, לכל אשה הזכות להחליט אם היא בכלל רוצה ילדים. יש נשים שפשוט אינן מעוניינות. וטוב שיש חופש. כמוכן, ריבוי לידות  מפריע לקריירה של נשים כשרוניות, וזכותן, וחובתן לעצמן ובעצם לאנושות, להמעיט בילדים.



הערה: יש להדגיש שהמילה "זרע" במקרא אין משמעותה כמשמעות המודרנית, ז"א אין הכוונה לזרע הזכר. "זרע" משמעו "ילדים" בכלל, והוא חל על האשה באותה מידה. למשל, איך ברכו בני המשפחה את רחל: "ויירש זרעך את שער אויביו".





12/01/16

היי טובה

תודה שקראת בעיון את מאמרי.

העלית כמה נקודות ואני רוצה להתייחס רק לשאלת דמותו של אלוהים.

דמות האלוהים שאת ציירת היא דמותו בעיני הפילוסופים של ימי הביניים, ובמי...

היי טובה



תודה שקראת בעיון את מאמרי.



העלית כמה נקודות ואני רוצה להתייחס רק לשאלת דמותו של אלוהים.



דמות האלוהים שאת ציירת היא דמותו בעיני הפילוסופים של ימי הביניים, ובמיוחד הרמב"ם. אין זאת דמותו של אלוהים של המקרא או של חז"ל. אלוהים של המקרא, כועס, אוהב, מעניש, מחריב, מנסה את האדם מבלי לדעת מה יהיו תוצאות הניסוי (כלומר ידיעתו אינה מושלמת). גם לאלוהים של  חז"ל יש רצונות כפי שעולה מן המדרש שהבאתי (מדוע נתעקרו אמהות).



לנו כמורים חילוניים למקרא יש בעיה עם דמות האלוהים מאחר ואיננו מאמינים שהוא קיים, שהוא פועל בהיסטוריה, שיש לו רצונות וכו'. לכן, רובנו, ואני ביניהם בוחרים להתייחס אלי כאל דמות ספרותית. היה מורה קיבוצי שפירסם את סיפורי התורה בלי אלוהים. אנחנו מוכרחים להתייחס לאלוהים כפי שהוא מוצג במקרא, כי הוא באמת דמות מרכזית בסיפורי המקרא, בחוקי המקרא, בשירה המקראית וכו'.



כך הדבר גם בכתיבתי המחקרית. אני מתייחס לאלוהים כפי שהוא מוצג בספרות המקראית.



ערב טוב, מאיתן


לטובה פריש: אני משערת שהסיפור המוזר על בנות לוט ואביהן הוא אגדה שבאה להסביר את שמות העמים הללו, עמון ומואב. "עם" בלשון שמית משמעו "אב" עפ"י חקירתי בעבודתי על העברית, ומו-אב...

לטובה פריש: אני משערת שהסיפור המוזר על בנות לוט ואביהן הוא אגדה שבאה להסביר את שמות העמים הללו, עמון ומואב. "עם" בלשון שמית משמעו "אב" עפ"י חקירתי בעבודתי על העברית, ומו-אב משמעו "מן האב".



בתנ"ך יש לא פעם אגדות שבאות "להסביר" שמות. למשל, "נחש", למה נקרא כך? המילה היא מן השורש נ.ח. ת, ז"א ירד. כי הנחש זוחל על גחונו. ובאה האגדה בבראשית על קללת האלהים "להסביר" מדוע הנחש זוחל על גחונו.



גדעון, שמו הראשון היה  ירובעל. והתנ"ך "מסביר": ירב בו הבעל. לדעתי, זהו הסבר מגמתי, ואין לו רגליים. מהו "ירו"? אני זוכרת משמעות מסוימת: עיר. (כמו בשם "ירושלם", שמשמעו "עיר שלם"). אמנם קשה לי לראות למה בשם של אדם תופיע המילה "עיר". צריך לדעתי לחקור את השפות הכנעניות, ולראות מה המשמעות האמיתית של "ירובעל".



בהקשר זה, למה נקרא שמו גדעון? לדעתי, כי נגדע ביתו. (כל בניו כמעט נרצחו).


12/01/16

היי דליה

כל מה שכתבת הוא נכון, וכיום המגמה היא ברוב החברות הנאורות היא משפחה עם מעט ילדים. השאלה היא מדוע בחברות העתיקות הייתה נורמה של ריבוי ילדים?

יכולים להיות כמה הסברים:

...

היי דליה



כל מה שכתבת הוא נכון, וכיום המגמה היא ברוב החברות הנאורות היא משפחה עם מעט ילדים. השאלה היא מדוע בחברות העתיקות הייתה נורמה של ריבוי ילדים?



יכולים להיות כמה הסברים:



א. בחברות השבטיות ריבוי ילדים הבטיח כוח עבודה זול וזמין. כמו כן הוא הבטיח כוח מגן למשפחה.



ב. לא היו אמצעי מניעה (אבל בתקופת המשנה ידוע שהיו אמצעי מניעה).



ג. עד למאה ה-19 לנשים לא הייתה קריירה.



ד. זה נתפס כציווי אלוהי כחלק מהמצוות והדת.



גם אני מברך על השינוי שחל בתפיסה של כל נושא הבאת ילדים לעולם. יחד עם זאת אני סבור שמי שבכלל לא מביא ילדים לעולם גורע מעצמו חוויה חשובה לצמיחת אישיותו. את זה אני אומר מניסיוני, בלי כוונה להעליב מי שבוחר בדרך זו.



תודה דליה על תגובתך


לאיתן,תגובה לתגובה.

לא,אני דווקא התיחסתי לאלוהים המיקראי.1.ברובד היהוויסטי(ראיתי שאתה מכיר אותו)המיתולוגי יותר בו דיברה תורה בלשון בני אדם והיזכרתי את הנושא בתגובתי.ברובד של הנביאים,הוא מ...

לאיתן,תגובה לתגובה.



לא,אני דווקא התיחסתי לאלוהים המיקראי.1.ברובד היהוויסטי(ראיתי שאתה מכיר אותו)המיתולוגי יותר בו דיברה תורה בלשון בני אדם והיזכרתי את הנושא בתגובתי.ברובד של הנביאים,הוא מופשט לגמרי."ואל מי תדמיוני ואשווה יאמר קדוש"בעיקר הנביאים שנילחמים נגד לאה שמנים לעצב דמות לאל מחומרי הגלם.



כשמדברים לעם הפשוט הוא באמת כמו שתארת אותו.כשמדברים בתקופה מאוחרת יותר מפשיטים אותו לאבסטרקט.עד יחזקאל,שמתחיל את תורת המרכבה שהופכת עם הזמן לקבלה,שם זה שוב עניין אחר,טרנסצנדנטי


13/01/16

היי טובה,

לצערי אינני מסכים איתך. לאלוהים של הנביאים יש רצון. ובואי נעיין בשתי הקדשות של נביאים:: 

ישעיהו פרק ו  הַשְׁמֵן֙ לֵב־הָעָ֣ם הַזֶּ֔ה וְאָזְנָ֥יו הַכְבֵּ֖ד וְ...

היי טובה,



לצערי אינני מסכים איתך. לאלוהים של הנביאים יש רצון. ובואי נעיין בשתי הקדשות של נביאים:: 



ישעיהו פרק ו 

הַשְׁמֵן֙ לֵב־הָעָ֣ם הַזֶּ֔ה וְאָזְנָ֥יו הַכְבֵּ֖ד וְעֵינָ֣יו הָשַׁ֑ע פֶּן־יִרְאֶ֨ה בְעֵינָ֜יו וּבְאָזְנָ֣יו יִשְׁמָ֗ע וּלְבָב֥וֹ יָבִ֛ין וָשָׁ֖ב וְרָ֥פָא לֽוֹ:

(יא) וָאֹמַ֕ר עַד־מָתַ֖י אֲדֹנָ֑י וַיֹּ֡אמֶר עַ֣ד אֲשֶׁר֩ אִם־שָׁא֨וּ עָרִ֜ים מֵאֵ֣ין יוֹשֵׁ֗ב וּבָתִּים֙ מֵאֵ֣ין אָדָ֔ם וְהָאֲדָמָ֖ה תִּשָּׁאֶ֥ה שְׁמָמָֽה:



זהו אלוהים לא "מופשט" כלל. זהו אלוהים הרוצה בחורבן יהודה.



בואי נבדוק את אלוהים של ירמיהו:



ירמיהו פרק א 

 כִּ֣י׀ הִנְנִ֣י קֹרֵ֗א לְכָֽל־מִשְׁפְּח֛וֹת מַמְלְכ֥וֹת צָפ֖וֹנָה נְאֻם־יְקֹוָ֑ק וּבָ֡אוּ וְֽנָתְנוּ֩ אִ֨ישׁ כִּסְא֜וֹ פֶּ֣תַח׀ שַׁעֲרֵ֣י יְרוּשָׁלִַ֗ם וְעַ֤ל כָּל־חוֹמֹתֶ֙יהָ֙ סָבִ֔יב וְעַ֖ל כָּל־עָרֵ֥י יְהוּדָֽה:

(טז) וְדִבַּרְתִּ֤י מִשְׁפָּטַי֙ אוֹתָ֔ם עַ֖ל כָּל־רָעָתָ֑ם אֲשֶׁ֣ר עֲזָב֗וּנִי וַֽיְקַטְּרוּ֙ לֵאלֹהִ֣ים אֲחֵרִ֔ים וַיִּֽשְׁתַּחֲו֖וּ לְמַעֲשֵׂ֥י יְדֵיהֶֽם:



גם לאלוהים של ירמיהו יש רצון והוא אינו "מופשט". הוא רוצה בחורבן יהודה.



אפילו בספר מאוחר כיונה יש לאלוהים רצון (תשובת העם).



מעבר לכך, כבר הסברתי, אלוהים הוא הדמות הספרותית הראשית בתנ"ך. אי אפשר לכתוב על התנ"ך בלי הדמות הזו.



בכבוד רב



איתן


13/01/16

האם לאלוהים של הרמב"ם יש רצון?

לדעתי למרות מה שמקובל במחקר, שלאלוהי הרמב"ם אין רצו...

האם לאלוהים של הרמב"ם יש רצון?





לדעתי למרות מה שמקובל במחקר, שלאלוהי הרמב"ם אין רצון, כי הוא כולו שלמויות, והוא אינו דומה לאדם כלל ואין לו כלל תארים ("תורת התארים השליליים") לאלוהים של הרמב"ם יש רצון, ואביא קטעים מעבודה שעשיתי להוכחת טענה זו:



---אבל בספרו הפילוסופי הזה ודווקא בסופו (ח"ג, נד), הרמב"ם חוזר לאידיאל האפלטוני של נביא מלך. בפרק זה דן הרמב"ם בשלמויות השונות שהאדם יכול להגיע אליהן (מלמד, א, "אל יתהלל" פירושים פילוסופיים לירמיהו ט, במחשבה היהודית בימה"ב וברנסאנס",עמ' 117). מדובר על שלמות הקניין, שלמות הגוף, שלמות המידות ושלמות השכל. כמובן שלפי שיטת הרמב"ם שלימות השכל היא העליונה בשלמויות כי היא מה שמייחד את האדם. אך בנקודה זו הרמב"ם מבהיר לקורא כי הוא אינו מסתפק בכך שהחכם ישכיל ויכיר את האל. על החכם לשאוף להידמות לאל בהתנהגותו:



"נמצא שהתכלית אשר הזכיר בפסוק זה היא שהוא באר כי שלמות האדם אשר בה יתפאר באמת היא מי שהגיע להשגתו יתעלה כפי יכולתו, וידע השגחתו על ברואיו בהמצאתם והנהגתם היאך היא. והיו הליכות אותו האדם אחר אותה ההשגה מתכוון בהם תמיד חסד צדקה ומשפט להדמות במעשיו יתעלה...( מו"נ, ח"ג, נ"ד).



אנו רואים שהרמב"ם חושב, שדווקא לאדם המסוגל להגיע לדרגה גבוהה של הכרת האל, יש מחוייבות למעורבות חברתית מכסימלית.



---רביצקי מודה שיש בעיה בכך שדווקא בספר ההילכתי "משנה תורה" הרמב"ם קורא לאדם להתרכז בלימוד ובהשגת האל ובספר הפילוסופי הוא קורא לאדם להיות מעורב בחברה. אך את הקושי הזה הוא פותר ע"י ההסבר של "תורת השלבים" שסקרנו לעיל. אך בבדיקה שעשינו מצאנו שגם במשנה תורה יש קריאות להדמות להשם: "והמצוה השמינית היא שצונו להדמות בו יתעלה לפי יכלתנו והוא אמרו (תבוא כח) והלכת בדרכיו. וכבר כפל צווי זה ואמר (עקב י ויא) ללכת בכל דרכיו ובא בפירוש זה מה הקדוש ברוך הוא נקרא רחום אף אתה היה רחום מה הקב"ה נקרא חנון אף אתה היה חנון מה הקב"ה נקרא צדיק אף אתה היה צדיק מה הקב"ה נקרא חסיד אף אתה היה חסיד וזה לשון ספרי (ס"פ עקב). וכבר נכפל הצווי הזה בלשון אחר ואמר (ראה יג) אחרי י"י אלהיכם תלכו ובא בפירוש גם כן (סוטה יד א) שענינו להדמות בפעולות הטובות והמדות החשובות שיתואר בהם האל יתעלה על צד המשל יתעלה על הכל עילוי רב". (ספר המצוות מצות עשה ח).



גם הרמב"ם לא היה יכול לתאר אלוהים ללא רצון כי בכך היה נוטל את כל משמעותו של אלוהים לאדם


לאיתן. נשים עבדו תמיד. בתהילים הפרק על "אשת חיל" מדבר לא רק על עבודתה החרוצה בביתה אלא על אניות הסוחר שלה. (ממרחק תביא לחמה). מימי בית שני ידועים מכתבי בבתא שנתגלו ע"י יגאל ידין במדב...

לאיתן. נשים עבדו תמיד. בתהילים הפרק על "אשת חיל" מדבר לא רק על עבודתה החרוצה בביתה אלא על אניות הסוחר שלה. (ממרחק תביא לחמה). מימי בית שני ידועים מכתבי בבתא שנתגלו ע"י יגאל ידין במדבר יהודה עם מסמכי בר כוכבא. בבתא ואשה נוספת (שלומית? שלמא? איני זוכרת בדיוק את שמה) הן סוחרות גדולות, וקיבלו בירושה מאבותיהן מטעים גדולים שהן מנהלות.



אגב, ממכתבי האשה שלמא (או מה שמה) עולה שנשים בבית שני נתנו גט ל"בעליהן". בניגוד לרושם שיכולנו לקבל לו הלכנו עפ"י דברי חז"ל בלבד.



באירופה, במעמד הנמוך (איכרים, פועלים) הנשים עבדו תמיד. אגב, קראתי שגם בבנית הקתדרלות הגותיות הגדולות השתתפו נשים. בנות של אמנים (ציירים, פסלים) היו אמניות בעצמן. מי שקונה אלבומי אמנות שבנויים בצורה מאוזנת, או אלבומים ייחודייםשל אמנות נשית, לומד על עשרות האמניות הנהדרות שהיו באירופה.



רק במעמד הבינוני במאה ה19 התקבלה מין נורמה שהאשה לא עובדת, ורק צופיה הליכות ביתה.


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה