מוטקה > בלוגים > הבלוג של עופרה בריל > המוסד החינוכי בהרי אפרים

המוסד החינוכי בהרי אפרים

ב1950 נפתח המוסד החינוכי הרי אפרים בטקס מרשים.על המוסד מספר עמוס כרמל באתר מיוחד של עין השופט שנוצר לקראת שנת ה-70 לקיבוץ
המוסד החינוכי בהרי אפרים

בעינשופטידע כתב עמוס כרמל על המוסד החינוכי הרי אפרים

המוסד החינוכי "הרי אפרים" התחיל את פעילותו ב 1 באוקטובר 1950 , במתכונת ובמבנה של המוסדות החינוכיים של הקבה"א שקדמו לו (משמר העמק, מעברות, מרחביה, שריד). ראשון שבהם היה המוסד במשמר העמק שנוסד ב-1931, שהיה מהבולטים שבבתי החינוך הפרוגרסיביים שקמו בא"י בשנות השלושים.
לאחר 46 שנים, מאז נוסד מוסד הרי אפרים, הוקם בשנת 1996 בקמפוס של מוסד הרי אפרים, בי"ס אזורי בשם "מגידו", מאיחודם של המוסדות "הרי אפרים" ו"שומריה", ונוצרה הפרדה ניהולית, כלכלית, וארגונית בין ביה"ס החדש לבין פנימיית "הרי אפרים", שפעלה לצידו בתחום הבלתי פורמלי. בשנת 2003 הוחלף השם של הפנימייה "הרי אפרים" בשם "חברת הנעורים רעות" , כאשר היא נפתחה לכל ישובי האזור ועברה לבעלותה של המועצה האזורית מגידו. בשם "הרי אפרים" נעשה שימוש כיום כדי לציין את הקן השומרי שפועל באזור.

דגם המוסד החינוכי
דגם המוסד החינוכי בקבה"א עוצב בהשפעת תנועת הנוער "השומר הצעיר" ונגזר מתוך המודל של הקיבוץ השומרי. הקבה"א הקים את המוסדות החינוכיים כמגזר ייחודי ועצמאי, כביטוי לשאיפות החברתיות, הייחודיות שלו, לי?ח?ד, ולהשקפת העולם שטיפח. המוסדות החינוכיים בקבה"א הוקמו עפ"י דגם אחיד וזהה, בצמוד לקיבוצים, אך לא בתוכם (תסמונת "המחנה ביער"), במטרה ליצור קיבוץ של נוער המאפשר לו "...אוטונומיה כמסגרת לכל מגמותיו ושאיפותיו הפנימיות ובאפיק הרצוי לו...", כל זאת במגמה שהפעילות במוסד לא תופרע ע"י החברה הבוגרת (כולל ההורים) ולא ידבקו בו מגרעותיהם ומחדליהם של הקיבוץ והמשפחה. יחד עם זאת, המייסדים הבטיחו שתהיה השפעה מכרעת של הרעיונות, התפיסות והשקפת העולם של "הקבוץ הארצי", ושל דרכי החינוך והפדגוגיה של תנועת הנוער השוה"צ, על חניכי המוסד. זאת עשו בעיקר באמצעות "חבר העובדים" - מיטב המטפלות, המורים והמחנכים - אנשים שלמדו באוניברסיטאות בחו"ל ובארץ, אנשי אשכולות, חברים מרכזיים בקיבוציהם, שראו עצמם כ"שליחים" וכ"נושאי הדגל" של החברה הקיבוצית בשדה החינוך. מצב זה של ניתוק בני הנעורים מהחברה הבוגרת ומהמשפחה, הקנה ל"חבר העובדים" דומיננטיות רבה ויכולת השפעה בלעדית. השאיפה הייתה להעלות את הנוער במוסד לרמת חינוך ולימוד גבוהים ולגבש השקפת עולם ציונית-סוציאליסטית, שיוקרנו על החברה הקיבוצית, עם הצטרפותם של הבנים לקיבוציהם.

"תקופת ה-70"
מוסד "הרי אפרים" כונה כך בשל טעות בזיהוי האזור של מקימי הקיבוצים הראשונים. עם הזמן הסתבר שהאזור הוא רמת מנשה, בו ישב שבט מנשה, והרי אפרים אותרו מדרום לואדי ערה. כל הניסיונות, בעבר, לשנות את השם לא התקבלו ע"י חניכי המוסד. הביתנים הראשונים במוסד נבנו במהלך שנת 1950 , כאשר בראשון לאוקטובר בשנה זו נפתח המוסד. התקופה הראשונה במוסד כונתה "תקופת ה-70", מאחר וייסדו אותו 70 ילדים משלושה קיבוצים יחדיו: מעין השופט - קבוצת "עופר" כיתה ח', וקבוצת "איילה" כיתה ו'. מדליה ורמת השופט - קבוצת "שחף" כיתה ז'. שנים לאחר מכן הצטרפו למוסד גם חניכי קיבוץ רמות מנשה.

תגובות  0  אהבו 

1259
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

עופרה בריל מזמינה לבלוג שלה
בלוג חדש לעופרה בריל מוזמנים לעיין בבלוג חדש שלי שהוא מורכב מכתבות שפרסמתי בעבר מ'חותם' ה'דף הירוק' ועוד..אשמח לתגובות http://einhashofet.blogspot.co.il/ בברכה מעופרה קיבוץ עין...
לקריאת הפוסט
הפסלים של אורה
לקריאת הפוסט
הפסלים של אורה
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה