הממליגה של סבתא איריס

אוכל הוא לא רק אוכל. סביב המונח הטריביאלי יש המון דברים קסומים שעליהם רציתי לכתוב. בישול שנעשה מתוך שמחה מתוך חדוות היצירה מכניס לתוך מרכיבי התבשיל ויטמינים יוצאי דופן המעניקיםלאוכל סגולות מיוחדות. כשסבתא איריס היתה מכינה את המאכל הלאומי הרומני "ממליגה" זוהי חגיגה בפני עצמה. כבר בתור ילדה כשהייתי מתבוננת באמי מכינה את הממליגה הייתי מבינה שמשהו חשוב קורה במטבח. לממליגה היה סיר מיוחד שנקרא ברומנית צ'און (זהו סיר יציקה מברזל) ורק בו היו מכינים את הממליגה.אמי היתה מרתיחה מיים, מוסיפה מלח וקמח תירס. תהליך הבחישה הוא טקס בפני עצמו, הבחישה נעשית בכף עץ עד שהדייסה מבעבעת וחלקה. כבר בתהליך זה היה רייח מתקתק באויר וקשה היה להתאפק עד לסיום התהליך. אמי שתחיה תמיד היתה אומרת: לממליגה חיים בפני עצמם וכשהיא מבעבעת יש להיזהר שלא תשפריץ עלייך לבה חמה של דייסת סולת רותחת. אח"כ מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים 10-12 דקות. מידי פועם בוחשים עד שהדייסה יציבה ונפרדת מדפנות הסיר. אמי היתה מגישה בצלחת חרסינה לבנה ועורמת על כל צלחת עם ממליגה כף גדושה של שמנת ונתח קטן של חמאה. הייתם צריכים לראות את הבעת פניה כשכולנו אכלנו בשקט מאחר והפה היה מלא בממליגה חמה וטעימה. וכן מעבר לערכים התזונתיים של קמח תירס מזין ובריא (לאלה ביננו ששומרים על דיאטה הייתי מוותרת על שמנת), היינו מקבלים את הערכים התזונתיים של חום, אהבה ואכפתיות. הממליגה מקבלת לתוכה את הטעמים מאחר וטעמה נטרלי, אפשר לשלבה עם תבשילים שונים. גם חלבי עם שמנת וחמאה או בשרי עם צלי עוף, בשר או דגים מטוגנים. מתכונים מצויינים לממליגה מצאתי בספר הבישול המצויין: בישול רומני מבית טוב של הגב' מירי לייבוביץ שרוסטר. לקמח תירס תכונות מחממות, מחזק את הקיבה ומשפרת עיכול, מחזקת לב חלש ותורמת לשיפור במצבי חולשה מינית. מזין ומשפר תיאבון אצל ילדים ואנשים מבוגרים. בתירס עצמו יש ויטמינים A,B1,B2,B3,B6 , אשלגן, ברזל, זרחן, חלבון, פחמימות. טוב כנגד עצירות ואנמיה. והעיקר לבשל מתוך שמחה. באהבה גליה דבורין.