האם סין רוצה להשתלט על החברוות בעולם?

החברות הסיניות ניסו לרכוש את חברת "הפניקס" ואת חברת "כלל ביטוח", באותו אופן ניסו 9 חברות סיניות לרכוש את חברות הביטוח והפנסיה הישראליות.
מדוע נכשלו במשימתן?
במשרד האוצר לא נתנו לסינים שליטה על חברות אלו כפי שמחייב החוק. מדוע? חברות ביטוח ופנסיה אמורות להינתן לאדם אחד העומד בראש החברה הרוכשת.
חברת ההשקעות ג'יי טי קפיטל רצתה לרכוש את כלל ביטוח בשנת 2013, יש לה חוסן פיננסי רב, אך זה אינו מספיק כדי להעביר לה את השליטה.
באפריל 2017 תחקיר של הוולסטריט ג'ורנל קבע שהחברה הסינית קשורה לחברה סינית אחרת, בעלת שם דומה אך מעט שונה, מתברר שהיא נשלטת על ידי תאגיד סיני הידוע לרבים בקהילת המודיעין, כיוון שהוקם על ידי צבא סין כדי לבצע עיסקאות נשק, תחת מסוה של חברה אזרחית.
בדצמבר 2005 היה אמור לקבל שליטה בהפניקס גואו גואנג צ'נג יו"ר החברה הפרטית הגדולה ביותר בסין "פוסון", הוא אף נפגש עם הממשלה שנתנה לו את ברכת הדרך לעסקיו בישראל. גם שגריר ישראל בסין מתן וילנאי המליץ על חברת "פוסון".
בתחקיר התברר שגואו גואנג קשור לקליקה של אנשים מושחתים, ביניהם סגן ראש עיריית שנחאי, שבהמשך נכלא ל-17 שנים, גם וואוג דזווג ואן מתאגיד המזון הסיני שרכש את תנובה מרצה מאסר בכלא.
צריך לשים לב שלרבות מן החברות הסיניות התווסף תא של המחלקה הקומוניסטית שזה מבדיל אותה מחברות מערביות, תא זה יושב מעל הדרג הניהולי של החברות ויכול להופכה לזרוע פוליטית לזרוע עיסקית המשרתות את המפלגה הקומוניסטית.
נכון ל-2015 הוקמו תאי מפלגה ב-53% מהחברות הפרטיות בסין, ב-2017 כבר הוקמו תאים של המפלגה הקומוניסטית ב-70% מהחברות הפרטיות והמספר רק הולך וגדל.
מנהלים מתריסר חברות גדולות באירופה, הפועלות בסין, נפגשו בסוף יולי בביג'ינג לדון בתפקידה הגדל והולך של המפלגה הקומוניסטית ומעורבותה בחברתם. מנהלים סיפרו כי מופעל עליהם לחץ פוליטי לשנות את תנאי השותפות כדי שלנציגי המפעלים תהיה המילה האחרונה בפעולה העיסקית כך גם בהשקעותיה.
לאחר תחקיר מדוקדק חברות אלו לא קבלו את השליטה על חברות הביטוח והפנסיה בישראל.