מוטקה > בלוגים > הבלוג של אסתי טל > "מארק שאגאל:חיי" - תערוכת ליטוגרפיות נדירות של האמן היהודי הנודע מוצגות בגלריית אלטמן לציון 130 שנה להולדתו.
"מארק שאגאל:חיי" - תערוכת ליטוגרפיות נדירות של האמן היהודי הנודע מוצגות בגלריית אלטמן לציון 130 שנה להולדתו.
יום ד', ה-8.11. גלריית אלטמן לבשה חג. מספר מוזמנים מצומצם הגיעו לגלריה האינטימית בשדרות רוטשילד 1, ת"א כדי לקבל את פניהם של קריסטינה וייגור אלטמן, המייסד והבעלים של הגלריה.
אלטמן שמח לבשר לנו, שמאז נפתחה הגלריה בתל אביב, לפני כארבעה חודשים, ההתעניינות בעבודותיו של שאגאל עולה בהתמדה, אפילו בהשוואה להתעניינות במוסקבה, שם נמצא הסניף הראשי של רשת גלריות אלטמן. לדעתו, במדינת ישראל, שכאן מרוכז רובו של העם היהודי, רבים מחוברים למסורת ושאגאל זוכה לכבוד הראוי לו. אלטמן סיפר כיצד בדרך מיסטית ממש, הובילו אותו הנסיבות לפתיחת הסניף בארץ ועל חשיבות הצעד שנקט. בסיום השיחה הוא הציג בפנינו לראשונה ליטוגרפיה מונוטיפית - יחידה מסוגה, שאין לה כל העתק, המכונה, "הליצן".
במסגרת התערוכה המוצגת בגלריית אלטמן עד ה-1.12.2017 - הוצגו הדפסים נדירים בשחור-לבן ובצבע, בחלקם לראשונה בישראל. ההדפסים כולם מתוך האוסף הפרטי שבבעלות הגלריה. לראשונה במסגרת תערוכה אחת יכולנו לראות הדפסי יצירות של מארק שאגאל מהסדרה התנכ"ית לצד יצירות המוקדשות לויטבסק, העיירה בה נולד ובה נרקמו זיכרונות ילדותו של האמן וכן לצד יצירות שנוצרו כמחווה לפריז, העיר האהובה עליו אותה אימץ בחום.
בין העבודות הנדירות בתערוכה, שכוללת יותר מעשרים ליטוגרפיות מתקופות שונות, הוצגו:
"שמש צהובה" (1968); "Chloe Dressed And Caped By Cleariste (1961) וכן "הבופון" (1965), מונוטייפ נדירה וחתומה בידי האמן. מחיר הליטוגרפיות בתערוכה נע בין 6,000-130,000 דולר.
ביצירתו של שאגאל מתערבבים זה בזה החיים והפנטזיה.
מארק שאגאל נולד ביולי 1887 למשפחה חסידית והתחנך בחדר המקומי בו למד עברית ותנ"ך. התכנים התרבותיים שספג מצאו את מקומם שנים לאחר מכן ביצירתו שמשובצת במוטיבים יהודיים. רבים מהאלמנטים הפנטסטיים והאלגוריים של יצירתו הושפעה מהחיים בשטעטל היהודי בו גדל: דימויים של פרה כתומה, מלאך, כנר על הגג ותרנגול בראש מגדל אייפל, מאהבים מרחפים מעל העננים וציפורים מזמרות על אהבה.
זה בנוסף לשימוש בצבעים עזים יצרו עבודות עוצמתיות ובלתי נשכחות. שאגאל מעולם לא ניסה להציג מציאות טהורה אלא ליצור אווירה ייחודית דרך עולם הדמיון.
אמברואזוולאר, ידידו של שאגאל וסוחר אמנות נודע, הזמין אותו ליצור בעבורו סצנות מתוך התנ"ך. שאגאל ניצל את ההזדמנות למסע לירושלים על מנת לגלות ולחוות את ארץ הקודש. בפברואר 1931 הגיע לישראל לראשונה לביקור שנמשך חודשיים. מאוחר יותר אמר לחבר: "בישראל נפתחו בפניי שערי התורה ודברים נוספים שהם חלק מהווייתי".
כששב מהביקור המטלטל יצר 105 גיליונות של תחריטים. מאוחר יותר יצר 12 חלונות מרהיבים שמייצגים את 12 שבטי ישראל. חלונות שאגאל הוצבו בשנת 1962 בבית הכנסת בבית החולים הדסה בעין כרם שבירושלים.
"התחדשות" הדימויים התנ"כיים היה קשור לתפיסתו של שאגאל את הדמויות. במשפחתו של שאגאל ובחינוך שקיבל, רגשות ואהבה היו חשובים מידע. הוא למד "לשרת את אלוהים בשמחה" ומכאן סיפורי המקרא היו בעבורו סיפור מרתק על ההיסטוריה המשפחתית שלו, לעתים עליזה ולעתים טראגית.
שאגאל עבד כמעט בכל מדיום אמנותי אפשרי כולל ציור, עבודות ויטראז', עיצוב תיאטרון ותלבושות, איורי ספרים, תחריטים וליטוגרפיות, אותן חוגגת התערוכה. את הליטוגרפיה גילה בתקופת העלייה המאסיבית לאמריקה. בסוף שנות הארבעים, בסדנה של האמן הגרפי אלברט קרמן בני יורק, הבחין לראשונה בתהליך ההדפסה על אבן. הניסוי הראשון שלו בהדפסים – קומפוזיציות יפות להפליט של סיפורי 'אלף לילה ולילה' – היו להצלחה.
שאגאל השתמש בטכניקת ההדפסה כדרך לביטוי עצמי שמספר על יחסו של האמן ליקום.
גלריית אלטמן ברחוב רוטשילד 1 היא הסניף הישראלי הראשון של גלריית הליטוגרפיות הראשונה ברוסיה, הממוקמת בלב מוסקבה משנת 2015.
בגלריה מוצגים לתערוכה ולמכירה עשרות פרטי הדפס אותנטיים מהמאות ה-19' וה-20', ליטוגרפיות של מאטיס, דאלי, שאגאל, פיקאסו, וורהול ואמנים עכשוויים בולטים לצד יצירות של אמנות רוסית מודרנית בקרמיקה, פורצלן ופיסול.
הגלריה, בבעלות ייגור וקריסטינה אלטמן, אנשי אמנות החולקים את זמנם בין ישראל לרוסיה. אלטמן, המייסד והבעלים של הגלריה, נחשב כאחת הדמויות המובילות בתחום המדיה בארצו. ייגור אלטמן משמש כיום גם כיו"ר ועדת ההיגוי של הקונגרס היהודי ברוסיה.
התערוכה תהיה פתוחה בין השעות 12:00 - 21:00 החל מ-10 בנובמבר, ועד ה-1.12.17
http://altmansgallery.com/he/
תגובות
0
אהבו
0
2413
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
ניסים ונפלאות
בודקת אם אתם עדיין קיימים בעידן הבלבלת הקורונטית.
אודליה
לקריאת הפוסט
"לילה בפריז" השאנסונים הגדולים של כל הזמנים
צילום: באדיבות תיאטרון הקאמרי
מסע לילי קסום בעיר האורות לצלילי מיטב שיריהם של אדית פיאף, ז'אק ברל, שארל...
לקריאת הפוסט
תחושת בטן - דרמה משפחתית שעולה על במת תיאטרון הקאמרי
צילום: גבריאל בהרליה.
תחושת בטן עוסקת בחופש הבחירה של נשים בתקופתנו: לגבי גופן, מסלול חייהן והייעוד שלהן...
לקריאת הפוסט
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות