המופע "כשאגדל להיות קטן"- מחול מקורי בהשראת יאנוש קורצ'אק בביצוע להקת תיאטרון מחול ירושלים העולה במרכז סוזן דלל, מבטא את ראייתו המיוחדת של קורצ'אק את עולם הילדים.

צילום: אוליבר מילר.
עשרות ניצולי שואה מתל אביב שהיו אורחי הכבוד במופע "כשאגדל להיות קטן", התרגשו עד דמעות נוכח המחווה של הנהלת תיאטרון מחול ירושלים שהחליטה להזמינם כתרומה לקהילה וכחלק מהאחריות החברתית של המקום - להנחיל את זכר השואה ומורשתו של קורצ'אק לדורות הבאים, דרך עולם המחול.
באולם הושלך הס. השקט שלפני הסערה. וזאת התמונה שהתגלתה בפניי. הרקדנים נעים בקצב אחיד לצלילי מנגינה, שנשמעה לי כמותירה צלקות בנשמה. הרקדנים נעים בקבוצות, בזוגות וכיחידים, לרגע הם כאילו 'כובשים' את כל הבמה ובמשנהו מצטמצמים. מתרכזים בעצמם, נותנים ביטוי לעולמם הפנימי הסוער. לרגע הם ילדים שנעזרים בצעצועי ילדות ומשתובבים, וברגע אחר הם פורסים ידיהם לשמיים, כמו זועקים, מאין יבוא עזרי. נדמה שהם חיים במציאות אחרת, שיש בה גם רגעי שמחה. חשתי באווירה מוזרה, כאילו מישהו מנסה לסחוף אותי אל חיקו...
המופע, השואב את השראתו מתוך כתבי יאנוש קורצ'אק - פרקים מיומנו וקטעים מתוך סיפוריו: "הרשל'ה והרב המשוגע" ו"אסתריקה", משלב בין אמנות המחול, התיאטרון ווידאו ארט ומספר את סיפורו של קורצ'אק החל ממלחמת העולם הראשונה ועד למותו לצד תלמידיו.
המופע נותן ביטוי לראייתו המיוחדת של קורצ'אק- המגולם להפליא על ידי השחקן יהונתן בן חיים - את עולם הילדים ומשנתו החינוכית ומעלה על נס את תרומתו הגדולה של קורצ'אק לאנושות ולילדים באשר הם (בהשראתו נכתבה האמנה לזכויות הילד ואומצה על-ידי אונסק"ו).
"העלאת המופע לקראת יום השואה בשנת ה-70 למדינה מרגשת אותי עד עמקי נשמתי, בייחוד כבת לניצולי שואה", משתפת הרקדנית והכוריאוגרפית, תמרה מיאלניק, יוצרת המופע, שאף קיימה שיח עם קהל הניצולים בנושא.
לדבריה, המופע מתכתב עם מוטיבים בזהות היהודית שלנו כעם וסיפורו האישי של קורצ'אק ותלמידיו. "העלאת המופע השנה עבורי היא ניצחון קטן, מתנה למדינה ואפילו סגירת מעגל עם הוריי. זו דרכי לומר תודה לאיש אשר הקדיש את חייו לילדים באשר הם", מדגישה מיאלניק.
לרקוד את השואה
המופע – שיש המכנים אותו "לרקוד את השואה", עלה בבכורה בשנת 2007 בפסטיבל התיאטרון האירופאי, בצרפת, כקו-פרודוקציה עם המחזאי הצרפתי, פרננד גרניה, וזכה לביקורות נלהבות. מאז, למעלה מעשור, המופע מסתובב ברחבי העולם ובארץ, מנחיל ומעמיק את מורשתו, סיפור חייו ומותו של האיש שעיצב ועדיין מעצב ברוחו חינוך דורות של ילדים.
תיאטרון מחול ירושלים
כוריאוגרפיה: תמרה מיאלניק
ניהול אמנותי: איל נחום
רקדנים: אנטולי שנפלד, מקסים בורדסול, ג'ורדון קונרד בורטון, אנגוס הול, אושרת קטיה זיו, מאיה פופובה, ספיר דוד
שחקן: יהונתן בן חיים
מפיק: צביקה מונסונגו
מוסיקה: חנה אג'יאשווילי
וידאו ארט: יהודית דרמון
עיצוב תאורה: דב מיאלניק
תפאורה: יורי סוכנוב
תלבושות: נטליה זורובובה
משך המופע: 60 דקות והוא מתאים לבני נוער ומבוגרים.
סוזן דלל, 8.4.18 שעה 21:00
(הרקדנית והכוריאוגרפית, תמרה מיאלניק (70), ייסדה את תיאטרון מחול ירושלים עם בן זוגה, המוסיקאי ואיש התיאטרון, דב מיאלניק, בשנת 1985 בירושלים, וכאמנית ישראלית היא חיה ופועלת מירושלים. בת לניצולי שואה, ילידת בלגיה, עוסקות יצירותיה במהלך השנים בסוגיית הזהות היהודית.
במסגרת פעילותה האמנותית קיימה תמרה שיתופי פעולה רבים – במופעי יחיד כמו גם מופעי הלהקה, במסגרות מגוונות ברחבי העולם: בין היתר התארחה, במופע יחיד, בלהקתו של אלוין איילי בניו יורק, יצרה מופעים ביידיש, השתתפה בפסטיבלים בינלאומיים העוסקים בתרבות יהודית ועוד.
בשנת 2012) היא הקימה להקת מחול דתית בשם תמ"י המיועדת לכל גווני הקשת בקרב המגזר הדתי. בשנה האחרונה זכתה מיאלניק בפרס שר חינוך ליוצרים בתחום התרבות היהודית לשנת 2016, על פעילות הענפה בתחום המחול. הפרס הוענק לה על פעילותה רבת השנים ויצירתה האמנותית העוסקת בסוגיית הזהות היהודית).
להקת תיאטרון מחול ירושלים הינה להקה רפרטוארית המציגה מגוון סגנונות מחול, בה שותפים ויוצרים רקדנים וכוריאוגרפים ישראליים כמו גם מהעולם. הלהקה חורטת על דגלה לגעת ולחבר בין אנשים באמצעות שפת התנועה והמחול וליצור דיאלוג בין אישי ותרבותי. במשימה הזאת, לדעתי, היא מצליחה ביותר.
הביצוע של הרקדנים הוא ברמה מקצועית גבוהה ביותר. הכוריאוגרפיה מיוחדת במינה ומרגשת עד מעמקי הלב.